Dupliran mamac - 4.000 evra po novom radniku

desk - 2012-03-24 11:11 AM

Vlada Srbije usvojila je novu uredbu pa će se velikim investitorima davati najmanje 4.000 evra po novootvorenom radnom mestu.

Kako su istakli u Ministarstvu ekonomije, maksimalni iznos podsticaja zadržan je na 10.000 evra po radnom mestu, ali je novom uredbom ukinut sistem duplih iznosa podsticaja za devastirana područja i područja od posebnog interesa.

Sada postoje četiri grupe razvijenosti opština koje proizilaze iz zvanične Vladine klasifikacije razvijenosti, a one uslovljavaju samo minimalni iznos investicije koja se može podržati Uredbom, kazali su u Ministarstvu ekonomije.

Za dobijanje podsticaja za direktne investicije u, na primer, najnerazvijenijoj, četvrtoj grupi, potrebno je minimalno ulaganja od 500.000 evra, precizirali su u Ministarstvu.

Novom uredbom uveden je i sistem bodovanja različitih kriterijuma na osnovu kojih se određuje iznos podsticaja po otvorenom radnom mestu u Uredbi, navodi se u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Prema uredbi, investitori podsticaje mogu da dobiju za otvaranje najmanje 50 radnih mesta.

U Agencija za investicije i promociju izvoza Srbije (SIEPA) agenciji Beta su kazali da je od 2006. godina, kada je započela dodela podsticaja za investitore, finansirano 226 projekata, kojima je otvoreno 40.088 radnim mesta.

U projekte je investirano 1,3 milijarde evra, a ukupan iznos odobrenih podsticajnih sredstava koji je država odobrila investitorima je 224 miliona evra.

Kako su istakli u SIEPA, podsticaje su dobila 122 domaća i 104 strana investitora. (Beta)

Comments

Biznis

Bez brige zbog oscilacija kursa dinara

Oscilacije kursa dinara ne bi trebalo nikoga da zabrinu, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković za RTS. Iz međunarodnog okruženja već dolaze stabilizujući efekti a postoji i veliko interesovanje…

Nastavljena proizvodnja u „Fijatu”

Prozvodnja u fabrici „Fijat automobili Srbija” u Kragujevcu nastavljena je jutros posle trodnevnog prekida.

Vučić: U Srbiju vredi ulagati

Srbija će sve svoje obaveze prema investitorima ispunjavati tačno i na vreme i time pokazati da je pouzdan i ozbiljan partner i zemlja u koju vredi ulagati, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Antić najavio poskupljenje struje

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić najavio je da će struja u Srbiji poskupeti, ali nije precizirao kada ni za koliko.

Od dijaspore stiglo 1,27 milijardi evra

Prema podacima Narodne banke Srbije, od naših ljudi s raznih strana sveta za prvih šest meseci 2014. godine u Srbiju je stiglo 1,27 milijardi evra.

Kostić: Prihvatiću Vučićevu ponudu

Vlasnik „MK grupe” Miodrag Kostić je potvrdio da će prihvatiti poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića da pomogne u restrukturiranju nekog javnog preduzeća - gubitaša. Očekuje da to bude preduzeće…

Daleki istok „bliži” srpskim turistima

Od dolaska „Etihada” i drugih arapskih avio-prevoznika na srpsko tržište, cene aranžmana za Daleki istok i neke prekomorske destinacije niže su za 30 do 60 odsto. Čarter-saobraćaj prvi put nije…

Moskva ipak neće proterati Mekdonalds

Ruske vlasti ne nameravaju da zabrane rad američkom lancu restorana brze hrane „MekDonalds” (McDonald´s), izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič.

Rusi odobrili uvoz naših mlečnih proizvoda

Ruski organ za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda Roselkhoznadzor objavio je danas kako je dozvolio uvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u članice Carinske unije, koju čine Belorusija, Kazahstan i Rusija …

Ruske sankcije i automobilskoj industriji?

Nakon zabrane uvoza hrane sa zapada, Rusija razmatra da uvede sankcije i evropskim proizvođačima automobila. U ovom trenutku to bi za „Reno”, „Folksvagen”, „Ford” i „Škodu” značilo…

Gasprom: Priče o promeni trase preuranjene

Odgovorajući na spekulacije o promeni trase „Južnog toka”, iz „Gasproma” ističu da je rano da se govori o tome, jer su, kako kažu, razgovori o regulatornim pitanjima još u toku.

