Diskusije : Ženski kutak

 Komentar
Trend u modi
JV
(☆)
19. april 2018. u 11.03
..koji će, nadam se, postati i modni trend!...;)

Modna industrija je konačno odlučila da se ozbiljno pozabavi socijanlnim i ekološkim posledicama koje izaziva.

Ova industrija već odavno ima nezamislive razmere. Recimo u UK je prošle godine, , ukupni turnover bio £55 billion od čega je samo na cipele potrošeno £10 billion. That's a lot of shoes if you ask me...:)

Ne znam ni sama kako je sve počelo; možda od novinara koji su krenuli da objavljuju brojne jezive priče o stradanjima onih koji prave Nike i bluzice koje kupujemo, pa s obzirom da osnovni princip leži u ponudi i potražnji, određeni profil potrošača se osetio odgovornim, i počeo da bojkotuje i poziva na odgovornost velike lance tražeći da preispitaju poslovnu etiku onih kojima poveravaju manufakturisanje svoje robe.

To je navelo dizajnere da se zamisle i uzmu u obzir da je „making clothes” mnogo više od „making a fashion statement” i da moraju da odgovore na ono što zabrinjava potrošača.
Kao rezultat, nastala je lista od sedam tačaka čija primena treba da do toga dovede i koja sadrži sledeće (moram na Engl.)

1. supply chain tracebility
2.efficiant use of water, energy and chemicals
3. respectful and securework environment
4. promotion of better wage system
5. sustainable materials
6. closed loop fashion system
7. 4th industrial revolution as a challenge to the traditional ways of production

Da li ste znali za ovu inicijativu i koji aspect vas najviše dodiruje..;)

JV
(☆)
19. april 2018. u 11.04

Sustainability više nije stvar filantropije nego poslovnog razvoja.
JV
(☆)
19. april 2018. u 11.10
Svemu je doprinelo i to što su neke vodeće robne kuće odmah odgovorile na raspoloženje potrošača i rešile da prihvate deo odgovornosti o tome koju robu imaju na svojim policama.

http://www.selfridges.com/GB/en/features/info/sustainability
JV
(☆)
20. april 2018. u 08.25
Boli vas dupe za ideologije...;)
obicno1
20. april 2018. u 08.42
Možda bi se ja i ukljucila u razgovor kad bih u potpunosti razumjela o cemu ti pišes, ovako da ne bude ti pricas o slonu a ja o glisti
JV
(☆)
20. april 2018. u 09.02
Pišem o fudamentalnim promenama u modnoj industriji, o revoluciji koju su, u suštini, započeli anonimni pojedinci, kada su uvideli da strukture kojima je povereno da o tome vode računa, ne reaguju. Zar nije predivno kako je to postalo sasvim moguće zahvaljujući vremenu u kome živimo
poet
20. april 2018. u 12.19
revoluciji koju su,u suštini, započeli anonimni pojedinci
---
ja u ovo teško da mogu da povjerujem
meni izgleda da sve što se desava je to da se radi o novom izazovu za trziste I industriju u kojem će opet da profitiraju oni koji će biti prvi u tome, a koji su I kreatori glasa nove svijesti I zelje za ovim ili onim

voljela bih da sam manje paranoicna, ali iskustvo mi tako govori...

obicno1
23. april 2018. u 01.50
Poet, ponekd znaš biti naporna svojim nepovezanim tekstovima (ni kraja ni početka), svojim ubacivanjem engleskog i sl. Ali kad nešto kažeš ozbiljno, onda ti stvarno skidam kapu
JV
(☆)
23. april 2018. u 03.15
Pretpostavljam da si to napisala zato što se slažeš sa njenim, prilično ciničnim pogledom na nešto što može da donese samo boljitak u industriji, koja zahvaljući ljudskoj taštini, već pravi nezamisive obrte novca.
Trend koji sam pomenula i za koji se iskreno nadam da će poprimiti velike razmere, će samo pomoći očuvanju životne sredine.
Kada se razmišlja o ovom problemu (ako se uopšte razmišlja), ne treba zaboraviti da recikliranje novčano više košta nego proizvodnja u Kini

