Vučić: Poziv SPS-u

desk - 2012-06-15 05:45 PM

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da je ta stranka zvanično pozvala Socijalističku partiju Srbije na razgovore o formiranju republičke vlade.

„SNS poziva SPS da krenemo u razgovore o formiranju vlade. Smatramo da Srbija nema vremena za gubljenje”, istakao je Vučić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Vlada neće biti formirana za četiri dana, ali bi se, kako kaže Vučić, do ponedeljka moglo znati koje političke stranke bi mogle da učestvuju u njenom formiranju.

Lider SNS-a rekao je da postoje četiri prioriteta i cilja koje bi buduća vlada trebalo da ostvari, odnosno oko čega bi trebalo da se postigne dogovor.

Prvi politički i strateški cilj jeste, navodi Vučić, onaj o kome je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić govorio u Briselu – da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Slede ekonomske reforme, borba protiv korupcije i kriminala i ispitivanje svih „pljačkaških privatizacija”, te pitanje kako i na koji način sačuvati teritorijalni integritet Srbije ne odustajući od evropskog puta.

Lider SNS-a smatra da će se do ponedeljka znati ko će formirati vladu, ali ne i da će ona do tog dana biti formirana, kako su neki interpretirali njegovu izjavu.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je razgovarao sa funkcionerkom URS-a Suzanom Grubješić, Vučić je u šali odgovorio da se sa njom nije sreo, ali da će je pozvati na kafu.

DS, SPS, LDP i URS o vladi

Demokratska stranka danas će održati dodatne konsultacije vezane za formiranje Vlade sa koalicijom SPS-PUPS-JS, LDP-om i URS-om, saopšteno je iz te stranke.

Demokratska stranka održala je ranije danas sednicu užeg Predsedništva na kojoj je razmatrana situacija vezana za formiranje Vlade Srbije.

Na sednici užeg Predsedništva DS-a zaključeno je da ta stranka treba da intezivira pregovore vezane za pravljenje programske Vlade zasnovane na odgovornoj ekonomskoj politici, borbi protiv siromaštva i borbi protiv korupcije, sa ciljem da ta Vlada bude stabilna i podržana od široke većine u Skupštini Srbije. (RTS)

Comments

Politika

Vučić: Nema razgovora jezikom ultimatuma

Premijer Aleksandar Vučić istakao je da sa Srbijom danas niko ne razgovara jezikom ultimatuma, niti bi on lično tako nešto dozvolio.

SAD poštuju prijateljstvo Srbije i Rusije, ali...

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je danas da SAD poštuju tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije, ali da svet neće pozdraviti neosuđivanje ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine …

Le Penova unuka protiv balkanizacije Francuske

Posle Žan-Marija le Pena i njegove najmlađe ćerke Marin le Pen, ekstremna desnica u Francuskoj dobila je i trećeg političara iz te porodice.

Ambasador Japana „očitao bukvicu” političarima u BiH

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Jamazaki očitao je lekciju političarima u toj zemlji, poručivši im da su „korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima,…”

Putin: Manite se ishitrenih zaključaka!

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas, u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, da je važno uzdržati se od ishitrenih zaključaka.

Vučić: Milion evra pomoći Doboju i Šamcu

Srbija je izdvojila milion evra pomoći za Šamac i Doboj za obnovu štete nastale u nedavnim katastrofalnim poplavama, izjavio je premijer Aleksandar Vučić tokom boravka u Republici Srpskoj.

Ešton: EU vrlo zabrinuta zbog eskalacije nasilja u Gazi

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton naglasila je da je taj blok zemalja „vrlo zabrinut” zbog eskalacije nasilja u pojasu Gaze, uključjući obnovu raketne vatre na…

Kad Srbija dobija novi Ustav?

Kao deo procesa pristupanja EU, Srbiji predstoji usvajanje novog Ustava. To kažu i u vladajućoj koaliciji, ali i u ostalim parlamentarnim strankama.

Turska i Balkan izgubljeni u prevodu

Nijednog sekunda nismo nijednu ružnu reč uputili Bošnjacima, niti ćemo to da učinimo, rekao je premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. …

Vujović: Razumno smanjenje plata i penzija za po 10 odsto

Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je danas da smatra „razumnim” da plate u javnom sektoru i penzije ove godine budu smanjene za po deset odsto.

