Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Zubi-navlake i dalje boli
zazu
(3)
07. maj 2009. u 08.36
U Oktobru sam stavila navlake. Brusene su trojka na mjestu dvojke i cetvorka da bi nosile most na mjstu trojke(gornji-desno), lijevo isto samo je dvojka i cetvorka, dok je trojka impaktirana. Desna strana me još uvijek boli, ne mogu da jedem, i osecam hladno. Ne boli ako ne diram, na kuckanje ne boli, kad jače pritisnem direktno odozdo trojka malo boli a cetvorka malo vise i to ka pritisnem i pustim tad osettim bol. Kad pritisnem cetvorku s vanjske strane onda bas kao da vredja(boli). Bruseni su zdravi zubi. Lijeva strana je u redu.
Zubar kod kojeg sam radila je daleko pa ne mogu kod njega, isla sam kod drugog u Februaru rekao je da se saceka još neko vreme možda se smiri. Zubar kod kojeg sam radila navlake, izbrusio je zube i stavio navlake bez ciscenja kanala, čula sam sa se kanali moraju ocistiti i ispuniti pre nego što se stavi navlaka. Koliko je dugotrajan zub kojem se ociste kanali dali znači da taj zub vise ne moze da se hrani kako kažu `mrtav zub`. Koje bi bile koje opcije, koliki je rizik ako ne uradim ništa? Ne mogu sama sebi da oprostim sto sam izbrusula zdrave zube!
Pozdrav i veliko hvala!
krstina
07. maj 2009. u 08.56
Meni je na donjoj desnoj vilici falio jedan zub pa sam isto stavljala presvlake,tj napravila sam grešku pa sam za taj jedan žrtvovala dva zdrava zuba.A bolje da sam isla na ugradjivanje sa sarafom,ostala bi mi ona moja dva zdrava zuba,ali pogresno sam se odlucila.Isto su mi bila ova dva zuba zbrusena i preko njih stavljena presvlaka.Pa sam se poslije namucila isto kao i ti sto opisujes ,nisam mogla te zube da koristim jer me pri pritsku bolilo još sam i upalu desni dobila.Naravno isla sam kod zubara ,pa je rekao da moram biti strpljiva i da pokusamo prvo sa nekim kapima koje sam stavljala na zub.da se malo sve to smiri.Jer vadenje tih zubi je bila poslednja opcija jer nije to bas laka procedura,tj ponovno odljepljivane.Skoro godinu dana sam se mucila sa tim zubima dok se napokon nije poboljsalo .I tada sam mogla da ih koristim ,naravno to se nebi smjelo da se desi ali eto desava se .
MojStomatologNet
(stomatolog)
07. maj 2009. u 17.33
Pošto je bilo više pitanja ja bih redom dao moja mišljenja.
Nisam baš najbolje shvatio o kojim je zubima riječ ali u krajnjem slučaju nije ni bitno.
Da li zubi treba da se umrtve prije nego što se postave navlake na njih? Samo i jedino ako se mora. Živ zub je mnogo otporniji na pritiske koje podnosi kada se na njemu nalazi navlaka. Uostalom, samim punjenjem ne može se garantovati da je ono odrađeno perfektno i da neće izazivati probleme u budućnosti. Upravo zbog toga niko Vam ne može kazati koliko jedan punjen zub može da „izdrži” ispod navlake. Može 20 dana a može i 20 godina.
Što se tiče Vašeg bola i preosetljivosti na hladno, ono definitivno nije normalno. Ako ovakvo stanje potraje (kao u Vašem slučaju) onda je jedino rešenje da se zubu ukloni živac tj. da se „umrtvi”. Ta bol potiče najvjeroatnije od zapaljenja pulpe zuba (nerva) koje je nastalo ne od infekcije već kao posledica brušenja zuba. U toku samog brušenja dolazi do stvaranja toplote (zbog čega se i koristi voda za hlađenje) koja, ukoliko je brušenje izvedeno previše blizu pulpe ili je odrađeno prebrzo, dovodi do zapaljenja pulpe. Jedini je problem što se na tom zubu već postavljena krunica tj. navlaka. Da se ne bi ona skidala, na vrhu te navlake se pravi jedna okrugla rupa kroz koju se vrši uklanjanje pulpe zuba i njegovo punjenje.
Koje bi bile opcije ako ništa ne uradite? Pa, najvjerovatnije će doći do inficiranja tog zapaljenja što će prouzrokovati mnogo jače bolove. Takođe kao mogućnost postoji pojava otoka ili fistule u ustima. U svakom slučaju trebate nešto uraditi. Posjetite nekoliko stomatologa i čujte nekoliko različitih mišljenja.

