Diskusije : Ženski kutak

 Komentar
Tidy kitchen - tidy mind
JV
(☆)
13. jun 2017. u 08.15
Istraživanje, koje je sprovela jedna engleska firma, je utvrdilo da mnogo jasnije razmišljamo, da smo znatnije organizovaniji i ultimatno srećniji posle detaljnog raspremanja kuhinje, pa i ostatka kuće. Navodno čak pravimo i zdraviji izbor hrane.

To je u potpunoj suprotnosti sa drugim istraživanjem koje tvrdi da je nered i haos u našem prostoru, zapravo pokazatelj genijalnosti i odraz kreativnosti.

Šta vi mislite? Jedno ili drugo?
poet
13. jun 2017. u 15.54
u kuhinji - da! apsolutno! rad, red I pjesma, jedan zgodni pomoćnik, koji će da guli krompir, pere sudove cisti zamnom, dok je sjeckam, lupam, pržim, mijesam,solim, biberim I zacinjavam svakojakim zacinima I naravno da pazi da to sve ne izgori dok se ja odmaram.
po zavrsetku, kuhinja mora da izgleda kao da se u njoj nije ni kuhalo.

sto vrijedi za kuhinju, vrijedi I za sve ostalo.
naravno, to su samo pusti snovi, tako da rijetko kuham I skoro ništa ne radim, osim ako mi ne naprave ove gore uslove.

za to vrijemo, dok cekam, genijalno se zabavljam u svom kreativnom neredu.
JV
(☆)
13. jun 2017. u 18.40
Što se mene tiče u kuhinji ima mesta samoza jednu osobu tako da je ili on ili ja ali brate mili iza njega je kuhinja kao da je kroz nju prošao tornado. Evo ni posle silnih godina još uvek mi nije jasno zašto ne zatvara vrata od elemenata a ni fioke.
Čudo jedno!
skoljka
(student)
14. jun 2017. u 01.24
JV, Rezultati te dve studije (ko ih finansira pitam se uvijek kad su takve common sense stvari u pitanju) apsolutno potvrdjuju što se na terenu dešava. Ja po ponašanju nekog mogu da pretpostavim u kakvom redu/neredu živi ta osoba.
A Sebe recimo stavljam nedje između s tim sto vučem na red, a kreativnost mi slabo ide. Dok mi muž vrlo vrlo kreativan, kuhinja posle njega o tome govori:)
JV
(☆)
14. jun 2017. u 05.13
Znači, muževi su nam genijalci...;))

Spremanje kuće jeste vid fizičke aktivnosti, a moram priznati da se bolje osećam kad rasčistim nabacanu garderobu ili kada se kućom širi miris opranog veša. Nekada odem tako daleko da iz Beograda donesem Bohor...;)

Moj veliki problem su papiri. Očas posla mi(nam) se nagomilaju i sa njima nisam baš uvek ažurna!
JV
(☆)
14. jun 2017. u 05.36
Najviše volim kuhinje u kojima su sporet i sudopera blizu, i da između njih imam ranu ploču od najmanje 80cm a još ako je i ugao, to je onda savršeno.
Stalno reorganizujem gde šta držim dok ne nađemkako je najfunkcionalnije.
Dragi zato nikad ne zna šta gde stoji pa ako me ne pita, pootvara sve živo dok nešto ne pronadje.
A od kuhinjskih alatki imam sve živo, pomislio bi čovek da sam vrsna kuvarica...;)
U suštini, ne koristim pola od onoga što kupim jer mi se u prodavnici učini baš praktično i neophodno.

