Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Voce-secer-gojaznost i mogući problemi
kisela-voda
(Sef ekipe)
23. jul 2010. u 04.18
Sto ljudi sto cudi.

Da li, dok konzumiramo voce, može covek da se udeblja. Ja ga jedem svakog dana, i naseckam poprilično svasta u jednoj ciniji. Tipa, ananas, banane, jabuke, jagode, breskve, mango, ribizle, kupine, maline i kiwi recimo. I sve to pojedem. Naravno, ništa više ne konzumiram posle toga, bar nekih 3 sata. Desava se da napravim repete, tamo negde oko sestice, sedmice, pa čak i oko 21h.

E sad, evo nekoliko pitanja.

Da li može da se dobije secerna bolest ako se konzumira voce svakog dana.

Da li je preporucljivo uvece da se jede voce i ako jeste, koje da, a kaje ne? I ako ne, zašto?

Da li može da se udeblja covek ako konzumira voce svakog dana?

I generalno, na šta treba da obratimo paznju kada je voce u pitanju?

Leto je, pa se automatski i voce vise konzumira. Ohladi telo, osvezi ga, lagano je za varenje, zdravo, izbacuje vodu i prija... bar meni :o)
Spela
(Programer)
23. jul 2010. u 09.25
Voce je niskokaloricno pomaze probavi, ne sadrzi mast i smanjuje apetit jer zauzima mesto u zeludcu i čini coveka sitim sa malim brojem kalorija. Znaci nema govora da ćete se udebljati od voca.
Naravno ako koristite sveze (ne u slatkom sosu iz konzerve), nezasecereno voce, i ako ne jedete voce kao dodatne kalorije (znaci zavisi šta jedete pored voca).
Preporucena doza voca i povrca je 5-10 porcija dnevno. Ali se može uzimati i vise. Voce ima toliko benifita za zdravlje da može biti samo pozitivno sto ga jedete (opet napominjem nezasladeno). Voce ne samo da sadrzi vitamine nego i ostale supstance koje smanjuju rizik od razlicitih bolesti ukljucujuci dijabtes.
Ako imate problema sa kilazom ne preporucuje se voce koje ima veliki udio karbohidrata kao sto su banane naročito pred spavanje. Takode nemojte jesti previse karbohidrata kad jedete voce jer u vocu ih imate dosta.
Važno je da se voce dobro pere i gde se može jede sa korom.
Prijatno :)
OPIS-50
(OPISIVAC)
23. jul 2010. u 12.17
Koliko se šećera skriva u voću?

Ukoliko nije drugačije navedeno, sve mere odnose se na jednu voćku:

• kajsija 0,45 g fruktoze (prstohvat šećera)
• klementina 0,5 g fruktoze (prstohvat)
• šljiva 1,6 g fruktoze (nešto veći prstohvat)
• sveža smokva 2 g fruktoze (pola kafene kašičice)
• 8 trešanja 2,4 g fruktoze (pola kafene kašičice)
• kriška dinje 3 g fruktoze (više od pola kafene kašičice)
• kivi 3 g fruktoze (više od pola kafene kašičice)
• naranča 3,6 g fruktoze (više od pola kafene kašičice)
• 5 jagoda 4 g fruktoze (skoro cela kafena kašičica)
• časa soka od naranče 5 g fruktoze (kafena kašičica)
• banana 5,5 g fruktoze (kafena kašičica)
• mali mango 6 g fruktoze (kafena kašičica)
• grejp 7 g fruktoze (kafena kašičica i po)
• šaka grožđica 8,7 g fruktoze (skoro dve kafene kašičice)
• jabuka od 8 do 11 g fruktoze (oko dve kafene kašičice)
• kruška 11 g fruktoze (dve kafene kašičice)
• šaka sušenih komadića jabuke 8 g fruktoze (kašičica i po)
• 500 g grožđa 39 g fruktoze (gotovo osam kašičica)
kisela-voda
(Sef ekipe)
23. jul 2010. u 15.11
Kao prvo, VELIKO hvala na ovakvim informacijama. Nisam znao da voce ne može da goji. Neko mi je rekao iz pouzdanih informacija, da od voca može da se dobije secerna bolest i da ih zato ne jedu secerasi.

Ne, voce jedem iskljucivo samo, bez ikakvoh obroka pre ili posle.

Znaci, ti mi dajes zeleno svetlo da mogu da jedem voce u neogranicenoj kolicini.

A što se banana tiče, to bih zamolio da mi neko objasni. Zašto ih neko izbegava? Jel su preslatke ili o cemu je reč? Goje? Previse kalorija?

Usput, voce jedem iskljucivo bez ikakvih dodataka. Nikako sa secerom i nikako iz tegle. Sveze i bez secera. Pa ono je samo po sebi slatko.

Eventualno ujutri ga polijem jogurtom, medom i cimetom? A da li medd utice loše na zdravlje, zube, dojaznost i koja je njegova mana? Neki kažu da je on simbol zivota, a neki da je secer ali u tecnom obliku.

Zamolio bih ovog sto je napisao ovu tabelu, da nam objasni šta to sada znaci?
Šta je fruktoza? To je vrste secera u vocu ili? A zašto je ona nama bitna i zašto si postavio tu tabelu? Ajde please pojasni malo, šta si mislio sa tim?
OPIS-50
(OPISIVAC)
23. jul 2010. u 15.19
Fruktoza
Fruktoza, ili voćni šećer, najslađa je od svih monosaharida, iako slatkoća varira ovisno o formi. U kristalnom obliku, od konzumnog je šećera dvostruko slađa. Ukoliko se otopi u tekućini, slatkoća se smanjuje.
Fruktoza uglavnom putuje prema jetri i tamo se može iskoristiti bez inzulina. U nedostatku inzulina, fruktoza ima sposobnost konvertiranja u glukozu u jetri i na taj način doprinosi rastu glukoze u krvi umjesto da se skladišti kao glikogen. Za razliku od saharoze i glukoze koji uzrokuju nagle promjene u razini glukoze u krvi, što kod dijabetičara može uzrokovati ometanje metaboličke kontrole, fuktoza se apsorbira mnogo sporije i uzrokuje samo manje promjene u razini glukoze u krvi.

Zaslađivači na bazi fruktoze su nutritivni zaslađivači, odnosno posjeduju određenu kalorijsku vrijednost te je stoga potrebno paziti kada se planira prehrana za dijabetičare. Drugim riječima, pri planiranju prehrane za dijabetičare potrebno je u obzir uzeti kalorijsku vrijednost ovakvih zaslađivača. Iako se fruktoza apsorbira sporije, i na taj način polučuje mnogo sporiji glikemijski odgovor nego saharoza ili škrob, pokazano je da prevelike količine (dvostruko veće od uobičajenih) imaju neželjene efekte na razinu kolesterola u krvi, pogotovo na razlinu LDL („lošeg”) kolesterola (Bantle et al., 1992).
Bez obzira na navedeno, nema razloga da se dijabetičarima uskraćuje fruktoza, bilo kao dio voća i povrća (voćni šećer), bilo kao zaslađivač na bazi fruktoze.
Preporuča se ne prekoračivati dozu od 50 g fruktoze dnevno
ecolid19
(...)
23. jul 2010. u 15.34
sve je ovo falično.

Voce osim fruktoze (vocnog secera) sadrzi i glukozu (grozdjani secer), i skrob (polimer glukoze) koji se varenjem razlaze na cisyu glukozu. Eto zato i banan nije preporucljiva jer je puna skroba (brasnasta).
Osecaj slatkog zavisi i od prisutne kolicine kiselina.

Sto je neko voce vodenastije ima manje kalorija.

Hraniti se iskljucivo vocem ipak nije zdravo
http://en.wikipedia.org/wiki/Fruitarianism
Spela
(Programer)
23. jul 2010. u 15.57
Osobe sa već postojecim dijabetesom trebaju da kontrolisu unos glukoze tj voca ali to nikako ne znači da voce izaziva dijabetes.
O banani je već neko gore rekao, znaci karbohidrati su u pitanju. Mada banana kao banana ima možda nekih 100 kalorija.
Pazite, ako vi jedete 3000 kalorija u vocu dnevno, sto je prilično nemoguće, naravno da će te se udeljbati.
Medutim ako unosite voce umesto sladoleda, hladne coca-cole vi svakako cinite dobro svom organizmu.
I slazem se da nije zdravo jesti samo voce, treba jesti i omega 3-6-9 mast, proteine, ostale ugljikohidrate itd a još vaznije i povrce.
Mediteranska dijeta je po svemu sudeci jedna od najzdravijih. Znaci povrce, voce, riba, malo mleka, malo mesa i umereno hleba. Ništa preradeno, ništa nista belo brasno..itd itd ali to nije bilo pitanje :)
dijana-bl
(boginja lova)
23. jul 2010. u 18.31
Nutricionista - lekar moje prijateljice i jedan drugi dr endokrinolog koji se bavi dijabetesom su mi potvrdili da voce može da goji, i te kako! Čak i sveze! Posebno banane, kajsije, sadrže puno skroba.
Dijabeticarima je dozvoljena kisela jabuka i lubenica, limun. Sve to ne znači da voce izaziva dijabetes, ali zbog velike kolicine secera pogorsava stanje.

Da biste od voca dobili samo najbolje, bez posledica po tezinu ili zdravlje, voce treba jesti pred dorucak, i u marendama tj. uzinama, i ne treba ga jesti posle 18 casova ako idete na spavanje oko 23 h. Takođe, voce ne treba kombinovati sa mlecnim proizvodima. Milk shejk je katastrofa za kilazu! Voce se jede pola sata pre obroka, ili kao uzina, nikako nakon obroka kao desert. Suvo voce goji 10 puta vise nego sveze, a 1 prosecna banana ima secera koliko kesica od 100 gr bombona.

Ako ne verujete, vi se uvece nakrkajte voca pa ujutro izvadite glukozu iz krvi.
pravda_i_istina
24. jul 2010. u 00.24
pazi od kisele vode da se ne ugojis ... samo eksplodiras:))
kisela-voda
(Sef ekipe)
24. jul 2010. u 08.29
Evo, pocelo je. To je ono o cemu sam pricao. Svako ima svoje mišljenje i svoj izvor informacija. Ovaj kaže da je zdravo i dobro da se jede voce i da ne može da se ugojis od njega, a ova devojka kaže da je čula od doktora i da možeš i te kako da se ugojis... kome sad verovati?

Imao bih pitanje za tebe, posto si rekla da voce ne treba da se jede posle 18h ako u 23 h idemo na spavanje? Zbog čega?

Usput, zašto voce ne treba mesati sa mlecnim proizvodima?

U kom smislu milkshake deblja.

Evo šta ja pojedem za dorucak i molio bih neko da ostavi svoje znanje o ovome svemu.

Jednu bananu stavim u mikser, jednu casu mleka od 1,5 psoto masti a nekad i 0,5. Malu saku oraha, jednu kasiku sumskog meda i cimet. I naravno to popijem.
Usput, svi su mi rekli da je ovo najbolji sejk koji su ikada probali a sastojci su svi na prirodnoj osnovi.

Druga varijanta je: Banana, ananas, jagode, sumsko voce, kiwi, breskve, jabuke, mango, lubenica.. i to bi bilo to oprilike.

I treca varijante, sve to isto ali polijem jofurt od 1 posto masti i stavim kasicicu meda, sumskog i malo cimeta. I to pojedem za dorucak.

E sad, molio bih ljude, posto vidim da se fenomenalno razumete u nutricionizam i baratate strucnim izrazima u tom segmentu, da mi objasne da li radim nešto loše, ako da, šta? Kakav je med u svemu tome?

Jogurt?

I zašto voce mora da se jede najmanje pola sata pre obroka. Ja praktikujem, ako ga već jedem, onda napunim ciniju gore nevedenog voca, i razbijem se. I onda sam miran barem tri ipo cuke.
dijana-bl
(boginja lova)
24. jul 2010. u 09.58
Kisela vodo, evo da ti odgovorim. Ovde si i postavio svoja pitanja, da bi dobio mišljenje od vise ljudi, to što su razlicita je po meni skroz ok, ako imamo argumente svako za svoje :) Pošto imaš puno pitanja, navodicu prvo svako tvoje pitanje, pa odgovor

Imao bih pitanje za tebe, posto si rekla da voce ne treba da se jede posle 18h ako u 23 h idemo na spavanje? Zbog čega?
Voce je bogato secerima. Secer se u organizmu pretvara u energiju i zato nam je veoma korisno. Međutim, ono se pretvara u energiju samo ukoliko smo aktivni, a posto se uvece nas organizam smiruje, (osim ukoliko ides u 10 uvece u teretanu a u krevet ides u 2 ujutro, onda se sva satnica pomera), nas organizam uvece se usporava, tako i varenje, i miruje, posebno nocu dok spavamo. Ako pojedes voce za veceru, secer iz njega se neće pretvoriti u energiju, nego u masti, a masti su salo, a takođe taj secer se zbog usporene probave uvece i nocu se talozi u organima i tako dolazi do povisene glukoze u krvi. Naravno, ako ti ides na spavanje u 2 ujutro, naravno da ti je granica pomerena na 21 h, na primer.
Kad sam već kod ovoga, mnogoooo ljudi gresi i misli da će smrsati izbegavanjem vecere. Kad izbegnete veceru, znači da ste imali zadnji obrok npr. u 5 popodne, i idete na spavanje recimo oko ponoci, i prvi obrok će vam biti u 7 ujutro na primer. To znači da punih 14 sati niste uneli ništa u organizam da ga nahranite. Sve sto pojedete za dorucak, odnosno prvi obrok posle tih 14 sati, organizam će automatski pretvoriti u svoje zalihe - masti, jer se organizam tako brani, jer ne zna kad ćete ga opet nahraniti. Uvece treba jesti posnije meso, povrce i to najkasnije 2 sata pred spavanje.

Usput, zašto voce ne treba mesati sa mlecnim proizvodima?
Dozvoljeno je sa jogurtom, jer je jogurt posebna prica. Jogurt svojim fermentiranjem je mnogo povoljniji za varenje i nosi u sebi supstance koje pospesuju varenje. Međutim, mleko ima mnogo manje belancevina a mnogo vise ugljenih hidrata, teško varljivu laktozu, a covek sto je stariji u svom organizmu ima sve manje enzima koji pomazu razgradnju laktoze, pa se mleko sve slabije i duže vari u organizmu. Takvo slabo varenje i usporeno varenje, pospesuje zadržavanje hrane u zelucu i crevima i podstice negativne zelucane kiseline, pa tako mleko bukvalno ugusi sve vitamine i minerale koje imaš u vocu, jer voce tako istruli u zelucu i crevima, umesto da bude brzo svareno. Dakle, mleko gusi vitamine i minerale iz voca. Takođe vocne kiseline (ima ih u svom vocu, ne samo u agrumima) dodatno usporava varenje mleka. Takođe da bi upotrebio voce za milkshejk ili sa mlekom moras ga iseckati, posebno za milkshejk. Svako seckanje voca podrazumeva njegovo nagnjecenje a tako se gubi dragoceni A i C vitamin. Takođe da bi se u vocu zadrzao B i C vitamin, voce ne treba potapati. Rezultat kombinovanja mleka sa vocem su bolovi u zelucu i crevima, nadutost, gasovi, problemi sa stolicom, a vas organizam nije iskoristio ni korisne materije voca, niti korisne materije mleka.

„U kom smislu milkshake deblja. ”
Evo objasnila sam u prethodnom pasusu, ako ga redovno unosite, vasa creva su sve naduvenija.

