Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Za Dr. Galeba-Karcinom grlica materice
Suncica1919
09. oktobar 2009. u 12.23
Postovani doktore Galebe,
U julu mjesecu ove godine sam uradila papa test koji je pokazao visoki stepen abnormalnih celija grlica meterice.Punch biopsija je uradjena u augustu i pokazala je CIN2 i CIN3 i sumnju za mikroinvaziju.Leep i cone biopsija uradjena je 30 septembra i pokazala je dijagnozu(ovo ću kopirati sa patoloskog nalaza):
MICROSCOPIC EXAMINATION
The squaous epithelium seen st the transformation zone of cervix shows extenzive areas of squamous cell carcinoma in situ with focal areas of microinvasion.The microinvvasive carcinoma measures 3 mm in depth.The surgical resection line is free from cervical intraepithelial neoplasia for the most part but at one point the ectocervical margin contains atypical cells seen in squamous cell carcinoma in situ.PR/nd
PATHOLOGICAL DIAGNOSIS
Loop conc biopsy of cervix:CIN III with focal areas of microinvasive carcinoma measuring 3 mm in depth;at one point the ectocervical margin seems to have atypical cells seen in squamous cell carcinoma in situ.

Ovo sam saznala prije dva dana i još uvijek sam u totalnom soku i poslije tortute cekanja od jula mjeseca da se sve ovo zavrsi,tek sad saznajem da moram još da cekam.Moj ginekolog predlaze exstencive histerektomiju i poslati će zahtjev u London(ontario)da idem na konsultaciju sa nekim drugim ginekologom-onkologom jer u ovom gradu gdje ja živim se ne rade takve procedure.
Poslije ovakvog nalaza,brine me cekanje i postoji li neki način da ja mogu ubzati ovaj proces cekanja?Da li vi,postovani doktore Galeb,imate da mi preporucite nekog ginekologa-onkologa u Londonu ili Torontu i kako bih mogla ubrzati ovu proceduru cekanja jer mislim da u ovom slučaju je vrijeme jako bitno?!
Da li bih trebala uzimati neke prirodne suplemente za poboljsanje imuniteta ili neke vitamine?
Unaprijed se zahvaljujem i izvinjavam na duzini teksta ali nadam se da će te me razumiti jer sam u soku.Svako dobro
OPIS-50
(OPISIVAC)
09. oktobar 2009. u 16.22
Karcinom grlica materice je izuzetno podmukla bolest koja svoje pravo lice pokazuje u B;poodmakloj faziB+. Međutim, od pojave prve atipicne promene na grlicu do B;poodmakle fazeB+ treba da prođe prosecno oko 20 godina. Ovo je zavidno dugacak vremenski period koji ženi i ginekolozima ostavlja ogroman prostor za uspesan rad.

Treba imati u vidu da se po statistici starosna dob obolelih žena pomera. Nekada su najrizicnije bile grupe žena od 40 b__ 50 godina starosti. Danas tu grupu cine žene između 35. i 45. godine zivota.

Šta je karcinom grlica materice?

Ovo oboljenje predstavlja pojavu malignih (izmenjenih, atipicnih) celija na sluzokozi grlica materice. Sluzokoza može biti manje ili vise zahvacena atipicnim promenama od čega će zavisiti dijagnosticki momenat i način lecenja.

Uzrocnik bolesti

Pojavu bolesti izaziva Humani papiloma virus (javlja se u 80 do 85 tipova). Naravno, nisu svi tipovi ovog virusa izazivaci karcinoma. Najodgovorniji za pojavu bolesti su humani papiloma virus tip 16, 18, 33, 35, 56 ...

Ovaj virus dovodi i do benignih promena b__ kondiloma, koji se često sreću na vagini, vulvi i grlicu materice u vidu bradavica i mogu se lako otkloniti. Desava se da kondilomi poprime malignu formu (kombinacijom vise infekcija b__ virusa). Svakako da infekcija humanim papiloma virusom neće uvek dobiti maligni karakter.

Od 20 % inficiranih žena, 8 % pokazuje promene na grlicu materice. Od navedenih 8 % žena kod 4 b__ 5 % promene se razvijaju u karcinom, dok se kod ostalih spontano povlace.

