Slavski kolač

Date: May 5, 2014. | Category: Breads and Pastries | Cuisine: Serbian


Pomoravka

Zooom

Skill Level

moderate

Moderate

Prep Time

3 hours

Total Time

3 hours

Introduction

Ovde već ima dosta recepta za slavski kolač, svako ga pravi na svoj način, ja moj pravim ovako.


Ingredients

750 gsvenamenskog brašna
15 gsuvog kvasca
1 kašikasoli ili po ukusu
1 kašičicašećera
2jaja i 1 belanac
350 mltoplog mleka
25 mlBogojavljenske vodice
75 gomekšalog putera
80 gotopljenog putera
1 kašikamleka
Za ukrase na kolaču:
3prepune kašike brašna
2prepune kašike gustina
po potrebi voda (nekoliko kašika)

Method

1

U veću posudu za mešenje prosejati brašno i so.

2

Zagrejati svo mleko pa od te cele smese uzeti pola, dodati suvi kvasac i kašičicu šećera promešati i ostaviti na stranu da kvasac naraste.

3

Umutiti viljuškom jaja i belanac. U prosejano brašno napraviti udubljenje, dodati otopljen puter, umućena jaja i nadošli kvasac i ostatak toplog mleka sve to sjediniti i isipati na radnu površinu i mesiti oko desetak min. Testo treba da bude elastično i glatko.

4

Oblikovati ga u loptu, premazati sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko sat vremena (ja obično zagrejem vrlo malo rernu i ostavim pokriveno testo da raste u rerni).

5

Od brašna, gustina i nekoliko kašika vode umesiti tvrdo testo (ako je potrebno dodati još malo vode) i ostaviti ga u zdelicu, i pokrite ga, da vam se ne suši.

6

Naraslo testo isipati na radnu površinu i premesiti, ja nisam posipala brašnom radnu površinu jer mi se testo nije lepilo, ako vam se testo lepi posuto brašnom vrlo malo.

7

Podeliti na 4 loptice i jednu od tih loptica podeliti na pola, ali da jedna od tih polovina bude malo veća (od nje ćete plesti pletenicu)

8

Sve loptice premesiti i rastanjiti u veličinu većeg plićeg tanjira, dve loptice premazati sa po 25 g omekšalog putera i staviti ih jednu preko druge a treću nemojte premazati, nju stavite zadnju.

9

Ostaviti ih da se testo malo odmori.

10

Za to vreme, od zadnje loptice od koju ste podelili na jednu veću i jednu manju lopticu od one manje oblikujte kuglu, a od veće podelite na tri jednaka dela, razvaljati pomoću vaših dlanova i prstiju na dužinu oko 25 cm. Uplesti ih u pletenicu i ostaviti zajedno sa loptom, i pokriti ih providnom folijom.

11

(ovo nije originalna slika pletenice jer ovo treba da vam bude okruglo, ne spljoštano, ali ja nisam uslikala ovog puta, stavljam sliku samo da vam dam ideju kako se radi).

12

Premazano testo, koje se odmaralo, rastanjiti u pravougaonik što veći mošete i testo neka vam bude što tanje, premazati sa ostakom putera i urolati testo u rolat.

13

Seći rolat na šnite oko 3 cm širine.

14

Šerpu, prečnika 25 cm, dubine oko 7-8 cm dobro namazati puterom (ja koristim sprej za pečenje) u sredinu staviti loptu, koju ste prethodno oblikovali, okolo lopte ređati komadiće rolata, koje ste prethodno isekli, ostavljajući da imate po malo mesta i pored lopte u sredini i oko ivice šerpe, kad ste ih sve naređali onda uzeti pletenicu i obaviti oko lopte da vam se blago naslanja na ivice rolata, blago pritiskajući prstima prema dole da vam lepo "legne" u prazno mesto.

15

Sada uzeti testo od brašna i gustina premesiti ga još jednom i rastanjiti što tanje možete. Pomoću pečata napraviti 5 pisanica, izrezati oštrim nožem. Testo premazati sa umućenim žumancetom i kašikom mleka i onda stavljati pečate da vam bude kao krst, od ostatka testa praviti šta želite, knjigu, burence, ptičice, klasje žita.

16

Prekriti folijom i ponovo ostaviti da vam naraste, oko sat vremena, na toplom mestu.

17

Peći oko 45 do 50 min. na 175°C ili dok vam blago ne porumeni. Kolač je gotov kad za njegovu veličinu je dosta lagan. Ako vam kolač počne više da rumeni odozgore, prekriti ga folijom.

18

Gotov kolač premazati parčetom putera i ostaviti oko 5 min. u šerpi ali ga prekriti sa kuhinjskim papirom i čistom krpom.

19

Izvaditi iz šerpe uviti ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

20

Srećna Vam slava!!!!


People who like this recipe

  • okica58
  • srem54
  • terra
  • antologia
  • trlja
  • Radag
  • Vaga
  • branalkc
  • lilijan53
  • mstrike
  • draganaSC
  • mara
  • Roza15
  • viki-3
  • Dzuli
  • Jelena76
  • carla121
  • SweetTooth
  • zemunka
  • sarajevo59
  • s481911p
  • Pavlova
  • Gulaj
  • jedna_iz_bg
  • Smaragdna
  • bakica
  • atina
  • kriska
  • Asja
  • appassionata
  • stara_nova
  • sarajevo
  • maestro

Comments

Asja - Jan 22, 2012.
ove godine je slava pala na posni dan

ZOKA10 - Jan 22, 2012.
Da ako je posna slava onda ovaj recept ne vredi ;)

Pomoravka - Jan 22, 2012.
Ja uopšte nigde nisam napisala da je ovo postan slavski kolač, napisala sam samo da je slavski kolač.

kriska - Jan 22, 2012.
Divan ti je slavski kolač Pomoravka

Chian - Jan 22, 2012.
prelepo!

