Diskusije : Skandinavija

 Komentar
Svedska, Norveska
gettheneedle
16. januar 2015. u 02.43
Dragi moji mogu li dobiti osnovne informacije o zivotu u ove dve zemlje.
Stanje u Srbiji je vise nego depresivno, siromastvo i korupcija su veci nego ikad. U medijima se piše povremeno da postoji sansa za posao u Svedskoj, Norveskoj, Nemackoj. Vredi li pokusati doći s obzirom da nemam bliske rođeke teško mi je odavde naći neki posao bez znanja jezika i koliko kosta jedna takva avantura?
Ja jesam visoko obrazovan ali sam svestan da moram krenuti od nule dok ne naucim jezik.
Cartagena
21. januar 2015. u 13.34
Ne može se uopsteno reci kakav je zivot u nekoj državi jer kvalitet zivota ne zavisi od same države...već od mnogo drugih faktora...Sve zavisi od fleksibilnosti coveka..inteligencije...etc.
Šta su to osnovne informacije o zivotu? Šta konkretno te interesuje?
Evo recimo ja sam zadovoljna ali ne i moje komsije a živimo u istoj zgradi, kupujemo u istoj trgovini, koristimo iste zajednicke prostorije...ali oni nisu zadovoljni...ne bih da pišem dalje o njihovom privatnom zivotu.
Covek treba da pokusa da bi znao da li će uspeti ili ne. Takođe zavisi šta je po profesiji...u nekim oblastima je potrebna radna snaga i time lakse se dobije posao a u nekim ne...
Good Luck!!!
gettheneedle
22. januar 2015. u 05.09
e evo npr, podji od toga da ja nikada nisam bio u skandinaviji, samim tim ne znam mnogo kako se živi, koliko kosta hrana, stan, ima li nekih normi npr. u nemackoj postoji minimalna kvadratura stana po broju clanova porodice, min primanja da bi mogao izdržavati porodicu sl.
kakvo je stanje na trzistu, rada kolike su plate za koji posao (ono sto znaš) i druga pitanja koja su važna za nekoga ko treba da dodje i da skupo plati avanturu ako bude morao da se vrati. pri toma ja ne znam jezik i morao bi doći početi od nule, gde naći jeftin smestaj (soba, stan), posao i sl. tog tipa neke konkretne informacije ako neko hoće da podeli.
imam poznanike u nemackoj i svedskoj al nisam siguran da li bi pomogli. kad pitas naše ljude da ti pomognu uvek kažu nema posla, kriza je a i ja ne bih nekoga da silim ko neće da pomogne nego sam mislio da pokusam sam.
hvala ljudi.
Cartagena
23. januar 2015. u 14.56
Cartagena
23. januar 2015. u 15.13
Ne mislis valjda da sva zanimanja opisem i kolike su plate???
Konkretno pitanje - konkretan odgovor..inače neću da trosim moje dragoceno vreme.
U kojoj oblasti trebaš posao? Šta znaš da radis?
I sto znaci to visokoobrazovan? Deluje da si polu-pismen???
Izvinajvam se ali zaista tako deluje.
Ako možeš postavi konkretno pitanje i dobices odgovor...a da ti opisujem sva zanimanja i plate i sve posebno niti hoću niti imam vreme za to.
Možda će i Bracika da se javi :) sa pametnim linkom i da pomogne.
Braca
([Brejka])
23. januar 2015. u 17.56
Bracika uziva u Beogradu sa porodicom, može mi se ;)

Salu na stranu - kupi avionsku kartu i dodji i uveri se na licu mesta, ne daj da te iko dezinformise...