„Evo šta ja pojedem za dorucak i molio bih neko da ostavi svoje znanje o ovome svemu. Jednu bananu stavim u mikser, jednu casu mleka od 1,5 psoto masti a nekad i 0,5. Malu saku oraha, jednu kasiku sumskog meda i cimet. I naravno to popijem.
Usput, svi su mi rekli da je ovo najbolji sejk koji su ikada probali a sastojci su svi na prirodnoj osnovi. ”
Ovo jeste sve prirodno i ogromna je energetska bomba! I zato vam i prija! Pojedite ovo uvece i celu noc necete spavati a ujutro će vam stomak biti nadut. Orasasto voce jedite zasebno od drugog voca, jer ima puno masti, puno skroba. Banana koja je puna secera i skroba i mleko... neću ni da pricam o toj kombinaciji. Cimet treba sto cesce da koristite u ishrani, veoma je koristan. Med je takođe secer, prirodan, ali je secer i pazite na njegovu upotrebu.

„Druga varijanta je: Banana, ananas, jagode, sumsko voce, kiwi, breskve, jabuke, mango, lubenica.. i to bi bilo to oprilike.”
Ne znam gde živis, ali u Srbiji nema sanse da jedes sumsko voce u isto vreme kad i kiwi, uvek je nešto van sezone. Ja sam lično zastupnik toga da treba jesti sezonsko voce, svako u svojoj sezoni. Inače ovo je veoma bogat dorucak, iako bih ja posle tog dorucka nakon 2 sata morala da pojedem nešto konkretno, nešto bazno sa hlebom, zbog puno kiseline, ali svaki organizam je drugaciji.

I zašto voce mora da se jede najmanje pola sata pre obroka.
Voce se jede pre obroka ili kao uzina, zato da ga ostala hrana ne zatrpa. Voce kad se jede samo (bez meda, bez mleka, hleba itd.) je brzo varljivo i vitamini iz voca brzo isparavaju. Ako natrpamo zeludac prvo nekom hranom, pa onda vocem, voce se neće svariti tako brzo i biće uguseno ostalom hranom, pa na kraju organizam iz njega uopste neće izvuci korisne i hranljive materije, niti ćete iz njega dobiti energiju, naprotiv, ako dobro rucate, pa pojedete voce, posle toga mozete samo u krevet, kada se opet sve sto pojedete pretvori u masti.
dijana-bl
(boginja lova)
24. jul 2010. u 10.13
A evo i neki predlog...
Najzdravija ishrana je mediteranska, ima i mediteranska dijeta. Obilata je povrcem, mesom, vocem, svim sto nam treba i raspoređena je u 5-6 obroka dnevno, sto je i najvaznije, i u svakom obroku je pravilno kombinovana hrana.

Pošto tebe konkretno najviše zanima voce, evo kako ga je po mom mišljenju najbolje iskoristiti.
Ujutro na prazan zeludac popiti sok od iscedjene pomorandze i pola grejpa (ja samo pola grejpa, tako mi vise prija). Ovako iscedjeno voce treba da se popije najviše 5 minuta nakon cedjenja, jer C vitamin isparava.
U letnjem periodu maj-septembar umesto ovog napitka, uzmem i pojedem breskvu ili kajsije ili jagode, ili saku malina...
Naravno ubrzo posle toga ide dorucak. Obilati dorucak.
Na pola između dorucka i rucka uzimam uzinu od voca, samo voce, bez dodataka.
posle ide rucak.
između rucka i vecere (na pola puta) ide opet uzina, ali više ne od voca, nego neka laganija salatica od povrca, ili npr. velika paprika, ili 2 sveze sargarepe, ili kuvani kukuruz... i uvece vecera.

ecolid19
(...)
24. jul 2010. u 22.19
Sve te price, kad da jedes šta u koliko sati i do koliko, nemaju veze sa zivotom.

Racuna se broj unetih kalorija i broj utrosenih kalorija i to za nedelju dana, sve ostalo je bez veze, jdite kad i šta vam prija , osim ako vam lekar ne odredi drugacije. Uvece ipa ne bi trebalo jesti tesku masnu hranu, jer se posle lkose spava.

kisela-voda
(Sef ekipe)
25. jul 2010. u 10.59
auuuuu, al si pametna :o)

Salim se. Ma ne salim se, ali stvarno si jako dobro informisana! I sada si me frapirala nekim cinjenicama i novinama.

Prvo, da li možeš da mi-nam objasnis šta je u stvari glukoza? Za šta ona sluzi i da li je dobra ili nije, i koju ona funkciju ima?

Drugo, kažeš da ljudi DEBELO grese ako ne veceraju uvece, jer ako ne jedemo uvece, već poslednji obrok ako nam je u 17h recimo, i ujutru tek stavimo nešto u kljunu, to telo pretvara sve u svoje zalihe, jer e tako brani, neznajuci kada ćemo ga ponovo opet nahraniti? Hm... jako interesantna cinjenica-informacija. Ali malo zbunjujuca. Ako jedem uvece oko 21h recimo, zašto onda neće telo taj obrok da stavi u svoje zalihe, a onaj od 17h hoće recimo? Drugo, ja sam pristalica, da ako ja spavam i odmaram se, to priustim i svom zeludcu. Tipa, poslednji obrok obavim oko 19h a odem da spavam u pola jedan, jer valjda je do tada svario čitavu hranu, obavio svoj posao i sprema se za pocinak. A ne da jedem u 21h opet, jer zato što neće telo taj obrok prebaciti u svoje zalihe, već u energiju li gde već.. to ti bolje zanas od mene.

Malo su ovo kontradiktorne stvari i ne razumem vise ništa :o) Skroz si me zbunila.

Drugo, objasnima si mi nešto sto je totalno logicno i vrh i hvala ti na tome. A to je, da ako pojedemo voce posle rucka, ono nema nikakvu svrhu jer se ugusi u hrani i izgubi svoju funkciju. Totalno logicki zvuci.
A reci mi, zašto nije dobro da seckamo voce odnosno da ga mrvimo ili umanjujemo? U cemu je razlika ako je u celini ili umanjen? Pa šta oda biva ako pravimo cedjeno voce? zar tu nema vise vitamina onda?

A i u ovome si me iznenadila i frapirala, i zvuci totalno logicki ali zbunjuje me skroz.

Kažeš da ne treba da jedemo voce uvece, jer je to secer, a secer je energija, i ako tu energiju ne upotrebimo, onda će ono da se pretvori u zalihe ili mast, a mast je debljina. Hm... zvuci logicno skroz. Ali cekaj malo, zar nije secer u vocu dobar secer i drugaciji secer? Koji nam ne steti zubima, zeludcu, krvnoj slici ili cemu već?

I zar stvarno tvrdis da med nije ništa drugo nego secer u drugacijem obliku? Pa neki se kunu u med i kažu da je to prirodan secer i izvor zivota, a neki kažu da je glupost teska...

Ovaj decko kaže da je sve glupost brinuti o tome kad i šta treba da jedes, bitno je da se kalorije preracunaju i to na nedeljnom nivou? A što ne nedeljenom, zar ne na 24h ili?

a šta jesti onda uvece? Tunjevinu? Paradajz? Neko mesiste? A sto riba i sir ne idu zajedno?
pravda_i_istina
25. jul 2010. u 12.36
bitno je koliko trosis kalorija, pa tek onda koliko unosis
ko ne radi, neka ne jede mnogo, kasno, ...

na primer kada sam sa prinudnog odmora krenuo da radim, jedem čak i posle ponoci, a mrsavim - stomak mi se smanjuje

kada sam najiscrpljeniji, naročito po ovim vrucinama, tu jedino voce pomaze (osim vitamina, još vazniji su minerali koje gubimo znojenjem), a da ne mora mnogo da se zvace i vari (limunada, djus, ili cedjeno najbolje ili jagode, borovnice; ...), secer za brzo dobijanje energije, pa tek zatim proteini, masti; na sreću nemam u porodici secerase, pa ne brinem puno, a unosim ga dosta u svim oblicima; sinoć sam se odvalio od lubenice, pa sam posle pola sata vecerao - obrnuto ne bih mogao koliko sam bio umoran;

metabolizam, dnevni bioritam, pak kaže da je najbolje da dorucak bude najsveobuhvatniji/najjači, tako da ne valja tek nešto ubaciti u kljun, mada je i to bolje nego piti kafu na prazan stomak

neki vitamini oksidisu lako, obradom još brze, a neki ne: jabuku grizes, a paradajz seckas na najtanje listice;)

pravda_i_istina
25. jul 2010. u 12.45
med sadrzi minerale, vitamine, tako je najbolji za mene u limunadi rastvoren, mada kada sam potpuno iscrpljen, a imam kvalitetan (makar i useceren), znam da pojedem pola teglice u ponoc, hehe, ... ipak, sinoć sam zavrsio sa mentol (nisam ni znao kako je to dobro) bombonjerom, sladi, a hladi;)
pravda_i_istina
25. jul 2010. u 12.54
secer ipak nemoj uvece/nocu, ako ne radis fizicki, ili ti mozak ne zahteva secer, naročito nemoj ako imaš predispozicije ka sec. bolesti, ako si pod stresom itd

znaci samo kada je dnevni bioritam na vrhuncu, ili ide ka vrhuncu, a da se brzo povratis/okrepis

zamisli pored sveg tog voca još nekoliko konzervi (svaka po 30-40 grama secera), pa nekoliko kafa (svaka sa maksimumom secera), ...

„secer je univerzalan carev lek” - negde je receno
dijana-bl
(boginja lova)
25. jul 2010. u 17.21
Kisela vodo, I pretpostavila sam da ću te zbuniti sa previse podataka odjednom.
Glukoza je naziv za secer u krvi. Povisena glukoza (čak I kad je u granicama normale, ali ipak pri vrhu te gornje granice) pokazuje sklonost dijabetesu. Kad je granica predjena, tad već dobijate lekove za spustanje glukoze. Ukoliko je samo povisena rade se dodatni testovi. Glukoza je povezana sa vasim pankreasom, a ako se zapostavi I ne kontrolise redovno a glukoza je povisena, tada će trpeti I vasi drugi organi a najviše bubrezi.
Pogresno si me shvatio oko veceranja. Organizam neće pretvarati veceru u zalihe, već dorucak kojeg pojedes nakon 12-15 sati. Jeo ti uvece u 5 ili u 9, to će telo da svari, ali ako naravis pauzu od 5 popodne do 8 ujutro, onda će to što UJUTRO pojedes pretvarati u zalihe, tj. salo, jer je organizam predugo gladan. Poenta je da od vecere do dorucka prođe nekih 8-10 sati, a ne 15 jer je to velika razlika I nakon 10 sati organizam je gladan.
Ako ides na spavanje u 1 iza ponoci, poslednji obrok treba da je između 10 I 11 uvece. Od tvog obroka u 7 uvece do 8 ujutro kada je sledeći, prođe 13 sati, pod uslovom da ne preskocis dorucak. Lagana vecera će biti svarena za sat do dva, bez brige.

Već sam ti napisala da se seckanjem voca, njegove hranjive materije stupaju u kontakt sa vazduhom I isparavaju, kao I njegovim nagnjecenjem. Pitao si šta onda sa cedjenim vocem. Ja cedim pomorandze I grejp, samo zato što ih moj zeludac tako bolje podnosi (imam problema sa zelucem), ali je znatno bolje pojesti to voce nego cediti, iz dva razloga: iscedjeno voce je takođe nagnjeceno I vitamin iz njega isparavaju I mora se popiti odmah po cedjenju, a drugi razlog zašto ga je bolje pojesti nego cediti je zbog celuloznih vlakana koje nemas u cedjenom vocu koje će potpomoci rad creva (to ti je ono sto ostane od cedjenja).

Pitao si zar secer u vocu nije dobar secer. Jeste bolji I drugaciji od cokolada, keksa I bombona, torti I kolaca, ali je ipak secer! I nije tačno da ne steti ni zubima ni zelucu itd. Steti. Kad sam bila klinka ucili su nas da sme da se jede jabuka posle pranja zuba. Pitaj danas to isto svog zubara ako iole je savremeniji I prati nova istrazivanja u zadnjih 20 godina… posle pranja zuba uvece dozvoljena je samo voda! I jabuka ima svoje secere I kiseline koje će pospesiti razvoj bakterija a kiseline I secer će nagrizati zubnu gledj a ostaci jabuke će ostajati između zuba, trunuti I stvarati bakterije I karijes. Dobar zubar će ti reci isto tako da se konac za zube koristi pre pranja zuba.

Med je samo zdravija forma secera, ali je ipak secer. Ako biras cime ćeš zasladiti caj ili limunadu ako već moras, radije izaberi medom, umesto secerom, ali I med je iako prirodan izvor secera I sadrzi mnoge hranjive materije, ipak je secer, a dijabeticarima je strogo zabranjen.

Pitao si šta onda jesti uvece? Ja tunjevinu ne bih za veceru, mnogima je teska. Uvece možeš neko posnije meso na grilu (curetina, piletina, riba), ili neke salate od povrca, kuvano jaje. Lagani obrok ne znaci samo laksa hrana nego I obrok koji neće biti preobilan. Nisam nigde spominjala ribu I sir, nisam prava osoba za to pitanje. Morska riba se u principu ne kombinuje sa zelenim povrcem, zato što sastojci zelenog povrca (najcesce gvozdje) uniste sav korisni jod iz morske ribe.

I potpisujem „pravdu I istinu” u onom delu da je bolje za dorucak pojesti I bilo šta nego ništa.
kisela-voda
(Sef ekipe)
25. jul 2010. u 18.21
Dijana, pa ja moram tebe da zenim bre :o) Odakle si? Gde živis?

Vidi ovako, kažeš da se lagana vecera svari za satak, najkasnije dva vremena? Stvarno? Čak i meso, koje si pominjala? Ne mogu da verujem. Pa zar, koliko ja znam, meso se obično najkasnije svari i treba oko 6 sati da bude potpuna kasa u zeludcu, ili?

Vidi, ja nemam nikakvih problema sa zeludcem i mogu da jedem šta hoću. Jedino, sto sam primetio je da, kada jedem pecurke ( u pizza-i, recimo) onda ume malko da me zaboli stomak ali i to ponekad samo...!

Inače, nemam problema sa probavom niti drugim stomacnim problemima.
Kažeš jaja uvece da se jedu? Hm, pa zar ona nisu bre jaka i teska ili?
Jao bre, mnogo me zbunjujes.
hvala ti sto si mi objasnila šta je glukoza, sada znam. Ne, nemam problem sa secerom. Ali zbunila si me kada kažeš da voce može da naskodi zubima... strasno!

A to da konac treba da se koristi, si potpuno u pravu. Samo mi nije jasno zašto pre pranja, a što ne posle? U cemu je razlika?

I cekaj malo, morske ribe se ne kombinuju sa zelenim povrcem? Dajjjj bre Dijana o cemu ti to? A brancin i blitva? A orada i blitva? A ovo i ono, a sve vrste ribe sa barenim krompirom i blitvom? Ne moguće?

na koje povrce si mislila tačno?
dijana-bl
(boginja lova)
25. jul 2010. u 19.23
Ih bre kisela vodo, laskas mi! Hvala na komplimentu! U Beogradu sam, udata i pozamasno trudna :) ali sam za savet uvek tu! Takođe, možeš i sam da istrazujes, po netu vise na engleskom, ima i puno rezultata istrazivanja, o nutricionizmu možeš i u našim knjizarama naći puno korisnih stvari, a inače imaš na raspolaganju uvek i endokrinologe i nutricioniste na klinickom centru i većim domovima zdravlja do kojih zaista nije problem doći...

