Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Infekcija pseudomonijom/pseudomonas (za dr Galeba)
paukovaca
(obaram s nogu)
13. avgust 2009. u 18.36
NAkon operacije frakture kuka, pre 2 nedelje, i nakon koriscenja katetera za uriniranje od trenutka operacije (posle cijeg je skidanja tri dana urinirao krv), moj brat je zaradio bakteriju pseudomoniju - utvrdjeno antibiogramom), i sada ga u bolnici lece sa dva antibiotika koje dobija intravenozno kroz infuziju.

Radi se o antibioticima: Marocen i Tienam.

molim vas za odgovor da li je ovakva terapija dobra za lecenje protiv takve bakterije?

i da li je pre svega to uopste normalno i uobicajeno da pacijent dobije ovu bakteriju prilikom operacije, kao i to da li je moguće potpuno izlecenje od nje?

takođe me zanima kako se uopste desava kontaminacija ovom bakterijom, odakle ona dospeva u telo?
paukovaca
(obaram s nogu)
13. avgust 2009. u 19.33
naročito me brine cinjenica da je ova bakterija otporna na radijaciju, i daje vrlo oportunisticka - otporna je na lekove.

citiram:
„Los Alamos' Omega West is a swimming-pool-type research reactor whose fuel rods are suspended under 25 ft. of water, which acts not only as coolant and moderator but also shields its human operators from radioactivity. In the spring of 1958, physicists peering down through it saw that the water was getting cloudy. They called Chemist-Bacteriologist Eric B. Fowler of the laboratory's radioactive-waste disposal group, who found that it was swarming with microorganisms, about i billion per quart. The bugs turned out to be rod-shaped bacteria of the genus Pseudomonas, which were feeding on resin and felt in the water purifying system.

The fierce radiation in the reactor appeared to bother the bacteria hardly at all. When the reactor was shut down but still highly radioactive, they multiplied fast. Even when it was running full blast, they held their own. Since they normally divide every 20 minutes or so, this meant that radiation was killing only about as many as managed to live and divide. Just how much radiation the Pseudomonas got is hard to estimate, because the water circulates at varying distances from the core of the reactor, but Dr. Fowler thinks they may have absorbed more than 10 million rep (roentgen equivalent physical) in an eight-hour day, which is 10,000 times the dose that is fatal to man.

Many other microorganisms must have got into Omega West's deadly water; only the Pseudomonas survived. Perhaps the Pseudomonas have natural resistance to radiation. More likely, under the bombardment of Omega's radiation, normal Pseudomonas underwent mutation, producing a special strain capable of surviving in this atomic blast.

This ability to transform themselves quickly to cope with new conditions is a specialty of humble bacteria, whose constitutions are relatively simple. It is an ability that higher animals cannot emulate, but may have reason to envy. ”
Galeb
13. avgust 2009. u 19.49
Vas navod i pitanje:

NAkon operacije frakture kuka, pre 2 nedelje, i nakon koriscenja katetera za uriniranje od trenutka operacije (posle cijeg je skidanja tri dana urinirao krv), moj brat je zaradio bakteriju pseudomoniju - utvrdjeno antibiogramom), i sada ga u bolnici lece sa dva antibiotika koje dobija intravenozno kroz infuziju.

Radi se o antibioticima: Marocen i Tienam.

Molim vas za odgovor da li je ovakva terapija dobra za lecenje protiv takve bakterije?
ODGOVOR:
O ovim ljekovima mozete procitati u proskripcijama koje se dobijaju uz lijek. Tienam je lijek koji se daje kod Pseudomonas infekcije. Prvo se za ljecenje ove bakterije koristio Amicacin, zatim Mirocef a sada Tiamin.
Drugi lijek se koristi da se spreči razvoj anaeronih bakterija u organizmu i dopuna je terapije kod velikih operativnih zahvata a pogotovo ako je mijesana infekcija.

Pitanje 2:
Da li je pre svega to uopste normalno i uobicajeno da pacijent dobije ovu bakteriju prilikom operacije, kao i to da li je moguće potpuno izlecenje od nje?
ODGOVOR:
Niste naveli u cemu je izoliran Psudomonas: u brisu rane, mokracnim putevima-mokraci itd sto bi dalo veću mogućnost pretpostavke o nastanku infekcije. Poznato je da se ta bakterija može naći kod djece koja boluju od Cisticne finroze pluca i u plucima bez ikakvih vanjskih povreda.
Ova bakterija se može dobiti izravno izvana kod otvorenih povreda ali isto tako se može dobiti i kod operativnih intervencija koje su slozene (kada se primjenjuju kateteri i druga drenaazna sretstva). Ovo zadnje sto sam spomenuo je malo vjerovatno jer sve ono što se primjenjuje kod operativnog zahvata prolazi sterilizaciju. Ako je neko radio nesterilno sa instrumentima tako nešto bi se moglo desiti.
Izljecenje je moguće a mjesto gdje je nađenuzrocnik određuje kolko će dugo trajati lijecenje.
Pitanje 3:
Takođe me zanima kako se uopste desava kontaminacija ovom bakterijom, odakle ona dospeva.
ODGOVOR:
Već sam dao odgovor na ovo pitanje. Bakterija kao i svaka druga se mogu naći bilo gdje. Slučajnost je da li će covjek biti povredjen ili dio tijela negdje ostecen, te da ta bakterija dospije na mjesto povrede. Te bakterije ima i u bolnicama pogotovo u jedinicama gdje se puno primjenjuju jaki antibiotici.

Sve najbolje povredjenom, Galeb.
paukovaca
(obaram s nogu)
13. avgust 2009. u 20.07
Dr Galebe,

Psudomonas su mu pronasli u mokracnim putevima-mokraci, radjena je urinokultura.

mozete li mi kazati još nešto vezano za to?

Neizmerno vam hvala, zaista ste divni, pomazete mnogima ovde svojim savetima i znanjem, i radite posao koji ne uspevaju, ne stizu, ne umeju ili ne žele da rade lekari sa kojima dolazimo u kontakt uzivo.
Galeb
13. avgust 2009. u 22.51
Vjerovatno da je pseudomoas unesen kateterom sa vanjskog usca kod uvodjenja istog. Ostalo je otvoreno pitanje krvi u mokraci. To bi znacilo da je sluznica mokracnih puteva ledirana i valjalo bi vidjeti razlog povrede. Teško je vjerovati da je uzrocnik dosao krvlju jer bi to bila sepsa. Iz istih razloga je teško vjerovati da je u pitanju ostecenje u bubregu Glomerula. Uostaalom to će se razjasniti.
Sama upala se treba izleciti navedenim lijekovima. U takvim slučajevima dobar je i Amikacin koji se islucuje preko bubrega i to u velikim koncentracijama te je u ovim slučajevima dobar za kombinaciju ako prvi lijek za Pseudomonas zakaze.
Sve najbolje Galeb
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.