Salenjaci (Salčići)

Date: Jan 19, 2011. | Category: Breads and Pastries | Cuisine: Serbian


kangaroos

Zooom

Skill Level

moderate

Moderate

Prep Time

3 hours

Total Time

3 hours

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

U Australiji ljeto, temperatura se penje preko 35°C a moj sin kaže: " Mama, sanjao sam salenjake. Puno, puno salenjaka". "Kud baš u sred ljeta da sanjas zimski san" pitam i pokušavam ga uvjeriti da uz salenjake ide onaj poseban snježni, zimski ugođaj. Nudim u zamjenu razne voćne kolače, nešto osvježavajuće, lagano i naravno ne uspijevam. Pokleknem pred prvim njegovim osmijehom. Da li je moj sin sanjao baš ovakve salenjake - ne znam ali vrlo je moguće jer u našoj kući ovakvi se prave vec 30-ak godina.


Ingredients

Za dizano tijesto:
750 gbrašna
450 mlmlijeka
2-3jaja
2-3 supene kašikešećera
1puna čajna kašikica soli
3čajne kašikice suvog kvasca (može i svježi)
1čajna kašikica vanila esencije ili pun 'čep' ruma (po želji)
na vrh nožamuškatnog orašćića
Za premazivanje:
250-300 gsvinjskog sala (ja sam koristila lard)
Za posipanje:
šećer u prahu zamirisan vanilom

Method

1

Od gore navedenih sastojaka dobije se oko 50-ak salenjaka.

2

Umijesiti dizano tijesto od navedenih sastojaka, tako da se brašno izmješa sa kvascem, šećerom i soli, a toplo mlijeko, jaja i rum (ili vanila) se malo izmute i umješaju u brašno.

3

Mijesiti tijesto dok se ne dobije fina mekana masa. Ovaj proces se može olakšati ako imate pekač za hleb koji će da umijesi perfektno dizano tijesto.

4

Tijesto odmah podijeliti na 9 jednakih loptica (svaka oko 150 grama težine) i ostaviti ih na toplom mjestu, pokrivene toplom salvetom, da im se masa udvostruči (slika 2).

5

Kad se masa udvostručila (oko pola sata, što zavisi od topline prostorije, ali i svježine kvasca), lagano premijesiti loptice i još jednom ih pokriti i ostaviti da ponovo narastu.

6

Zatim razviti jednu lopticu na veličinu kore za tortu i premazati ju salom (koje je očišćeno od opne i žilica i samljeveno na mašini za meso). Pitajte kod vašeg mesara da li prodaje već pripremljeno salo za kolače. Ako je salo zamrznuto može da se nariba na trenicu direktno na razvijen list tijesta, a može se koristiti i omekšalo salo, sobne temperature koje treba prstima lagano utapkati na površinu tijesta (slika 2).

7

Ja sam koristila lard što je u stvari najfinija svinjska masnoća dobijena od topljenja sala, kojeg pekarsko kolačarski profesionalci koriste za dobijanje najfinijih peciva. Bez obzira koja masnoća će se koristiti važno je da ni jedna od ove dvije vrste nije u tečnom stanju.

8

Nakon prve loptice nastaviti sa razvijanjem preostalih loptica, svaka treba biti premaza salom ili lard-om i slagati ih jednu na drugu (kao kod slaganja torte - slika 2).

9

Zadnja deveta kora se ne premazuje. Pokriti naslagano tijesto toplom salvetom i ostaviti ga na radnoj površini oko 20-ak minuta.

10

Sad treba tijesto razvaljati oklagijom na debljinu oko pola centimetra (ne jako tanko). Tijesto će na dodir biti mekano, vazdušasto i jako fino će se razvaljati. Rezati kvadrate 8x8 cm. Na svaki kvadrat staviti malu kašikicu pekmeza. Ja sam koristila kupovni od kajsije (koji ne curi za vrijeme pečenja), domaći pekmez od šljive i fil od orasa.

11

Preklopiti kvadrat da dobijete trougao kojem treba lagano pritisniti ivice da se kolač zatvori i pekmez ne iscuri za vrijeme pečenja. Sad treba dužu stranu trougla uviti na suprotnu stranu od vrha i tako ćemo dobiti 2 mala kraka / repa (slika 3).

12

Jedan rep treba preklopiti preko drugog i samo malo pritisniti ili lagano 'uvrniti' da se repovi povežu jedan s drugim.

13

Na slici 3 se vidi gdje treba staviti pekmez. Na zamišljeni trougao, bliže vrhu ali ne ipak suviše blizu da pekmez ne iscuri. Salenjaci se malo razlistaju za vrijeme pečenja i izgledaju kao da će se otvoriti. Čak i ako pekmez malo proviri kroz listove salenjaka ništa se neće izgubiti na ukusu.

14

Savijene salenjake poslagati u podmazanu tepsiju i ostaviti ih na toplom oko 10-15 minuta da još jednom narastu i onda peći na 180-200°C oko 20-25 minuta. Za vrijeme pečenja salenjaci će se lijepo razlistati i vidjeće se svih 8 listova tijesta koje smo premazivali salom.

15

Vrući salenjaci se uvaljaju u šećer u prahu, a mogu se samo posipati šećerom u prahu ako se izbjegava veća konzumacija šećera.

16

Prohladiti malo salenjake i uživati u pecivu koje je izvana hrskavo, a unutra mekano kao duša.

17

Vrući ili hladni, i nakon 2 dana su ukusni i mekani. Čuvati ih, ako pretekne, dobro zatvorene. Naredno jutro su najbolji doručak uz toplo mlijeko ili čaj. Fino se nadopunjuju i sa čokoladnim mlijekom za dječije užine.

18

Da li još neko misli da se snovi ne mogu ostvariti? Mogu sigurno, samo treba sanjati.


People who like this recipe

  • zemunka
  • sorayaa
  • Mici55
  • Pomoravka

Comments

Ljiljana1953 - Jan 16, 2011.
Ovo je i moja mama pravila, topili su se u ustima!
Divno izgledaju.

Pomoravka - Jan 16, 2011.
Baš pomislih ma gde nadje salo, ovde u Torontu nemamo baš puno sreće sa njim, Jedna Majda je jednom našla salo i posle velike muke ga je bacila u djubre, tako da ne probasmo salenjake.
Hvala ti na ovom receptu, samo da mi prodje priprema oko slave, ovo ću sigurno isprobati.

Mici55 - Jan 16, 2011.
Cangaroos,nije tvoj sin jedini koji sanja ovo,i ja ih sanjam odavno ali retko kad mogu da nadjem salo.Izvrsni su!!!

sorayaa - Jan 24, 2011.
:( otkad ovo nisam jela....

a mnogo ih volim...

od tvog bureka i salcica..voda mi ide na usta.....prelepi su...




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…