Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Obnavljanje hrskavice kolena
vedrijana
(sluzbenik)
06. avgust 2009. u 08.56
lekar mi je nasao da bolujem od gonartroze,a to je artroza kolena jer jedno vece mi se desilo da vise nisam mogla da se oslonim na nogu.Ortoped mi je dao u ponedeljak blokadu u koleno tj. injekciju Diprophos(to je neka vrsta kortizona)i
rekao mi je da mirujem i gimnastiku umerenu da radim ,ali posle dva dana nemam taj bol, ali ne mogu da se oslonim na nogu,sve vreme idem sa stakom.trebalo bi da obnovim tu hrckavicu,neko kaže nema leka neko kaže ima,šta mi sad vi forumasi ko ovo procita preporucujete da bi opet mogla da stanem na nogu.Dali je neko imao problema sa kolenima i artrozom.Strasno sam razocarana i uhvatila me neka depresija dali ću moći stati na nogu ili ne.Dali ima neka dobra banja ili ordinacija koja tako nešto leci.Hvala svima ko mi odgovori
OPIS-50
(OPISIVAC)
06. avgust 2009. u 10.24
Artroza kolena (gonartroza)

Artroza kolena ili gonartroza je izuzetnočesta. Moľe biti primarna ili sekundarna. Primarna je kada ne postoji ni jedan jasan faktor koji dovodi do promene, a sekundama je posledica nepravilnostu u kolenu kaoąto su „0” noge (varus kolena), „X” noge (valgus kolena), nepravilan poloľajčaąice i dr.
Koleno je sloľen zglob koji u jednoj kapsuli ima dva zgloba i to: 1. zglob između butne kosti (femura) i golenjače (tibije) i 2. između butne kosti ičaąice (patele). Koleno stabilizuju posebne veze i to:čaąična veza (ligamentum patellae), spoljna i unutraąnja bočna veza (lateralni i medijalni kolateralni ligamenti) i prednja i zadnja ukrątena veza.
Pokreti su savijanje i opruľanje.
Primarna gonartroza je mnogo čeąća kod ľena, naročito posle četrdesete godine, mnogočeąće kod gojaznih osoba i kod osoba koje imaju smetnje sa cirkulacijom. Postoji određena porodična skolonost. Osobe sa gonartrozomčeąće imaju ravne tabane.
Obično je obostrana, mada moľe biti i asimetrična. Po pravilu tegobe počinju u zglobu između butne kosti ičaąice (patelofemoralnom zglobu), a kasnije se nastavljaju na zglob između butne kosti i golenjače (femorotibijalni zglob).
Bol je prvi klinički znak gonartroze. Obično počinje kao bol sa prednje ili unutraąnje strane kolena, mnogo ređe sa spoljne ili zadnje strane, a kasnije zahvata celo koleno. U početku se javlja pri hodu, naročito po neravnom terenu. Javljaju se preskakanja iąkripa (tareľ, krepitacije) u kolenima. Ukočenja kolena (blokade) su retke i obično su posledica drugih oątećenja zglobe hrskavice ili meniskusa. Otok kolena i strvaranje veće količine tečnosti u kolenu se javljaju u kasnijoj fazi.
Ograničenje pokreta, naročito savijanja se javlja viąe godina posle početka bolesti.
Sa napredovanjem bolesti dolazi do poremećaja u osovini i stvaraju se „0” ili „X” noge (Varus ili valgus kolena). Dugotrajni bolovi i smanjena aktivnost dovode do slabljenja miąića nadkolenice, naročitočetvoroglavog miąića (kvadricepsa).
Prvi radioloski (rendgenoloąki) znaci gonartroze su promene na zglobu između butne kosti ičaąice koje se manifestuju kao izraątaji (osteofiti) na zadnjegornjem i zadnjedonjem rubučaąice. U zglobu između butne kosti i golenjače prve izrasline su na zadnjegomjem delu golenjače, a zatim na ostalim strukturama kolena. Kod dugotrajnih artroza dolazi do naknadnih (sekundarnih) poremećaja u osovini kolena. Radiografija kolena uz pomoć nekog kontrastnog sredstva ili vazduha se retko koristi u dijagnostici artroza. Ona moľe da pokaľe oątećenja na zglobnoj hrskavici i drugim delovima kolena.
Ne postoje posebne laboratorijske analize. Sedimentacija krvi je normalna, ili kod naknadnih zapaljenskih komplikacija blago ubrzana. Osobine zglobne tečnosti su već ranije opisane.
Tok bolesti (evolucija) je različit. U početku moľe postojati samo bol, bez drugih znakova, ali se bol moľe javiti i znatno kasnije kada su već jasno izraľeni radioloąki znaci gonartroze. Bolovi mogu biti samo posle duľeg hoda, ili trajati nekoliko sedmica, a postoje i periodi bez bolova. Posle viąe godina bolovi zahvataju uvek oba kolena i postaju trajni. Ograničena je sposobnost kretanja, naročito u kasnijoj fazi kada se razviju i poremećaji u osovini kolena.
Lečenje moľe biti neoperativno (medikamentozno) ili operativno (hirurąko).
Neoperativno lečenje se sastoji u davanju lekova (tableta, kapsula i drugih oblika) koji smanjuju bol i zapaljenske reakcije, ali se ne daju kortikosteroidni preparati u obliku tableta.
vedrijana
(sluzbenik)
06. avgust 2009. u 10.36
hvala na opisu bolesti to sam ja već negde procitala,ali ja vas sve pitam kako mi se može pomoći.Lekar je dao injekciju i to je to.
OPIS-50
(OPISIVAC)
06. avgust 2009. u 11.46
Lečenje
Nažalost, promene na hrskavicama i kostima su ireverzibilne (nepopravljive). Lečenje se sastoji u smanjenju bolnosti i mišićnog spazma, poboljšanju funkcije, sprečavanju kontraktura i osposobljavanju za aktivnosti dnevnog života.
Lečenje može biti:
-lekovima – analgetici, antireumatici, antiflogistici, miotonolitici
-fizikalna terapija – hidroterapija (omogućava pokrete u zglobu sa smanjenim opterećenjem), kineziterapija (rasteretne vežbe i potom jačanje mišića stabilizatora zgloba) i elektroterapija (uglavnom analgetska)
-hirurško lečenje (palijativni, kauzalni, artroplastike, artrodeze i eksperimentalni pokušaji zamene ili regeneracije hrskavice).
volens_nolens
(.)
06. avgust 2009. u 21.50
smrsajte, gojaznost dovodi do preopterecenja hrskavice i samim tim do ostecenja.A preporuke je za Glucosamine suplemente.Neće vam smanjiti bol ali bi trebalo da dovede do djelommicnog obnavljanja hrskavice.
http://en.wikipedia.org/wiki/Glucosamine
ecolid19
(hemicar)
06. avgust 2009. u 22.01
Nazalost slabo se nešto može uraditi. Ništa napisali godine i državu gde se nalazite.
Glavni problem je da celije koje obnavljaju hrskavicu chondrociti ima malo i sa godina opada.

