Diskusije : Ženski kutak

 Komentar
Hrana kao porok
obicno1
20. april 2018. u 04.12
Svi mi se manje vise trudimo da se hranimo zdravo, onako kako mi mislimo ili kako nam neko namece pojam o zdravoj hrani.
Doduse, svi imamo neke svoje poroke kojih se teško odricemo. Moj porok je sir, sto masniji to bolji. Ja ne volim i rijetko jedem slatkise, dezerte, osim poneki vocni, redovno izbjegavam. Ali sir kao dezert definitivno ne mogu potpuno da odbacim.
Iako imam veliku paletu sireva koje bas jako volim, za mene je broj jedan, po ukusu, svajcarski „appenzeller” (Vrhunska kombinacija: uz grozdje) i na drugom mjestu „tete de moine”, opet svajcarski (najbolja kombinacija uz orase ili hljeb sa orasima). A nedavno sam otkrila (dobila od radne koleginice) i jedan mrvljeni budjavi sir koji se samo u jednom malom dijlu Austrije prizvodi, nema ga bas na velikom trzistu ali mu je ukus bozanstven, za sva jela koja se presipaju mrvljenim ili rendanim sirom ili jednostavno po hljebu preko putera, najbolji te vrste.

Koji su vasi poroci?
Expander
(april martian)
20. april 2018. u 04.41
Minuli casni post koji je trajao 7 sedmica, nije da se hvalim, ali po prvi put u zivotu odlucio sam da ga u cijelosti ispostim. Uspio sam u tome bez ijednog prekrsaja. Međutim, tim postom nisam sam se samo suzdržavao od odredjene vrste hrane i pica. Naprotiv, za mene je ova vrsta katarze predstavljala duhovni izazov i ispit vjere i karaktera. Preporucujem.
Zasigurno meni će to postati praksa i u buducnosti.

Ne mogu bas za sebi reći da postoji bilo koja vrsta hrane koja mi je 'slabost', ali generalno uzivam u hrani onoj koju volim da jedem.
Pozamasna je i lista stvari koje organski ne podnosim.

Volim i poneke sireve u umjerenosti. (tzv djecije), ponajvise dansku fetu, a tu su i camembert, mozzarella, bocconcini i smoked dutch ali samo u solo varijantama.

obicno1
20. april 2018. u 04.57
Iako nisam veliki „mesojed”, definitivno se mesa na mogu u potpunosti odreci. Samo jednom sam postila Uskrsnji post i nakon par nedjelja sanjala sam meso, snicle. Iako danas ima toliko dostupne posne hrane, npr. sve vegansko, plus sve vrste riba, ja se ne bih vise podvrgavala tako drasticnim odricanjima. Razlog je jednostavan: ja sam svoj jelovnik toliko promijenila prije par godina, iz zdravstanih razloga, svela na „sto je moguće zdraviji” (bar po nekom mom, a i opsteprihvacenom pravilu) da bi mi bilo kakvo dodatno redukovanje doslo kao kazna.
Ja sam za to da hrana treba da nas održava zdrave i voljne za zivot, u punom smislu te rijeci, da je raznovrsna, ogranicena u nekim stvarima (npr. secer, masnoca) ali nikako da mi je hrana vid mucenja same sebe.
Expander
(april martian)
20. april 2018. u 05.20
Definitivno se ni ja ne bih mogao odreci mesa za vjecno, to bez daljnjeg jer toliki pravednik bas i nisam, a ni gresnik!:D Nekako, najviše mi je nedostajala SLAN'NA dok sam postio! :PP Ribu sam u prosjeku jeo 2 x nedeljno, uglavnom srijedom i petkom.
Ali, slazem se da je u danasnje vrijeme mnogo lakse postiti, pa u krajnjoj liniji i biti vegan jer fakticki postoje alternative za skoro sve sto je mrsno, tj zivotinjskog porijekla.
Ima jedna divna monaska izreka koja glasi; Ko posti taj dusu gosti.