obicno1
23. april 2018. u 03.42
Rekla sam da je to što je rekla pametno.
Ni ti, ni ona, ni ja ne znamo kakva je ta nova ideologija, ko su stvarni pokretaci, ko će je prihvatiti, kome sluzi, šta je stvarna svrha ...
Da li je to samo novi marketing, čestitam onome ko ga je osmislio.
Istorija govori da su sve ideologije koje su iskljucivo bazirane
kao pozitivne i za „velike dobrobiti covjecanstva” ciste utopije. Zato se ne držim nijedne ideologije.
Imam neke svoja lične navike koje vremenom preispitujem i mijenjam. Eto moda. I sama sam u mladjim godinama kupovala vise nego sto mi je trebalo, ali je moderno, pa i na marke sam gledala, u skladu sa novcanim mogućnostima. Onda dodju razmišljanja o svtarnoj potrebi i svrsi svega toga. I tako mijenjam svoje navike: kupujem onda kad mi treba ili slučajno naletim na nešto sto mi se svidja a treba mi ili će mi trebati. Gledam na materijal, gledam na udobnost, na prakticnost i na to da mi se zaista svidja (da ne kupim pa da visi u ormaru). Na cijenu gledam najmanje, a na marku nikako. Imam i jako jeftinih stvari a i onih malo skupljih, preskupih nikako.
Ne treba mi ničija ideologija i merketing da donesem odluku šta i kada i gdje ću kupiti. Glavni faktori za odlucivanje: potreba za tim i svrha toga! I kako je sve vise ljudi koji razmišljaju kao ja, industrija se dosjeti da nam servira nešto o „dobrobiti za covjecanstvo” kako bi nas motivisali na kupovinu.

Jdnostavan primjer: prije 20-tak godina sam procitala da se nezeljenog reklamnog materijala mogu rijesiti ako KUPIM i nalijepim naljepnicu na vrata i u postansko sanduce o tome da ne želim nikakve reklame! Tada smo u nasoj zgradi bili pioniri, i funkcionisalo je. Danas ima oko 90% stanara tu istu naljapnicu, ali se „marketing” dosjetio: sada nam salju reklame adresirane na naše ime, prezime i adresu. „Ako je primalac nedostupan vratiti na tu i tu adresu”. Bila sam kod nekih uporna: redovno sam nosila na postu i vracala prospekte i kataloge. Nekih sam se uspjela na taj način rijesiti ali ne svih, morat ću ići malo zescim putem, samo kad mi se bude dalo... ako treba i prijetnjom tuzbe.
Vidis moje vidjenje je „za dobrobit covjecanstva” da se covjek mora od sličnih napasti, koji npr. u nekontrolisanim granicama koriste papir, tj. prirodne resurse, mora na sve nacine braniti.
JV
(☆)
23. april 2018. u 04.30
Rekla sam da je to što je rekla pametno.
Ni ti, ni ona, ni ja ne znamo kakva je ta nova ideologija, ko su stvarni pokretaci, ko će je prihvatiti, kome sluzi, šta je stvarna svrha ...
Da li je to samo novi marketing, čestitam onome ko ga je osmislio.
~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ko su pokretači, na šta ste se vas dve skoncentrisale, po mom mišljenju nije toliko bitno koliko je bitno kako će to uticati na sve one aspekte s čijeg puta nema povratka.

Da ilistrujem dezertifikacija što je proces degradacije zemljišta koje se ne kraju pretvara u pesak, je proces koji se jedino može usporiti, eventualno zaustaviti ali ne i okrenuti u suprotnom pravcu pa da se ta zemlja ponovo pretvori u plodnu. Nju prouzrokuju klimatski faktoru i ljudska aktivnosti kao što je recimo seča šuma, ali i poljoprivreda tako da kada ja razmišljam o ovome o čemu sam postavila temu, sve što mi pada na pamet je da će reciklaža pamuka dovesti do toga da on ne mora da se uzgaja što će smanjiti degradaciju zemljišta i preveliku upotrebu vode jer je reciklaža zahteva manje nego uzgajanje i tako dalje i tako dalje.