1. Synvisc , injekcije u koleno na svakih 6 meseci, to je supstanca, hyaluronska kiselina, koja vezuje ogromne kolicine vode, stvara neki gel i podmazuje zglob, time amortizuje trenje u zglobu i smanjuje bol i povecava pokretljivost

http://www.synviscone.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyaluronic_acid

Ima ovoga i pod drugim nazivima, ali u Srbiji nema, pitajte privatne ortopede, možda nabavljaju u inostranstvu, nije jeftino jedna injekcija je oko $300, a oralno uzimati kao tablete slabo pomaze
2. Dodatci, ili supplimenti sa Glucosamine + Chondroitin + MSM sa vitaminima C,D, K, hydrolizat kolagena (ili zelatin), pitajte u apoteci ima svugde kombinovanih preparata, slabo pomaze
3. kortizonske injekcije u koleno kod jakih bolova max 3x godisnje, pomaze ali...
4. vezbe: bicikl i ekliptikal, plivanje, joga, jacanje misica nogu, jako dobro
sto manje vertilanog opterecenja, stajanje u mestu i dugotrajno hodanje ili trcanje, ali kratke setnje su potrebne, ne valja ni stalno sedeti,

Poslednje je vestacko koleno, ali ga ne bi trebalo ugradjivati pre 65 godine zivota, jer je prosecan vek trajanja oko 10 godina, zavisi od telesne tezine i broja koraka, i može se još jednom zameniti.