Vecera će se svariti za sat-dva, čak i meso, ali ne crveno meso (junetina, teletina, jagnjetina, svinjetina, tunjevina), već posna mesa - curetina, piletina, i riba poput orade, oslica, sardele, pecurke na zaru... i ako nije pohovano, već grilovano (najbolja varijanta grilovanog mesa je na elektricnom grilu). Btw, meso se najbrze vari posle voca. Ne znam da li si primetio, imao prilike, ali vecina vegeterijanaca muku muci sa neprijatnim zadahom. Znaš li zašto? Zato što ne jedu meso, a da bi im nešto drzalo energiju, da ne padaju u nesvest, ili jedu previse testa (pa se znatno goje) ili jedu mnoooogooo celuloze (povrce puno celulozom je lisnato povrce kao salate, kelj, kupus itd), i jedu puno mekinja, pahuljica... celuloza se najslabije vari, i najduže zadržava u zelucu i crevima, a sto duže nešto stoji u tim organima, to vise truli i tako smrdi. Zato ne brini, brze ćeš svariti 100grama grilovanog pileceg belog za veceru sa 1 paradajzom nego punu ciniju kupus salate.

„Jedino, sto sam primetio je da, kada jedem pecurke ( u pizza-i, recimo) onda ume malko da me zaboli stomak ali i to ponekad samo...!”
Ovo ti je pravi signal tvog organizma da to ne treba da jedes. Bol je uvek signal da tvom organizmu nešto ne prija, ili da nestonije u redu. Ne znam šta je u tvom slučaju problem da li testo pizze ili pecurke. Probaj da jedan dan jedes recimo pecurke na zaru ali da taj dan ne jedes testenine, hleb, pirinac. A drugi dan probaj pizzu bez pecurki, pa ćeš videti kada te boleo stomak, a kad nije.

„Kažeš jaja uvece da se jedu? Hm, pa zar ona nisu bre jaka i teska ili? ”
Rekoh jajE, a ne jajA. i to kuvano, ne przeno! Uzmi skuvaj jedno jaje, na tvrdo i iseckaj na kocke, uzmi nekoliko listova zelene salate, najbolje Iceberg, 1 paradajz, izrendaj na krupno 1 sargarepu, saku kuvanog kukuruza i pola krastavca i sve to lagano izmesaj i prelij sa malo maslinovog ulja. savrseno lagana vecera. Jaje, pecurke i meso, menjaju jedno drugo i u jednom jelu ne treba imati 2 takva sastojka, a pogotovo ne sva tri.

„A to da konac treba da se koristi, si potpuno u pravu. Samo mi nije jasno zašto pre pranja, a što ne posle? U cemu je razlika?”
Kad prvo operes zube, cetkica za zube neće izvuci svu hranu između zuba i onda tu hranu izvadis koncem. Ali koncem izvadis samo komadice ostatke hrane koji su već razvili bakterije i tako prostor između zuba ostaje neocetkan i bakterije nastavljaju dalje da se nesmetano razvijaju. Međutim, kad obrnes proces, i prvo odstranis te komadice hrane (ostatke hrane) između zuba, onda pri upotrebi cetkice za zube iscetkamo i taj prostor koji je malopre bio zauzet ostacima hrane. Inače, karijes u 90% slučajeva nastaje između zuba i siri se dalje, a ne obrnuto.

„I cekaj malo, morske ribe se ne kombinuju sa zelenim povrcem? Dajjjj bre Dijana o cemu ti to? A brancin i blitva? A orada i blitva? A ovo i ono, a sve vrste ribe sa barenim krompirom i blitvom? Ne moguće?”

A znaš li ko je izmislio tu kombinaciju riba i blitva? Pa kafane pre 50 godina kad se nije ni istrazivalo ni znalo o tome. U pojedinim delovima Grcke, i dobrim restoranima, radije će ti doneti uz ribu pomfrit nego blitvu! Uz ribu treba jesti npr. krompir salatu, kuvani kukuruz, paradajz... Ovo se odnosi i na morske plodove. Pastrmka i druga recna riba, je druga stvar, njih možeš sa blitvom i ostalim zelenim povrcem.

„na koje povrce si mislila tačno?”
Blitva, brokoli, spanac, kupus, zelena salata, kelj, prokelj...
kisela-voda
(Sef ekipe)
26. jul 2010. u 09.07
Dijana ( !!!) pa kako si breee udaaattttaaaa :o)

Salim se. Ej, bloago tvom muzu, meni pored tebe, i tebe samu pored tebe same :o) dokle god mi imamo tebe, imacemo zdrav, razumena, logican, lagan i jednsotavan nain zuvota. Živela Dijana! A cekaj bre, koliko imaš godina? Trudna? Uuu koji mesec? Šta nosis? Muž? dobar? Postuje te?

Vidi ovako, ti kažeš i pitam me gde živim, jer nemoguće je naći kiwi isumsko voce zajedno? O cemu ti to? Pa nisu vise osamdesete, pa smo jeli samo sezonsko voce, a ova egoziticna voca jeli samo kada smo isli u Split, Grcku ili Spaniju. Nemoj tako. Ekonomija je cudo, a covecanstvo razmazeno, tako da sve možeš da dobijes, čak i kada nie sezona nečeg.

Okay.. Dijana... ja sam odusevljen. Prvo, ono toliko logicno zvuci za konac i pranje zuba, da mi dodje bre da ti kupim Milka cokoladu i posaljem ti je, i to telegramom :o)

Hvala na savetu, opet sam nešto naucio.

Drugo, verujem da su kafane izmislili zeleno povrce i ribu, to jeste tako ali zar stvarno tvrdis da te dve stvari ne idu zajedno? A zašto ono, bese?

Znaci, crveno meso, junetina, jagnjetiva i svinjetina, to da ne jedem uvece, jer se neće svariti za dve cuke? A jel moram samo belo meso da jedem, ili mogu i batake i karabatake? Jer belo meso mi je suvo, a curetinu ne volim. Ma sve sto je vece od kokoske, ne volim.

Ali stani, ja se bavim sportom i planiram sada i da studiram tu nauku. Idem na fitnes, treniram tenis, plivam i jednostavno vodim zdrav način svog skromnog zivota, i preporucljivo je da posle fitnesa pojedem belancevine, a najveci izvot je kada pojedem jedan steak-biftek. Ili tunjevinu, ne mastan sir, ili jaja. A biftek je crveno meso, a ti rece da to nije dobro uvece da ga jedem.. hm.. okay kako ti kažeš.

A reci mi, šta su to sardele ili kako već rece? Znam samo da su sardine bogate omega 3 kiselinama i nesasicenom mascu, tj da su slične kao lososu. A posto je losos skuplji, ja jedem sardine. a šta su sardele?

A ono sto si rekla, onu salatu ili laganu veceru sa jajetom, mesom i tako to... je vrh vrhova. Sad mi je odusevila sa tim. Veceras to pravim. Jedino ne volim krastavac. Zamisli, to je jedino što ne mogu da jedem. Povracam odmah i pripadne mi teško. POzelenim kad ga vidim a pogotovo kada osetim njegov ruzna miris. Inače, sve zivot mogu da jedem.

a što se pecuraka tiče, moracu da vidim. Nekad me zaboli, nekada ne. ali mislim da su pecurke u pitanju.

Ej Dijana, pa ti si carica bre! Odavno me nije neko ovako odusevio ka ti. Alal vera.
dijana-bl
(boginja lova)
26. jul 2010. u 12.30
Sto me nahvali, uobrazicu se. Na zalost ja sam ti jedna od onih sto je prvo imala probleme pa sam morala da ucim o zdravoj ishrani, a ti si zdrav i prav pa e to interesuje, samo napred!

Sumsko voce i kivi... gle, ovo je samo moje lično mišljenje - ja se trudim da uvek jedem sezonsko voce i mislim da je to bolje. pre svega jagode i ostalo voce iz staklenika mi nisu slatke, nekako su teze, kiselije i meni deluju nezrelije, a btw, sto da placam kilo 10 Eur u januaru, kad ih mogu jesti u maju po 1 euro i to one koje nisu iz staklenika. Takođe sto da jedem suvonjave pomorandze leti, koje su btw kao i jabuke i kivi npr. obrane još u septembru - znaci stoje već mesecima, a pred nosom mi sveze sezonsko letnje voce u pravom izobilju - jagode, maline, kupine, borovnice, kajsije, breskve, dinjee, lubenice... moje mišljenje je da je i povrce i voce u svojoj sezoni kvalitetnije nego van sezone kad stize iz juzne amerike, pa ubrano zeleno i šta ti ja znam... ova moja teza nema naučno ili istrazivacko potporiste. Zimi ću rado pojesti mango, ananas, ali svako ko je bio u domovini tog voca zna kakvog je pravog ukusa to voce, nema veze sa onim što donose kod nas. Na prime, mango konkretno kad god stigne u naše radnje uvek mu je zelena kora sa malo negde crvenkasto... ubran zelen, stigao zelen, prodaje se zelen. Mango kad je zreo ima narandzasto-crvenu koru. i tako dalje možemo za svaku vocku...

I ponovo- zeleno povrce ubije sav jod iz morske ribe.

Pa izbegavaj za veceru batake i kaarabatake i oni su crveno meso iako je kokosije. Belo meso možeš oplemeniti marinadom, ne mora biti suvo i nemoj da ga ubijes na tiganju, mora ostati socno nakon pecenja tj. grila. A ti recimo ako ćeš doći sa treninga u 8 i vecerati u 9, a u 1 iza ponocci ides na spavanje, imaš fore da svaris sve. AAli je bolje da pojedes laksu veceru a kasnije (mislim na 10-11 sati ako lezes u 1), nego obilniju i jacu (sa crvenim mesom) a ranije. Crveno meso jedi za rucak. Jedi ribu za veceru, ako ne volis curetinu... salate, imaš divnu cezar salatu na primer...

Sardele su plava riba kao sardina ali su većih dimenzija. I sardine i sardele su bogate omega 3 kiselinama, kao i skuse, to je sve plava riba, a plava riba je najbogatija omegaa 3 kiselinama. I jest losos zadnjih godinu dana kod nas stravicno skup 1kg lososa= 2 kg i kusur orade

Onaj recept za salatu sto sam ti dala primer za veceru možeš da kombinujes na milion nacina i sa drugim sastojcima. Meni je ekstra i kombinacija kad se meso bifteka isecka na tanke kriske i male (dovoljno je 100 grama) kao salama skoro tanke, pa tako ih proprziti na tiganju, saka rukole i saka cherry paradajza (može i običan) i preko malo maslinovog ulja ...milina bozja...
BLBehar
26. jul 2010. u 14.28
Samo par ispravki:

Bostan/lubenica ima visok GI i nije preporucljiva dijabeticarima ( u malim kolicinama je ok i sa pravilnom ishranom).

Vlakna iz voca usporavaju apsorbciju secera u krv i to im je pored vitamina najveca uloga. Cijediti voce je teško skrnavljenje...

Zvacite ljudi, samo zvacite ;)

kisela-voda
(Sef ekipe)
27. jul 2010. u 08.09
A kakvih si ti to problem imala u ishrani, ako nije problem da mi kažeš? Ne zato što sam znatizeljan, već zato što bih hteo da čujem, preventive radi. Usput, mnogo ti se ivinjavam, tebi a i ostalima na neverovatnim pisanim greškama. Nazalost, hoću sve nabrzaka da strpam i napisem i onda eto, desavaju se greške.

Kad smo već kod manga, ja ga mnogo volim. Ma volim sve. Ali me interesuje kako ga ti seces? Postoje razni nacini. Ja ga recimo isecem na kolutice, dokle god mogu, jer znaš i sama da sredinu i nešto malo oko nje ne možeš da iseces, i onda ga polozim u horizontali i samo sa krivim nozem, onako „isfiliram” tu koru i posle ga isecem na komade. A od sada ću na krupne :o)

Postoje još par varijante, ali interesuje me tvoja, posto mi tvoje mišljenje jako znaci i postujem ga.

Reci mi malo o tim nesasicenim mastima. I omega 3,6 i 9 kiselinama. Za šta služe 6 i 9? A za šta tri? Gde ih ima još osim u sardinama, lososu i eto, sardelama?

Jao bre Dijana, pa da nisi udata i da nisi trudna, pozvao bih te na veceru, kafu, sok ili šta god i onda bi se ispricali... kao dve budale :o) Mnogo me interesuje, sve me interesuje. A mrzim kad mi neko trabunja i lupeta, a ti vidim, imaš ne samo osnovno, već veoma bogato znanje o nutricionizmu. I logicna objašnjenja dajes, a to mi je veoma bitno, jer tu me kupujes, tj. stvaram poverenje u tebe i zato te toliko ispitujem i zato mi je tvoje mišljenje jako bitno sada :o)

A kad smo već kod salate, ajde daj mi još neke primere i varijante, koje ti jedes, please. Nemoj sada da trazis po netu ili tako nešto, već iskljucivo sto ti jedes. Uzmi sve u obzir, samo ne krastavac, please. I molim te, bez ikakvih dresinga i gluposti, već samo sto je na bazi prirode i zdravo, i što ne goji. Znaci, maslinovo ulje, bundevino i tome slično.

Apropo maslinovog ulja, vidim vodi se polemika oko njega. Da li sme da se kuva sa tim uljem ili ne? Tu su mišljenja opet podeljena i neki kažu da sme, neki ne? Please mi reci tvoje mišljenje.

Za BL Behara.. kažeš da bostan cukerasi ne smeju da jedu? Ali to mi nije jasno. Ja nisam cukeras i nemam problema nit sa pritiskom, nit sa secerom. Ali zašto onda ne smeju da jedu. Sto znaci, da i nama zdravima skodi ili može da naskodi ako ga bolesni ne smeju jesti??? To ne razumem. Zato i jesam postavio to pitanje na početku teme, ako si ga procitao?

Hvala ti za ovu informaciju što se tiče cedjenja. To mi je i Dijana upravo rekla. A nisam znao da usporavaju apsorbaciju secera u krvi, sto je naravno dobro.
dijana-bl
(boginja lova)
27. jul 2010. u 13.00
Nisam imala problem u ishrani, nego mi je pravilna ishrana koja podrazumeva zdrave i raznovrsne namirnice koje se pravilno kombinuju pomogla da resim zdravstvene tegobe i dignem svoj energetski nivo.

Naime zdravlje je pocelo da mi puca po svim savovima jer sam opteretila svoj organizam. Radila sam po 16 sati dnevno a nekad i vise, često bih izlazila s posla u 3 ujutro, a u 8-9 bi ponovo bila u kancelariji, uz to je isla neredovna ishrana, dorucak tek u podne, a dotle sam pila već treću nes kafu, coca-colu i palila četvrtu cigaretu. U takav zivot je trebalo održavati i zajednicki zivot sa tadasnjim deckom, izlaske sa drustvom. I sve je to organizam dobro i podnosio, nekih 7 godina, sve dok nisam pocela psihicki da se loše osecam (u 3 godine su mi se razveli roditelji, umrlo mi je 5 veoma bliskih osoba za koje sam bila jako vezana, raspala mi se veza od 7 godina, vratila se kuci a onda se i tata razboleo od raka). Psihicki pad je bio okidac za organizam koji vise nije mogao sve to da podnese, pa sam imala brojne probleme, ispitivanja nikad kraja, a ničemu se nije nazirao kraj i rešenje. Onda sam preuzela stvar u svoje ruke i promenila posao, izbacila neke ljude iz svog zivota, krenula na jogu i pocela da se bavim ishranom. Ishranom sam pocela da se bavim najviše zbog tate, i bilo je glupo da nam spremam 2 odvojena rucka i da mu bude krivo sto ja jedem pohovane snicle a on mora dijetalnu hranu, pa sam presla na njegov način ishrane. Nisam ni znala koliko mi ta ishrana pomaze dok tata nije umro a ja se vratila na staru ishranu, sa kojom su ponovo dosli i stare tegobe. E onda sam pocela još vise da čitam, istrazujem, a posluzio je i odlazak kod endokrinologa, brojna iskustva koleginica i prijateljica koje su radi pokusaja smanjivanja kilaze odlazile na raznorazne dijete, pa kod nutricionista i onda sam shvatila da se moje tad već steceno znanje od istrazivanja poklapa sa mišljenjima tih nutricionista i endokrinologa. I to je to. S vremenom sam navikla i muza na takvu ishranu, i sad kad odemo kod njegovih ili negde drugde na rucak, posle oboje komentarisemo kako nam je sve masno, zacinjeno, i kao da imamo kamenje u stomaku... Moram dsa napomenem i to da je u celoj ishrani najbitnije dda slusas svoj organizam, jer nismo svi isti i ne prijaju nam iste namirnice na isti način, i iskreno mislim da je to zlatno pravilo, jer tako ne silujes svoj organizam. Recimo ja boraniju mogu da jedem, ali nisam njen ljubitelj i smatram da ne treba da silim svoj organizmom celim obrokom od boranije, stavim je tu i tamo u neku salaticu i to retko. I to je to ukratko.