DZEKSON - Jan 22, 2012.
Svaka cast,domacice!

mediteraneo - Jan 22, 2012.
Заиста, мало уметничко дело.
Него, када ћемо добити рецепт за оне кошнице? Чекамо.
Хвала.

Pomoravka - Jan 22, 2012.
Košnice napisah recept i kad sam pritisla objavi recept, nigde ga nema, sad čekam Maestra da pogleda šta se dešava,tako sinoć napisah komentar ispod dimljenke šunkice na diskusijama i nigde ga nema...ovde se čudne stvari dešavaju.

Pomoravka - Jan 22, 2012.
Hvala svima

ZOKA10 - Jan 23, 2012.
Ih Pomoravka sto se vredjas? Ja samo onako rekao. Slavski kolac se koristi u slavskom obredu. E sad ovaj tvoj nije za posne slave ili kada je mesna slava sredom i petkom. Svestan sam da nisi napisala da je postan slavski kolac(prvi put cujem za tu kategoriju), ali nisi napisala ni da je za mrsne slave. Govorimo o hlebu koji ima svoje obredno znacenje, ali u stvari zaboravi...

Pomoravka - Jan 23, 2012.
Zoko,ja sam zadnja osoba koja će tako brzo da se naljuti, ako si ikada pisao recepte na ovom Kuvaru, videćeš da postoje opcije da li je recept postan? da, sa uljem,ne i ne znam,moj je stavljen u kategoriju NE i tako ih stavljamo u kategorije.Moj slavski kolač ovde je za mrsne slave, ko hoće posno ima i za njih, samo malo treba tražiti na pretzraživaču.
Kada bi se svako od nas bar malo potrudio da napravi,uslika,napiše i postavi recept video bi koliko to baš nije tako jednostavno, svako može da dođe uzme recept i napiše tek onako nešto, video bi da bi i ti reagovao na način na koji sam i ja, ali se nisam naljutila,jer svako ima pravo da napiše šta hoće,naravno i ti.Topli pozdrav

zorana-zoe - Feb 14, 2012.
Recept je fantastičan a može se potpuno po analogiji primeniti na postan slavski kolač.Jaja se mogu izbaciti,umesto putera margarin a umesto mleka kisela voda u istoj srazmeri kao u ovom receptu.Ovaj mi se kolač svideo jer ga oprobani majstor za hlebna testa pravio i vredi ga naučiti baš tako,kad je mrsna slava.Dobar kolač ne čine ni jaja ni puter ni mleko nego napor onog koji ga mesi i blagodat Božija.

Pomoravka - Feb 14, 2012.
Hvala,draga Zorana.Baš kao što si rekla, ali ću probati da ga napravim posnog,pa kad usavršim recept,postaviću ga. Topli pozdrav

mrva29 - Feb 10, 2013.
Draga Pomoravka, divan je slavski kolac! Sigurno cu isprobati recept za moju slavu, Sveti Djurdjevan. Hvala za prelep recept! Pozdrav :)

Pomoravka - Feb 11, 2013.
Hvala ti puno...i srećna slava unapred!!! Sve [to se radi sa ljubavlju, biće odlično.

Dzuli - Jan 6, 2014.
Ovaj recept je stvarno super! Ukusan nema sta :) you rock the party that rocks the party :)

Pomoravka - Jan 8, 2014.
Hvala Dzuli

sarajevo - May 6, 2014.
Prelijepo,svaka ti cast domacice

gagica - May 6, 2014.
Prvi put u zivotu sam pravila Slavski kolac i to bas po ovom receptu i super je ispao. Pozdrav. Hvala za recept.

Pomoravka - May 7, 2014.
Sarajevo - hvala a tebi Gagice, bravo i radujem se da ti je slavski kolač uspeo.Srećna vam slava!!!!

CEO - May 9, 2014.
Slavski kolac/Pogaca vam je predivna. Srecna Slava (sa malim zakasnjenjem). Ja sam licno do sada zbog moje Slave (koja je inace posna) modifikovala neke "mrsne" Slavske Pogace I bilo je super. Sve se moze kad se hoce, samo treba malo strpljenja I truda. Ja sam licno mnogo zahvalna osobama koje uloze svoj trud I vreme da nam postave ove predivne recepte, a na nama je da ih probamo ili ne ili da ih modifikujemo prema nasim potrebama. Hvala jos jednom I veliki pozdrav!!!

olja265 - May 10, 2014.
Prosle godine sam pravila slavski kolac po ovom receptu. Naravno da je predobar kao i svi tvoji recepti ;)

Pomoravka - May 12, 2014.
CEO,Od srca ti hvala i slažem se sa tobo, jako puno vremena treba da se jedan recept pripremi, uslika, napiše...ali mi smo to sami izabrali da uradimo, niko nas ne tera jer lepo je pomoći i naučiti nešto novo.
Olja, tebi od srca hvala

Sneksi - Jan 19, 2019.
Odlican je recept. Bas sad ga pravim. Nikada mi testo nije ispalo bolje.




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…