Ono sto će jednog dana da resi problem je tretman maticnim celijama, koje se apliciraju injekcijama u koleno, one se difernciraju u chondrocite i obnove hrskavicu. Za 5-10 godina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Stem_cell_transplantation_for_articular_cartilage_repair

Maticne celije se uzimaju iz kostane srzi, ali ih ima tamo malo pa se posle pazljivog izolovanja moraju umnoziti in vitro i tek tada sa ostalim sastojcima u smesi ubaciti u vidu injekcije u koleno.
Ovo se već naveliko radi u veterinrskoj medicini, i to vrlo upsesno oko 85%, i to recimo kod trkackih konja koji često imaju povrede zgloba. Tretman maticnim celijama može obnoviti i naprsli meniskus kao i ostecenu hrskavicu.
Ovakav tretman na svoju ruku već praktikuju neki privatni lekari sirom sveta, ima da se nadje na googlu, no ko šta i kako radi, to se ne zna. NE POSTOJI RAZRADJENI PROTOKOL, JOS NIJE NI U KLINICKOM ISPITIVANJU.
Ja to cekam i volela bih da se ubacim u klinicko ispitivanje, imam problem samo sa jednim kolenom od neke stare povrede, nije samo klasicna artroza, već i raspukli meniskus, problem sa casicom i mali osteofit.
ecolid19
(hemicar)
06. avgust 2009. u 22.12
Da pojasnim tretman maticnim celijama obnavlja hrskavicu za nekoliko meseci.
Postupak odobren će biti za 5-10 godina u praksi.
ecolid19
(hemicar)
06. avgust 2009. u 22.50
Zaboravila sam tabelete ze bolove tipa ibuprofen, naproxen i dr. s tim se može godinama gurati.
Kod jaceg optrecenja i napora može se uzeti steznik za koleno, ali ne uvek samo kad mora.
Ja pijem meloxicam 15mg/dan (Mobic u americi ili Movalisu EU), vezbam bicikl i ekliptikal skoro svaki dan.
ecolid19
(hemicar)
06. avgust 2009. u 23.32
Za dijagnozu je najbolje napraviti MRI (magnetna rezonanca).
Prema rendgenskom snimku ima 4 stupnja artroza, prema razmaku između podkolenicne i butne kosti. Ima sve kod Synvisc oni salju i e-mail obavestenja.

Meni na rendgenu nije bilo ništa, bas ništa, komplimete sam dobila kako imamm lepa kolena, videlo 5 lekara, a ja bolove mesecima. Kad je napravljen MRI bio je kriminalno los, tako da je i lekar bio zapanjen, čak preporucio parcijanu zamenu kolina sa 52 godine zivota!
Vezbe su mi puno pomogle, isla sam na fizikalnu terapiju, treba svaki dan 2x vezbati, međutim gym je daleko jače i bolje, skinula sam steznik, i hodam normalno, mogu i 8 sati bez pauze, ali ne bas svaki dan, sve uz tablete.
Kortizon sam jednom dobila kad je puko meniskus, Synvisc još nisam, ali sam čula da je odličan, da ljudi koji ne mogu iz kuce da izadju posle toga hodaju normalno.
I ja sam pala u tesku depresiju jer mi je posao stojeci (laboratorija) i teško ide svaki dan, ako mogu da sedim bar pola radnog vremena, dobro ide, ali nema svaka laboratorija stolice, to je tuga. Tako sad kako mi je bolje i deprsija popusta, biće valjda nešto i sa tim maticnim celijama, ja pre toga moram na artroskopiju, ciscenje i onda bi isao taj tretman.
Radikalne poteze treba odlagati za sto kasnije.
Bol je ono sto određuje kad će se raditi zamena kolena, i to bol koji je nocu da ne može da se spava i pored tableta za bolove.
ecolid19
(hemicar)
07. avgust 2009. u 00.40
Jako su dobre ove cepele, za hodanje i za ekliptikal, ja oh ne skidam.

http://us.mbt.com/

vedrijana
(sluzbenik)
07. avgust 2009. u 05.21
Hvala na objašnjenjima,vidim da mi pokusate dosta objasniti šta bi mi pomoglo,evo danas sam razgovarala sa Fizioterapeutom i on mi kaže da treba da radim gimnastiku za ojacavanja misica oko kolena jer ako to ne ojacam onda mi slabo pomazu lekovi.Kupila sam danas ovaj lek JOINT MD i kažu treba da popijem dve flasice tih kapsula,jednu ujutru ,jednu uvece,trebalo bi da se oseca poboljsanje ali da se nenadam nekom cudu,samo su rekli da pijem,da plivam i vezbe u vodi.Nogu nesmem opterecivati nego da se potpomazem sa stakom.
Nalazim se u Srbiji,mislela sam da odem u Kanjizu, ali ne znam dali oni mogu vise da mi pomognu sem tih vezbi koje mogu i sama da radim.
Lepo je cuti savete i sto ih čujem vise ja ću pokusati svaki savet i da poslusam pa valjda će mi nešto pomoći.Hvala svima na podrsci.
ecolid19
(hemicar)
07. avgust 2009. u 11.31
Posle svake vece fizicke aktivnosti, tj, vezbi treba HLADITI koleno, ja koristim kesu sa gelom koja mi stoji uvek u frizideru, i preko neke tkanine stavim na koleno, trebalo bi 3x dan, ali eto zaboravim.

