Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Vertigo-savjeti i iskustva?
Ptica_trkacica
(beachbabe)
31. oktobar 2009. u 14.24
dijagnosticiran mi je vertigo, imala sam dva napada u 5 godina, ali sada mi se desava nešto drugacije. nije napada već simptomi i traju već 4 nedelje. zavrti mi se u glavi kad se okrenem ili pogledam aglo gore, zuji u usima i pucketa, kao kad slijecete avionom, i to ne prestaje. jako je neugodno. ovde mi je dr rekao da je to normalno i da nema nikakve lijekove da mi da, da je to tako i gotovo???!!!
kako se vi nosite s ovim? hoće li ovo prestati ili ostati? da li zaista nema nikakvih lijekova? nasla sma svasta na internetu, ali vize volim cuti iskustva ljudi ili savjet našeg doktora. hvala unaprijed
BaneD
(Глас разум@)
31. oktobar 2009. u 16.26
Јесте контролисали притисак ?
OPIS-50
(OPISIVAC)
31. oktobar 2009. u 18.14
Liječenje vrtoglavice svodi se na liječenje njenog uzroka. U slučaju upale uzrokovane bakterijama (otitis media, encefalitis) koristimo antibiotike. Pacijentima oboljelim od benigne položajne vrtoglavice dajemo antiemetik (lijek koji sprečava povraćanje) meklizin. Mogu pomoći i sedativi iz benzodiazepinske skupine (klonazepam) ili antihistaminici (prometazin), no uz te lijekove se javljaju nuspojave kao što su pospanost, poremećaji koordinacije pokreta, tremor (drhtanje ruku) i nesanica. Pojavu benigne paroksizmalne vrtoglavice možemo umanjiti raznim vježbama, kao što su Epleyjev i Semontov manevar - kojima pomoću promjene položaja tijela umanjimo pojavu simptoma - te Brandt-Daroffove vježbe, kojima izazivamo vrtoglavicu postavljajući glavu u najnepovoljniji položaj i na taj način tjeramo tijelo da se što prije privikne na vrtoglavicu kako bi je naučilo ignorirati.

sta-li-ja-radim-ovde
(radim)
01. novembar 2009. u 13.11
Probajte da izbacite sve slatko iz ishrane, kao i stvari od skroba, i da se hranite kao da imate secernu bolest nekoliko meseci. Onda vidite da li vam je bolje.
Ptica_trkacica
(beachbabe)
01. novembar 2009. u 16.50
hvala na odgovorima :)
imam nizak pritisak, doktor ga ne povezuje s ovim.
nemam bakterijsku upalu, ne povracam. povracala sam kad sam imala napad, sad nije u vidu napada, već je povremeno tokom dana.
zašto uzimati depresive, kakva je veza?
vjezbe sam radila kad sam imala napad i pomogle su mi. sad mi ne pomazu uopste, valjda se rade samo kod napada.
znaci zavrti mi se kad naglo okrenem glavu, ili se sagnem, i zvoni u usima. to mi je sve novo, mislim da nema veze s pritiskom, iako je nizak jer se ovo pojavilo nakon napada. zanimaju me iskustva vas koji ovo imate, kako se nosite s tim?
vjerovali ili ne, uopste ne jedem slatko, vrlo rijetko pojedem komad cokolade i to je sve. secer ne koristim takođe.
OPIS-50
(OPISIVAC)
01. novembar 2009. u 17.14


DEVET NAJČEŠĆIH UZROKA


Položajna vrtoglavica Najučestalija je od svih, a uzrokuje ju neprimjeren pokret ili položaj glave, primjerice pri lijeganju, okretanju u postelji ili zabacivanja glave unatrag. Traje svega minutu ili kraće, a može biti praćena ritmičnim treperenjem očiju dok sluh ostaje očuvan. Može se pojavljivati svakih nekoliko dana, ali i nakon nekoliko mjeseci. Položajne vrtoglavice obično se ne liječe. Ako su vrtoglavice učestale i žestoke, primjenjuje se postupak razbijanja ili barem pomicanja vapnenih čestica u polukružnim kanalima unutarnjeg uha.


Meniereova bolest Posrijedi je poremećaj mikro cirkulacije u unutarnjem uhu. Bolest se očituje iznenadnim napadajima vrtoglavice, koji mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Napadaj može biti tako žestok da bolesnik mora leći. 'Iskusniji', koji su već pretrpjeli mnogo sličnih napadaja, znaju da će se napadaj prije smiriti legnu li na stranu zdravog uha. Najvažnije je ostati nepomičan. Žestoka vrtoglavica obično je kratkotrajna. Potraje li dulje vrijeme, treba, pod nadzorom liječnika, primijeniti određene lijekove (antihistaminici, a ako se povraća i antiemetici). Ponekad se intervenira i kirurški.