Mango jedem u inostranstvu tako što mi ga donesu serviranog u hotelu, ovde ga jedem veoooma retko, gotovo jedan na godinu... bas zato što je zelen, i obično ga secem kao breskvu.

Nezasicene masti, antioksidansi, novi neki sastojci iz našeg svakodnevnog voca i povrca... imam utisak da neko plasira i izmišlja sve te nove nazive i time nam komplikuju zivot. Imaš bre neke zaludjenike npr. uhvatili se antioksidanasa pa kao ima ih najviše u brokoliju pa se razbijaju od toga... meni je to sve pomalo smesno, jer manje-vise to se sve juče zvalo - vitamini i minerali. Tako da se nisam udubljivala previse u tu pricu ni omega3 i drugim kiselinama i mastima i o tome neću da pricam, jer ne znam. Tako mi je bilo smesno, jedne godine odjednom bum svuda u novinama, internetu, TV svi pricaju odjednom o likopenu, kao da je novoizmišljeni lek! I kao ima ga najviše u paradajzu i bla bla... I kao to je cudotvorna supstanca. Onda malo istrazimi nađemda ga u paradajzu ima (karikiram brojeve, ne secam se vise detalja) svega 30 mikrograma na 100 grama paradajza, a kad istrazis još dublje onda vidis da tog istg likopena ima u istoj kolicini i u drugim namirnicama, a u nekima i još vise. I onda nisam mogla a da se ne zapitam, je li to neko tog leta pokusavao da rasproda svoj kontingent paradajza, šta uvezli smo ga previse, pa sad odjednom posle 500 godina paradajz posebno aktuelan. Sledeće godine se nešto slično desilo sa brokolijem, i odjednom na pijacama osvanu brokoli na skoro svakoj tezgi, a pre toga si mogao da ga kupis samo u retkim prodavnicama i to iz uvoza...

Kad se covek hrani raznovrsno i pravilno ništa mu neće nedostajati. Kažem pravilno zato što moj cilj nije samo zadovoljiti glad, već i da moj organizam uzme sve hranjibve materije iz te hrane, maksimalno.

U javnosti su veoma podeljena mišljenja oko maslinovog ulja, i kad je ono u pitanju okrenula sam se nečemu, sto sigurno nije komercijalizovano (znaci ne oslanjam se na restorane, i poznate kuvare, svi kuvari na TV kuvaju maslinovo ulje, ali ne kažu koje). Dalmatinci i Grci, Italijani, koriste extra virgin, hladno cedjeno samo za salate, i sami kažu, da je takvo maslinovo ulje pri zagrevanju ispusta kancerogene materije. A prže i kuvaju ili na suncokretovom, ulju kukuruznih klica ili običnom maslinovom ulju koje nije devicansko i hladno cedjeno. Ja lično, maslinovo ulje koristim samo za salate, a da pržim nešto to radim jednom godisnje, kod mene je sve bez ulja, a ako bas mora ulje, recimo da ispržim ribu, onda je to suncokretovo. Mislim da je suncokretovo nepravedno zanemareno. Takođe, sad postoje i velike diskusije oko palminog ulja, međutim kad se bolje istrazi, ono jeste super za przenje pomfrita, ali pomfrit nije u mojoj ishrani, kafane ga koriste zato što se u njemu može prziti i po 7 puta, i hrana ga slabo upija, ali je veoma nezdravo ulje, jer je dokazano da podize holesterol i trigliceride, i ima mnogo zasicenih kiselina-masti u sebi, a btw, veoma je jak i lobi proizvodjaca palminog ulja, koji imaju svoje nazovi naucnoistrazivacke casopise i laboratorije. Pa sad... šta reci... i ja mogu da ispržim pomfrit u 5 litara ulja i sama da pišem da je zdrav i to plasiram javnosti, pa sigurno će neko poverovati, iako nema veze sa zdravim mozgom.

Takođe se vode i velike polemike oko mesa sa rostilja i dimljenog mesa. Iskreno, otkad ne jedem dimljeno meso, mnogo mi se bolje zeludac ponasa. Lično, meso sa rostilja mi je bozanstveno, obozavam da ga jedem, ali smatram da ga je bolje na isti način rostiljati na elektricnom grilu, jer nije poprimilo svu garez, cadj i dim. Da je dim zdrav, ne bismo se u njemu gusili...

Ne možeš se voditi tom devizom - sto skodi dijabeticarima, skodice i meni. Zato sto si ti zdrav. Ako se hranis zdravo, nećeš imati dijabetes. Ja imam predispoziciju za dijabetes jer ga imam u porodici, ali mi je isto tako receno da ako se hranim zdravo i raznovrsno, da tako odlazem oboljevanje od istog, a možda se nikad ne razbolim, ali to ne znači da treba da ukinem sebi u potpunosti namirnice koje dijabeticarima skode. Zato, jedi sve, jer to je poenta zdrave ishrane.

I na kraju salate, nemam nameru da ti sad tražim po netu, to možeš i sam! Ono sto ja često praktikujem je nekoliko salata, na primer: sitno iseckane na kockice 1 zuta, 1 crvena i 1 zelena paprika babura, 1 konzerva tunjevine, pola glavice ljubicastog luka iseckanog na sitno, ili na krupne kolutove, malo kukuruza secerca, i malo onog ogromnog crveno-bordo pasulja iz konzerve. Malo limunovog soka, bez ulja. Sve izmesati. Bez soli.
- konzerva tunjevine i crveni kupus i sitno rendana sargarepa.
- Rendana cvekla, rendana sargarepa, kukuruz. Salate zacinjavam sa vrlo malo soli, sok od limuna, maslinovo ulje, po zelji naravno, kako kome šta odgovara.
- Iceberg salata+kuvani kukuruz,+paradajz.
- sitno iseckane 2 veze persuna+ sitno iseckan 1-2 paradajza bez kostica (odstranis one delove sa kosticama), dodati malo maslinovog ulja, i ohladiti dok pripremis bruskete koje ćeš posle pecenja u rerni premazati maslinovim uljem, i namazati sledećim premazom: 1 krem sir+sitno iseckan bosiljak. Tako namazes bruskete tim premazom, pa od gore stavis persun i paradajz. To ti je klasicna libanska kuhinja.
- klasicna grcka salata sa fetom, ili nekad mi je ekstra samo paradajz posut bosiljkom i komad mladog sira...
- punjeni sampinjoni (kupi ogromne sampinjone na pijaci, pola case pavlake izmesaj sa malko iseckane sunke ili neke salamice koju volis, nema soli, nema ulja, samo time napuni sampinjone i gore izrendaj malo kackavalja i u rernu na pola sata...
- kuvani pirinac, kuvana psenica, crveni kupus, rendana sargarepa, kuvani kukuruz.
Neke od tih salata jedem za dorucak, nekad kad nemam gotov rucak, a zurim, bude i za rucak. Prati šta tebi prija, i kombinuj šta tebi prija. Nikad ne stavljam dresinge na salatu, imam utisak da mi ubije to sveze povrce.

I da budem iskrena, daleko od toga da ja bas apsolutno nikad ne jedem pomfrit, pohovano, pizzu, torte i cokolade, sladoled ili nešto sto i sama smatram nezdravim. Ja svakog petka jedem pizzu jer je obozavam. I kad idem kod drugih ljudi na ruckove, vecere ili u kafanu, mnogo toga ne možeš izbeci, ali zato pohovano uopste ne pravim kod kuce, ali kod svekrve ne mogu izbeci itd... Pecem i ja meso i krompir povremeno iako je to smrt kombinacija, ali ga zato stavim u kesu za pecenje, i onda mi makar nema ni kapi ulja, a i krompir na taj način bude vise obaren nego pecen itd...

kisela-voda
(Sef ekipe)
28. jul 2010. u 02.28
Dijana, prvo: podhitno da se razvedes, vratis vencani list, napustis porodicu i dolazi vamo na kafu, cekam te kod Kovaca :o), jel znaš gde je to :o)? I, jel pao onda dogovor :o)

Drugo, čestitam ti. Zbog tebe smo dospeli na top ranglistu svih diskusija :o). Ne samo da su nas izdvojili u rubrici „zdravlje”, već su nas izdvojili na glavnoj strani, i sada smo među to 5 diskusija :o) A to sveeeee zahvaljujuci tebi, tvojim detaljnim opisama, interesantnim komentarima i preciznim cinjenicama.

A, da ja eto, nisam bio uporan i pitao te sve ovo, ne bi ni izvukli sve ovo iz tebe, a potencijal si :o) I to kaaakkaav!
Daklem, vidis i sama da nisi samo meni interesantna već svima nama ovde.

E, sad malo ozbiljnije teme.

Interesuje me koliko imaš godina. A što se ovih stvari tiče o tvom zivotu... tu ne znam šta da kažem? Prvo, najiskrenije ti hvala sto si naposala ovako nešto iskreno i uopste sto si napisala. Veliko je to iskustvo sto imaš iza sebe. Zato cvrsto verujem u tvoj uspeh, brak i poslovne vode. Za roditelje... NAJISKRENIJE
kisela-voda
(Sef ekipe)
28. jul 2010. u 02.40
Slučajno stisnuh enter... sorry...

NAJISKRENIJE mi je zao tvojih roditelja...!!!
I zato ne bih da diram tu temu vise.

Što se posla tiče... to ne shvatam? Kako si mogla toliko da radis? Zar organizam može TOLIKO dugo i puno da izdrzi??? Meni to zvuci nemoguće!

Drugo, kakva je to firma bre, kad te toliko teraju da radis? Jel je u Bg-u? da im posaljem finansijsku :o)

Treće, ono sto kada si prelazila na drugaciju ishranu zbog tvog tate pre svega, jer je glupo da ti jedes snicle, a on baren kropir i brokoli, je nešto neverovatno nesebično i za primer! Alal vera. Zato si za mene carica.

Ima mnogo stvari koje si napisala sada, i koje su me odusevila, iznenadila, zacudile i frapirale, ne znam da li pozitivno ili negativno, ali ne mogu sada da se setih koje su to sve bile. Ali da si imala mao drugaciji zivot nego mi ostali.. je nešto što ne može da se „pohvali” svako.

A ono na cemu ti se najviše divim je tvoja sposobnost da vratis snagu, dignes se SAMA i krenesm nstavis ili pocnes iz nekakvog početka...! To je ono vrhunsko sto me je odusevilo. Covece, izbacila si neke ljude iz svog zivota, promenila ishranu, promenila posao.. to sve zvuci neverovatno mocno i zrelo, zato me interesuje je si se odlucila za mene :o) salim se, zato me interesuje koliko imaš godina?

E sad, još nekoliko pitanja.

Zašto riba i sir ne idu zajedno?

A što se tiče markentiskog poteza, da odjednom nam plasiraju nešto, si potpuno u pravu. Zato ne dajem mnogo para i interesovanja na razne studije koje sprovode. Zato uvazavam toliko tvoje mišljenje, jer je mngo jače, adekvatnije, cinjenicnije i provereno, od bilo koje studije koje su sprovodili tamo u Oklahomi ili gde već?

Nego, mi ništa nismo zakljucili što se tiče maslinovog ulja? Nit da kuvamo nit da ne kuvamo na njega. I svidja mi se sto si rekla ono u vezi kuvara.

A ipak kažeš da je bolje na suncokretovom ulju da se przi?

I cekaj, extra virgin je hladno ispresovano ili kako ono bese? A šta je ono drugo? A koje je zdravije?

Ej, da! A kako ti onda ljustis breskvu, kad ljustis i mango kao nju :o)
oceania
28. jul 2010. u 08.51
dijana-bl, e znaci iznalupala si gluposti , tona , ni sleper ne može sve da ispohvata i natovari.. vidim da je neko fino prijateljstvo krenulo pa ajde.. neću da gnjavim ,pozz :)

dijana-bl
(boginja lova)
28. jul 2010. u 10.00

Oceania, ovo su otvorene diskusije, pa možeš slobodno da se ukljucis svojim mišljenjem, stavovima I argumentima - uvek je dobro cuti vise mišljenja, to I jeste poenta foruma, I zato ljudi I postavljaju svoja pitanja, dileme I sl. ovde. Svoje stavove ne namecem nikome, ali sam ih obrazlozila, I smatram as am objektivna jer šta ne znam o tome ne pišem, I kad je nešto samo moje mišljenje, tto sam tako I navela, a kad je nešto stav raznoraznog istrazivanja, lekara I nutricionista, I to sam navela, pa svako može da odluci da li bi nešto prihvatio ili ne.

Hej Vodo, ko se još najeo kod Kovaca, ha ha ha ha ha!!! Da nisi napisao ne bih ni znala da je ova tema u top diskusijama… imam 34 godine. Kako sam mogla toliko da radim – kljuc je u tome da covek radi ono sto voli. A ocito sam imala I puno energije. Meni je to bio zaista najbolji posao, obozavala sam da radim, ekipa sa kojom sam radila je bila fantasticna, iako je bila privatna firma, pruzena mi je bila I prilika da napredujem mnogo vise od svog obrazovanja, da ucim od drugih I sticem znanja koja se inače skupo placaju I to sam veoma cenila I stvarno uzivala u tom poslu. Nemoj da me tu hvalises, ja zaista ne umem da primim komplimente… reci ću samo da mi je jedna recenica okrenula smisao u glavi kad mi je bilo najgore: sreća se trazi, ne ceka se, zato I jesu retki ljudi koji su istinski srećni. Zato ako covek ima neki problem – resavaj ga, zašto trpeti. Ako je problem posao – pobogu nadji drugi, itd… treba drzati svoj zivot u svojim rukama…

Riba I sir, pa ja to nikad I ne kombinujem, prosto mi ne ide jedno uz drugo, ali recimo da se radi o tome da su I riba I sir protein, I da ne treba mesati namirnice iz iste grupe, a čini mi se da sam negde I citala da su ribi I siru potrebni razlitciti uslovi u stomaku da bi se razlozili – varili.

Ako možeš, izbegavaj przenje, a ako moras, po meni je ipak bolje prziti u suncokretovom ili u običnom maslinovom. A salate prelivaj sa hladnocedjenim devicanskim maslinovim ili nekim koje ti odgovara, bundevino…
oceania
28. jul 2010. u 10.52
pa dobro dijana-bl, recimo ovo, sa maslinovim.. :)
otkud ti ta informacija da ono koje nije devicanko hladno cedjeno je za salate a ne za kuvanje?? to je recimo jedna glupost koja se uplela kod nas pa i lekari isto to govore a nemaju pojma šta lupaju.