Jednu stvar koju sam tokom godina potpuno izbacila a da nisam ni primetila su oni veliki noževi koji nekada dolaze u onom drvenom bloku. meni oni uopšte ne trebaju. Jedini noževi koje u kuhinji koristim su oni normalne veličine, sa reckastim sečivom.
escada
(ɐpɐɔsǝ)
14. jun 2017. u 13.25
Što se tiče kuhinje, mora da bude besprekorno čista i uredna, pre svega iz higijenskih razloga. Slažem se sa tobom da je samo za jednu osobu, t.j. mene, jer imam isti slučaj kao i ti, jer on i kada mora nešto da uradi, posle njegove „pomoći” ne znam više gde mi šta stoji.
S druge strane imam koleginicu koja u kuhinju ulazi samo da pita muža šta ima za ručak.
Kreativni haos je u mojoj radnoj sobi. Za mene je to sve na svom mestu, mada slučajnom poseticu izgleda kao haos. Zato se tamo ne ulazi bez propusnice:)
A i nema ko šta da traži!

skoljka
(student)
14. jun 2017. u 15.42
Ja imam sreću da imam kuvanje 'outsourced' (mama:) tako da mi je kuhinja ok cista bez previše napora. A inače mrzim mrzim znaci mrzim kuvanje...imam mali milion svih tih aparata-pomagala kuhinjskih, Al kad nešto ne voliš ništa ne pomaže. Al Ako treba recimo šta oribati, sloziti, pospremiti, veš, ma čak ću i da premještam namjestaj, i na ledjima sam fotelje nosila:) ma šta god, Al nemoj kuvanje i pečenje, ja ne znam sto je meni to tako mrsko.
Al recimo volim kuhinja lijepo da mi izgleda i uložili smo dosta u renovaciju, da bude i lijepo i Funkcionalno.volim jedino kafu napraviti pa da mi kuća domaćinski mirise to je sve:)
JV
(☆)
14. jun 2017. u 16.08
Mi uvek živimo u stanu sa dve spavaće sobe i dva kupatila i open space living. Sve manje bi bilo suviše malo a sve veće bi bilo previše. Ja nemam svoju sobu kao escada. Imamo jedan study što je zapravo office moga muža, ali od momenta kada ja u njemu razvučem dasku za peglanje, ta soba vremenom postaje moja...;)

Kada sam pre nekih 7-8 godina renovirala stan, 6 metara kuhinje sam prepolovila, ali sledećim renoviranjem, na koje se polako psihički pripremam , ću je vratiti na staru meru.

Ja volim da kuvam, mada to ne radim često. polažem na balansiranu ishranu i vodim računa gde kupujem hranu, bilo da se radi o samoposluzi ili restoranu. mislim da sam se tokom godina dovoljno izverzirala da lako procenimany given food outlet. Kada putujemo po raznim zabitima, uvek izaberem dobar hotel da bih bila sigurna da ću fino da jedem.
skoljka
(student)
14. jun 2017. u 22.16
JV, potpuno te razumijem za zdravu hranu...pogotvo Kako godine stizu treba balansirano I zdravo jesti (hrana može da mi pokvari ili 'napravi' dan, ali ne u gurmanskom smislu da to mora biti nešto super izgledno il ukusno, ali mora imati dobre sastojke. Zato gledam kad ja ne pravim, ko nam i od čega pravi...i sto je jako bitno da djecu naučim kako da pametno jedu.
A za renovaciju kuhinje i ostalog, muž i ja se zamalo razveli, užas koji stres...mi za mjesec dana ko u onim H&G shows, renovirali čitav sprat kuće, podovi, kupatila, kuhinja, sve...kad se samo sjetim ludila😩
JV
(☆)
15. jun 2017. u 03.38
Jeste stres, samim tim što je poremećena dnevna rutina a tek kad on hoće nešto što ti ni u ludilu ne želiš, dolazi do varnica i treba dosta živaca i takta da se stvari ne zategnu...;)

Ja sam u Februaru završila renoviranje jednog stana od 60m2, posle godinu dana.
Moj je dragi dobio rogove ali smo se i donekle uigrali pa se sad zna šta je čiji domen.
Kad god bi on krenuo da insistira na nečemu za šta sam ja smatrala da ne ide uz taj konkretni prostor, ja bih stala dok se , uz moju svesrdnu pomoć, ne predomisli...;)
Naš problem je bio taj što smo počeli da razmišljamo da se preselimo u taj stan.