Evo recimo volimo kesten (iznad prosjeka) sjeio sam se, i bas veceras ga pržim u rerni...stigla jesen dunjo moja :D
obicno1
20. april 2018. u 05.24
Mi bas sada planiramo jednu majsku nedjelju u rodnom kraju. Već sada se radujemo grilu pred vikendicom, na toliko zbog hrane koliko zbog ugodjaja koji pri tome imamo kad iskupimo komsije i rodbinu oko nas. Samo da nas vrijeme posluzi.
Expander
(april martian)
20. april 2018. u 06.32
Postoji samo jedna riječ za to - AGAPE = trpeza ljubavi! Prijatno .)
JV
(☆)
20. april 2018. u 08.15
Šta je meni interesantno je to da smo hranu počeli da nazivamo porokom. Te dve reči mi nekako ne idu jedna uz drugu.
Jedi bre masan sir ako ti se jede i ne osećaj se zbog toga krivom...;)
skoljka
(student)
20. april 2018. u 09.26
Meni hrana nije porok, ja sam tip koji jede da preživi, nije bas da uzivam nešto osim kad sam mnogo gladna. Zato nit volim da kuvam, nit ista u vezi kuhinje, Al zato nemam viska. Vrlo jednostavno...samo sam mnogo dosadna, mogu jesti jedno te isto non stop i kad diskusija počne o poslasticama i kuvanju ja nemam šta reci, ko ni sad:)
JV
(☆)
20. april 2018. u 09.50
Haha how extreme...;)

Ja nešto ne obitavam u kuhinji ali kad sam u njoj onda to radim s entuzijazmom...;)

Imam drugaricu koja ima tri mala sina, i koja ide u NY na 5 dana pa su deca navijala da ja dodjem da ih čuvam i da im kuvam jer mnogo vole moju kuhinju pa su se jednom čak i prepirali za stolom ko će da me zaposli kao ličnu kuvaricu jednog dana kada postanu rich and famous...;) However, thank God nanny will be there to look after them, da ustaje i da ih vodi u školu i razvozi po raznim aktivnostima, a ja ću samo da im kuvam..;)
obicno1
20. april 2018. u 10.00
Šta je meni interesantno je to da smo hranu počeli da nazivamo porokom
------------------
U danasnje vrijeme sve može postati porok, od interneta, kupovine, sexa... pa do hrane. Klasicne poroke neću ni da spominjem, oni su već zastarjeli i otrcani.
JV
(☆)
20. april 2018. u 10.19
Svako vreme ima svoje specifičnosti ali što se poroka tiče, problem je oduvek bio i ostao u glavi...;)
poet
20. april 2018. u 12.00
sve čega se dotaknem sa interesovanjem, pretvori mi se u porok. kao I svakom normalnom covjeku danas :D
tako da sam u problemu I uzdržavam se od mnogih stvari, a posebno onih koje najviše volim.
psiholog koji vodi moj slučaj mi je dao zeleno svjetlo da mogu slobodno da „grijesim” I da ćemo posljedice da lijecimo kasnije.
sad je kaže bitno da radim ono sto mi prija :D
što se hrane tiče, pretjerivanje u istoj ili nepravilna ishrana nije još uvijek dovoljno kritikovana u drustvu,
tako da u uzdravanju od ostalih poroka, ljudi se najlakse okrecu tom.

da imam vise vremena za kuhanje, bila bih sigurno duplo teza. sreća moja pa sam probirljiva.
smeta mi ipak sto nemam tek malo vise vremena, ili discipline da se bolje organizujem pa da mogu sve sama da pripremim tako da ne dolazim nikad u iskusenje da posegnem za nekim pakovanjima u momentima kad mi je moja kuhinja daleko.

Block
(Pshhhhh)
20. april 2018. u 22.52
Molijer, Tvrdica:
Jedemo da bi živeli, a ne živimo da bi jeli.
Expander
(april martian)
21. april 2018. u 07.56
Tačno je to, jedemo da bi opstajali.
Međutim, ne treba nikako zanemariti ni cinjenicu da su 2 najveca zadovoljstva u zivotu upravo hrana i sex. Redosljed je nebitan .)