Što se tiče plivanja, ne svaki stil, u mojoj brosuri za Patelo-femoral syndrom piše plivanje samo sa opruzenim nogama flip-flop, znci kraul, i jeste tako, ja sam krenula prsno da plivam prsno kao uvek i posle samo 30 minuta sam dobila takve bolove da sam morala danima da se oporavljam, trebalo mi mesec dana dok sam iskljucila sve ostalo i utvrdila ono sto piše u brosuri, koju sam bila zaturila.
Imam tamo u Srbiji skolsku drugaricu lekar za fizikalnu terapiju ima istu dijagnozu kao vi, ona ide biciklom, radi jogu i ništa vise, a uvek je bila mrsava i sportski je tip i eto.
appassionata
(profesor)
10. avgust 2009. u 19.57
Kod ostecene hrskavice kolena se NE preporucuje bicikl, jer se tako ipak opterecuje koleno (ref. - moj reumatolog iz St.Michael`s bolnice u Torontu). Ekliptik je u redu, kao i setnje, ali ne po neravnom terenu i stepenicama: samo ravno.
Pored glukozamina uzimam i kalcijum/magnezijum (formula OSX) i koncentrisano riblje ulje (sve po savetu naturopate). Kod mene je početna faza, pa još ne pijem lekove i ne dobijam injekcije.
Srećno!
appassionata
(profesor)
10. avgust 2009. u 19.58
Zaboravila sam: posle fizicke aktivnosti pomazu vezbe istezanja.
ecolid19
(hemicar)
10. avgust 2009. u 21.58
Kod ostecene hrskavice kolena se NE preporucuje bicikl, jer se tako ipak opterecuje koleno (ref. - moj reumatolog iz St.Michael`s bolnice u Torontu).
-----------------------------------
Moram na ovo da repliciram, mislim da niste dobro razumeli vaseg lekara, ja sam isla na fizikalnu terapiju i prvo sto sam radila svaki put je bio bicikl, i posle neke vezbe, i na kraju hladjenje (ref. Columbia-Persbyterian hospital, NYC, 6.bolnica u USA)
Isto mi je i objasnila moja skolska drugarica iz Srbije, lekar za fizikalnu terapiju da treba izbegavati vertikalno opterecenje a to je kada je cela tezina tela oslonjena na noge, a KOD BICIKLA NIJE CELA TEZINA TELA NA NOGAMA JER SE SEDI, ovo mi je sasvim logicno.
I Synvisc preporucuje smanjenje telesne tezine jer svaki kilogram koleno oseca kao tri.
I ja sam presla na rad u lab sedeci, i doslo je do poboljsanja, ja drugacije ne bih ni mogla, to je kao kuhinjski posao.
Ja sam dosla do zakljucka da je bicikl jako dobra vezba, najbolja, i da mi čini jako dobro, naravno ako ne preterujem sa OTPOROM znaci na stacionarnom level 1,2,3, a na običnom bi bilo BEZ VEćIH UZBRDICA. Ja već 6 meseci idem u gym i vozim 30 minuta stacionarni bicikl, svaki put. Ako idem na veci otpor boli me, ali vremenom kako sam ojacala misice mogu da idem sve postupno na vise. I vidim da svi stariji(60-80) ljudi u gym voze bicikl.

Uostalom i kod Synvisc za osteoarthritisa se preporucuje kao fizicka aktivnost bicikl i ekliptikal.
vedrijana
(sluzbenik)
12. avgust 2009. u 11.38
a šta je to istezanje,kao sto mi pišete da posle vezbi treba da vrsim istezanje.Dali su to neke vezbe.Dobro je ako sto vise forumasa napise svoje iskustvo i sto vise saveta.
paukovaca
(obaram s nogu)
10. decembar 2010. u 09.57
u joga vezbama postoje vezbe istezanja koje može svako da radi bez obzira na godine.
biljana88
15. jul 2011. u 10.50
imala sam operaciju ukrstenih ligamenata pre pola godine i još mi nije spao otok.A sada kada god stojim malo duže ili sedim malo duže otok mi se poveca i ubrzo posle se smanji na onaj otok koji mi već stoji na kolenu od operacije.molim vas za savet ili neka mišljenja!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.