Diskusije : Ženski kutak

 Komentar
Српски
Mister_No
(Bonelli editore)
20. jul 2018. u 04.29
Читам полемику на једном теми ниже о српском језику. Никакав „нашки”, „хрватскосрпски”, или „српскохрватски” језик не постоје, то је све један једини српски штокавски говор који се дели на три дијалекта - екавски, ијекавски, и икавски. Само малициозан или необразован човек избегава назив „српски” и придодаје му хрватске префиксе у намери да испадне политички коректан, или једноставно јер му је из личних разлога тешко превалити преко уста оно „српски” језик.

Хрвати су чакавци. Њихов изворни језик нема везе са српском штокавицом коју су преотели 1830. године током Илирског препорода Људевита Гаја, како би лакше асимиловали Србе Херцеговине, Босне, Далмације, Славоније, Дубровника, итд. Кад су преотимали српски језик прво су га и само називали српским, после илирским, југословенских, хрватскосрпским, да би данас то постао хрватски. Због тога стално ревидирају речник и уводе, тј. немећу нове изразе како би сакрили српски корен.

Ево како је изгледао изворни хрватски језик пре Илирског препорода. Данас не постоји један једини Хрват који би био у стању да преведе шта ова песма значи.


Vre i svoj jezik zabit Horvati
hote ter drugi narod postati;
vnogi vre narod sam svoj zameće
sram ga jak stranjski:
„Horvat” reče.
Sam proti jel ne štuje
i svak slepec sam sebe truje.
Nek gaj rasteplen reći po svetu
kad je već istom znano detetu,
da se ne pozna već Horvatica,
Misleć rođena da je Nemica.
Nut vse vu stranjski se nije vre gine
za svu mater nišse ne brine.



Mister_No
(Bonelli editore)
20. jul 2018. u 04.37
Пемса је иначе из књиге Велише Раичевића Псуњског, „Хрвати у светлу историјске истине”. По речима словеначког политичара и аутора Змага Јелинчића Племенито, који је књигу користио током спора са Хрватском, Словенија је захваљујући овој књизи добила спор око Пиранског залива.

JV
(☆)
20. jul 2018. u 06.55
A na kojoj temi niže čitaš tu polemiku, možeš li da postaviš link.
JV
(☆)
20. jul 2018. u 07.02
Њихов изворни језик нема везе са српском штокавицом коју су преотели 1830. године током Илирског препорода Људевита Гаја,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Počela sam da čitam, da vidim šta si hteo da kažeš i vidim pominješ 1830-tu.
Ne znam da li si primetio ali od tada je prošlo 200 godina, mnoge druge su se stvari izdešavale koje su uticale na današnje stanje stvari.

Uostalom, jezik je sredstvo sporazumevanja i važno je šta ima da se kaže, a to što su ga uzeli, nema nikakve veze.
Imaš mnogobrojne slične primere na celoj kugli zemaljskoj. Eto ti Engleski koji više ne pripada zemlji u kojoj je nastao, baš kao što se desilo i sa Latinskim pre njega, pa šta!

Volela bih da čujem tvoj odgovor na moje PA ŠTA
nniki
(Nanotech)
21. jul 2018. u 00.13
JV,
Jedno je koristiti strani jezik kao svoj, kao sto je to npr. slučaj sa English i French koji se upotrebljabvaju kao sluzbeni jezici svaki u desetak država i za to niko ne mari a mnogi to smatraju kao veoma korisno i prakticno. U tim državama su ta dva usvojena jezika i dalje ENGLISH i LE FRANCAIS! Sasvim jer drugo usvojiti i koristiti strani jezik kao svoj i onda ga nazvati svojim imenom, kao sto su to učinili Hrvati i Bosnjaci sa Srpskim koji su kod njih postali Hrvatski i Bosnjacki, respektivno. Makedonci su nešto slično učinili sa svojim Makedonskim jezikom koji je ustvari mesavina Srpskog i Bugarskog sa izvesnim modifikacijam naglasaka i speciajlnih reci.
Dodje mu nešto kao kad neko ukrade ili otme nečije dete i onda ga zvanicno proglasi da je njegov po krvnoj lozi.
Hrvatski i Bosnjacki jezici bi, da su Vlade i lingvisti iz tih dražava realni, posteni i respektivni, trebali da daju imena svojim jezicima SRPSKI ili Srpski u Hrvatskoj i Bosanskoj sub verziji, respektivno.
Subsekventno, Makedonci bi trebali da nazovu svoj jezik BUGARSO-SRPSKI ili Bugarsko-Srpski u Makedonskoj verziji.
Mister_No
(Bonelli editore)
21. jul 2018. u 02.47
Расправа је на овој теми
http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/111/17246018/tražim-sagovornike.html?32