Nije bas da pridodajem astrologiji preveliki značaj, ali primjetio sam da se u mjesecu bika (u kojeg smo upravo usli)...najbolje klopa!
Fakat je da ima nešto u tim bikovima sto ljude čini da u tom mjesecu jedu vise i uzivaju u hrani.
skoljka
(student)
21. april 2018. u 10.14
Hrana može bit strašan porok, dodji u Ameriku i prošetaj Wal martom:(
JV, ja sam ti više ko nanny iz tvoje priče. Dovozim i odvozim i tako iz dana u dan, nekad samo sebe, nekad i djecu, pa onda prijatelje , ma mora da sam bila taksista u proslom životu, vožnja mi ide od ruke sam tako, koordinacija i sve. Dobar mi je stil, nit agresivan, Al nit pasivan, umjeren i to i kad sam odmorna i umorna i kad sam već satima bila u kolima. Ali zato, zato...mi kuhinju ne spominji, vozicu kamione ako treba, samo da luk ne mora da sjeckam😉😊
JV
(☆)
21. april 2018. u 12.48
Sve što se voli lako pada...;)
Za tebe je to vožnja, za mene je to sve što mi padne na pamet i da nije pod moranje...;)

JV
(☆)
21. april 2018. u 12.56
Ja sam za to da hrana treba da nas održava zdrave i voljne za zivot, u punom smislu te rijeci, da je raznovrsna, ogranicena u nekim stvarima (npr. secer, masnoca) ali nikako da mi je hrana vid mucenja same sebe.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Letos smo dragi i ja proveli 10 dana sa 3 sestričine od kojih svaka ima neku alergiju i ozbiljnu netoleranciju,i to na sastojke koji su baš rasprostranjeni. Restorani nisu dolazili u obzi tako da sam morala da zavrnem rukave i bacim se na čitanje sastojaka svega što stavim u korpu i na prilagodjavanje menija svakoj od njih. Na kraju, kad smo decu vratili njihovim roditeljima, moj dragi kaže eto vidiš kako je sve lako prošlo, nismo ni osetili. Reko' da da, samo što sam ja izbacila 150 obroka, plus užine, voćne salate i td i što sam stalno morala da vodim računa da neka od njih nije imala lošu reakciju, naročito jedna koja ni ne zna na šta je sve alergična dok ne proba pa ako vidi da joj grlo ne otiče (što može da dovede do gušenja) onda nastavlja da jede.