U svetu se veoma lako detektuju žene koje su dosle u kontakt sa navedenim virusom, putem analize krvi na antitela (krvna analiza poput testa na HIV). Rezultati ovog testa svrstavaju žene u dve grupe:

1. žene kod kojih je stvaranje antitela inicirao odbrambeni mehanizam na ovaj virus i kod kojih se oboljenje neće razviti, i

2. žene sa poremecenim imunitetom na opstem i na lokalnom nivou ( na nivou grlica materice) kod kojih dolazi do atipicnih promena na sluzokozi grlica materice.

Atipicne promene poprimaju ozbiljniji oblik ukoliko se uz pomenuti virus kombinuju i sledeći faktori:

kokarcinogeni faktor (razne infekcije: hlamidijom, herpes simplex virusom...)
pad lokalnog i opsteg imuniteta
pusenje
drugi faktori rizika

Otkrivanje bolesti

Dijagnosticke metode za rano otkrivanje bolesti su veoma poznate, jednostavne, a daju brze i precizne rezultate (98 %). Primenjuje se kombinacija dve vrste pregleda: kolposkopski pregled (vrsi se posmatranje vulve, vagine i grlica materice pod uvelicanjem pomoću posebnog aparata b__ kolposkopa) i Papanikolau bris (bris uzet sa grlica materice) kojim se sekret svrstava u 5 grupa:

I grupa b__ normalne celije

II grupa b__ normalne celije

III grupa b__ blaga atipija

IV grupa b__ teska atipija

V grupa b__ invazivni karcinom

Preporucuje se da žene već od 20. godine redovno idu na rutinske ginekoloske preglede. Idealno bi bilo da zdrava žena bar jedanput u toku godine uradi kombinaciju kolposkopskog pregleda i Papanikolau testa. Ukoliko se pri kolposkopiji pojavi nedoumica o prisustvu i vrsti karcinogenog virusa vrse se dodatne (dopunske) analize. Ako rezultat istih ukaze na minimum rizika po ocuvanje zdravlja, žena se intenzivno ginekoloski prati, kako bi se u odredjenom momentu adekvatno uklonile atipicne pojave na grlicu materice, bez daljih posledica.

Lecenje savremenim metodama

Lecenje blagih atipicnih promena (displazija) na sluzokozi grlica materice je danas veoma uspesno zahvaljujuci primeni savremenih, B;elegantnihB+ zahvata. Oni podrazumevaju uklanjanje ostecenog tkiva (ablacije) i zaustavljanje daljeg napredovanja bolesti. Neki od njih su :

krioterapija b__ smrzavanje polja zahvacenog promenama (uz prethodno uzet isecak),
termokauterizacija - ciljano termicko unistavanje promena,
laser vaporizacija b__ moderna laserska metoda,
B;loopB+ ekscizija b__ primenom specijalne omcice, pod dejstvom slabe struje opseca se osteceni deo grlica materice bez propratnog krvarenja (pacijentkinja sutradan odlazi kuci).

U situaciji kada zapustene atipicne promene prerastu u razvijenu bolest pribegava se ozbiljnijim, radikalnim intervencijama (operativni zahvati).

Apel kao savet

Od velikog je značaja za ocuvanje zdravlja žene i prevenciju pojave karcinoma grlica materice da već od 20. godine zivota (i ranije) žene idu na redovne ginekoloske preglede, urade bar jednu kolposkopiju godisnje i Papanikolau bris, koriste adekvatnu zastitu pri seksualnim odnosima. Karcinom grlica materice je seksualno prenosiva bolest virusnog karaktera.

Rizicne grupe žena

prerano udate (rano upraznjavanje seksualnih odnosa - 11, 12 godina)
seksualno preaktivne žene sa nestabilnim seksualnim odnosima
visestruko udate
žene sa velikim brojem porodjaja
žene u seksualnoj vezi sa promiskuitetnim muskarcima
prostitutke
žene obolele od polno b__ venericnih bolesti.