Zatim,ono gore sto si rekla kako endokrinolog i još ne znam ko , rekao je da voce da može da goji , kao .. banana pre svega zbog skroba. hm.

banana bez ljuspe ima 1.7 grama skroba a 15gr secera

U tom slučaju , daleko smo od onoga sto si gore tako sigurno rekla, da je jedna banana ekvivalentna 100gr kesici bombona (?!!)
buduci da 100gr bombona je 90% secer.. a obično i vise ..

Taj jedan i nešto gram skroba definitivno ne utice gojenju suludo je tvrditi tako nešto. A verujem da je taj endokrinolog nekad davno ucio u skoli o bananama pa neki tamo prevodioc je pomesao banane(voce) i banane(plantain) koje su slične familiji krompira.. :))

Drugi deo, u kome objašnjavas kako se secer ponasa u organizmu..
to što si objasnila vazi za rafinirani secer dok fruktoza se drugacije ponasa u organizmu čak i kada smo u mirovanju buduci da nasem mozgu glavna energija je glukoza , najcesce jabuka, lubenica,jagode bilo šta sto jedemo uvece bude iskoristeno i jednostavno, NIKO se neće udebljati od tih jagoda,breskvi i sl. koje jede . Ono sto deblja je obični secer, belo brasno ,rafinirane namirnice kao neka ulja i tako te stvari.
comi07
(profesor)
28. jul 2010. u 10.54
sve i da je dijana rekla nešto netačno ( a to nikada ne možemo sa sigurnoscu reci, medicina stalno daje nove stavove), veoma je ruzno reci ovo o toni gluposti. ovo i jeste prostor za diskusije, i ljudi imaju razlicite stavove, a kada imaš stav koji je u suprotnosti sa nečijim, pristojno izneses ARGUMENTE,niposto ne kažeš da ostali lupetaju. pozdrav
oceania
28. jul 2010. u 11.19
I još nešto.. u vezi joda i zelenog povrca.. Jedna je stvar to što recimo kupus i spinat u svom sirovom stanju su goitrogeni dakle substance koje blokiraju tiroidnu posebno u vezi joda, međutim, zelenis se uvek jede obaren,skuvan .. u dalmaciji a i svuda po mediteranu uveliko se jedu morski plodovi sa blitvom i sl. i te populacije zapravo su retko sa manjkom joda naspram onih iz planinskih delova (što se tiče evrope,za dalje ne znam)
rogacanka
28. jul 2010. u 11.49



Dostavljanje vrlo zanimljive informacije od Dr OZ-a


JEDENJE VOĆA









Samo informativno!



Svi mi mislimo da jesti voće znači samo kupovinu voća, sečenje na kriške i stavljanje u usta. To nije tako jednostavno. Važno je da znate i kako i kada se jede voće.



Koji je ispravan način da se jede voće?

NAJPRE TO ZNAČI DA VOĆE NE TREBA JESTI POSLE OBROKA! VOĆE TREBA JESTI NA PRAZAN STOMAK.



Jedenje voće igra glavnu ulogu u detoksifikaciji vašeg organizma, kojeg snabdeva sa velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.



PLODOVI VOĆA SU NAJVAŽNIJA HRANA.

Recimo da pojedete dve kriške hleba, a zatim krišku voća. Komad voća je spreman da prođe ravno kroz želudac u creva, ali ga hleb sprečava u tome.



U međuvremenu, ceo obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospešuje probavu i sokove, pa cela masa takve hrane počinje da se kvari.



Jedite voće na prazan stomak, i to pre obroka! Čuli ste kako se ljudi žale: Podrigujem svaki put kada jedem lubenice i kada pojedem durijan (Prim..: plod neprijatnog mirisa sa drveta durijan na jugoistoku Azije) nadima mi se stomak. Kad pojedem banane imam osećaj da pod hitno moram da odem u toalet, itd. To se neće desiti ako pojedete voće na prazan stomak. Voće pomešano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi gasove. Dakle, vi se zato nadimate!

To se ne događa sa nekim plodovima, kao što su napr. pomorandže i limuni, jer su oni kiseli, pa u našem telu sve voće postaje alkalno, u skladu sa istraživanjem dr Herberta Šeltona, koji se bavio ovim problemima. Ako jedete voće na ispravan način, moćićete da steknete svu tajnu lepote, dugovečnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu.



Ako hoćete da pijete voćni sok - pijte samo sok od svežeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti zagrejan sok. Nemojte jesti ni kuvano voće, jer tada uopšte ne dobijate njegove hranljive materije. Dobijate samo - ukus. Kuvanje uništi sve vitamine.



Jedenje celog ploda je bolje nego pijenje sokova. Ako hoćete da pijete voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj, jer morate da ga pomešate sa pljuvačkom pre gutanja. Svakog 3-eg dana možete jesti voće da bi brzo očistili svoje telo od toksina. Ako jedete samo voće i pijete voćni sok 3 dana i sami ćete se iznenaditi da će vam vaši prijatelji kazati da izgledate veoma osveženi !





KIVI: Mali ali moćni, i dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod pomorandže!



Da li JABUKA zaista odlaže dan odlaska kod lekara? Iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, on je antioksidantan i flavonoidan (Prim..: tj. sadrži grupu opganskih komponenti u kori plodova) i povećava aktivno delovanje vitamina C, čime pomaže da se smanji rizik od raka debelog creva, srčani i moždani udar.



JAGODA: Jagoda je zaštitno voće. Jagode spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova, slobodnih radikala.



JEDENjE 2 - 4 POMORANDŽE dnevno može vam pomoći da se zaštitite od prehlade, snizite holesterol, sprečite i rastvorite kamenje bubrega i smanjite rizik od raka debelog creva.



LUBENICA: je najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode, a takođe je dupke puna ogromnim dozama glutationa, koji pomaže i pojačava naš imuni sistem. Takođe je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi: vitamin C i kalijum.



GUAVA I PAPAJA: Guava i papaja su vrhunski šampioni po sadržaju vitamina C. One su nedvosmisleni šampioni po njihovom visokom sadržaju vitamina C. Guava je takođe bogata vlaknima, koja pomažu u sprečavanju opstipacije (Prim. Žarka.: zatvorene stolice). Papaja je bogata karotinom i dobro deluje na vaš očni vid.

(Prim..: GUAVA je veliki tropski crveni ili žuti jestivi plod kruškastog oblika sa američkog drveta guajava, koji ima crvenu ili žuto-zelenu ljusku sa ružičastim, belim ili žutim mesnatim tekom, koji se jede presan ili pije/jede kao zgusnuti ili želatiniran voćni sok).

(Prim..: PAPAYA ili PAWPAW je veliki jestivi plod eliptičnog ili okruglog oblika sa zimzelenog tropskog drveta, koje ima veliku krošmju lišća).



Pijenje hladne vode nakon obroka = rak!



Možete li da poverujete u to? Da to se odnosi na one koji vole da popiju hladnu vodu, a odnosi se i na vas. Lepo je imati i popiti hladno piće nakon obroka, ali hladna voda će očvrsnuti masne stvari koje ste upravo konzumirali, što će usporiti varenje. Kada te 'naslage' reaguju sa kiselinom, one će se razbiti i apsorbovati se u crevima brže nego čvrsta hrana i nataložiće se duž creva. Vrlo brzo, ovo će se pretvoriti u masti i dovesti do raka. Najbolje je piti toplu supu ili toplu vodu nakon obroka.



Ozbiljna napomena o srčanom udaru.



PROCEDURA PRILIKOM SRČANOG UDARA



Žene treba da znaju da svi simptomi infarkta ne počinju sa bolovima u levoj ruci. Budite svesni intenzivnog bola u vilici. Vi nikada ne možete imati prve bolove u grudima tokom srčanog udara. Mučnina i intenzivno znojenje takođe su zajednički simptomi. Šezdeset odsto ljudi koji su imali srčani udar u snu i nikad se nisu probudili. Bol u vilici može da vas probudi i iz čvrstog sna. Budite oprezni i svesni toga.

Što više znamo, imamo bolje šanse da preživimo.



Jedan kardiolog je rekao da svako ko dobije ovaj tekst i pošalje ga na 10 adresa, može biti siguran da će spasti bar jedan ljudski život.



To čak može biti i vaš život!








dijana-bl
(boginja lova)
28. jul 2010. u 14.57
Oceania, čak ti je gore u postu Opis naveo koliko ima koje voce fruktoze, tj. secera pa pogledaj odnos banane sa drugim vocem, biće ti jasnije. Na sledećem linku, pogledajte koliko kalorija ima banana naspram drugog voca, a ako se iole razumete, sigurno nate i koliko je kalorija potrebno dnevno coveku:
http://www.dijeta.net/tablice/voce.htm
http://www.realx3mforum.com/smf/index.php?topic=100.0;wap2
http://bard 99.com/general_health_sr_06.html

Poredila si krompir i banane, da obe namirnice imaju visok procenat skroba, zato nas zasite, a i krompir goji samo tako... zato sportisti na terenu u tajm-outu uzimaju bananu, jer će odmah dobiti visok procenat secera koji će se pretvoriti odmah u energiju kao i kalijuma, pa ne moraju rucati na sred terena, za razliku kada pojedete bananu pred spavanje (i drugo voce), sva fruktoza će se pretvoriti umesto u energiju, u masti, a masti su salo. Ko ne veruje neka proba, jer ja jesam! Nakon 5 dana vecere od voca, imala sam 3 kg vise! Čim sama vratila veceru na staro, otisla su i ta tri kg.

Sve to ne znači da voce, pa i banane treba izbaciti iz ishrane! Naravno da moramo i trebamo jesti voce, ali ujutro na prazan stomak, i između obroka, i treba ga izbegavati uvece.

Za maslinovo ulje, pogresno si razumela, jasno sam napisala da se ekstradevicansko hladnocedjeno ne treba zagrevati. Pogresno si me citirala. O maslinovom ulju nisam pisala kao rezultatu razgovora sa lekarima, nego o istrazivanjima koja su to pokazala (ne, to ne piše u novinama, novinama ne verujem, jako dobro znam ko i kako se piše velik deo novinskih tekstova).

kisela-voda
(Sef ekipe)
28. jul 2010. u 15.22
E, ova diskusija postaje sve kvalitetnije i kvalitetnija!!! I to mi je jaaako drago zbog toga.
Svidjaju mi se mišljenja svih vas, i to me bas raduje. Covece, koliko ste vi obrazovani barem što se nutricionizma tiče, pa to je strasno! Baratate strucni izrazima, cinjenicama, konstatacijama, ma opste jedno borba mišljenja. A to jeeee vrhhhhh!!!

Pisaću posle i nadovezacu se na temu. Alal vera još jednom za diskusiju. Svaka cast.
oceania
28. jul 2010. u 18.55
dijana-bl, dobro , kažeš da čak je Opis napisao gore o vocu i kolicini secera-fruktoze .

Evo šta je Opis napisao:

„ banana 5,5 g fruktoze (kafena kašičica) ”

a ti si napisala ovo :

„a 1 prosecna banana ima secera koliko kesica od 100 gr bombona”

Ja sam ti samo pomenula da gresis , jer banana NEMA kolicinu secera kao i 100gr bombona.

NE znam šta ti vidis na tvojim linkovima.. ali 100calorija nije isto kao da uneses 100gr secera a deluje da to tebi tako izgleda i tako dozivljas.
Dakle, 1 banana je nekih circa 100 kalorija.. coveku treba 1500/2000 kalorija na dan.

Slazemo se eto oko toga da banane su zdrave i da ovo voce ne treba da se zaobidje ili izbegava.
U vezi krompira..opet eto kažeš neku netacnu informaciju. Krompir ne goji ,zapravo je jako zdrav.. Ono sto goji je da ga prelijes sa uljem i sirevima i još kojecim..
a banana i krompir nemaju istu kolicinu skroba.. banana ima jedva 5 .. dok krompir ima 25+(zavisi koje kolicine i sl) Međutim, u zdravoj normalnoj ishrani , skrob nije nešto sto deblja! :)

Za maslinovo ulje sam te jako dobro razumela.. i evo reci ću ti opet
Devicansko, hladno cedjeno ulje je odlično za kuvanje,przenje pre svega jer ima visok smoking point. (i još toga ali da ne nabrajam sad)

Upravo sam ti htela napisati, sto me saljes na one sajtove , pored onog sto je obični forum saljes me na ona druga dva a la bazar i prakticna žena kad ono ti kažeš da ne verujes novinama. U redu je to, međutim, već drugi treci put te pitam, de objasni malo te tvoje tvrdnje i to znanje. Čim su to izdrazivanja koja još eto ne mogu se naći po novinama, kad već imaš neki drugi izvor onda ispricaj , napisi , zašto nije dobro zagrevati devicansko hladno cedjeno ulje.

Kisela-voda, u vezi pitanja koje si gore postavio.. ja sam mišljenja da to što radis je fenomenalno i sebi,organizmu pravis veliku uslugu :) Unosis paket minerala,enzima,vitamina... direktno hranis celije u organizmu, pospesujes imunitet, pomazes ciscenje bubrega, jednostavno -geeenijalno je to što radis. Vocni Secer koji si uneo taman i da je malo previse za taj dan(jer si možda jeo knedle i kolace taj dan) vrlo je verovatno da ćeš odma iskoristiti u satima koji slede jer mozak a i svi procesi u organizmu trebaju secer jer to im je jedino gorivo.
Da ne bi nabacio koju kilu gledaj da ne jedes previse „secera” u toku dana u obrocima, ako to je u redu onda nema sumnje ZDRAV si i bićeš zdrav kao soko,kao tigar .. :))

dijana-bl
(boginja lova)
28. jul 2010. u 21.03
„Nezrela banana tako sadrži između 17% i 19% skroba i tek oko 2% - 5% spomenutih šećera, da bi se sadržaj skroba u zreloj banani smanjio na oko 1% - 4% na uštrb povećanja sadržaja šećera i do 17% - 18%.” Izvor: wikipedia.
O bananama stvarno vise neću da raspravljam, svako ko ne veruje da banane goje, neka jede 7 dana uzastopce bananu za veceru pa odmah u krevet i garantujem vam neko kilo viska. Mozete i sami otici kod nutricioniste, imate i gomilu sajtova na kojima mozete konsultovati nutricioniste besplatno. Link koji sam postavila u vezi voca i pravila kako se jede voce, sam postavila jer je sa sajta jedne veoma svetski priznate nutricionistkinje, koja nije za to zavrsila kurs, već se time pozabavila na strucniji način, a na sajtu imate i njen CV, a pri tom je sve na srpskom, zato je bilo zgodno da izaberem bas taj link, jer ima svoje argumente sam za sebe. Inače na istom mozete naći i gomilu drugih korisnih saveta o ishrani kao o stetnosti cerealija, hladne vode, istine i zablude o mleku itd.
Pošto si me prozvala za linkove, link sa kalorijskim tablicama sam postavila samo zbog tablice koja je ista svuda, a ne zbog ostalih tekstova, a link sa foruma je zato što je covek lepo objasnio narodski kako banane goje, na prostom primeru.

Što se tiče krompira: „Jedite najpre bareni ili pečeni u ljusci sa povrćem koje ima dosta dijetnih vlakana ( kupus, kelj, zelena salata, blitva ) i nećete imati velike skokove šećera u krvi posle obroka.” Izvor: Jasna Andjelkovic dipl. dijeteticar-nutricionista.
Daleko od toga da nije zdrav, ali krompir je većinom skrob, a skrob je takoreci brasno. Nigde nisam rekla da nije zdrav, naprotiv, svi mi kad pokvarimo stomak jedemo u pravo kuvani krompir i tad je visestruko lekovit. Uopste ne sporim da od skroba dobijamo energiju. Ali to što je nešto zdravo, ne znači da ne goji, i da ako se pogresno kombinuje izaziva probleme u organizmu - e o tome sam pisala.

