Činija obložena testom

Date: Jan 20, 2011. | Category: Breads and Pastries | Cuisine: Serbian


kopiR

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

Ingredients

Testo:
1 kgbrašna
1 kafena šoljicazejtina
1jaje + 3 žumanceta
14 g.kvasca
1 kašičicašećera
1 kašičicasoli

Method

1

Zamesiti testo, odvojiti male loptice i od njih praviti trake (kao valjušci) dužine potrebne da obavije činiju. Činiju uzmemo onu u kojoj će se supa – čorba sipati. Treba da se dobiju oko 18 – 20 traka, što zavisi od veličine činije. Trake postaviti na dasku posutu brašnom, ali tako da je između razmak oko jedan santimetar. Preko tih tračića (one su duže) postaviti kraće tračiće, ali u suprotnom smeru, prepletati ih neizmenično tj. dok se ne dobije mreža u obliku kvadrata.

2

Činiju prevrnuti, namazati je puterom (malo onako u tankom sloju) i na nju pažljivo naneti napravljenu mrežu od testa. Blago pritisnuti testo, a one krajeve tračića (i kod dužih i kod kraćih) koji su višak odseći nožem. Napraviti još dve duže tračiće, isprepletati (uplesti) ih, pa sa njima napraviti ivice činije (kao venac oko gornjeg dela) tj. oivičiti je. Premazati žumancetom i peći.

3

Pre stavljanja u rernu, podmazati tepsiju, postaviti oblozenu činiju (tako okrenutu na dole) i peći kao svaku drugu pogaču.

4

P. S. Koristi se bela porculanska činija, a supe -čorbe koje se u njoj služe su one uz koje upotrebljavamo dodatke, tj. prerađevine od brašna.

5

Ko želi ove tračiće (18 – 20) da smanji broj, pravi ih malo deblje tj. šire. Mogu da se naprave i samo 5 malo širih traka i da se prepliću s više manjih. To je individualno, a zavisi od veličine, dubine činije.


People who like this recipe

  • bakica

Comments

No comments posted yet.



Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…