Faktori rizika

mnogobrojnost seksualnih partnera
rano seksualno sazrevanje i rana seksualna aktivnost
losi socijalno b__ ekonomski uslovi
losa higijena
pusenje (nikotin i katran se kroz krvotok direktno zadržava u sluzokozi grlica materice pri cemu je ostecuje i povecavaju rizik za nastajanje oboljenja)
kontraceptivna sredstva (primena kontraceptivnih sredstava je kontraindikovana kod žena sa atipicnim promenama na grlicu materice)

Znaci bolesti

Iregularna krvarenja (krvarenja između dva ciklusa)
Oskudna krvarenja posle seksualnih odnosa (spontano prestaju)
Navedene pojave su ozbiljan alarm koji ukazuju da žena mora hitno posetiti ginekologa. Uglavnom se javljaju kada atipicne promene, nakon vise godina zanemarivanja, prerastu u bolest.

tea_27
09. oktobar 2009. u 16.28
Cao suncice

Imam slično iskustvo kao ti. Pisala sam isto ovde prije 2 dana..možeš me naći par postova nize..gdje se javio dr. Galeb.
Koliko je tebi godina?

I ja sam saznala prije 2 dana, rezultate biopsije radjene prije 2 sedmice,da imam ozbiljne promjene celija na grlicu maternice..ili ti CIN2 do 3. Bila sam kao ti u totalnom soku i pomislila odmah na ono najgore..sada je malo bolje posto sam sagledala situaciju..i shvatila da nije sve tako strasno kako izgleda na prvi pogled. Izlijecivo je!
Nalaz ti je na engleskom..tako da slabo kontam sve strucne izraze..ali koliko mogu da skontam..i kod tebe su promjene na celijama u pitanju, carcinoma in situ, sto je pre-rak stanje..ali ne i rak. Mnogi kažu da iz tog stadija do raka može proćinekoliko godina.
Razumijem tvoju brigu i nestrpljenje..i sama sam takva..ali je bitno da razmišljas pozitivno.

Uglavnom..ja imam zakazanu konizaciju za 20 dana, hiruski zahvat gdje će da ostrane zarazeni dio i spaliti celije. Zahvat traje 20-40 min i radi se pod lokalnom anastezijom.

Pisala sam o ovome na drugim diskusijama gdje su mi se javile mnoge žene/djevojke koje su imale isti slučaj ranije.. Mene je njihovo iskustvo smirilo..a možda će i tebe..nije sve tako crno kako izgleda.
http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/140/014213603/promjene-celija-na-grlicu-maternice-ponovo.htm... 8

Pozdrav i želim ti svu sreću

olola
09. oktobar 2009. u 19.35
Suncica, znam kako se osecas, prošla sam kroz sličnu situaciju, i vidim svakim danom sve je vise žena ovde sa istim ili sličnim problemom, postalo je kao grip, Boze moj?
Već ti je uradjen leep, i ovo je nalaz nakon leep i margine nisu ciste zapravo na jednom mestu je carcinoma in situ ili kako već, vidim da dosta žena ovde mesa pojmove i CIN, i neke druge... naime ako doktor predlaze histerektomiju bolje i to na vreme već da se proširi na druge organe, verovatno si u zivotu upoznala dosta žena sa izvadjenom i matericom i jajnicima, a koje su dozivele duboku starost!
Moje iskustvo je sledeće, odnosno nakon leep procedure su ciste margine i uredan pap test, ali u narednih godinu dana na svaka tri meseca novi pap test i prvi koji imam je početkom novembra iskreno nadam se najboljem, ali isto tako da se mora ponoviti leep ili radikalan hirurski zahvat ne bezim od toga, pa nek sam ziva, ima i gore, ne gubi nadu, uzdaj se u doktore u sebe, ne znam da li udata ili slobodna, imaš li decu, ali veruj sebi trebaš biti na PRVOM mestu, slobodno pitaj sve sto te interesuje, tu sam kao i mnogi ovde!
Galeb
09. oktobar 2009. u 20.22
MICROSCOPIC EXAMINATION
The squaous epithelium seen st the transformation zone of cervix shows extenzive areas of squamous cell carcinoma in situ with focal areas of microinvasion.The microinvvasive carcinoma measures 3 mm in depth.The surgical resection line is free from cervical intraepithelial neoplasia for the most part but at one point the ectocervical margin contains atypical cells seen in squamous cell carcinoma in situ.PR/nd
PATHOLOGICAL DIAGNOSIS
Loop conc biopsy of cervix:CIN III with focal areas of microinvasive carcinoma measuring 3 mm in depth;at one point the ectocervical margin seems to have atypical cells seen in squamous cell carcinoma in situ.
EVO TABELE PROMJENA:

Stage Tumor Node Metastasis
0 Tis N0 M0
IA1 T1a1 N0 M0
IA2 T1a2 N0 M0
IB1 T1b1 N0 M0
IIA T2a N0 M0
IIB T2b N0 M0
IIIA T3a N0 M0
IIIB T1 N1 M0
- T2 N1 M0
- T3a N1 M0
- T3b Any N M0
IVA T4 Any N M0
IVB Any T Any N M1

Kada se radi u promjenama na sluznici cerviksa tada se to gradira u izmjenjenio stanje stanica gdje nema promjena u smizlu cancera. Te promjene se se oznacavaju sa:
T0 - No evidence of primary tumor (CIN 1.2.3)
CIN-1, CIN-2 i CIN-3, sto nije uvrstano u ovu tabelu. Ovo su promjene koje prethode canceru
Kod CIN-2 postoje izmjene stanica ali ne prodiru duboko i nalaze se na samoj povrsini sluznice ne dublje od 2 mm.tj dva sloja epitelnih stanica. Kod CIN-3 promjene su dublje i mogu čak da dosegnu do 3 mm ali ne prodiru u dublje slojeve. Sve ovo je upalno koje ima tendenciju ka canceru ali nije cancer. Ovo se sa uspehom resava konizacijom, laser terapijom, itd. U nekim slučajevima i spontano prolaze.

SADA OPIS POJEDINIH STADIJA CANCERA KOJI SU NA TABELI
Kada se govori O stadiju cancera treba razlikovati neinvazivni i invazivni stadij cancera.
Evo vam tabela da vidite stadije početne cancera o kojima sam govorio.
Tis 0 Carcinoma in situ
T1 I Cervical carcinoma confined to uterus (extension to corpus should be disregarded)
T1a IA Invasive carcinoma diagnosed only by microscopy. All macroscopically visible lesions--even with superficial invasion--are T1b/1B. Stromal invasion with a maximal depth of 5.0 mm measured from the base of the epithelium and a horizontal spread of 7.0 mm or less. Vascular space involvement, venous or lymphatic, does not affect classification.
T1a1 IA1 Measured stromal invasion 3 mm or less in depth and 7 mm or less in lateral spread
VASE PROMJENE SU DEKLE DO OVOG STADIJA tj T1a1 ili IA1
T1a2 IA2 Measured stromal invasion more than 3 mm but not more than 5 mm with a horizontal spread 7 mm or less
T1b IB Clinically visible lesion confined to the cervix or microscopic lesion greater than IA2
T1b1 IB1 Clinically visible lesion 4 cm or less in greatest dimension
OVO SU TEZI STADIJI KOJI ZA VAS NISU BITNI ALI NAVODIM SAMO DA ZNATE DA KOD VAS NIJE Nešto NEIZLECIVO.
IB2 Clinically visible lesion more than 4 cm
T2 II Cervical carcinoma invades beyond uterus but not to pelvic wall or to the lower third of vagina

SADA TERAPIJA:
# Stage 0: Treatment options for stage 0 cancer include loop electrosurgical excision procedure (LEEP), laser therapy, conization, and cryotherapy.
# Stage IA: The treatment of choice for stage IA disease is surgery—total hysterectomy, radical hysterectomy, and conization are accepted procedures. According to National Comprehensive Cancer Network guidelines, pelvic radiation therapy is now a category 1 recommendation for women with stage IA disease and negative lymph nodes after surgery who have high-risk factors, including large primary tumor, deep stromal invasion and/or lymphovascular space invasion.2
# The standard treatment for microinvasive disease (stage IA) is total hysterectomy.