Za maslinovo ulje ću ponoviti da su istrazivanja pokazala da hladnocedjeno extra virgin pri zagrevanju ispusta kancerogene materije, i ja ga ne zagrevam, ali nikog ne teram da prestane sa przenjem na maslinovom ulju!

Još nešto, Oceania, ja sam ovde vrlo jasno argumentovala i objasnila svoje pisanje, a ti me ovde napadas a nijednu svoju tvrdnju ne argumentujes. Ovde ti pišes u fazonu: nije tačno da krompir goji, a to nicim nisi obrazlozila niti potkrepila i svaka recenica ti je u tom fazonu. A kao sto rekoh, ovo je otvorena diskusija, i ako nešto tvrdis sama, onda za to napisi da je to tvoje mišljenje, a ako iza tvog pisanja stoji neko objašnjenje, naučno, lekarsko, nutricionisticko, neki tekst koji si procitala na internetu, novinama, gledala na TV-u, onda te molim da, pre nego sto napadas druge, i sama navedes svoje argumente i odakle ti ta saznanja. Ja na zalost, ovde ne mogu citiram svog endokrinologa-dijabeticara od reci do reci,ali može svako da pogleda njegov lekarski profil, a iako je mator i dalje je veoma aktivan, i danas redovno odlazi na kongrese i seminare i usavrsava još uvek svoje znanje i iskustvo, a mozete videti i posetiti ga i sami, pa sami prosudite koliko su njegova znanja o kojima sam pisala relevantna:
http://www.mojlekar.com/02/08/02080001.htm
Vecina onoga sto sam pisala je njegovo mišljenje.

Takođe, imate i sjajnu doc dr Vesnu dimitrijevic srećkovic na klinickom centru koja se bavi ishranom, i posebno pacijentima koji imaju povisen secer a koji još nije presao granicu i bavi se ispitivanjem i eksperimentima i lecenjem takvih pacijenata da im spreči pojavu dijabetesa kroz ishranu, do nje se veoma lako stize, običnim uputom lekara opste prakse, čak se i ne ceka vise od 7 dana, otidjite na razgovor, ostacete zapanjeni koliko smo se pogresno hranili i koliko ishrana može da promeni zivot na zdravije...

I na kraju, mogu da dodam i primer moje nesudjene svekrve koja je imala 15 kg viska, i povisen secer, i prepustila se eksperimentu pomenute doktorke još pre 10 godina. Uvela joj je pravilno kombinovanje hrane, a sve je mogla da jede, čak i slatkise, uvela joj je 1 sat setnje dnevno, i to u dve ture, ujutro i predvece, da joj ne bude prenaporno (sto je meni bilo smesno da samo obična setnja može toliko da promeni zdravstveno stanje) i za 6 meseci 10 kg dole, a da žena nije ni osetila, krvna slika joj se poboljsala, izgled, koza, ten, imala je daleko vise energije, prestale su mnoge tegobe sa zuci i gorusicom, naduvenoscu creva itd... čak još uvek imam kopiju rezima ishrane koji joj je prepisala, a kao i svaki pravi lekar koji se bavi ishranom, nije joj bilo dovoljno da joj samo preporuci drugaciji način ishrane, već i drugaciji način pripreme hrane, što se pokazalo kao još jedan kljucni element. Tako da iza mojih reci ovde, zaista ne stoji Blic Žena, Bazar i slične novine, i slični sajtovi, moje istrazivanje najmanje je bilo na internetu...

Ja nisam ovde da bih nekog naterala ili ubedila da se hrani kao ja, ili da usvoji moje mišljenje, ovde sam da podelim svoje iskustvo, svoje znanje, pa ko voli nek izvoli, ko ne veruje, ne mora... Svako može da proveri moje tvrdnje kod lekara, nutricioniste... ali ako nešto tvrdis, onda to i argumentuj necim.
oceania
29. jul 2010. u 06.42
Aman dijana-bl :)) pa ti zaista ne umes da diskutiras.. Eto opet sad, sa citatot od wikipedije

Jasno ti kaže citat da nezrela banana ima 17-20% skroba a samo 2%secera da kad sazri bude +- obratno ..
Da li možeš matematicki da razmislis koliko je to 17% skroba u banani i da razmislis kako eto ta kolicina skroba i svo ono DOBRO koje dolazi iz banane može da utice na gojenje.(?)
Još nešto: banana ima GI (glikemijski indeks) NIZAK. Dakle ne podize secer u krvi, pankreas ne luci insulin nemas ona podizanja/ padovi energije usled jedenja banane.
Nije isto pojesti jednu pekarsku kiflu i bananu a recimo , obe imaju isti nivo skroba zapravo ugljenih hidrata. I u tome je cela stvar.
Nekada, lekari su bili puristi na nekom nacinu..recimo vide da banana,kajsija ima taj i taj nivo ovog ugljenog hidrata i hop kažu NE NE pacijentu , nikako voce (ovo posbno dijabeticarima).

Tako da moja baka u 80tim, je bezala od voca kao najvece zlo..zatim 90te i lekari u inostranstvu shvatili su razliku , i to da voce zapravo održava pravilno secer u krvi i insulin ponasa se normalno pa je pocela jesti voce i krompire bez nikakvih konsekvenci. A danas, lekari i preporucuju da se jede voce (za dijabeticare) i svo povrce..

Kažeš da si me poslala da vidim tabelu.. u redu, videla sam je, i opet , tamo piše jedna banana od 100 grama ima 80kalorija.. Dakle , niskokaloricna i još nisu to prazne kalorije već paket vitamina i minerala.
Ako uvece pojedem kao kisela-voda, seckanu bananu,ribizle,kruske,kajsije.. to možda deluje kao puuuno, međutim to je izvrsna i fenomenalna hrana za organizam i taj secer taman dok spavam (a i dok spavamo trosimo energiju !) biće iskoristen za „rad” dok telo nahranice se mineralima i još raznim drugim komponentama.

Taj tip sto objašnjava kako ti kažeš narodski,.. on to što je napisao ne samo sto je pseudo-nauka, već obična izmišljotina. To su te njihove bodi bilderske fore, za njih je jabuka zlo,banana zlo zlo, stalno su na rigoroznim dijetama, vise od pola ishrane dnevno im je belancevina dakle protein (!) Kažem izmišljotina, jer ono sto je on preneo(od nekog talijana) nije istina jer voce se daje dijabeticarima i pankreas ne izlucuje insulin ni manje ni vise nego je stabilan. Zbog toga je svo voce sa niskim glikemijskim indeksom.

U vezi maslinovog, istrazivanja nisu pokazala da je ono kancerigeno kad se ugrije,kuva,przi na njemu.
Daj neki link ili info odakle si čula za to ??? Eto dva puta te cekam da objasnis kako zašto verujes to o maslinovom ulju.. ti ništa.

Evo ja ću nešto napisati o njemu..
znaci, devicansko hladno cedjeno maslinovo ulje je jedno od najcistijih ulja jer prvo ,beru se masline koje nisu stigle svoju zrelost(zato su devicanske) zatim hladno cedjeno, jer mehanicki proces koji se upotrebljava je kompresijom , stiskanjem i sl. da bi se dobilo ulje koje je jako cisto i zbog toga nema potrebe od filtracije , jako stabilno znaci ne uzegne brzo . Ovaj proces hladnog cedjenja je jako dugacak naspram onog drugog(industrijskog) i kolicinski proizvodjac dobije manje ulja pa na taj način je i skuplje .

Dok, kod običnog maslinovog ulja, (ono koje nije devicansko+hladno cedjeno) masline su stigle svoju zrelost , procentualno imaju i vise ulja u sebi i da bi se iz njih dobilo ulje , na laksi i brzi način, zagrevaju ih imaju termicku obradu jer se tako dobije vise ulja, a na kraju se filtrira i opet zagreva. Znaci ovo je ulje semi-rafinirano ili rafinirano, jeftinije je, međutim kad ga ti zagrijes,pržiš kuvas na njemu ono je teze, ima vise kancerogenih tvari u sebi, jer kad je jedno ulje već malo termicki preradjeno ono ima nizi „smoking” point (tacka dima). Iz tog razloga na ovom ulju u italiji,francuskoj,spaniji, uopstes ne prže,ne kuvaju .
A da pržiš i kuvas na devicanskom hladno cedjenom je PRESKUPO buduci da mu je cena oko 10€ za litar (i to jeftinije varijante) a još kad ga zagrijes ono gubi sve one svoje zdrave materije u sebi(kao i sva ulja) i ništa nisi dobio, isto kao da pržiš na suncokretovom. (iako suncokretovo ulje je rafinirano , pretrpelo svakavu obradu i kad mi nešto pržimo na njemu nije idealno ..)

Nisi ti dijana-bl ništa argumentovala, ja sam videla samo grube greške jer pravis bezvezne komparacije i pre svega - zakljucke. (banana goji, jedna banana-isto sto i kesica 100gr bombona ,krompir goji, zelenis uzima ceo jod iz morske ribe.. )..

Bezveze je da čim se upletes i ne znaš šta i kako onda se pozivas na endokrinologa, zatim neku ženu tamo pa onda ti imaš informacije o maslinovom ulju ali iz nekog tamo izvora a nikako da objasnis proces, razloge zašto bi bilo kancerogeno to devicansko ulje..

Naravno da ti nikoga ne teras da se hrani i misli kao ti. Ti si samo iznela neke podatke koji meni su delovali jako jako netačni a i pobrkala si neke loncice pa sam ja dala svoje mišljenje. Verujem da se zdravo hranis i nemam sumnje oko toga ali ne diraj mi banane i krompir :)))

dijana-bl
(boginja lova)
29. jul 2010. u 07.10
Ok, svako ima svoje mišljenje, samo sto i dalje nisi navela izvor tvojih informacija, za razliku od tebe ja sam čak i imenovala lekare koji su meni pruzili informacije.
oceania
29. jul 2010. u 09.36
dijana-bl, ponasas se stvarno onako..pokondireno..
Vidi sad, ti si navela imena ljudi koji su ti rekli šta i kako.. wow

Pa kako da ti veruje bilo ko, kad gore si navela kako jedna banana je isto sto i 100gr bombona.. pa kad sam ti rekla da to nije tako onda si me poslala da vidim šta je Opis napisao.. a tamo stoji 1 banana =5 grama secera

Zatim i dalje govoris kako banana (goji) kao i krompir imaju isti nivo skroba a to nije tako..

Ja ne znam šta su tebi pricali ovi doktori, a ako ćemo tako, imaš i tonu doktora pedijatra koji i dan danas kažu da se bebama od 6mes daje plazma keks u mleku , 1 m. bebi secer u vodi i kamilica (za grceve) i sl.
To sto on tako misli o banani je njegov stav realnost je da banana ne goji jer tih 5-10gr vocnog secera ne mogu ama bas nikoga da ugoje.

Niko se nije ugojio od banane uvece ili jabuka,kajsija već od peciva,pohovanih jela,kolaca,cokolada,sokova,cipseva, margarina, previse rafiniranog brasna malo svezeg povrca... Uskoro ono sto će nas jako udebljati kao i amerikance je taj kukurzni sirup kojeg stavljaju u sve i svasta..

Za maslinovo ako već trazis da ti navedem izvore jer ti si jel' da navela super izvore kao bodi bildere a i nekog lekara (hehe) evo navescu ti jednog. Hemicar doktor nauka svetski ekspert za ulja..

Dr. A. Kiritsakis i knjiga „Olive Oil from the Tree to the Table”
gde kaže

One common myth is that heating olive oil will make it saturated or trans-fatty.

„This is not true. As far as making a saturated fat, according to Dr. A. Kiritsakis, a world renowned oil chemist in Athens, in his book Olive Oil from the Tree to the Table -Second edition 1998, all oils will oxidize and hydrogenate to a tiny degree if repeatedly heated to very high temperatures such as is done in commercial frying operations. Olive-pomace oils and virgin olive oils are both highly monounsaturated oils and therefore resistant to oxidation and hydrogenation. Studies have shown oxidation and hydrogenation occurs to a lesser degree in olive oil than in other oils. But in any case, the amount of hydrogenation is miniscule and no home cook would ever experience this problem.”

dole na kraju strane
http://www.oliveoilsource.com/page/heating-olive-oil

Maslinovo ulje je otpornije oksidaciji nego recimo suncokretovo ulje pre svega zbog oleinske kiseline u njemu dok suncokretovo sadrzi visok preocent polinezasicene kiseline kao sto je linolna kiselina.

Comparative properties of common cooking fats (per 100g)
Tabela dole
http://en.wikipedia.org/wiki/Sunflower_oil

Mogla bih još da dodam da jaku ulogu u ovom maslinovom ulju igraju i polifenoli,fenoli,tokoferoli.. od kojih polifenol kao jak antioksidans omogućava stabilnost ovog ulja na visoj temperaturi sto nije slučaj sa semenim uljama kao suncokretovo.

dijana-bl
(boginja lova)
29. jul 2010. u 10.36
Ok, sad vidim zašto razlicito gledamo na iste namirnice. Ja verujem lekarima i njihovoj praksi, a ti istrazivacima, takođe veliku razliku u stavovima ocito pravi i to što si ti pod uticajem nekih drugih stvari jer bih rekla da živis u inostranstvu, za razliku od mene koja živim u Srbiji pa sam pod drugacijim uticajima i dostupnost informacijama, autorima itd, nije ista, i ono u cemu se najviše razlikujemo sto sam stekla utisak da su moji stavovi bazirani na pravilnoj ishrani u smislu pravilnog kombinovanja namirnica i da time održavamo kilazu i zdrav organizam, a za tebe sam stekla utisak da bi pre pristala na neku dijetu koju su izucili naucnici i samim tim smo jedna drugoj u suprotnosti, jer ja dijete ne podržavamm, naprotiv... Ja i dalje zastupam stav da skrob u bananama i krompiru goji, a ti da ne goji, ali nemam nameru da tebe ili bilo kog drugog u to ubeđujem. Za mene nije cilj ovih diskusija da neko na kraju kaže: e jeste u pravu si, ja sam pogresio-la. Za mene je cilj da iznesem svoje stavove i procitam tudje, što ne znači da ću ih prihvatiti ili da neko mora prihvatiti moje.

I još nešto, nema potrebe da vredjas ljude ako imaju drugacije stavove i mišljenja od tvog, a evo po drugi put si se na mene bacila uvredama i prvi put sam ti precutala, pa i to da omalovazavas lekare koje sam navela samo zato što su tebi nepoznati. Uvredama nikog nećeš ubediti da drugi grese, već samo ispadas nekulturna a tvoje znanje koje je ocito veliko se u tome izgubi na značaju.
catia_p
29. jul 2010. u 18.04
Dijana, možeš li da nam postiras rezim ishrane i način pripremanja hrane koji je doktorica preporucila tvojoj nesudjenoj svekrvi?
kisela-voda
(Sef ekipe)
29. jul 2010. u 18.13
Pa dobrooo breeeee, što se prepirete :o)))

Ajde, ajde nemojte tako! Ovo je jako lepa, vesela, sarena i prijatna tema za razgovor i zato bi bilo ruzno da vi sada bacite sivilo malo na ovo sareno voce :o)

Nemojte tako. Ali, ja kao vlasnik ovog topica, pokusacu malo da smirim strasti i zamolim vas, najlepse, da nastavimo ovu kvalitetnu diskusiju, a ne da pokusamo da ubedimo nekog, u svoj stav.