Čudno od čega se sve boluje danas.Konkretno to što je ona stekla je navodno neki derivat hay fever ali mnogo ozbiljnije.
skoljka
(student)
21. april 2018. u 13.41
Pogrešno JV, ja vožnju ne obožavam, i ne pada mi lako, Al po principu od dva zla biram manje. Po istom principu Definitivno ću uvijek izabrat ribanje wc školjke nego Ljuštenje krompira. Ludo zar ne:)? Al iznenadjujuce, ako mogu birati između wc šolje i pedikira, ja ću pedikir, čudna sam ti ja sorta😜
Moja bi djeca voljela da mami kuvanje lakše pada i da unesem malo više duse i srca,Al ne mogu da lažem ni njih ni sebe. Tata nam više voli da kuva od mame u našoj kući (iako ja češće kuvam, zašto je to tako) i tom ljubavi je onda protkana hrana koja se stavi na sto. Nešto jako lijepo vaistinu:)
Ja ponekad analiziram moju neljubav prema kuvanju i zaključujem da sam se takva rodila:) i nema mi spasa. Al on the bright side, kao sto rekoh ne moram da se borim sa debelinom.
Expanderu, sex i hrana (i droga), najveća uživanja, hm, Šta vi ostali mislite?
Moje mišljenje: najbolji osjecaj ikad je kad covjek oko nečega Ulazi dobar napor, i onda postigne rezultat, znaci taj osjecaj, to je po meni zašto je ovaj život worth living. Ne moraju to bit ne znam kakva dostignuća, Al recimo da ti dijete dobije neku nagradu posle toliko i toliko truda i tako to nešto, pa da istrcis maraton. A uživanje sto dođje bez ulaganja napora, prekratko traje taj ‘high’😜
nniki
(Nanotech)
22. april 2018. u 22.42
Obično1
Doduse, svi imamo neke svoje poroke kojih se teško odricemo.
---------------------
Izvini ali, ne samo da ja nemam poroke niti sam ih ikad imao, nego podosta mog drustva i rodbine ga nemaju. Ti poroci su neka vrsta izvoljevanja ili slabost prema nečemu sto savestan i odlucan narod može efikasno da kontrolise. I guess takvi smo genetski ili nas je evolucija obradrila.
Što se tiče ishrane još izmalena, a pogotovo od svoje Junior High, konzumiram hranu za koju pouzdano znam da mi je korisna i koja mi ne iritira. Nemam inklanaciju za slatke obroke, snacks ili desserts mada ih ponekad jedem/pijem, u veoma malim kolicinama iz pristojnosti kad sam u diskretnom drustvu i sa mojom blizom rodbinim, znajuci da mi neće u minimalcima skoditi jer su mi imun system, organizam i probava remarkantno ojacani.
Inače, nemam preference kad je u pitanju zdrava hrana iako mogu da jedem bilo šta.
Ne uzivam u jelima i smatram ishranu za nužnu radi održavnja zdravog i jakog organizma. Hrana mi je pocesce poslednja stvar na umu a jedem uglavnom kad izgladnim.
obicno1
23. april 2018. u 01.57
Pitam se samo šta vi „savršeni” tražite ovdje među običnim smrtnicima? Hranite svoju narcisoidnost ili tražite utjehu?
obicno1
23. april 2018. u 04.42
Nije bas da pridodajem astrologiji preveliki značaj, ali primjetio sam da se u mjesecu bika (u kojeg smo upravo usli)...najbolje klopa!
Fakat je da ima nešto u tim bikovima sto ljude čini da u tom mjesecu jedu vise i uzivaju u hrani.
------------------------------------
Ja mislim da vrijeme samo (suncano, oblacno, kisno) kao i godisnje doba ima najveci uticaj na izbor i ukus hrane.
Kad dodje proljece, a upravo je tu, nezamislivo je da se ne zalozi gril: znaci meso i povrce sa grila, eventualno salate kao prilog su neizbjezni. I ta vrsta hrane tada najviše i prija, sto hrana sto ugodjaj. već ljeti je za to prevruce: salata (može i sa hladnim mesom) je tada onosto najviše sjeda. Dovoljan i sam paradajz sa sirom, i to onim tvrdim, ljutim koji se mrvi kad ga jedes, kako su nekada naše žene na selu fino znale da ga prave.Danas se moramo zadovoljiti dobrom fetom.
Expander
(april martian)
23. april 2018. u 06.54
Ok, ali to pravilo vazi samo na sjevernoj hemisferi :)
Na juznoj je jesen...ma koja jesen?? Ljeto je ovde pocelo još prošle godine u oktobru i još uvijek traje (barem ovde u Juznoj Australiji)...koliko je to meseci?

Mislim da za rostilj ne postoje godisnja doba, on vala uvijek može!
& naravno, nije to rostilj ako nije na cumuru/zaru.
Australci se hvale kako su majstori za BBQ (nacionalno jelo), ali to je samo zato jer mnogi ne znaju kako se to pravi na Balkanu!
U Srbiji su najbolji gril majstori u Evropi...pa i sire.

Uostalom, meso i vatra traju dugo koliko i covjecanstvo.

obicno1
25. april 2018. u 01.30
Jesam li ja to tebi postala opsesija?