Ukoliko imate još neko pitanje slobodno postavite.

Sve najbolje,
www.MojStomatolog.Net
BabaTunde
08. maj 2009. u 01.44
poprilcno konfuzno ste objasnili situaciju, sto kaže kolega, ali ajde da pokusamo razresimo slučaj. zubu ne mora da se vadi zivac da bi se radila bilo kakva protetska nadoknada. ko god vam je to kazao ili ga ništa dobro razumeli ili je u pitanju neko ko stomatologiju prati po dnevnim novinama.

zašto vas zub boli? boli vas na hladno i kad zagrizete jer je visi. to su TIPICNI simptomi kad zubi nisu uartikulisani kako treba. koja je terapija?

1-budute strplivi i nije iskljuceno da se situacija sama od sebe sredi. generalno taj problem „povisenog i osetljivog” zuba će i dalje ostati. pokusajte da uzimate bilo koji analgetik (nikako aspirin) i vidite kako će te se osecati.

2-otidite kod nekog zubara i trazite mu da vam malo sastruze zube iz suprotne vilice. ništa nemojte da se plasite jer svaki zubar zna koliko je to „malo”.

normalno pre bilo čega OBAVEZNO je pravljenje rentgenskih snimaka da se vidi kako ceo protetski rad lezi „u kosti”. slobodno pitajte zubara da li imate „zadebljanje periodontalne linije”. ako kaže da onda je to definitivni znak traume/povisenog zuba.

ako imate tzv. hiperemiju pulpe koja nastaje kao posledica ne koriscenja vode kod brusenja moguća je ili da vam zub (nerv) izumre, što se redje dogadja ili da vam bol posle nekoliko dana/nedelja sam iscezne.

ako ima nešto da nije jasno postirajte ponovo
zazu
(3)
12. maj 2009. u 20.02
Hvala mnogo na javljanju!

Prvo da objasnim o kojim zubima je riječ. Desna gornja strana, dvojke nema, nije je ni bilo, kako i zašto ne znam. Na mjestu dvojke je izasla trojka, a na mjestu trojke bio je mlecni zub. Sada navlake su na zubu trojka(na mjestu dvojke) i cetvorka koje nose most između.
1. Zanima me da li može da se vidi na snimku ako dodje do pogorsanja, i kako bih često trebala da radim snimke?
2. Što se tiče visine zuba; most koji nose trojka(2) i cetvorka je udarao u donje zube, isla sam kod zubara 27/12(za nekih par min kostalo me $180) izbrusio je taj most. Sada više ne udara pri normalnom zagrizaju, ali ako bih pokusala da zvacem na desnu stranu onda još malo udara. Inače uopste ne jedem na desnu stranu.
3. Da li je bolje sto uopste ne jedem na desnu stranu ili da ipak jedem po malo. Bol se javlja samo prilikom zvakanja.
4. Kako da uzimam analgetike vise puta, ili jednom. Pre dve veceri uzela sam Paracetamol(zbog glavobolje), osecala sam manju osetljivost na hladnocu.
Brusenjem zdravih zuba učinila sam veliku grešku pa se sada plasim da radim bilo sto, da ne uradim još gore. „Da mogu da vratim moju protezicu sa trojkama i celim zubima” Pozdrav!
OES123
(zubar)
14. maj 2009. u 09.43
Neka zubi jedu 'ovna,glavno je da ste vi meni živi i zdravi!
zavodljiva
15. novembar 2013. u 20.13
Postovani zanima me dali boli stavljanje navlake na zub,brusenje zuba i td?hvala
 Komentar Zapamti ovu temu!

.