Ajmo ispočetka.

Dijana, kao sto rekoh, ti si carica! Mnogo mi se svidja tvoj stav ishrane, i jako logicno razmišljas! I zato ti verujem, jer kad god sam te nešto pitao, uvek mi obrazlozis cinjenicama, ali logicnim.

I zato moram da te zadržim, čak se dvoumim da te zamolim za tvoj mail ( ne brini, nisam klinac ili psihopata, koji ćete gnjaviti) jer si mi mnogoooo pomogla u ovih par navrata-dana. I nemam nikakvu primedbu, samo jedno molbu. Jel mogu NAJFINIJE :o) da te zamolim da prestanes da se sa „ocean” raspravljas i ubeđuješ. Odnosno, da i to dalje cinis, ali na malo blazi način, jer ne bih voleo ovde neku negativnu energiju, a nema potreba za tako nešto, pleassseeee :o)

Ocean, pa šta da ti kažem? :o) Svidja mi se tvoj način razmišljanja i mogu ti reci čak, jako!!! Dok sam pricao samo sa Dijanom, pomislio sam da je nemoguće opovrgnuti njen stav i cinjenice, jer je to jedino logicno i istinito i zvucalo je jako logicno. Ali kada ti dajes svoja argumenta, onda vidim da te iste stvari mogu drugacije da izgledaju. Ocigledno je, kao sto je i sama Dijana konstatovala, da imaš veliko znanje u ovoj sferi. E, sad. Ja nisam relevantan i pravi covek da mogu da kažem ko je u pravu, a ko nije. Niti je ovo mesto da bi trebalo da dodje do toga da ja ili neko drugi dodje do takve uloge. Jer ovo i jesu diskusije. I ja ne poznajem ovu materiju kao vas dve, koje me NAJISKRENIJE odusevljavate svojim cinjenicama, znanjem i strucnim recnikom!

I sada su mi neke stvari još jasnije.
ZATO, i samo ZATO postoje podeljena mišljenja kada su iste stvari u pitanju. I to ne samo kada je nutricionizam, maslinovo ulje ili krompir u pitanju, već generalno! Da li je BMW bolji od Mercedesa, gazirana voda od negazirane, bela ili crna boja, more ili planina, patika ili cipela, belo zlato ili zuto zlato, i da li je bolji pamuk ili sinteticki materijali kada se neko bavi sportom...itd.

Jer neverovatno je to, da barem meni kao lajiku, odaju pre svega sigurnost i ti, a i naravno Dijana! Ti mi zvucis neverovatno logicno i zdravorazumno, i prosto ne mogu da verujem da će Dijana moći nešto da ti opovrgne ili demantuje. A kad procitam njen demant, onda se slatko nasmejem i kažem sebi da je na najlogicniji mogući način demantovala sve tvoje cinjenice i stavove. I ti onda udaris kontru i opet tako u krug.

E, zato postoje zbunjujuce takozvane cinjenice, ili informacije koje nam otezavaju laski, jednostavniji i trezveniji put da bismo sitgli do cilja, bilo to u nutricionizmu ili sasvim necem drugom.

A nas, koji nemamo čak ni osnovna znanja, sve to zbunjuje i provocira i blago nas unervozi, i onda ostanemo sludjeni.

I ja sad i dalje, a verujem i ostali, ne znam da li krompir goji ili ne, kao i banana? Odnosno, zašto je krompir dobar, i da li goji ako se jede baren ili samo u toj varijanti ne goji?

Usput, Dijana, voleo bih malo opsirnije da napises o onoj terapiji o kojoj si pricala da još uvek imaš tu kopiju. Jer verujem da bi nam ovde svima od velikeee pomoći bila.

A ako hoćeš, voleo bih da mi das svoj mail, ako ne želiš, plasis se ili iz nekog drugog razloga, potpuno ću te razumeti.

E sad, imao bih nekoliko pitanja.

I ovo je jako dobro da imate razlicite stavove.

Ovo pitam sve, a posebno vas dve.

Dijana je pomenulo mleko.
A ja bih vas pitao, kakve su to cinjenice u vezi mleka? Neki kažu da je nezdravo jer je od zivotinje i nije zdravo... ne mogu čak da se setim jednog demanta koji me je bas zbunio... kao u tom smislu da nije zdravo mleko jer krava i njenov mleko imaju sastojke za svoje mladuncad i njemu će to prijati i davati zdravlje, a ne coveku. Jer smo sasvim drugaciji od jednog teleta recimo. Kao sto ni ljudsko mleko ne bi doprinelo kada bismo davali jednom jaretu ili jagnjetu.. itd.

I ljudi, man´te se rapsrava, već samo dopunjavajte se i podelite i sa nama to vase ogromno znanje. Please nemojte da se ubedjujete ko je u pravu. Ajde, prosao voz i ajmo dalje. Imao bih još pitanja, ali neću sada, jer je ova poruka već dugacka, pa ću je ostaviti za sledeći put :o)
dijana-bl
(boginja lova)
29. jul 2010. u 19.35
Nije problem za tu dijetu, samo da je iskopam iz ormara i prilazem ovde. Secam se jako dobro shoka svih ukucana kako su joj zabranili peceno meso i pecen krompir, i secam se da je ishrana imala dosta zelenog povrca (zelene salate, boranija, grasak, pa i pasulj, spanac, brokoli itd.), puno paradajza, riba je bila obavezna barem 2-3x nedeljno a najveci shok je bio kad im je dr zabranila zaprsku. Odjednom punjene paprike, ali u nekoj (njima)cudnoj malo obojenoj vodici - tako su komentarisali, a u stvari bez zaprske... zabranili su joj pohovano i przeno, pomfrit, i prebacili ishranu na kuvano, dinstano, sirovo. Secam se i da je morala da seta 2x dnevno, ali ne po prodavnicama niz Bulevar uz Bulevar, nego ubrzanog hoda, a ne klaj klaj. Njoj je ta vrsta fizicke aktivnosti jako odgovarala, jer zbog velikog viska kilograma i godina koje je provela sedeci i nije mogla da izdrzi vece fizicke napore. Iskopacu je sutra, pa ću vam prepisati.

Kisela vodo, što se tiče rasprave, pa tako ti je to i na seminarima i kongresima, jedni pobijaju druge, nekad jačim, nekad slabijim argumentima, dokazima, istrazivanjima, teorijom i praksom... I uvek će biti, kao sto je i bilo suprotnih mišljenja i neslaganja, pa tako i ovde među nama amaterima... Problem je samo kad rasprave postanu pracene uvredam, samo zato što neko ima drugacije mišljenje. Ne postoji nikakva posebna nutricionisticka država koja će nekako presuditi kod takvih neslaganja i doneti neki konacan stav koji će biti kao zakon - tako ili nikako, jer svaki dan izlaze i nova istrazivanja, i nova iskustva iz prakse, koja su pak naravno često kontradiktorna teoriji, jer ono sto mom organizmu prija, ne mora prijati tvom, ili nekom drugom, ma koliko to bilo zdravo. Jer da je tako niko ne bi bio alergican na med ili orahe...

Kisela vodo, moj mail je: [email protected]

Što se tiče mleka, i tu se vode veoma velike polemike. Na primer, mojoj prijateljici u jednom beogradskom porodilistu pre 4 meseca, su rekli da ne treba da pije kravlje mleko dok doji, već samo velike kolicine vode da bi podstakla proizvodnju mleka, jer sve sto ona popije prenosi na bebu, a kravlje mleko je jedan od najvecih alergena, i zato se bebama ne daje kravlje mleko do nekih recimo godinu dana. Mesec dana kasnije u jednom drugom porodilistu mojoj kumi su rekli da mora piti dnevno 2 litra kravljeg mleka kako bi podstakla proizvodnju mleka za svoju bebu i kako bi njeno mleko bilo kvalitetnije. Dakle, šta reci i koga poslusati??? Dva kontradiktorna stava oko iste stvari u istom gradu...
evo zgodan tekst o mleku: http://bard99.com/general_health_sr_08.html
http://www.stetoskop.info/Istine-i-zablude-o-mleku-1487-s7-content.htm
Li� �no mleko uopste ne pijem, osim u palacinkama i kolacima ;) zato što mi ne prija, bude mi posle muka, tj. ne mogu da ga svarim.

Ja bih volela da meni neko ovde kaže da li je opravdano i zašto ne valja podgrevati krompir, da li ste za ili protiv mikrotalasne i zašto, kao i to da sam čula da nije dobro ono sto ja često radim sa glavicom crnog luka, recimo kad je prevelika, pa mi ne treba pola, ja iskoristim pola, a drugu polovinu stavim u foliju pa u frizider do sledeće upotrebe, a mnogi kažu da tu drugu polovinu ne treba cuvati nego ili upotrebiti ili baciti... takođe me zanima kucna radinost oko marmelada i dzemova, da li time ubijemo ili ipak sacuvamo hranjive vrednosti voca? Nisam do sada kuvala marmelade i dzemove, ali jednom mi je jedan covek koji uvodi standarde u prehrambenu industriju, rekao da zbog nacina proizvodnje, tj. obrade kajsija za marmeladu, ta kupovna ima zadrzano vise nutritivnih vrednosti, nego ona industrijski proizvedena.
kisela-voda
(Sef ekipe)
30. jul 2010. u 06.10
Oceania, ej ono da ću izgledati kao tigar je bilo bas slatko i smesno!! hehehehhe

Usput, šta je to glikemijski indeks i zašto nam je on bitan ili nebitan?

Imam opet par pitnja, ako želimo da održimo liniju, na šta treba da obratimo paznju, na ugljene hidate ili kalorije koliko unosimo u sebi? Znam samo da tunjevina nema ni grama ugljenih hidrata ali ima kalorija. A za šta nam služe ti ugljeni hidrati?

Dalje, i dalje ne znamo, u stvari TEK SADA ne znamo da li banan goji ili ne?
Da li smemo da jedemo voce uvece ili ne?
Da li je glukoza isto „skoro” sto i secer, odnosno ako uvece pojedem voce, da li će se to pretvoriti u energiju, kao sto rece Dijana i da li će se to pretvoriti u mast kasnije ili je glukoza ipak drugacija?

Šta je sa medom? Jel i on isto sto i secer samo u tecnom obliku?

A recite mi samo, voce sme da se mesa sa jogurtom, kiselim mlekom, kefirom, a ne sme sa mlekom, jel da?

I još moram nešto da pitammmmm.. sad se setttiiihhhh... Dijana, ti si nešto pisala da ne treba da jedemo recimo, sir, ribu i meso u jednom obroku, jer su bogati belancevinama, recimo.

A sto? Ja, posto se bavim sportom (ništa profesionalno) posle fitnesa cepnem tunjevinu, jedan biftek, jaje, sir sa 0% masti i saku badema. Sve to, daje uzasno mnogo belancevina, a da su sve te namirnice zdrave, o otme ne treba da pricam. Naravno, hleb ne jedem, niti jedem krompir, testeninu ili bilo kakve priloge. Samo salatu kao prilog.

E sad, imam dva pitanja. Zašto se riba i sir ne mesaju, jer u restoranu će te pogledati mrko kada tako nešto narucis, i zašto ne treba mesati belancevine i belancevine, recimo? Ili kalijum i kalijum...

Jao... sto volim sto imamo Dijanu i Oceanu, pa sam Bog vas je poslao! Ovakve informacije se zesce placaju po seminarima, i lekarima. Odnosno, i ako se ne placaju, izuskuju vremena, a od vas dve, ne zna se ko zna vise, a dok se vi „rapsravljate”, mi lajici upijamo i koristimo svo vase znanje :o)

uuuu mnogo mi se svidja sve ovo, sto imamo i Dijanu i Oceanu :o)
oceania
30. jul 2010. u 11.31
Bogom dana , ja, :) pišem vam poruku još od podne ali bas sam zauzeta pa ne stignem do kraja, pišem kasnije, pozdrav svima :-)
dijana-bl
(boginja lova)
30. jul 2010. u 13.42
A evo iskopala sam I dijetu pa vam postiram, čitav dan kucam, bazirana je na 1800 kalorija I sastavila ju je doc dr Vesna dimitrijevic Srećkovic do duse stvarno davno, I piše mediteranska dijeta. Ima još napomena, ali ću ih prepisati posle dijete.
PONEDELJAK
Dorucak =Jabuka 100 gr, 90 gr crni hleb, 100 gr posni sir, 2 dcl bele kafe, Uzina: 150 ml limunada, 60 gr crnog hleba, 100 grama paradajz salate preliti sa 10 gr maslinovog ulja, Rucak: 150 ml supe od povrca, 190 gr krompir pire (bez mleka), 190 gr dinstanog spanaca preliti sa 10 gr maslinovog ulja, 100 gr pilece belo sa grila, 2 sata kasnije 150 gr breskve, Uzina: 100 gr kupus salate preliti sa 5g maslinovog ulja I 30 g crnog hleba, Vecera: 90 gr crni hleb, 30 gr posni sir, 150 gr salate od boranije, sa 10 gr maslinovog ulja. Napomena: po zelji između obroka ubaciti 70 gr kivi.
UTORAK
Dorucak =100 gr jagoda, 50 gr bareno jaje, 2 dcl jogurta 1,6%, 25 gr ovsene pahuljice, 25 gr jecmene pahuljice, Uzina: 150 ml limunada, 90 gr crnog hleba, 100 gr salate od cvekle preliti sa 10 gr maslinovog ulja Rucak: 30 min pre rucka 1 jabuka od 100 gr, 300 ml corbe od slatkog kupusa, 60 gr teleca snicla sa grila, 15 gr maslinovog ulja, 90 gr crni hleb , Uzina: 100 gr breskve, Vecera: 200 gr krompir salate, 10 gr maslinovog ulja, 80 gr barene blitve, 100 gr pecurke na zaru .
SREDA
Dorucak =100 ml soka od pomorandze, 90 gr crnog hleba, 70 gr sardine bez ulja, 50 gr paradajz salata, Uzina: 60 gr crni hleb, 100 gr sveze paprika, 50 gr mladi sir Rucak: 100 gr jabuka pola sata pre jela, supa od povrca 150 ml, crni luk 50 gr, 190 gr baren krompir, 120 gr baren oslic, 20 gr maslinovo ulje, Uzina: ,60 gr kukuruzni hleb, 30 gr mladi sir, 200 ml jogurta Vecera:Pola sata pre jela 100 gr jagoda, 90 gr crni hleb, 100 gr dinstane pecurke, 5 gr maslinovo ulje, 100 gr zelene salate Napomena: po zelji između obroka ubaciti 100 gr breskvi
CETVRTAK
Dorucak =100 gr jabuka, 90g crni hleb, 2 dcl jogurta 1,6%, 30 gr cureca prsa, 50 gr sveza paprika, Uzina: 60 g crni hleb, 100 ml sok od paradajza, Rucak: 200 ml supa od povrca, 200 gr teleci medaljoni sa pecurkama, 230 gr barenog krompira, 10 gr maslinovog ulja, 50 gr crni luk, , Uzina:100 gr kupus salate, 100 gr dinstani grasak,60 gr crni hleb 5 gr maslinovo ulje Vecera: 90 gr crni hleb, barena virsla 50 g, posni sir 50 g, 100 gr krastavac, 5 gr maslinovo ulje,. Napomena: po zelji između obroka ubaciti 100 gr breskvi.
PETAK
Dorucak =100 g jabuke, 90 g crni hleb, 200 kiselo mleko, 30 g pileca prsa, 100 g krastavac, , Uzina: 100 g maline 100 g jagode, Rucak: 100 gr jabuka pre jela , teleca corba sa povrcem – 150 gr corbe sa povrcem+40 gr teletine) 150 gr krompir pire, 5 maslin.ulje, 100 g zelena salata, 40 gr barena teletina, Uzina: 60 g ceni hleb, 60 g paradajz, 10 masl. ulje , Vecera:, 90 gr hleba, 50 g mladi sir, 5 masl. Ulje, 100 gr salate od boranije, 100 gr paradajza Napomena: po zelji između obroka ubaciti 100 gr kivi.
SUBOTA
Dorucak =Jabuka 100 gr, 90 gr crni hleb, 30 g pileca prsa, 100 gr paradajza, 5 g maslinovog ulja, 200 ml jogurt 1,6%, Uzina:, 60 gr crnog hleba, 100 grama paradajz salate preliti sa 5 gr maslinovog ulja, Rucak: 150 ml paradajz corba, 240 gr dinstane boranije sa teletinom (200 boranija+40 teletina)10 g maslinovo ulje, 125 g salata od cvekle, 90 g crni hleb, Uzina: 100 gr breskva, Vecera: pre jela 150 ml limunade, 250 gr spagete, 100 gr paradajz pire, 10 g maslinovo ulje, . Napomena: po zelji između obroka ubaciti 100 gr jabuke.
NEDELJA
Dorucak =100 g jagoda, 90 g crni hleb, 200 gr paradajz, 10 mas. Ulje, 70 g sardine bez ulja, , Uzina: 150 ml limunada, 50 g posni sir, 90 g crni hleb, Rucak: 150 ml supe od povrca, 190 gr baren krompir, 150 gr pecena skusa, 15 masl ulj, 40 g paradajz, 50 g crni luk, Uzina: 100 gr tresnje, Vecera: jabuka pre jela, palenta 200 gr, mleko 1,6% 150 ml. Napomena: posle vecere po zelji I potrebi 100 gr salate od cvekle sa 60 gr crnog hleba.