Rusi traže srpski sir

Izvoz u Rusiju jedinstvena je šansa koju Srbija mora da iskoristi, ali samo ako bude poštovala ruske visoke standarde i pravila, rekla je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Brisel od kandidata očekuje da ne preuzmu mesto EU na ruskom tržištu

Evropska unija očekuje da zemlje kandidati koje pregovaraju o članstvu u EU, uključujući Srbiju i naročito Tursku, kao ni Brazil, Argentina, Urugvaj, Švajcarska i drugi ne iskoriste ruske uzvratne…

Soroš uložio pare u krah Vol strita

Svetski poznati berzanski špekulant milijarder Džordž Soroš, koji se svojevremeno proslavio time što je pogodio pad funte, sada se na berzi „kladi” u krah Volt strita.

Emirati osnivaju banku u Srbiji

Izvršni odbor Narodne banke Srbije dao je preliminarno odobrenje da se u Srbiji osnuje banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja će kod nas poslovati pod imenom „Mirabank, akcionarsko društvo Beograd”,…

Zalihe gasa dovoljne za tri meseca

Rezerve gasa u Banatskom Dvoru u slučaju krize mogu da zadovolje potrebe stanovništva do tri meseca, izjavio je sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.

Zvono za uzbunu u evrozoni

Nemačka, Francuska i Italija nisu uspele da ostvare privredni rast tokom proleća. Glavni uzroci negativnog kretanja mogu biti geopolitičke tenzije zbog ukrajinske i bliskoistočne krize. Nemačka tvrdi…

Nada za Železaru, tri ozbiljna investitora

Vlada će pokrenuti postupak privatizacije smederevske „Železare”. Premijer Aleksandar Vučić ističe da je rešavanje problema „Železare” prioritet, jer državu taj gubitaš mesečno košta…

Koje poslove niko neće?

Uprkos velikoj nezaposlenosti, neki poslodavci teško dolaze do radnika. Pojedina radna mesta ostaju upražnjena i više od godinu dana. Iako je najčešće reč o fizičkim poslovima, ponekad se za posao…

Prodaja 502 firme oglašena u Fajnenšenel tajmsu

Agencija za privatizaciju Srbije danas je objavila javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 srpska preduzeća, između ostalog i u „Fajnenšel tajms” …

Crnogorci i Hrvati na mukama zbog Rusije

Sankcije Rusiji, koje su uvele Crna Gora i Hrvatska, sada se tim zemljama vraćaju kao bumerang i nanose im veliku štetu, navodi se u komentaru „Glas Rusije”.

Rusi izabrali: Uvoziće hranu iz Srbije

Srbija je jedna od zemalja sa liste prioritetnih iz kojih će Rusija uvoziti poljoprivredne i prehrambene proizvode nakon što je dosadašnjim snabdevačima uvela sankcije.

Zašto SAD nadzire račune u Srbiji?

Poslednjih nedelja RTS-u se javilo više gledalaca sa žalbom da su im, prilikom otvaranja računa bilo za firmu ili fizičko lice, u bankama tražili da potpišu saglasnost da Poreska uprava SAD ima pravo…

Koliko je Evropa spremna za gasnu krizu

Posle najave ukrajinskog premijera da bi ta zemlja mogla da zaustavi tranzit ruskog gasa, zemlje uvoznice pune skladišta. Ministar Aleksandar Antić poručuje da resorno ministarstvo i Vlada prate situaciju…

Ruski embargo na uvoz - šansa za Srbiju?

Posle zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Poljske u Rusiju, očekuje se da izvoz srpske hrane u tu zemlju dostigne 300 miliona dolara. Sankcije koje je Rusija uvela nekim zemljama mogu da nam posluže…

Planovi za gradnju tunela između Rusije i Krima

Ruski milijarder i biznismen Genadij Timčenko, izjavio je danas da je spreman da izgradi železnički tunel ispod Kerčkog moreuza koji će povezati Krim i kontinentalni deo Rusije.

SAD i dalje najveća ekonomija, Kina u porastu

Sjedinjene države su i ove godine zadržale poziciju najveće svetske ekonomije sa BDP-om od 17,5 biliona dolara. Na drugom mestu je Kina, koja ima BDP od 10 biliona dolara.

Beko na čelu „Železnica Srbije”

Biznismen Milan Beko prihvatio je ponudu premijera Aleksandra Vučića da preuzme upravljanje „Železnicama Srbije”, piše „Blic”.

Previous articlesNewer articles

News

Dan kada su SAD zanemele

Na današnji dan pre 13 godina dogodio se teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu.

Оther news