Kažu Švabe, kad neko pomno sluša kad neko priča i kad ne komentariše mnogo izlaganje sagovornika već samo klima glavom i kaže: „Ja, ja” (u prevodu: „Da, da”), to u stvari znači: „leck mich am Arsch” (u prevodu: „oblži mi dupe”)
Iako sam često klimala glavom i izgovorila to „Ja,ja”, ne želeći da se upuštam u diskusiju
jer mi se tema na svidja,
jer sagovornik govori neistinu, neargumentovano, nešto iz druge/treće ruke („čula, kazala”)
jer ne želim da gubim vrijeme na takve razgovore
jer ne želim svadju sa tom osobom
jer hoću samo da ga se riješim
jer… ko zna iz koga razloga
tek sam nedavno saznala za ovo „tajno značnje” moje reakcije. Ali, ima tu nešto. Mi bismo to narodski rekli: „pusti budalu nek priča”
Da i tebe ti, što te dobro poznaju, isto tako ne respektuju?
Julijaaa
30. april 2018. u 12.37
moj porok je nutella, izbegavam je naveliko...
nniki
(Nanotech)
02. maj 2018. u 01.33
obično1,
Jesam li ja to tebi postala opsesija?
--------------------------------------
Ti mora da imaš preveliko mišljenje o sebi.
Kao i u skoro svim tvojim pokusajima iritiranja, potpuno si promasila!
Inače, tvoji „komentari” u vezi mojih postova su very annoying.

BTW, detinjasto je i priprosto ekstrapolirati svoje negativne atribute i onih iz tvoje sredine na mene. To je na nizem levelu osnovne skole neke nasty devojcice.

Jedna nasa Beogradjanka mi je jednom prilkom rekla: Uzme najmanje 20 godina za naše prosecne žene, koje nisu starosedeoci Beograda„ da se priblizno adaptiraju i civilizuju na nivou Beclija.
Izgleda da je istinita ona stara: Martin u Bec, Martin iz Beca!”
JV
(☆)
04. maj 2018. u 06.20

Izgleda da si našla sagovornika...;)
nniki
(Nanotech)
05. maj 2018. u 00.03
obično1,
Izgleda da se naivno  ofirajs ovde da ne podnosis Beogradjane/ke starosedioce, sto može da se extrapolira na tvoju ljubomoru.

Vecina Beogradjana umeju da se adekvatno ponasaju u skoro svim datim situacijama, dobro su obrazovani i fashionable. Oni ne trebaju da se prosetaju celim svetom kako ti sugestiras, jer oni umeju da realno procene i sagledaju skoro sve ono sto je važno i korisno na ovom belom svetu. Uostalom, šta tebi i mnogim našim vredi sto stei se „prosetali” po belom svetu, gde i poduže živite, kad ste  vecina vas  i dalje „Martini” ili „Marte”. Znaš onu staru: „seljaka možeš izveti iz sela ali mu ne možeš isterati one seljacke odlike iz njega” ...naravno, kao i uvek cast izuzetcima.

„Tja, nisam ja kriva sto ti ne vidis koliko ja vrijedim,..”
Mogu lako da zakljucim koliko ko vredi kad ih upoznam, ukljucujuci i mnoge vitrualne lisnosti.

Najverovatnije je da si ti veoma savesna majka i dobra domaćica, posten radnik i poslusni gradjanin. Supruga? Ako se ponasas sa muzem nešto ovako kao sa mnom, onda nisi supruga kakva trebala biti.
Then again, moguće je da si ti  ona koja nosi pantolone u kuci/stanu ili si često ljuta na muza pa ovde pokusavas to release your frustration on me. moguće je da te moj virtualni uzorak podsecam i na tvog Mr. Običnog!?

skoljka
(student)
05. maj 2018. u 10.28
Obično ostavi ovog lika da sa sobom priča.samo zaj...ljude ionako, nema se tu ništa čuti.
Nniki ništa lično, sigurna sam da si kul lik u stvarnosti:)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.