E sad sa druge strane ove dijete su ADA tablice koje mozete naći na netu I tako sami (kao sto je preporuceno u ovoj dijeti) kombinovati odnosno menjati namirnice iz ove dijete. Tablice su formirane po grupama recmo povrce, 100 gr paprike nije isto sto I 100 gr cvekle, nego možda 70 gr cvekle (karikiram iznose), pa prema tim tablicama menjate namirnice iz dijete I tako ne jedete svakog ponedeljka isto, svakog utorka isto… Malo mi je nezgodno tabele da prekucavam...

Takođe, stoje I posebne napomene koje vam prenosim: Industrijski secer I svi njegovi koncentrati: dzem, pekmez, marmelada, slatko, bombone, cokolada I slatkisi su zabranjeni dijabeticarima. Med je jedini prirodni koncentrat secera, ali je zabranjen dijabeticarima. Mozete koristiti umereno zamene za secer. Uz ovu dijetu preporucuju se zacini: persun, mirodjija, kim, lovor, oregano, ruzmarin, muskatni orascic, vlasac, sirce, cili, kari. Ograniciti: senf, suvi kvasac, svezi kvasac, prasak za pecivu, so, vegetu zbog visoke kolicine natrijuma, posebno kod hiperteznije, srcanih I bubreznih bolesnika. Ograniciti beli I crni biber I papriku kod bubreznih bolesnika zbog velike kolicine kalijuma. Vodu piti po zelji, preporuceno 6-8 casa dnevno, kiselu vodu piti po zelji ako nije gazirana, Preporucuju se blagi cajevi od nane, majcine dusice, kamilice, sipka I limunada. Kafu I indijski caj ograniciti zbog visoke kolicine kalijuma, a kod bubreznih bolesnika – strogo ograniciti. Vocne sokove od cedjenog koristiti bez dodatka secera, a posebno je preporucljivo da se voce pojede umesto da se cedi. Voce se jede pola sata pre obroka ili kao uzina. Preporucuje se 1 casa crnog vina 2-3 puta nedeljno.

Posebno napominjem da je dijeta napisana pre mnogo godina I da je verovatno modifikovana prema gospodji kojoj je data, jer su joj pre propisivanja ove dijete tražili I da obavi neke analize krvi I slično, I napominjem da u te analize nisam upucena.
BLBehar
30. jul 2010. u 22.37
Oceania je u pravu u vezi ishrane. Maslinovo ulje ne proizvodi kancerogene supstance kada se zagrijava, osim iznad smoking point (koji je vrlo visok) ali sva ulja kada predju taj prag funkcionisu na isti način. Ukoliko vam se desi da ulje pregrijete do trenutka kada pocne da dimi, slobodno ga bacite jer je neupotrebljivo poslije toga.

A banana ima od 80-100 calorija, i veliki procenta potasijuma neophodnog organizmu. Banana ne deblja, kao ni vecina voca i povrca. Treba voditi racuna o GI procentu i na taj način prilagodjavati svom organizmu, ali i pored toga voce i povrce je izvor zivota.

catia_p
31. jul 2010. u 00.54
Diana hvala na trudu:)
paukovaca
(obaram s nogu)
01. avgust 2010. u 08.40
dijana,

ah, tek sad vidim koliko je Srbija zaostala.

ja ne živim u Beogradu, ali se secam da sam jedino u mc donalds-u jela tu Iceberg salatu.
sad sam proguglala netom i vidim šta je to zapravo.
ovde gde ja živim je katastrofa od pijace, i prava je sreća naći i običnu svezu zelenu salatu putericu.
zaista ne mogu da razumem ljude koji kada već proizvode povrce ne rade to na nekom visem nivou. potrebno je samo malo radoznalosti.

kad sam već proguglala o toj salati, saznadoh i da postoji sorta lubenice od 2-2.5kg, koja je odlicna za ljude koji ne žive u velikim porodicama. jer grehota je bacati hranu...

šta sve ovde ima, pa to je fantasticno: http://www.salatcentar.com/about.html

---------------------------------------------------------------
ovo je bila mala digresija, ali sam ovde morala da postavim jer je vayano na neki način ya temu o ydravoj ishrani.
paukovaca
(obaram s nogu)
01. avgust 2010. u 08.41
evo i nekih recepata za salate:

http://www.salatcentar.com/recepti.html

dijana-bl
(boginja lova)
01. avgust 2010. u 09.17
Salat centar za koji si ostavila link dostavlja svoje salate i te mini lubenice već nekoliko godina u našim Maxi prodavnicama, ako si u Srbiji naći ćeš sigurno. Iceberg kupujem na pijaci i u Tempu, Metrou, rukolu, matoviljac, radic ima na pijaci, ali uzimam iz mamine baste.

S tim sto te mini lubenice sam prvi put videla i probala prošle godine i nisu ni za prineti pravoj lubenici, kostica kao u prici, a lubenica mala i dok odstranis tolike kostice i koru, koja jeste tanja, ali ne puno tanja od originalnih lubenica, ne ostane mnogo, a ukus, slatkoca nisu ni za prineti pravoj. Inače, mi smo je na poslu kupili nas 4 i podelili, svi smo imali isti utisak

Odakle si?
kisela-voda
(Sef ekipe)
02. avgust 2010. u 07.29
Izvini, a sto je Srbija zaostala? Po cemu to sada cenis? De nam objasni, please.

LeaDiKaprio
(shumska)
02. avgust 2010. u 08.18
Nisam citala ceo topik, bas je dugacak, ali koliko sam videla od samog početka ide prica da se od voca ne može ugojiti. Sto nije bas potpuno tačno.

#1 Svako voce ima odredjenu kalorijsku vrednost. Gojenje nastaje kada se unese vise kalorija nego što se potrosi.

Na primer:
Jedna velika jabuka ima oko 100 kalorija. Osoba kojoj treba 2000 kalorija dnevno, ako pojede 20 jabuka od 21-ve pocinje da se goji. „Ko jede 20 jabuka na dan” je sasvim drugo pitanje. Naravno niko, jer se obično jedu i druge stvari, sto nas vodi u slučaj #2

#2 Pošto je dijeta od 20+ jabuka na dan nezdrava (nema proteina u toj dijeti) niko je ne drzi (još se nisu dosetili). Ljudi obično jedu JOS Nešto i voce. Ako za zbirni broj kalorija od tog „JOS Nešto i voca” vezi od ukupnog dnevnog limita kalorija, nastupice gojenje.

DA LI SE ONDA GOJI OD VOCA? Ne, ne goji se OD VOCA, nego od svih namirnica zajedno unetih u organizam tokom dana.

#3 Ako je pitanje bilo da li jesti voce ili sladoled, sa aspekta koje je bolje za liniju - tu naravno odgovor mogu da odcvrkucu pticice na grani.
dawn
02. avgust 2010. u 13.58
Ja sam godinama jela kivi i meni je izjedao unutrasnjost usta dok sam ga jela i stolica me malo pekla od njega... ja sam mislila da je to tako svima od kivija. Elem, tek sad kad mi je 31 godina i kad sam komentarisala kako volim kivi ali mi taj osjecaj kad ga jedem nije drag, kaže mi momak - duso, pa ti imaš alergiju na kivi nemoj vise da ga jedes. I ja još uvijek ne znam zašto to meni nikad nije palo na pamet.
Ubrzo posle toga shvatim da imam alergiju na aloa veru. Pijem 100% sok od aloa vere i skliznu mi kapljica niz bradu. I tu gdje je skliznula ostade crveni trag na kozi i ocigledna iritacija.
Znaci, i voce i svu hranu kao i lijek treba da znaš koje uzimas i koliko uzimas.
muzika_malo_tise
(sumar)
03. avgust 2010. u 07.48
Da li će voce da vas goji ili ne zavisi samo od odnosa unos kalorija/ potrosnja kalorija. Kao sto je Lea već pojasnila.
Lea, bokseri imaju dijetu u kojoj je jedan od elemenata dijete da se ceo dan jedu samo jabuke, dakle setili su se i toga :-)

Neko je gore u prilično negativnom kontekstu pomenuo bodibildere, pa evo jedna mala 'glupost' do koje su dosli bilderi; znaci, uzeto je par bildera sa izuzetno malim procentom telesnih masti i odredeno vreme su jeli samo banane u velikim kolicinama. Nakon perioda ovakve ishrane svima je izmereno povecanje procenta telesnih masti. Znaci svi su poceli da se goje iako su jeli samo voce.
Voce nije nikakav izuzetak u odnosu na ostalu hranu koju konzumiramo. Ako je kalorijski bilans u plusu, onda se gojite, ako je u minusu onda gubite telesnu tezinu, ako je u ravnotezi onda nema promena telesne tezine, bez obzira na to koju vrstu hrane konzumirate. Znaci, ako unos voca poremeti vas kalorijski bilans onda ulazite u jedan od pomenutih scenarija, sto znaci tačno je da voce ne goji, kao sto je tačno i to da voce goji. Kljuc su kolicine koje se konzumiraju.

pozdrav :-)
LeaDiKaprio
(shumska)
03. avgust 2010. u 08.23
Pre nekoliko godina sam procitala o jednom slučaju gojenja od krastavaca.
E sad mozete misliti koliko je tona krastavaca konzumirano dnevno da se to postigne.
Da shvatimo o kojoj se kolicini krastavaca radi: jedna porcija krastavaca je oko 30 kalorija, znaci za osobu kojoj treba 1800 kalorija dnevno to je 60+ porcija krastavaca. Ako pretpostavimo da je „jedna porcija” oko 150gr (ovo je odoka, nisam sigurna kolika je porcija u gr) 60+ porcija je 9kg+ krastavaca.

Znaci gojenje pocinje od desetog kilograma.

Da li se od krastavaca može ugojiti? Naravno.
kisela-voda
(Sef ekipe)
03. avgust 2010. u 14.08
Sumaru... ovo je toliko logicno i jednostavno sto si rekao, da jednostavnije nije moglo da bude. Znaci, ipak su kalorije najbitnije, odnosno da obratimo na njih paznju... Bez obzira šta jedemo i koliko jedemo...?

Strasno!
dijana-bl
(boginja lova)
03. avgust 2010. u 16.24
Nije sve u kalorijama.
Popijes 3 viskija ili 3 kolaca, ili 250 gr bureka i ispunio si kalorijski dan, a onda ide pitanje, a šta je korisno uzeo tvoj organizam tog dana?
Ili možeš jedan dan jesti samo meso i paziti na kalorije, a gde su onda hranjive materije voca i povrca, zitarica itd?
Raznovrsna ishrana je najvaznije pravilo.
Isto tako ne kaže se dzabe da u ishrani postoje 3 bele smrti - secer, kuhinjska so i belo brasno.
paukovaca
(obaram s nogu)
08. avgust 2010. u 11.08
@dijana

„Salat centar za koji si ostavila link dostavlja svoje salate i te mini lubenice već nekoliko godina u našim Maxi prodavnicama, ako si u Srbiji naći ćeš sigurno. Iceberg kupujem na pijaci i u Tempu, Metrou, rukolu, matoviljac, radic ima na pijaci, ali uzimam iz mamine baste. ”

ja ne živim u Beogradu i u mom gradu u Maksiju takvih salata nema. jednostavno ih ne donose na zalost.
sve je losijeg kvaliteta sto ovde stigne kod nas.
živim u Vojvodini.

a te mini lubenice su po meni odlične za ljude koji ne žive u velikom domaćinstvu.
kako živim sa deckom koji ne jede lubenice, šta će meni samoj jedna ogromna lubenica? jela bih je dva dana, a vise od polovine bih je bacila. a nemam ni toliko novca za bacanje.
paukovaca
(obaram s nogu)
08. avgust 2010. u 11.19
@kisela-voda

Izvini, a sto je Srbija zaostala? Po cemu to sada cenis? De nam objasni, please.

pa upravo iz razloga koje sam prethodno navela. da na pijaci u gradu u kome ja živim teško može da se nadje sveze povrce, moram ga traziti sa lupom.
ljudi su pokvareni. i neuki. prodaju-nude nešto sto je ocigledno za bacanje. nemoj samo da kažeš, ko ne želi to ne mora da kupi.
to bi trebalo da bude zabranjeno da se nudi za prodaju.

a o vise vrsta zelenih salata da i ne govorim.
o onim koje sam navela.
zato je Srbija zaostala. zato što su ljudi lenji da nauce nešto novo.
ocigledno ne živis u Srbiji pa sve gledaš svojim nostalgicnim ocima.

čak ni articoke ni spargle ne mogu kupiti na nasoj pijaci jer ih jednostavno nema u ponudi.
a kada je sezona nara, to traje maksimalno dve nedelje.

i još nešto, ovog leta sam bila u Beogradu zbog kontrola kod mog lekara, i znaš šta još, kupine i ostalo voce je čak jeftinije nego u mom gradu (kupine 100/60 dinara, lubenice 40/20din i sl). Gde je tu logika?

sveznalica
02. maj 2012. u 09.29
Uprkos velikoj zelji da procitam celu diskusiju isuvise imam malo slobodnog vremena. :) Ali sam uspela da procitam dosta argumenata što se banana tiče da one goje i njihova kalorijska vrednost seceri itd-to su sve nebuloze. I obrazlozicu vam zašto :) Banana sadrzi 70% vode u sebi i mnostvo hranljivih sastojaka minerala, vitamina A, Be 6 i Ce, fosfora, mangana, magnezijuma, kalijuma i folne kiseline.
Banane ne treba jeste ne zrele jer sprečavaju razlaganje skroba u organizmu enzimima koje luce. Ali nakon treninga ili kada osetite umor, pojedite bananu i nemorate da brinete o svojoj liniji. Svakako ne treba preterivati ni u cemu.

Sve sto sam vam rekla mozete mi verovati 100% :)
Pozdrav, i zaista se radujem sto ljudi diskutuju o zdravoj ishrani!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.