Na kraju sam ga super sredila, potrošila duplo od planiranog i ipak izdala.
skoljka
(student)
15. jun 2017. u 15.10
JV, tema ispade moj i tvoj razgovor:)
Da, to za rental razumijem te isto. Meni je jednom prodavac tepiha rekao: Renters are pigs, kao kupi nešto low maintenace, I ne mora dobro da izgleda kao koga briga. Mada, meni se to u praksi nije tako pokazalo. Ako je ljepsi Rental šansa je da se normalni ljudi zainteresuju i da i sami hoće da žive i održavaju taj lijep prostor. Osim, ako bas nemaš sreće da naletiš na budalu..a da kucnem u drvo, mi posle godina iskustva imamo izgleda super sreće...
Al to je na ovom kontinentu, moji u BG, bzvz iskustvo i to s poznatim ljudima:(
JV
(☆)
15. jun 2017. u 19.06
Pa baš to što su poznati je nekako uvek recept za probleme.

Što se izdavanja tiče, kako kažu ovde kod mene, važne su 3 stvari i to location, location and location...;)

poet
15. jun 2017. u 19.47
kako ide, kuharice? :))

skuha li se šta)))

ja ne mogu da kuham sama :( mora uvijek neko da bude pored mene, makar da me gleda...
i onda da mi servira..kad ja to skuham..inače nemam apetita...
JV
(☆)
16. jun 2017. u 04.44
Pošto pitaš ja ću da ti kažem. Danas ću pljosnatu žutu boraniju, koja je ovde stigla čak iz Italije i koju sam platila neverovatnih £14.99 per kg. Kada budem rekla mami neće moći da veruje...:)

obicno
(.)
16. jun 2017. u 06.38
„Evo ni posle silnih godina još uvek mi nije jasno zašto ne zatvara vrata od elemenata a ni fioke.
Čudo jedno! ” ovo mi skroz poznato...
Eto moj muž rođen na otvorenom (nije u sobi, kuci) i zato vjerovatno nema ni taj osjecaj da se neka vrata zatvore (moje tumacenje ili ti opravdanje za njegovo ponasanje)

Jednom sam čula da je navodno nasa okolina (stan,soba,ormar, podrum...pa čak i noćniormaric u bolnici ili starackom domu) odraz našeg unutrasnjeg stanja: ako smo sve u svom zivotu doveli u neki red ili pod kontrolu, takva nam je i okruzenje i obrnuto ako smo dusevno nesređeni i u haosu takva nam je i okolina. Pa posmatrajuci sebe samu ili neke iz blize okoline dosla sam do zakljucka da tu nešto ima tačno.

JV
(☆)
16. jun 2017. u 07.22

Tačno jesto jer je ono što radimo odraz našeg karaktera.
Međutim, imam recimo jednu prijateljicu iz Izraela koja je sagradila kuću i koja se nije, kao školjka i ja, natezala s mužem oko uredjenja nego je platila dizajnerku koja nije samo učestvovala u odabiru svega od podova, boja, nameštaja i sl, nego joj je čak i detalje postavljala po kući, tako da je input moje prijateljice i njenog muža zapravo bio prilično minimalan.
naravno, sve je moralo da ima njihovo odobrenje ali iz izbora koji bi im napravila ta dizajnerka.

Poenta koju želim da napravim je da smo u uredjenju i organizovanju sopstvenog prostora pod spoljašnjim uticajima ali ne znam da li se može reći da ono što prihvatimo postaje deo nas.
obicno
(.)
16. jun 2017. u 08.59
Pa i tako kad se plati dizajner za uredjenje opet govori o nama: želimo da „za druge” prezentujemo sve idealno i ne želimo da nas neko u sustini „prozre” kakvi smo: ne unosimo sebe u to što hoćemo da pokazemo drugima; ili nešto krijemo ili i nemamo bas nešto pokazati ili mislimo da to što imamo u sebi nije za pokazivanje.

