Dupliran mamac - 4.000 evra po novom radniku

desk - 2012-03-24 11:11 AM

Vlada Srbije usvojila je novu uredbu pa će se velikim investitorima davati najmanje 4.000 evra po novootvorenom radnom mestu.

Kako su istakli u Ministarstvu ekonomije, maksimalni iznos podsticaja zadržan je na 10.000 evra po radnom mestu, ali je novom uredbom ukinut sistem duplih iznosa podsticaja za devastirana područja i područja od posebnog interesa.

Sada postoje četiri grupe razvijenosti opština koje proizilaze iz zvanične Vladine klasifikacije razvijenosti, a one uslovljavaju samo minimalni iznos investicije koja se može podržati Uredbom, kazali su u Ministarstvu ekonomije.

Za dobijanje podsticaja za direktne investicije u, na primer, najnerazvijenijoj, četvrtoj grupi, potrebno je minimalno ulaganja od 500.000 evra, precizirali su u Ministarstvu.

Novom uredbom uveden je i sistem bodovanja različitih kriterijuma na osnovu kojih se određuje iznos podsticaja po otvorenom radnom mestu u Uredbi, navodi se u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Prema uredbi, investitori podsticaje mogu da dobiju za otvaranje najmanje 50 radnih mesta.

U Agencija za investicije i promociju izvoza Srbije (SIEPA) agenciji Beta su kazali da je od 2006. godina, kada je započela dodela podsticaja za investitore, finansirano 226 projekata, kojima je otvoreno 40.088 radnim mesta.

U projekte je investirano 1,3 milijarde evra, a ukupan iznos odobrenih podsticajnih sredstava koji je država odobrila investitorima je 224 miliona evra.

Kako su istakli u SIEPA, podsticaje su dobila 122 domaća i 104 strana investitora. (Beta)

Comments

Biznis

EU odobrila Ukrajini pomoć od milijardu evra

Savet Evropske unije na nivou ministara spoljnih poslova odobrio je danas dodelu makrofinansijske pomoći Ukrajini u vrednosti jedne milijarde evra.

Iran nudi gas Evropi

Iranske vlasti ponudile su da Evropsku uniju snabdevaju prirodnim gasom, ocenivši da mogu da budu „pouzdan, siguran i dugoročan snabdevač”, piše nemački list Handelsblat.

ER Srbija drugom avionu dala ime „Vlade Divac”

Posle Novaka Đokovića u petak će poleteti i Vlade Divac. Krajem oktobra „Er Srbija” je predstavila program „Žive legende” u kome će 14 aviona dobiti imena po Srbima koji su nam dika i ponos…

„Plazma” i „Metalac” najbolje iz Srbije

Decenijska nagrada „Najbolje iz Srbije” dodeljena „Plazma” keksu, proizvodu koji postoji od 1967. godine. Najbolji korporativni brend je „Metalac” iz Gornjeg Milanovca.

„Brzi ulazak”: Kanadi potrebni kvalifikovani doseljenici

Kanada je najavila da će uvesti novi model aktivnog dovođenja ekonomskih imigranata nazvan „Brzi ulazak”.

Novo povećanje cene ruskog gasa za Ukrajinu

Šef ruskog „Gasproma” Aleksej Miler rekao je danas da će ova kompanija od aprila dodatno povećati cenu gasa Ukrajini na 485 dolara za 1.000 kubnih metara, nakon uvođenja izvozne takse.

Srpska firma će graditi drugi po veličini most u Norveškoj

Srpska firma "VNG Ltd" iz Novog Sada će sledeće godine početi da gradi drugi najveći most u Norveškoj, koji će biti dugačak 1.533 metara.

„Gasprom” i EU nastavljaju poslovnu saradnju

Ruski energetski gigant „Gasprom” i EU izrazili su zainteresovanost za nastavak „uzajamno korisnih odnosa” na sastanku u Briselu, saopštila je danas ruska kompanija.

Skuplji gas za Ukrajinu

Moskva za trećinu povećala cenu gasa za Ukrajinu. Uhapšen pripadnik ukrajinske ekstremne grupe „Desni sektor”, za koga se veruje da je sinoć u Kijevu ranio tri osobe. Nemačka, Francuska i Poljska…

Koje su nove zemlje u usponu?

Dok velike ekonomske sile vode borbu sa poteškoćama u privredi, u svetu „niču” nove jake ekonomije. Filipini, Meksiko, Šri Lanka samo su neke od novih zemalja u usponu.

Mere Rusije ako Srbija prihvati sankcije

Rusija će oštro reagovati ako Srbija prihvati i samo jednu od sankcija prema Moskvi zbog ukrajinske krize i pripajanja Krima, pišu „Naše novine”, pozivajući se na diplomatske izvore.