Ники, у Македонији су били распрострањени различити дијалекти, али је најдоминантнији био српски из тетовског краја. Међутим, македонизацијом је створен нови речник, а српско становништво из вардарске Мекедоније је насилно македонизирано, на сличан начин на који су поарбанашени Срби у Албанији у периоду између 1934. и 1990. Отиђи у Скадар, срест ћеш Србе са албанским именима који говоре српски и који знају да су Срби. Имаш све документовано у овој емисији:

https://www.youtube.com/watch?v=ANx0j1jJ1Ik

Што се тиче Бугара. Бугари причају искварено верзијом српског језика. Бугари су били мали народ угаро-хунског порекла који су са око 50 хиљада коњаника продрли на Балкан и наметнули своје име локалном (већинском) словенском (тј. српском) становништу, али су од тог затеченог српског становништва преузели све остало - језик, културу, обичаје, итд. Бугар-Угар нема словенски етноним, а причају словенским језиком и негују словенскук културу, чудно зар не?
JV
(☆)
21. jul 2018. u 08.56
Identitet i granice, a sa njima i jezik su kod nas problem koji se nikada neće rešiti tako da svi budu zadovoljni. U međuvremenu, smatram da je više nego korisno da oni od kojih nam vreba ospasnost, govore istim jezikom kao i mi pa možemo da razumemo šta spremaju.

nniki zaboravio si Španski i Portugalski jezik
JV
(☆)
21. jul 2018. u 09.12
Sećam se mog strica koji je imao razne pesmice u svom repertoaru, madju kojima i

Vazduh je zrak a voz je vlak
Miris je vonja al konj je konj

;)

nnikiPoruka negativno ocenjena. Pokaži

nniki
(Nanotech)
21. jul 2018. u 12.07
Mister-No. Interesantno ali je i prilično dokumentovano ono u vezi Bugara i njihovog jezika. I oni su dobar primer usvajanja tudjeg jezika i prekrstanja istog.
Kad smo već tu, jedna od najvecih otimacina, radije desparatnog pokusaja otimacine, u istoriji Balkana je od strane Makedonije koji su umuslili da je Aleksandar Veliki njihov iako nema ni ich istine u tome.
lavandal
(perpetumobile)
24. jul 2018. u 21.08
Na osnovu provokacije osobe koja postavlja ovakvu temu, postavlja se tema o srpskom jeziku? Ne vidim u cemu je problem, nije u ekavskom i ijekavskom nego u psiholoskom profilu osobe koja je postavila tu temu.

Tražim sagovornike
obično1
19. april 2018. u 17.23
Rado bih prodiskutovala sa nekim. Ima li ko ovdje da govori moj jezik?

Odgovor:
Nema niko.
Ne govorimo tvoj jezik jer si negativna i mrzis pre podne sebe a posle podne ceo svet oko sebe.
lavandal
(perpetumobile)
24. jul 2018. u 21.19
A што се тиче СРПСКОГ језика, у потпуности се слажем са Mister_No!
nnikiPoruka negativno ocenjena. Pokaži

nniki
(Nanotech)
24. jul 2018. u 21.55
JV,
Encyclopedia Britannica je cesce biased kad su u pitanju Rusi i Srbi i poneke selektivne Slovenske nacije, ili bilo šta njihovo. Veoma sam rezervisan na njihove opise, definicije i slično kad su u pitanju Sloveni. Iznose istinu samo kad moraju i kad je nešto beznacajno.