Pa svi to radimo na neki način: kad želim da sam neazmijecena na nekom skupu (bilo poslovne ili privatne prirode), tako ću se i obuci i postaviti i obrnuto kad želim da se istaknem opet ću se tako obuci, postaviti i sl.
Nedavno sam bila na godisnjici mature (ne pitajte koje!), pa je bilo zanimljivo posmatrati ljude:
tačno se po ulazu u salu može ocijeniti ljude ko se ne želi previse isticati, ko se opet sepuri kao paun, ko ulazi opusteno, nako opet upadljivo opusteno-nonsalantno, ko sa namjestenim izrazom i svim do detalja probranim sitnicama na sebi, itd. Kako sam veci dio veceri bila prinudjena da sjedim (zbog objektivnog razoga), mogla sam neometano da posmatram ljude i da analiziram... bilo mi je lijepo i razgovor sa svima mi je bio interesantan. Da odmah kažem: nikoga ne osuđujem, jednostavno posmatram i analiziram: jako intersenatno, kao i urdjenje kuca, stanova, soba, kuhinje
skoljka
(student)
16. jun 2017. u 12.53
Istina je isto ako ti je kuća uvijek tidy, može biti da si super neuroticna osoba. Ja primjećujem po ljudima oko sebe da takve neuroticnije osobe moraju uvijek imati sve ocd spremljeno...i istina je da nešto ne uživam da se družim s takvim ljudima, kao da mi prenose svoju muku/neurozu. Dok oni sto im kuća u blagom haosu, slike nakrivljene po zidovima i to sve, a mi u sred toga onako drugarski ispijamo po petu kafu/vince i umiremo od smijeha, djeca trče oko nas, igračke svuda, tak'o je moje idealno društvo:)
Jedino nikako ne volim zapušteno/boredline prljavo, i ne volem da u kući ružno mirise...takve kuće mi se ne mili da posjecujem.
Obično, sve sto napises toliko ima smisla...i to skrivanje sebe iza dizajnera. Kuća mora imati tvoj pečat a za to treba rada i vremena skupljanja kojekakvih detalja pa da kuća priča tvoju priču i priču tvoje familije...
JV
(☆)
17. jun 2017. u 05.49
Moja prijateljica je smatrala da je to preveliki projekat za nju a pošto je htela da sve bude cakum pakum, ništa nije prepustila slučaju već je imala čitav tim koji je to za nju uradio. Osim toga ona radi a i angažovana je van posla pa nije imala baš ni vremena na raspolaganju.

Sve u svemu finalni rezultat je jedna savremen i prozraćna, ,hi tech kuća ,toplih boja. Svojim boravkom će je oni već prilagoditi sebi jer kao što reče jedan poznati arhitekta „kuća je mašina za življenje”. Ona nam dodje kao neka sprava za obavljanje života i što je najinteresantnije od pamtiveka smo imali odvojenu kuhinju od dela u kome smo spavali.
Imala sam prilike da posetim neke pećine u kojima je živela jedna prvobitna zajednica i koja na prvi pogled izgleda kao prostor sa gomilom kamenja, kada se čovek malo osvrne vidi se da je kuhinja jasno odvojena, čak i smeštena na mestu gde postoji cirkulisanje vazduha i da je dovoljno velika za okupljanje. Te stvari se do dan danas, nisu promenile, mada, moram opet da se vratim na Izrael u kome predvidjaju da će budući trend izgradnje domova biti kitchenless appartments. Zapravo imaće samo male čajne kuhinje, jer postoji jasno izražen trend „snabdevanja obrocima” da tako kažem izvan kuće tako da velike kuhinje postaju beskorisni prostor.
How about that?;)