Biznis važniji od rata

Nemačka štampa ocenjuje da su i Zapadu i Rusiji ekonomski aranžmani važniji od političkih konflikata i procenjuje da će se ruski predsednik Vladimir Putin nakon Krima uzdržati od bilo kakavih daljih…

Rusi ne mogu da koriste „Viza” i „Masterkard” kartice

Kompanije za platne usluge "Visa INC" i "Mastercard" prekinule su, bez prethodnog obaveštenja, pružanje usluga za obavljanje transakcija za klijente ruske Banke Rusija, saopšteno…

Kolorado: Dva miliona dolara poreza od marihuane

Američka država Kolorado prikupila je u januaru dva miliona dolara poreza od nedavno legalizovane prodaje marihuane.

„Gasprom” nastavlja gradnju „Južnog toka”

Ruski „Gasprom” saopštio je danas da će se založiti za gradnju gasovoda „Južni tok”, koji bi za nekoliko godina trebalo da transportuje gas do centralne i južne Evrope i izbegne teritoriju…

EU suspendovala razgovore o Južnom toku

Evropska komisija je danas saopštila da će prekinuti neke razgovore o ruskom gasovodu Južni tok, u svetlu aktuelnih odnosa EU i Rusije.

U prodaji hiljade tona mesa sumnjivog kvaliteta?

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović upozorio je da se u Srbiji prodaje na hiljade tona mesa sumnjivog kvaliteta.

Prvi „srpski” Mercedes

Prvi autobus, koji je napravljen u saradnji „Mercedesa” i „Ikarbusa”, izašao je danas iz fabrike u Zemunu. Znak nemačkog automobilskog giganta simbolično je na novi autobus postavio Aleksandar…

Počele pripreme za „Beograd na vodi”

Na prostoru ispod mosta Gazela počelo je uklanjanje koloseka, sastavnog dela glavne železničke stanice Beograd, što je neophodno za početak izgradnje projekta „Beograd na vodi”.

Vučić: Svarovski će zaposliti 600 ljudi

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u Subotici radove na izgradnji fabrike austrijskog koncerna Svarovski, koji će u ovom gradu proizvoditi široku paletu svojih proizvoda …

Gasprom preti Ukrajini obustavom gasa

Ruski državni gigant Gasprom je danas zapretio da će obustaviti izvoz gasa u Ukrajinu zbog duga od 1,89 milijardi dolara.

Potpisan ugovor o kreditu iz Emirata

U Abu Dabiju potpisan ugovor o kreditu od milijardu dolara Ujedinjenih Arapskih Emirata Srbiji. Sporazum o kreditu odražava značajan rast odnosa dve zemlje, ocenio ministar finansija Lazar Krstić, koji…

Krstić: Sutra ugovor o kreditu sa Emiratima

Ugovor o zajmu Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara za budžet Srbije i kreditu za navodnjavanje od 100 miliona dolara biće potpisan sutra u Abu Dabiju, najavio ministar Lazar Krstić. …

Globalna tržišta tonu zbog Ukrajine

Akcije na globalnim berzama pale su danas, nakon rasta strahovanja od mogućeg sukoba između Ukrajine i Rusije, zbog kog su se investitori okrenuli sigurnijim ulaganjima u zlato i jen.

Gasprom: Mogući problemi u isporuci gasa Evropi

Ruski Gasprom je objavio da ne isključuje mogućnost poremećaja u isporukama gasa Evropi zbog političke krize u Ukrajini, ali i da nastavlja s ulaganjima u izvozno orijentisane poslove, kao što je…

„Beograd na vodi” predstavljen u Dubaiju

Master plan projekta „Beograd na vodi” predstavljen u sedištu partnerske kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U izgradnju projekta biće uključene firme i arhitekte iz Beograda, a oko 20.000…

Ruska kompanija zainteresovana za „Simpo”

Potencijalni strateški partner kompanije „Simpo” je ruska kompanija „Delo”, koja je visoko pozicionirana u svojoj zemlji i sa kojom „Simpo” pregovara već godinu dana, rekao vicepremijer Aleksandar…

KAP prodat Unipromu Veselina Pejovića

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Veselin Perišić prihvatio je da imovinu te fabrike proda nikšićkoj kompaniji Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović, za ponuđenih 28 miliona…

Avionom do Amerike za 10 dolara!

Irska niskotarifna aviokompanija Rajaner (Ryanair) planira da uvede letove iz Evrope za SAD po ceni od 10 dolara.

Očekivana propast bitkoina

Japanski ministar finansija Taro Aso izjavio je danas da je propast bitkoina neizbežna, u vreme kada je Vijetnam zabranio korištenje ove virtuelne valute.

Previous articlesNewer articles

News

Preminuo Gabrijel Garsija Markes

Dobitnik Nobelove nagrade Gabrijel Garsija Markes preminuo je u 87. godini života.

Оther news