Sve treba gledati kao lanac što znači da sve što uradimo ima lančanu reakciju i samo je pitanje kojoj karici pridajemo najveći značaj. Vas dve ste izabrale onu koju ja zanemarujem u ovoj fazi.
JV
(☆)
23. april 2018. u 04.37
Jdnostavan primjer: prije 20-tak godina sam procitala da se nezeljenog reklamnog materijala mogu rijesiti ako KUPIM i nalijepim naljepnicu na vrata i u postansko sanduce o tome da ne želim nikakve reklame!
~~~~~~~~~~~~~~

Sve što si napisala na ovu temu , stoji.
Mi takođe imamo tu nalepnicu na zgradi i takođe je mnogi ignorišu. Ja ih se ne rešavam kao ti jer bi mi to trošilo isuviše energije, nego sav taj reklamni materijal ubacujem u kontejner za reciklažu, u nadi da će neko negde uvideti da mu taj način marketinga, ne donosiželjene rezultate.
obicno1
23. april 2018. u 05.40
Sve sto ti napisa o „degradacije zemljišta” je fino i djelimicno tačno. I najnepismeniji zemljoradnik zna da ako svake godine na jednom te istom zemljistu gaji istu kulturu, vremenom neće imari dobre prihode sa te zemlje i da će zemlja izgubiti na kvalitetu. Zato se uzgoj kultura na odredjenom zemljistu priodicno mijenja. Neko se ovog drzei vise neko manje.
Problem je sto te prodavnice „reciklazne” odjece to koriste kao reklamni trik. I niko od nas ne može da provjeri da je to zaista istina. Jednom kupih majicu u tako jednoj „specijalnoj” prodavnici reciklazne odjece (ima ih u Becu nekoliko, nicu kao pecurke) i uporedih je sa drugom, u jednoj sasvim običnoj prodavnici, dala bih glavu da je isti proizvodjac, isti materijal... sve isto sem etikete i cijene.
Šta ću kad sam „nevjerni Toma”
JV
(☆)
23. april 2018. u 09.50
Ti si neverni Toma jer ti je tako lakše. Jednostavno, ne želiš da se zamaraš oko toga i to je sasvim ok. Odgovornost ni ne treba da bude na tebi nego na onome ko ti prodaje .

Opasku o zemljoradniku nisam razumela pa na nju ne mogu da odgovorim.
poet
23. april 2018. u 10.30
draga moja obično1, izvinjavam se ako često ne shvatam ozbiljno ove diskusije I ako je način na koji se pokusavam nasaliti toliko iritantan I nerazumljiv. da znam I mogu bolje sigurno bih to I pokazala.
šta da se radi, to sam ja...I to od kako sam se rodila I progovorila..
rijetko sam raspoložena da pišem ovako jer uvijek budem etiketirana kao cinik.
a kao cinik, rijetko se možeš opustiti I zabaviti, tako da to cuvam za te specijalne prilike hahaha, ali eto, nekad mi se I omakne kao u ovom primjeru..:))

kao da ja ne bih voljela da pustim mozak na pasu. jedne godine na ovu, druge na onu njivu, kako me drugi upute u „zajedno smo skupa” aranzmanu, nego da sve vidim I sve mi je jasno I pjevam, tralala za sreću, nikad nije kasno?
bilo bi mnogo zabavnije.

JV
(☆)
23. april 2018. u 13.05

Fuj
Pilot_
(papirnog aviona)
24. april 2018. u 06.45
Jest' da nikad nisi ni bila normalna, ali sad se polako transformises u pravu baba zloTJu:-))
JV
(☆)
24. april 2018. u 09.24

Bljak
Pilot_
(papirnog aviona)
24. april 2018. u 09.49
Hrk, pljuc ------> baba zloTJa:-))))
obicno1
25. april 2018. u 01.39