JV
(☆)
17. jun 2017. u 05.58
Jao obično, ja nisam bila ni na jednoj maturi a mislim da bi bilo interesantno...;)

naš razred je imao svega 6 devojčica i 28 dečaka, od kojih su neki bili pravi genijalci i baš me zanima šta je sa njima bilo.
Sećam se jednog Nenada koji je na onoj duploj tabli na povlačenje rešio zadatak iz numeričke analize, a naša je profesorka stajala i gledala, da bi se posle nekoliko minuta mukle tišine, zabezeknuto okrenula i rekla kako je to uradio na potpuno novi način, i onda nam se okrenuta ledjima, naslonila na katedru i nastavila da zuri u table.
Taj je isti dečko, pogrešio ulaz na fakultet pa se umesto na Mašinski upisao na Rudarski, a bašse pitao gde smo svi mi ostali jer nikoga nije video da čeka u redu za predaju dokumenata...;)
JV
(☆)
17. jun 2017. u 06.05
Istina je isto ako ti je kuća uvijek tidy, može biti da si super neuroticna osoba.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ja sam primetila da žene čiji je život pun nekih neizvesnosti, uvek insistiraju na besprekornom redu.

Moja slaba tačka (osim papira) je to da kad se vratim sa puta, uvek otvorim kofere na sred dnevne sobe i počnem da pravim gomile za pranje, dry cleaning i sl.. Naravno, nikada ih odmah ne raspremim pa tako stoje po nekoliko dana i po potrebi ih i preskačem a da mi to uopšte ne smeta ...;)

JV
(☆)
17. jun 2017. u 06.11
Moram da kažem da je moj dragi specifičan i nekada mi se čini da ni ne primećuje razliku između reda i nereda.

Doduše, sećam se da se jednom vratio s puta i da mi je rekao kako mu je sobarica u hotelu gde je bio tako lepo sredila sobu da nije mogao da veruje kako je sve bilo pregledno, pa je zvao recepciju da mu je pošalju. Oni su naravno hteli da znaju o čemu se radi i da li je sve ok, i kada je žena latino-amerikanka došla, pomalo uplašena da je nešto zabrljala, on joj se bog zna kako zahvalio i dao jako veliki bakšiš jer je takav da se uvek oduševi kada ljudi ono što rade, dovedu do savršenstva.
skoljka
(student)
17. jun 2017. u 14.00
Ne bi se složila s tobom JV uopšte za vezu između neizvjesnosti života i čišćenja, i kakve veze žene i muškarci, ja bih rekla ljudi u ovom kontekstu.
Čiji je život pa izvjestan, sve je u stavu prema životu, i Ja bih rekla na osnovu mojih real life poznanstava da ovo dvoje nema ama bas nikakve veze, čak stavise rekla bi...
Btw.imaš neku studiju vezi ovoga, pa da diskutujemo?:)
I ovaj primjer s tvojim dragim i hotelom mi zvuci malo onako kako da se fino izrazim 'izrazito prepotentno' ...jeeez covjek zove jadnu ženu kao na raport ( uf Al smo bitni ) umjesto da joj ko i svi mi ostali kad smo zadovoljni sa nekim servisom ostavi malo pozamasniji tip na noćnomstocicu, i/ili eventualno kaže njenom menadžeru koliko je zadovoljan, sasvim ok...
JVice prijateljski savjet: get over yourself ženska, pa da vodimo neke zdrave diskusije...
JV
(☆)
17. jun 2017. u 17.59
Tip ostavljen na noćnom stočiću uzimaju housekeeperi koji ulaze u sobe pre sobarica.

Nije je zvao na raport, daleko od toga, zvao je da joj se zahvali, ali dobro, reći ću mu da se to tako ne radi već treba da bude kao svi ostali kad su zadovoljni sa nekim servisom, ostavi malo pozamasniji tip na noćnomstocicu ili eventualno kaže menadžeru...;)
skoljka
(student)
17. jun 2017. u 19.40
Opasan si igrač JV😉
I još jedno pitanjce, šta je u tvoj priči bilo bitno da spomeneš da je sobarica bila hispanic? Jel to da uvecas trijumf tvoga muža/puza pa još na stotu? Mislim kako je darežljiv bio, a ona jadna još i Latina. Racism much?
I hajd nešto pozitivno da dodam: Rekla bi da ste JV ti i tvoj dragi bas onako jedan savršen par, on sa mangupskim pričama s putovanja i ti sto mu se divis kako on to sve muški 'handluje'. Bravo!
JV
(☆)
18. jun 2017. u 04.10
Vidiš školjko, Latinska Amerika je moj omiljeni kontinent. Prešpartala sam je uzduži popreko i još nisam videla sve što planiram.
Mi u Evropi nemamo isti pristup ljudima iz Latinske Amerike kao vi u Severnoj Americi gde su oni sistematski ubijeni u pojam. I guess that is what i wanted to emphasise and what he did could only be the opposite of racism.

