Diskusije : Ženski kutak

 Komentar
O sunčanju
obicno1
23. april 2018. u 02.40
Imali smo za vikend prelijepo vrijeme 26-27 stepeni. Izasli smo kao i mnogi drugi na plazu pored Dunava. Bilo je čak i onih „hrabrih” koji su se kupali, mada je temperatura vode, u stvari rukavca gdje se kupaju bila oko 19 stepeni.
Gladala sam golisavu djecu i majke koje ih jure sa kremama i sprejovima za suncanje. Onda razmišljam: kao djeca smo od ranog proljeca bili izlozeni suncu, do ljeta smo svi bili preplanulog tena i nikada niko od nas nije vidio kremu za suncanje. Bilo je ponekad i opekotina, koza se oguli i nikome ništa. Sjecam se i radnih ljudi na selu koji su po sitavi dan radili na njivi: muskarci su redovno skidali gornji dio odjece, često dobijali opekotine od sunca, jedne na druge (jedne prodju, druge nastanu), namazu se nocu kiselim mlijekom i sutredan opet na posao. Ne znam se da je iko od njih dobio rak koze, mnogi od nijh su i danas, u dubokoj starosti, živi.
U skoli su nas ucili kako je suncanje zdravo, prirodni izvor vitamina D, niko nas tada nije upozoravao da se „cuvamo” sunca i da se mazemo kremama.po tome kako sumoje generacije rasle, svi bi već odavno izumrli od raka koze.
Znam, sada se spominju ozonske rupe i vjerujem da u svemu tome ima istine. Ali se pitam koliko ima istine u tome da kozmeticka industrija (kao farmakologija i mnogi drugi) sve to skrecu na svoju vodu i iznudjuju pretjeranu upotrebu svih tih sredstava koji i sami po sebi nisu bezopasni.
Uzgred, ja nisam uzela kremu za suncanje. Lezala sam malo na suncu malo u hladu. Iz iskustva znam da mi sve te kreme vise stati nego pomaze.
JV
(☆)
23. april 2018. u 03.02
Ozonske rupe i promene eco-sistema, koje takođe dovode do promena u omotaču zemljine kugle, su veliki problem kada se radi o zaštiti od lošeg (preteranog) uticaja Sunca,

Te iste ozonske rupe, iznad Antartika, imaju pozitivan uticaj, jer „propu[taju” kosmi;ke oluje koje usporavanje topljenja ledene mase, dakle umanjenja uticaja globalnog zagrevanja koje dovodi do zagrevanja mora, koje dalje dovodi do izumiranja morske flore i faune, a samim tim i ljudske rase jer je riba naš food chain.
JV
(☆)
23. april 2018. u 03.07
Ne zaboravi, kada smo mi bili klinci, nije postojao problem sa ozonskim rupama, on je nastao u poslednjih nekoliko decenija
obicno1
23. april 2018. u 03.11
I, koje je tvoje mišljenje?
JV
(☆)
23. april 2018. u 03.19
Moje je mišljenje da smo prinudjeni da biramo između dva zla jer se na jako letnje sunce ne treba zlaziti bez zaštite.
Ja sam se lično odlučila na tanke bele lanene ili pamučne košulje, u kojima sedim na plaži ako se već nađemna jakom suncu.
JV
(☆)
23. april 2018. u 03.32
Takođe, ja sam iznor krema za sunčanje odavno prepustila sestri koja se udubila u problematiku, pa kada koristim nešto onda je to ili P20 ili Šaljićev Pronasol.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.