Fakat je da se u hrvatskoj stampi, casopisima, na TV i ostalim javnim kommmunikacijama upotrebljava Srpski ali samo sa nekim elementima Hrvatskog. Pravi Hrvatski je ustvari Cajkavski a oni su Srpski usvojili na podmuklo-neposten način, dok im je ultimatni cilj da pokatolice ili proteraju onaj ostatak Srba. Nešto kao sto su selo, gde je Nikola Tesla rođen, iz mrznje prakticno svo spalili a u novije vreme pokusavju da Teslu prikazu kao Hrvata negirajuci njegovo Srpstvo i Pravoslavlje iako mu je otac bio Pravoslavno svesteno lice.
lavandal
(perpetumobile)
24. jul 2018. u 22.13
Neverovatno! nniki piše na srpskom. Više ne gresi, ne saplice se sa engleskim, hahahaha...3aebo se sa tastaturom:)))))))
nnikiPoruka negativno ocenjena. Pokaži

nniki
(Nanotech)
24. jul 2018. u 22.22
Diskutujemo o Srpskom! Strane reci izuzev Latinskih, Staro-Grckih i ponesto Turskih nam nisu potrebne za pravilna i razumljiva izrazavanja.
lavandal
(perpetumobile)
24. jul 2018. u 22.37
pozdravi mamu i tetku.
nnikiPoruka negativno ocenjena. Pokaži

nniki
(Nanotech)
24. jul 2018. u 22.59
Lavandal,
Koji si ti neotesani primitivac! Prenesi tvoje perverzirane i iskvarene pozdrave svojoj jadnoj kevi koja te je tako bandoglavo vaspitala.
JV
(☆)
25. jul 2018. u 09.17
Vidim da je papa razrešio dužnosti kardinala koji je veličao stepinca a da izraelac Gideon Grajf objavljuje knjigu o Jasenovcu.
Čini mi se da isplivavaju neosporne činjenice, uključujući i ove o jeziku, i da će ipak sve to doći na svoje
Power12345
26. jul 2018. u 00.44
Kakve su to ŠMIZDRE što bojkotuju Nikov tekst (-5)
nnikiPoruka negativno ocenjena. Pokaži

nniki
(Nanotech)
01. avgust 2018. u 23.08
Power:
Kakve su to ŠMIZDRE što bojkotuju Nikov tekst?

Evo jedno objašnjenje sa socijalno-psihoanalitickog stanovnistva:
Ovaj sajt je tvorevina sa namerom da se ovde okupljaju uglavnom kulturni, cooperativni, civilizovani itd.
Kao sto znamo, ideja ovog foruma je asocijacija, razmena mišljenja i iskustava, saveti, sugestije, uputstva, pouke, zivotne olaksice i slično.

However, uvek se nadju i kukolji koji se kao takvi i organizuju da se uglavnom inate i da pokusavju da negiraju sve ono sto njima ne odgovara, bez obzira da li je tako nešto ispravno, korisno, poucno i poželjno za veliku većinu. Za takve dobro slisi ona stara: Misery Loves Company!
Pošto nisu sposbni za rezonsku i fer argumentacije nego se uglavnom služe sa onim tipicnim nelogicnim kritikama i svojom tvrdoglavosti i ogranicenim znanjem, oni nalaze veliko zadovoljstvo zarezujuci minuse...kao kad se nestasno dete osladi sa ukradenom cokoladicom.  Naravno, nesvesni su da tim minusima još vise ispoljavaju svoju ogranicenost, nestasluk, mizeriju i pakost.
 Meni i verovatno za podosta drugih ti minusu nisu bitni i samo nas podsecaju na desparatno  „oruzje” negativnih  i ucaurenih airheads.
 Fakat je da je negde oko 10-tak sa ovog foruma koji me „daruju” svojim minusima. Oni su ili u međusobnim dogovorima ili se  služe istim instiktima jer su na istoj patoloskoj frekvenciji. Posle njihovih izivljavanja sa svojim minusima na moje i još nečije  postove, uvek se nadju prave DAME ovog foruma koje svojim plusevima često žele da suzbiju one mentalno nestabilne koji su BTW i veoma podmukli.
 Ko su ti minusari? Verovatno vi koji ste poduže na ovom forumu imate neke ideje jer se takvi soon or later sami isprozivaju i ofiraju. Naravno, i ja sam već zakljucio ko su neki od njih. Bio bi gubitak vremena pokusavati  da se neki od njih socijalno i umno koriguju, ali želim da im dam do znanja da ih sazaljevam iako se služe mizerijom, podmukloscu i lazima jer su takve osobine genetski nasledili ili ih prihvatili jer odgovaraju njihovim karakterima...jedna od varijacija hvataljke 22!
JV
(☆)
02. avgust 2018. u 10.30

nniki, can you not simply just let go
barabarela
18. avgust 2018. u 01.53
velisa raickovic, geolog iz crne gore, autoriet za hrvatski ?
goni se u cose
da ne kažem u kutak (zenski)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.