Upala živca predvorja Napadaj žestoke vrtoglavice traje nekoliko dana, a zatim postupno popušta kroz nekoliko tjedana. Iako uzrok poremećaja i mjesto oštećenja nisu dokazani, većina liječnika smatra kako je riječ o upali živca predvorja labirinta unutarnjeg uha, koja se liječi antihistaminicima.
Tumor slušnog živca Očituje se stalnom vrtoglavicom čija se izraženost može mjeriti. Drugi znaci koji ukazuju na tumor su oštećenja sluha i poremećaji funkcije drugih živaca mozga, kao na primjer kljenut ličnoga živca. Tumor živca predvorja treba što prije ukloniti neurokirurškim zahvatom.


Poremećaji protoka krvi u mozgu Vrtoglavicu mogu uzrokovati i smetnje u protoku krvi u jednoj ili obje kralježničke arterije kao i u osnovnoj, bazilarnoj, arteriji. Naime, starenjem nastaju promjene na stjenkama arterija, pa se suzuju i postaju kruće. Istodobno je kralježnička arterija izložena pritiscima vratnog dijela kralježnice. Zato u određenom položaju vratni dio kralježnice može ometati ili čak potpuno onemogućiti protok krvi i kroz inače uredne kralježničke arterije. Takve se vrtoglavice pojavljuju pri okretanju i zabacivanju glave unatrag. Kod onih kojima je poremećen protok krvi u kralježničkoj arteriji, pojavljuju su smetnje kretanja očnih jabučica, mučnine i vrtoglavice, poremećaji gutanja i promuklost, poremećaji osjeta boli i topline na licu, slabi im sluh te imaju smetnje usklađivanja pokreta. Slične, ali izraženije tegobe imaju oni sa smetnjama protoka krvi kroz osnovnu arteriju, koja opskrbljuje krvlju moždano deblo i unutarnje uho. Mogu imati oštećenja stražnjih dijelova velikog mozga te ispade vidnog polja, nevoljne kretnje, čak i kljenut udova na suprotnoj strani od oštećenja mozga. Oboljeli se žale na vrtnju i kolebanja tla koje im izmiče pod nogama, osjećaju da padaju, okreće im se postelja na kojoj leže te zidovi i strop.
Promjene tkiva vratne kralježnice Promjene nastale starenjem i trošenjem tkiva u vratnom dijelu kralježnice često uzrokuju žestoke glavobolje, posebno u području zatiljka, a mogu uzrokovati i vrtoglavice. Kralježničke arterije, koje na svom putu prema lubanjskoj šupljini ulaze u kralježnicu neposredno uz među kralježničke zglobove, mogu biti podražene pa djelomično i ukliještene bolesnim promjenama i oštećenjima malih zglobova te bujanjem kosti tijela i okolnih vezivnih tkiva. One se u lubanjskoj šupljini spajaju u osnovnu arteriju, a svojim ograncima opskrbljuju krvlju labirint unutarnjeg uha, moždano deblo sa središtima ravnoteže te mali mozak i stražnje dijelove velikog mozga. Zato promjene protoka krvi kroz njih mogu prouzročiti najrazličitije poremećaje, a često i vrtoglavicu.


Živčana napetost Vrtoglavicu može uzrokovati i napetost živaca, što uzrokuje grčenja mišića vrata. To je vidljivo kod prekomjerne zaokupljenosti nekom djelatnošću ili u stanju tjeskobe. Napetost mogu uzrokovati razmišljanja o brojnim obvezama i teškom radnom danu, žučna prepirka, zastoj na česti, uzbuđenje pred ispit, prekomjerni tjelesni napori, prisilni položaji glave itd.
Bazilarne migrene Vrtoglavica se može pojaviti i u sklopu tzv. bazilarne migrene (Bickerstaffova glavobolja). Obično se javlja kod mladih osoba, a uz vrtoglavicu imaju i pulsirajuću bol u cijeloj glavi, ali nešto izraženiju u području tjemena. Mogu biti prisutni i drugi znaci poremećaja funkcije moždanog debla, otežan govor, dvoslike, šum u ušima i smetenost. Iznimno, takva vrtoglavica može biti predznak napadaja padavice (epilepsije).
Stresna vrtoglavica Mnoge osobe imaju psihički poremećaj praćen tjeskobom i strahom od mogućeg pada. Tada se govori o stresnoj ili o psihogenoj vrtoglavici koja, ako se ne liječi, može voditi do nerazumnog straha. Tako na posljetku osoba ne izlazi iz kuće ili izlazi samo u pratnji druge osobe.

spela
(Programer)
02. novembar 2009. u 08.49
Imam dosta sa tim iskustva. I kao sto je opisano gore vertigo može dolaziti od razlicitih uzroka i dobro je znati šta je uzrok.
U svakom slučaju ono sto pomaze u skoro svim slučajevima je odlazak kod kiropraktikora da vam poradi na vratnom delu kicme.
Naravno budite extra oprezni, zavrtanje vrata ne dolazi u obzir jedino ako vam je bas toliko loše da se rizik isplati.
Takode vezbanje, joga itd pomaze i ako dolazi od visokog pritiska onda koregiranje ishrane je efikasno.
Svako dobro
Ptica_trkacica
(beachbabe)
03. novembar 2009. u 15.07
hvala puno, možeš li mi se javiti na email radi izmjene malo vise informacija? hvala
[email protected]
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.