Sreća vaša što jedna drugoj ne možete kosu počupati. A vidim i navijači vas bodre...
JV
(☆)
25. april 2018. u 04.34
Ma jok, fizicko obracunavanje nije moj stil.
Kažem fuj na ono sto isplivava na povrsinu, a navijac je uvek tu, kao neko verno, sada već olinjalo, kucence
Pilot_
(papirnog aviona)
25. april 2018. u 06.44
Već sam ti jednom rekao, tutni „dragom” africku sljivu da ti smiri hormone, naravno, ukoliko je toliki entuzijasta:)
Još vise ćeš da odes sa zivcima, Kreativna jalovino:-)))
JV
(☆)
25. april 2018. u 08.54
Ma šta ti meni imaš bilo šta da pričaš. Ko si bre ti u mom životu, dokle ćeš više da se pališ

Piss off once and for all.
JV
(☆)
25. april 2018. u 08.57
obično, ako si raspoložena, da nastavimo..;)

Da li je to samo novi marketing, čestitam onome ko ga je osmislio.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kao što sam gore već napisala sustainability više nije stvar filantropije nego poslovnog razvoja.
Pilot_
(papirnog aviona)
25. april 2018. u 09.27
Da je postojao ultrazvuk u tvoje vrijeme, siguran sam da ne bi danas provodila zivot na internetu, bezvrijedni stvore.:-))
obicno1
25. april 2018. u 09.44
„sustainability” - „Nachhaltigkei” - odrzivost prirodnih izvora ...
jeste poslovni razvoj o kome svi trube pricaju na velika usta, samo... opet neverni Toma:
znaci otici ću u prodavnicu i gledat ću da kupim stvar gdje su prirodni izvori (ili resoursi) stedjeni, material recikliran i tako ću ja, kao i oni koji tvrde da je sve tako proizvedeno doprinijeti dobrobiti naše prirode i ocuvanju iste. Nazalost, kad pogledam koliko je odjednom takve robe, pocinjem da sumnjam da je to sve na taj način proizvedeno, jednostavno nema toliko mogućnosti reciklaze.
Evo jedan primjer: ja kupujem BIO-hranu, ne sto mislim da je ona bas 100% BIo već sto mislim da je malo vise BIO od one koja nema tu daklaraciju. Idem kod BIO-seljaka samo kada kolju svinje, junad, živinu i kupujem samo tada meso, samo kada beru određeno voce i povrce itd. Tako sam i jaja kupovala samo odredjene deklaracije „100% slobodno kretanje” koka po njivi. Nedavno je taj proizvodjac otisao na stečaj i nije razlog da su se ta jaja (koja su mnogo skuplja od običnih) slabo prodavala. Naprotiv bila je tolika potraznja za tim jajima da on nije mogao zadovoljiti trziste i onda je poceo da uvozi jaja iz Ceske i Madjarske (vjerovatno od koki iz kaveza) i da ih podtura kao svoja. Kad je vijest pukla i sve provjereno, dobio je toliku kaznu (plus morao je da vrati državi sve subvencije) da je otisao u stjecaj.
JV
(☆)
25. april 2018. u 10.03
Ima i takvih primera. njih pokriva tačka jedan ove inicijative... to je zapravo lista koju je napravila Eva Kruse

https://www.youtube.com/watch?v=d4VTPLpfGq0
poet
25. april 2018. u 11.57
Sreća vaša što jedna drugoj ne možete kosu počupati. A vidim i navijači vas bodre.
———
Ništa bez pilota. Da on ne bombarduje prijateljske položaje, ja ne bih smjela glavu pomoliti iz rova. :D

Inače, ne mogu sebe zamisliti da se čupam sa JV. Ne inspirisu me pundje :)))
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.