Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Bol u kuku
mmima
(dipl.ekonomista)
04. jun 2009. u 01.36
Molim za mišljenje.
Juče mi se opojavio bol u kuku koji se spusta niz nogu do kolena .
Bol nije istog inteziteta malo je jači, malo slabiji i to sa zadnje strane noge.Nisam se udarila, niti me je nešto ujelo a za kicmu mislim da je rano jer imam 30 godina.
Pozzz
OPIS-50
(OPISIVAC)
04. jun 2009. u 06.15
Pod pojmom artroza kuka podrazumevaju se sve degenerativne bolesti kuka, koje uzrokuju progresivno propadanje hrskavice između glave bedrene kosti i čašice. Uz oštećenje hrskavice dolazi do oštećenja pripadajućih zglobnih struktura kao što su kost, ovojnica zgloba i mišići, sa stvaranjem nove kosti na rubovima čašice i glave bedrene kosti - osteofita.

UZROCI ARTROZE I TEGOBE

Do razvoja artroze kuka mogu dovesti različita stanja i bolesti. Učestalija je primarna (idiopatska) artroza, za koju se ne zna uzrok nastanka, a smatra se posledicom genetskog nasljeđa.
Sekundarna artroza kuka posledica je bolesti i razvojnih poremećaja kuka u dečjoj dobi ili preloma kuka.
Prve tegobe koje se pojavljuju kod artroze kuka su bolovi pri hodu. Bolovi su najčešće u predelu prepone i šire se u natkolenicu i koleno, a ponekad se javljaju i u slabinskom predelu. Da bi umanjio bolove, pacijent počinje šepati. Daljim razvojem degenerativnih promena, dolazi do smanjenja pokretljivosti u zglobu, pacijent teže oblači čarape i cipele, bolovi postaju konstantniji, a javljaju se i noću.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Dijagnoza artroze kuka postavlja se na osnovu: anamneze, pregleda pacijenta i radiološke obrade kuka.

LEČENJE

Ukoliko se konzervativnom terapijom ne umanje tegobe, pacijentu se preporučuje operativni zahvat, kojim se ugrađuje endoproteza kuka.
ecolid19
(hemicar)
04. jun 2009. u 10.47
Kakva artroza, najverovatnije u pitanju isijas - lumbago.
Treba narvno otici kod lekara da vas pregleda.
appassionata
(profesor)
05. jun 2009. u 10.18
Za bolove u kuku i kolenu prva pomoć su ortopedski ulosci. Nravno, sto pre kod lekara.
 Komentar Zapamti ovu temu!

.