Krstić: Spor oko tempa reformi

Srbija mora da pokaže da su njene javne finansije održive, rekao je za RTS Lazar Krstić, koji je u subotu podneo ostavku na mesto ministra finansija. Napominje da smo mogli da kupimo još malo vremena…

Hitan sastanak Vučića i Dodika zbog Erdogana

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, najavljeno je iz Vlade Srbije.

SNS: Stabilnost države prioritet

Politička i ekonomska stabilnost države je osnovni cilj Srpske napredne stranke i Vlade Srbije, rekla je potpredsednica naprednjaka Maja Gojković nakon sednice Predsedništva stranke.

Ministar Krstić podneo ostavku

Ministar Lazar Krstić podneo je ostavku, ali ostaje specijalni savetnik premijera Aleksandra Vučića. Dušan Vujović će privremeno preuzeti resor finansija. Prethodno je Vlada usvojila nacrte zakona…

Vučić: Ne odustajem ni za jotu od reformi

Srbija je konačno i suštinski krenula u ekonomske reforme i to više nije prazna priča kao u prethodnih 13 godina, rekao je premijer Aleksandar Vučić. Poručio je da „ni za jotu” neće odustati…

Vučić: Apsolutno sam opredeljen za reforme

Apsolutno sam opredeljen i posvećen sprovođenju reformi u Srbiji, pre svega u cilju stvaranja povoljnije klime za poslovanje i privlačenje investicija, i verujem da će taj proces biti uspešan, poručio…

Obama: SAD će pomoći Izraelu

Predsednik SAD Barak Obama rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da su SAD voljne da pomognu u postizanju prekida vatre između Izraela i Hamasa.

Dva uslova da počnu pregovori sa EU

Poslanici CDU u Bundestagu preneli su srpskim vlastima uslove koje moraju ispuniti da bude otvoreno prvo poglavlje pregovara sa EU, piše Danas.

Velja novinarki poslao 101 ružu, u znak izvinjenja

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić uputio je danas javno izvinjenje novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Milici Šarić navodeći da nije postojala…

Šešelj ostaje u pritvoru

Vojislav Šešelj ostaje u pritvoru Haškog tribunala. Sudije su odlučile da obustave proceduru za privremeno oslobađanje lidera radikala, pošto optuženi nije želeo da se obaveže na ograničenje…

Devenport: Uskladite spoljnu politiku sa EU

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da bi Srbija, kao država kandidat za članstvo, trebalo da postepeno usklađuje svoje spoljnopolitičke pozicije sa EU i da je to i deo njenih obaveza…

Obnova infrastrukture do oktobra

Sva infrastruktura, osim energetike, biće obnovljena do oktobra, kuće do jeseni, a škole moraju početi da rade u septembru, kaže za RTS ministarka građevine Zorana Mihajlović. Ističe da će se…

Šokenhof u Beogradu o EU, Kosovu...

Poslanik i spoljnopolitički savetnik vladajuće nemačke koalicije Andreas Šokenhof i Hans Joakim Falenski dolaze danas u dvodnevnu posetu Beogradu.

Vučić: Srbiji najbolji uslovi za „Južni tok”

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je srpska delegacija u Moskvi postigla mnogo i najavio potpisivanje ugovora o izgradnji „Južnog toka”. Premijer je istakao da je Srbija…

Vučić: Putin do kraja godine u Beogradu (video)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin do kraja godine posetiti Beograd.

Vučić Medvedevu: I Rusija i EU (video)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da Srbija želi da postane deo EU, ali da ne želi da narušava odnose sa Rusijom.

Dačić: Svestrana saradnja sa UN

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa Irenom Vojačkova-Soloranom, stalnim koordinatorom UN u Srbiji, o pripremama donatorske konferencije koja će…

„Moskva zadovoljna stavom Beograda”

Poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi, 7. i 8. jula, biće posvećena ekonomskim, političkim i humanitarnim pitanjima, ali će tema svakako biti i Ukrajina.

Vučić: Nasušna potreba zemlje da se promeni

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da se Vlada na čijem je čelu neće plašiti i neće odustati, da je reč o nasušnoj potrebi zemlje da bar proba da se promeni i naglasio da je rad jedini način…

Putin čestitao Obami Dan nezavisnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je američkom predsedniku Baraku Obami nacionalni praznik - Dan nezavisnosti SAD, izražavajući nadu da će se odnosi između SAD i Rusije „bez obzira na teškoće…”

Previous articlesNewer articles

News

Udovički: Promene ili „grčki scenario”

Srbiju čeka „grčki scenario”, ako ne napravi radikalne promene u svim sektorima do kraja godine, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Оther news