MišljENJE:
Posle postavljanja dijagnoze CIN-3 moglo se desiti da je već tada bio stadij cancera O. Kod operativnog zahvata mislim da su napravljene greške. Nije mi jasno da je kod konizacije nadjeno na isjecku ruba u jednoj tacki stanice cancera. Kako se to moglo desiti kad se treba ići daleko do u zdravo.
Sada kad je već dijagnoza jasni i da se kod vas radi o IA stadiju jasno je da treba ići na Hysterectomiu. Limfni cvorovi u ovom stadiju nisu zahvaceni i to je garancija da će terapija biti uspjesna.
Što se tiče procedure za dobijanje brzine za operativni zahvat procedura je ista i u Londonu i u Torontu. Trazite samo da vas vas doktor kao hitan slučaj uputi u London. Što se tiče hitnosti, bitno je da se uradi sto pre to bolje ali i vreme od mesec dana je tolerantno jer je cancer u najvecem dijelu odstranjen. Ako to ne mozete od njega dobiti ostaje vam da menjate ljekara ili da odete u Beograd, Novi Sad, Nis, Banju Luku, Zagreb ili Sarajevo i to će napraviti odmah jer nema opterecenja za to, a vi imate već postavljenu dijagnozu
Ukoliko vas nešto još interesuje tu sam.
Vjerujem da će sve proćiuredno.
Sve najbolje Galeb
Suncica1919
10. oktobar 2009. u 01.00
Hvala vam puno postovani dokor Galeb.
Olaksali ste mi sa vasim objašnjenjem dijagnoze.
Inače imam 41 godinu udata i imam dvoje djece (odrasli momci),
I ja sam veeoma razocarana da margins nisu ciste i to me jako uznemirilo.
Sumnja na mikroinvasiju je postojala u dijagnozi punch biopsije i to je tebalo imati na umu za vrijeme conizacije.
Objasnio mi je da me sad salje ginecologu-oncologu u London i preporucuje „extensive hysterectomy” ostaviti jajnike ali odstraniti grlic matericu tubes (i još malo extra tkiva okolo materice kako sam razumjela) i limph nodes.
Ja ću nazvati i svog familijarnog doktrora i vidjet sa njim što se može uradit za hitan uput u London.
Da li bih trebala uzimati gvozdje prije operacije.
U vezi vitamina, prehrane, suplemnata ?
Sto mislite za „betta mannin” nutritional suplament za suzbijanje HPV virusa ?
Trenutno me brine sto puno krvarim 10 dan od Loop procedure, mada mislim da sam dobila menstruaciju 3-4 dana prije( valjda od svog ovog stresa). U svakom slučaju velikka promjena od regularne menstruacije jer krvarim vise nego obično ( bright red). Prvih neoliko dana imala sam samo roskasto/bijelo pranje da kažem ali vrlo malo.

još jednom hvala vam puno
sve najolje
I drugima koji su se javili zahvaljujem na podrsci. moram da priznam da je najvecim dijelom moja krivica jer nisam redovno radila pap test prethodni pap test uradjen prije 8-9 godina,
Galeb
10. oktobar 2009. u 16.38
Vasa pitanja:
1. Da li bih trebala uzimati gvozdje prije operacije?
Odgovor: nije potrebno sem ako niste u anemji.

2. U vezi vitamina, prehrane, suplemnata ?
Odgovor: mislim da bi trebali izbjeci uzimanje crvenog mesa a u zamjenu uzimati ribu, bijelo meso peradi, sojine preparate, grah i mahunarke. Pored ovoga uzimati dosta voca i povrca i to vise puta u toku dana
3. Sto mislite za „betta mannin” nutritional suplament za suzbijanje HPV virusa ?
Odgovor: po ovom pitanju trebate biti u dogovoru sa svojim ljekarom koji se bavi pitanjima ginekologije.
4. Trenutno me brine sto puno krvarim 10 dan od Loop procedure, mada mislim da sam dobila menstruaciju 3-4 dana prije( valjda od svog ovog stresa). U svakom slučaju velikka promjena od regularne menstruacije jer krvarim vise nego obično ( bright red). Prvih neoliko dana imala sam samo roskasto/bijelo pranje da kažem ali vrlo malo.
Odgovor: za ovo pitanje treba ginekolog da vidi da li je u pitanju menstruacija ili možda krvari na mjestu reza. Pretpostaviti je da je u pitanju menstruacija koja se izmjenila pod dejstvom stresa. U svakom slučaju bolje je da ginekolog pogleda o cemu se radi.
Sve najbolje Galeb.
suncica1919
11. oktobar 2009. u 09.40
Zahvaljujem se na svim vasim savjeima.
Što se ishrane tiče ukljucila sam soju i bijelo meso sa dosta voca i povrca. Mada nemam neki apetit i jako loše spavam.
Što se krvarenja tiče već se smanjilo značajno.
- Nestrpljivo cekam poziv za London...

sve najbolje
cikota
(Inzenjer)
23. decembar 2009. u 06.17
moja prijateljica, 35 godina, spasila se - čekajući hirušku intervenciju, tamponima s kantarionovim uljem!!!!!!!!!!
Srećno!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.