A da je bio darežljiv- bio je i baš lepo od njega.

Lep gest je uvek lep gest i ne znam zašto ti u tome pokušavaš da vidiš nešto loše.
Razumem da se ne podudara sa načinom na koji bi ti to uradila, ali bože moj, zašto je tebi to toliko zasmetalo.

JV
(☆)
18. jun 2017. u 04.18
BREAKING: Explosion kills one, injures at least 11 at the Andino shopping center in Bogota
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Omg! I was there many times
skoljka
(student)
18. jun 2017. u 10.32
JV, devil is in the detail...
Mada, ostavljam se analize i prelazim na razgovor uz moju jutarnju kaficu☕️. Pozvala bi i tebe JV da nisi preko okeana:)
Ja nisam bila u južnoj americi, samo srednjoj, mada to nam stoji u planu, svakako. Argentina mi je prva na list. Kolumbija, Venecuela i te tu sjevernije zemlje, nešto me trenutno ne vuku, mislim da su prelijepe, Al nesigurne (Iako gdje je danas sigurno:(
JV
(☆)
19. jun 2017. u 11.51
Ja prostranstva LatAm delim na regione nezavisno od država u kojoj se nalaze jer vrlo često zahvataju dve ili više zemalja (eg Patagonia, Atacama, Glečeri itd).
Iz mog iskustva, to je kontinent gde ti je lokalni representative prilično važan pa bilo da je on iz zemlje u koju si se zaputila ili iz zapadne zemlje tamo nastanjen.

JV
(☆)
24. jun 2017. u 06.18
Jutros dobijem cc email od komšinice koja je očigledno istomišljenica po pitanju rasčišćavanja
Evo šta je napisala trećoj , koja je trebala da nam preda neke foldere.

„What a monumental task, to sift through all the historical and recent information and files, and then calculate the distribution reqs.

If we all got down to our filing/clearing tasks as you have, I am sure we would have much clearer heads and peace of mind. ”
vojinv
24. jun 2017. u 15.43
Samo napred jv,ali nemoj da se preforsiras.
JV
(☆)
24. jun 2017. u 16.00
Od kad sam videla šta sve pojedinim ljudima,može da stane u sat vremena, shvatila sam da je sve stvar organizacije.
aqua_
09. jul 2017. u 23.06
Istrazivaci nemaju pametnija posla već da lelemudaju I namecu neka
svoja bezznacajna pravila. Moja kuhinja moja pravila, sam svoj istrazivac.
JV
(☆)
10. jul 2017. u 18.31
Vidi ovo...;)

http://2.bp.blogspot.com/_bxmGkwCYuyk/S4ZYZlu718I/AAAAAAAAB5s/Vwv2xW0ICCI/s400/Izlozba+03.jpg

istražuju da bi mogli lakše da manipulišu...;)
kvadratura_kruga
06. avgust 2017. u 17.52
Svuda može biti nered osim u kuhinji i u kupatilu.
JV
(☆)
07. avgust 2017. u 16.25
Pa gde si bre ti...;)
Čudi me da nisi zaboravila password

x

La_Gioconda
24. oktobar 2017. u 17.32
u kuhinji prirodno bude malo nered dok se priprema hrana ali slazem se da je lepo sve posle kad se sredi. volim kad je u kuci sređeno i cisto, kad mirise lepo , onda se samo zadovoljno vrckam okolo
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.