Pozz ekipi
Cartagena
24. januar 2015. u 11.23
Bracika posetite restoran „Šta je tu je”..imaju najukusniju domaću hranu...sarma...mmmmmmm...i sve domaće...
Hvala na pomoći, Bracika ...zaista pametan predlog ste dali tj. kad neko ima 1000 pitanja najbolje da dodje da vidi...
gettheneedle
26. januar 2015. u 01.57
Kakva negativna energija nema šta.
Lepo sam pitao a vi po starom srpskom obicaju. Ako necete pomoći nemojte se sprdati s ljudima.
Uzdravlje, živite svoje male zivote uz malo manje pakosti!
Cartagena
26. januar 2015. u 11.20
gettheneedle da li znaš šta hoćeš?
Ako ti se covek normalno obrati a ne onako kako ti ocekujes onda to smatras negativnom energijom...Da li si možda za kaHvu sa raHatlukom? pa da onda nastavimo komunikaciju... Kakvu bre pomoć hoćeš?
Covek (Ja) ti lepo ostavi link i tebi teško da otvoris i da procitas.
Sve je na engleskog tako da možeš da razumes...
Šta hoćeš??? da ti dva sata pišem o svim zanimanjima i visini plata?
Valjda možeš nešto i sam da proveris ako te interesuje.
Najbolje da nigde ne ides kada ne umes jedan običan link da otvoris i procitas sve.
Lepo ti je Bracika rekao da kupis kartu i vidis kako je ovde u Skandinaviji ...karte su jeftine van sezone i eto rešen tvoj problem.
gettheneedle
27. januar 2015. u 02.05
Draga moja, ja sve sto sam mogao pronasao sam na „trazilici”, evo ko ne zna ima jako dobar blog dakipro i sajt onorveskoj.com jednog novog emigranta, na netu ja uz kaHvu umijem da potražim i procitam statisticke podatke. Mene je interesovalo VASE mišljenje i percepcija Norveske, Svedske ili neke druge pecalbe jer statistika je jedno a zivot nešto drugo.
Evo jutros slusam prosecna plata u Srbiji je za decembar 50.820 dinara a ja znam da vecina ljudi može samo da sanja o toj plati a da je prosek primanja daleko ispod ovoga. Ali eto to su zvanicne statistike.
Cartagena
27. januar 2015. u 16.31
Za razliku od Srbije/Bosne informacije na sajtu postavljenom iznad su tacne...i ima prikazano i odstupanje takodjer...znaci cene se krecu od X do Y...sve lepo opisano i tocno...čak ima i opcije da se bira grad i region...Sada lepo covek treba da sedne izracuna koliko litara mleka potrosi mesecno...puta cena...etc...i dodje do sume mesecnih rashoda...
Moje mišljenje: Oslo je divan grad ali jako jako skup...moji prijatelji žive u Svedskoj a putuju u Norvesku na posao (žive blizu granice)...i tako mnogi rade...takodjer neki žive u Svedskoj a putuju u Dansku i rade...
A...plate variraju...i zavise od dosta faktora...na primer...radno iskustvo...etc...Jedan programer ima platu 5.000 u Svedskoj (iskustvo oko 10 godina)...a profesor-naucnik sa 20 godina radnog (internacionalnog) isklustva ima platu 9.000 eura... za ostale oblasti ne znam..niti ima vreme da proverim...Takodjer profesor ne sedi samo na svom maticnom fakultetu i predaje...već gostuje na drugim fakultetima...zatim...ucestvuje na naučnim konferencijama sirom sveta...i ima platu 50% kao univerzitetski profesor a 50% kao naucnik-istrazivac...Tako da svaki novac koji dobije bas teško zaradi...jer najmanje tri meseca (godisnje) provede u avionu i drugim prevoznim sredstvima.
Lepo je Bracika rekao ...najbolje rešenje je kupit kartu i posetiti neku od zemalja Skandinavije...sve će biti jasno...
Good Luck!
Cetinjanin
06. februar 2015. u 06.45
„Cartagena”

Kažeš coveku da nemas i da nećeš da trosis svoje dragoceno vreme a vidim da visis ovde po diskusijama:) Covek je lepo pitao a ti ga vredjas i pišes mu da je polu pismen a ne vidis sebe!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.