Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Zuch ili napad zuci molim vas..
suncokret1389
13. jul 2009. u 00.41
moju mamu 50god. juče i danas ceo dan boli zuc (ispod rebra na desnoj strani)to joj se pre nikad nije desilo.Muka joj i nije ništa jela ceo dan, znate li iz iskustva šta bi trebalo da jede i imali neki prirodni način da smiri bol i ako ima kamen kako da ga razbije? Kod lekara posto ima socijalno morace da saceka na pregled.Hvala na svakom savetu.
OPIS-50
(OPISIVAC)
13. jul 2009. u 04.57
Žučni napad može izazivati sve ono što izaziva pokrete žučne kese ili pojačava lučenje žuči. To je na prvom mestu hrana: mast, jaja, kvasac, sladoled i suvo meso, zatim, uzbuđenja, svađe i sl. Mehaničko pomeranje kamena dovodi takođe do napada: jahanje, trčanje, podizanje tereta, drmanje pri vožnji, jači naponi prilikom stolice itd. Najzad, i zapaljenje žučne kese može pokrenuti kamen i izazvati napad.

Kamen u žučnoj kesi može se komplikovati žuticom i gnojavim zapaljenjem žučne kese.

Preduzimanjem izvesnih mera, kao što su umerena ishrana, uredan život, kretanje, blagovremena asanacija gnojavih žarišta (zuba, krajnika, slepog creva itd.) i drugih higijenskih mera, mogu se u znatnoj meri smanjiti izgledi za stvaranje kamena u žučnoj kesi.

Bolesnici koji boluju od kamena u žučnoj kesi ne smeju uzimati masnu i suviše obilnu hranu. Odelo ne treba da steže njihove trbušne organe. Oni moraju voditi umeren život. Dobro će im činiti lake vežbe i kretanje.

Lečenje kamena u žučnoj kesi uglavnom je hiruško. Ostale mere preduzimaju se, u stvari, za sprečavanje napada. O nekim od tih mera već je bilo reči. Najvažnija mera je ne jesti ništa što pojačava lučenje žuči ili izaziva pokrete žučne kese. Psihička uznemirenja moraju se svesti na najmanju meru ili potpuno izbeći. Treba izbegavati i velike fizičke napore.

U slučaju napada, treba pozvati lekara a u slučaju napada sa visokom temperaturom, treba do dolaska lekara stavljati hladne obloge na trbuh u predelu žučne kese. Bez lekara ne treba davati nikakva sredstva za umirenje bolova, jer se tim oboljenje može maskirati i onemogućiti postavljanje dijagnoze.

pravda_i_istina
14. jul 2009. u 03.10
ako boli nema šta da ceka socijalno i šta ako je cir, a ne zuc?
tanjica
(student)
14. jul 2009. u 16.25
Ja imam problema sa zuci, i su Srbiji možeš da kupis himekromon, koji olaksava varenje masti i ostale hrane za koju je zuc neophodna, tako da te bar taj deo ne mori.
Ja to na zapadu prirodno resavam tabletama articoke.
Ja nemam kamen, nego presavijenu zucnu kesu, i često imam bolove u zuci i probleme sa varenjem. Iako imam bolove, i nadutost, nemam kamen, tako da je pitanje da li ga i tvoja mama ima.
Articoka ne bi trebalo da se koristi kada se ima kamen, ali meni spasava zivot.
Dok neko ne uradi ultrazvuk ja je ne bih koristila.
Ako možeš da nabavis himekromon, on ne bi trebalo da steti, jer ne podstice rad zuci ko articoka, nego samo pomaze da se svari hrana.
Ima i posebnih cajeva za zuc, ali opet ako je kamen, onda to ne pomaze bas mnogo.
photographer
(dipl)
14. jul 2009. u 22.20
Dali je zuc i kamen lako se vidi na ultrazvuku.
Ako je kamen tu, i prva upala stigla stici će i sledeća
pa tako redom do ko zna koje komplikacije.
Ja sam moju izvadio iz cista mira nakon prve antibioticima
lecene upale,
U Kanadi se to radi za nekoliko sati i odmah se ide kuci.
Posteda od rada je desetak dana a ukupni bolovi i problemi
su jednaki nuli.
Veoma retko će te naici na osobu koja je izvadila zuc po
dogovoru sa doktorom u smirenom stanju a da je ikad imala
ikakav problem.
i sam sam mislio da je zuc ipak potrebna kad je već bog dao
ali zabluda, dobra je samo zuc bez kamena, a ona sa kamemom
može glavu da otkine.
Znam neke koje su bez zuci i problema preko 30 god.
Slobodno jedem sve kao i pre operacije.
Zavaravanje sa kojekakvim lekovima može biti na određen rok.
Zuc u kamenu je bomba koju vlasnik sam aktivira nehoticom
i posle nema kajanja.
denys
15. jul 2009. u 18.16
Postovana gospodo
Kamen u zucnoj kesi veliki ili mali ima i mulja.Prema tome taj mulj odron kamena povecavanje i sve to odlazi u jetru.Jetra se polako ali sigurno ugrozava.U jednom momentu pocinje ciroza kamen može da krene da se povecaju bilirubini da se zaustavi „stolica” ... da bude još sto šta ali kada zaboli onda je upala.Onda idete na KLASICNU OPERACIJU ZUCNE KESE.Znaci vadi se zucna kesa ostajete 20 dana u bolnici jer je rez 20 cm i veci.
E da ne bi doslo do toga kamen sa zuc.kesom se jednostavno MORA IZVADITI.
Kod nas u Srbiji operacija traje 15 minuta laparoskopski.Naravno sve pretrage kardiologa interniste krvna slika vreme zgrusavanja krvi pregled mokrace ultra zvucni pregled.
Laparoskopski pregled traje kratko imate 4 uboda kamera ide crevo vam u sredini stomaka sa sondom koja naduje stomak da bi kamera razdvojila sve organe i da razgleda sve oko zucne kese.Zatim stipaljke hvataju makaze rezu i usino crevu usisava sve i vadi napolje unutra se na neki način „zavari” ostatak zuc.kanala i gotovo zalepe vam flastere i za njih je stvar gotova .Ako živite u Srbiji i imate zdravstvano osiguranje to kosta 250,00 dinara.
Treba izvaditi a ako ne boli a ako boli vi morate na klasicnu operaciju ni jedan lekar na svetu pa ni u Canadi neece vam vaditi laparoskopski upaljenu zucnu kesu a to je ako vas boli.
Znaci vaditi odmah!
Srećno.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.