Tableti će do 2016. zameniti laptope

nebojsa - 2012-07-07 10:49 AM

Istraživanje NPD kompanije pokazuje da tablet tržište ozbiljno ugrožava laptop i netbuk računare.

Prema rezultatima analize istraživačkog kabineta NPD, tableti će biti „razvojni pokretač” na tržištu prenosivih uređaja narednih godina.

Iako će prodaja prenosivih računara biti povećana sa 208 na 393 miliona između 2012. i 2017. godine, prodaja tableta će, istovremeno, biti povećana sa 121 na 416 miliona, prenela je agencija AFP.

Na rast prodaje će uticati velika potražnja u severnoj Americi, Japanu i zapadnoj Evropi, kao i na tržištima u razvoju, za koja se spremaju posebne verzije jeftinih tablet uređaja, poput onih u Indiji. (Mondo)

Comments

Nauka i tehnologija

Google priznao: Da, čitamo vam mejlove

Ova kompanija pregleda poruke kako bi prepoznala neželjenu poštu i opasni softver s jedne, kao i važnu poštu s druge strane, ali i zbog oglašavanja, odnosno stvaranja reklama prilagođenih korisnicima …

Gasi se bitkoin platforma

Posrnula japanska platforma za trgovinu bitkoinom, MtGox, podnela je danas zahtev za likvidaciju svih njenih aktiva, odustavši od planova da restrukturiše poslovanje tokom zaštite koju…

Prihod kompanije Intel skoro 13 milijardi dolara

Kompanija Intel ostvarila je u prvom kvartalu ove godine prihod od 12,8 milijardi američkih dolara, operativnu dobit od 2,5 milijardi, neto dobit od 1,9 milijardi dolara i zaradu po akciji od 38 centi …

Kontaktna sočiva sa kamerom

Kompanija Google prijavila je patent „kontaktna sočiva sa integrisanom minijaturnom kamerom čija se kontrola obavlja treptanjem”.

Displej sa najvećom gustinom piksela

Kompanije Acer Display i Quanta Display spojile su se 2001. godine kako bi napravile AU Optronics iz Tajvana, a njihova dugogodišnja saradnja rezultirala je ekranom…

Dostupan Windows Phone 8.1

Kompanija Microsoft omogućila je svojim korisnicima nadogradnju na verziju 8.1 svog Windows Phone operativnog sistema.

„Gugl” kupio firmu za proizvodnju dronova

Američki tehnološki gigant „Gugl” kupio je kompaniju „Titan aerospejs”, koja se bavi proizvodnjom dronova, a za čiju je kupovinu bio zainteresovan i „Fejsbuk”, piše sajt Mashable.com …

Dokaz moći: „Epl” pravi hidroelektranu

Kompanija „Epl” odlučila je da izgradi hidroelektranu kako bi napajala svoj centar u Oregonu.

Kinezi „štampaju” 10 kuća za dan!

Za manje od 24 sata, kineski građevinari uspešno „odštampali” delove za izgradnju 10 kuća uz pomoć samo jednog tri-de štampača!

Uz „galaksi S5” pametni sat

„Samsungova” zvezda, pametni telefon „galaksi S5” je stigao u „Vip” centre. Prvih 200 kupaca će, kako najavljuju u kompaniji, na poklon dobiti novu generaciju pametnog sata „Gear 2…"

Gugl naočare dostupnije potrošačima

Kompanija Gugl (Google) objavila je da će omogućiti naručivanje njenog modela naočara povezanih na internet, čime će veći broj ljudi nego do sada biti u prilici da ima te naočare koje…

Ukida se dopisivanje preko Fejsbuk aplikacije

Najveća društvena mreža Fejsbuk počela je sa testiranjem nove verzije aplikacije koja neće sadržati mogućnost otvaranja poruka.

Srbin iz Gugla: U Beogradu sam bio bez posla, u Americi me svi traže

Na SAE Insititutu za veb dizajn i za 3D grafiku na veb sajtovima, Aleksandar Rodić, je studentima održao predavanje kako izgleda graditi karijeru u razvijenim zemljama i kako je to raditi za najboljeg…

Prestaje podrška za Windows XP: Podaci više nisu sigurni

Nakon 12 godina, „Microsoft” prestaje da podržava operativni sistem „Windows XP”.

Will.i.am predstavio svoj pametni sat

Pop zvezda Will.i.am predstavio je u emisiji Alena Kara pametni sat za koji kaže da ga je sam napravio i da će njegova prodaja početi u julu.

I Tošiba ulazi na tržište pametnih satova

Toshiba je predstavila svoju verziju čipseta za sve popularnije „nosive” uređaje poput pametnih satova. Radi se o procesoru oznake TZ1001MBG.

Line - nova društvena mreža koja osvaja svet Anketa

Japanska društvena mreža Line koja je ekvalent mrežama Skype, Twitter, Facebook i Instagram saopštila je da je do 1. aprila registrovala oko 400 miliona korisnika…

Kako da zaštitite uređaj od vode: Pirinač skuplja vlagu

Kada telefon, tablet ili laptop dođu u kontakt s vodom, postoji više načina za spasavanje.

Yahoo nudi novu zaštitu podataka

Američka kompanija Yahoo saopštila je da je potpuno zaštitila protok informacija između svojih centara sa podacima i elektronskom poštom drugih provajdera, kako bi zaštitila korisnike…

Yahoo sprema konkurenciju za YouTube

Kompanija Yahoo je navodno radi na svom jedinstvenom servisu za video snimke koji bi trebalo da bude pandan Google-ovom YouTube-u.

Gledajte kroz telefon dok kucate poruke

Kompanija Apple registrovala je patent koji omogućava prikaz videa kao pozadine za pisanje poruka, tako da korisnik može da vidi šta se nalazi ispred njega.

Android 4K televizor iz Philipsa

Kompanija Philips planira da značajno pojača svoj položaj na tržištu televizora, pa je tako predstavila nove modele oznake 8809.

Sony predstavio digitalni papir

Za nekoliko nedelja japanski proizvođač će početi sa prodajom digitalnog papira, uređaja koji je najavljen prošle godine.

Ovo je kraj plastičnih flaša?

Trojica studenata dizajna smislili su kako da reše problem plastičnog otpada širom sveta. Pošto najveći deo tog otpada čini plastična ambalaža, oni su napravili alternativu od jestivih algi.

Apple prodao pola milijarde ajfona

Kompanija Apple je do kraja prošle godine prodala 472 miliona komada ajfona računajući sve generacije do sada.

Pretvorite dlan u daljinski za svaki uređaj

FIN je uređaja iz jednog od novih startap kompanija koji služi za upravljanje svim uređajima koji imaju prefiks „pametni” pretvarajući vaš dlan u daljinski upravljač.

Instagram stigao do 200 miliona korisnika

Društvena mreža za razmenu fotografija je u poslednjih pola godine narasla za 50 miliona korisnika i na taj način dostigla neverovatnu cifru od 200 miliona.

Virtualna realnost dolazi u pravi život

„Fejsbuk” postao vlasnik firme „Okulus VR” za dve milijarde dolara. Najnovijom kupovinom Zakerbergova kompanija najavila dolazak virtualne realnosti u svakodnevni život!

Stižu dizajnerske Google naočare

Proizvođač naočara za sunce Luxottica i kompanija Google započeli su partnerstvo koje će uključivati drugačiji dizajn njihovih „pametnih” naočara.

Android menja BlackBerry u Beloj kući

Prema nezvaničnim informacijama službenici američke vlade počeli su testiranjem Android telefona koji bi mogli da zamene BlackBerry telefone.

Previous articlesNewer articles