Đoto torta (ita. Giotto)

Date: Jan 29, 2011. | Category: Desserts | Cuisine: Serbian


Mici55

Zooom

Skill Level

moderate

Moderate

Prep Time

2 hours

Total Time

4 hours

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Ovo je jedna posebna torta, koju sam sa puno ljubavi pravila za jednu posebnu osobu, moju bratanicu. Na žalost, od samog početka je sve krenulo natraške. Original torta je pravougaona, a ja sam htela okruglu tortu. Ne razmišljajući da će okrugla biti manja, i da treba da smanjim količinu jaja i ostalih sastojaka, umesto jedne kore dobila sam celu pogaču. Razmišljajući šta ću sa tolikom korom, dođem na ideju da je presečem na pola i umesto dve kore koje sadrži original torta, ova moja ima tri. Takođe sam morala da smislim još jedan fil, jer je bilo premalo za tri kore.

Tortu sam prelila crnom čokoladom, a kada sam htela da napravim mrežu od bele čokolade, pukla mi je kesa i sva čokolada se razlila po torti. Nista drugo mi nije preostalo nego da skinem belu čokoladu i ukrasim je sa šlagom. Torta više nije bila onakva kakvom sam je ja zamislila. Na "zlatnu" foliju sam nanela pretanak sloj čokolade, tako da su mi posle skidanja folije ostale rupice. Mogu da zahvalim mom mužu da ova torta nije završila u smeću, jer sam zaista bila "vesela" da su me i komšije čule. Bilo kako bilo, od torte je ostalo samo jedno parče, što znači da je bila divnog ukusa mada na izgled i nije baš kako sam želela.

Ja ću napisati recept po kojem sam ja pravila ovu tortu koju najtoplije preporučujem.


Ingredients

12jaja
300 gšećera
200 gmlevenih, pečenih lešnika
100 gkokosa
500 gputera
100 gšećera u prahu
100 gbele milka čokolade
100 gcrne milka cokolade
100 gnugat čokolade ili nutele
300 gmlevene plazme
oko 120giotto (djoto) kuglica (mini fererro rocher)
sok od pomorandže

Method

1

Umutiti čvrsto 6 belanaca sa 200 g šećera. Mlevene lešnike pažljivo umešati varjačom. Smesu izručiti u podmazan kalup Ø 28 i peći oko 20 min na 180°C (proveriti čačkalicom). Koru ohladiti pa je preseći na pola.

2

Umutiti čvrsto 3 belanca sa 100 g šećera. 100 g kokosa pažljivo umešati varjačom. Smesu izručiti u podmazan kalup Ø 28 i peći oko 20 min na 180°C (proveriti čačkalicom).

3

Mlevenu plazmu preliti sa oko 2 dcl soka od narandže. Sok dodavati po malo, koliko da se plazma ovlaži. Usuprotnom fil će biti preredak.

4

250 g putera umutiti penasto sa 50 g šećera u prahu pa sastaviti sa plazmom i dobro umutiti.

5

Umutiti 12 žumanaca i 50 g šećera u prahu pa skuvati na pari i ohladiti.

6

250 g putera umutiti penasto sa 1-2 kašike šećera u prahu. Sastaviti sa filom od žumanaca i dobro umutiti. Fil podeliti na dva dela.

7

Istopiti 100 g bele čokolade i dodati jenom delu fila, a 100 g crne čokolade drugom delu.

8

Koru od lešnika poprskati sokom od narandže pa je premazati filom od plazme. Poređati giotto ( djoto) kuglice preko cele kore. Ponovo premazati plazmom da se popune sve praznine. Ostaviti malo plazma fila sa strane.

9

Staviti koru od kokosa pa je premazati filom od bele čokolade i na kraju drugu koru od lešnika.

10

100 g nugat čokolade ili nutele rastopiti pa pomešati sa ostatkom fila od plazme. Premazari tortu odozgo i sa strana.

11

Ukrasiti po sopstvenoj želji čokoladom ili šlagom.


People who like this recipe

  • sova
  • Jelena76
  • helga
  • Oluja
  • labudan
  • smucipu
  • sorayaa
  • Ljiljana1953
  • baba58
  • PustinjskaSkorpija
  • Pomoravka
  • DZEKSON
  • abetarja
  • kangaroos

Comments

kopiR - Jan 29, 2011.
Svidja mi se kombinacija koju si napravila.

Mici55 - Jan 29, 2011.
Hvala KopiR.

DZEKSON - Jan 29, 2011.
Mico,velemajstor si,svaka cast.Ovako nesto nisam jos videla.

Pomoravka - Jan 29, 2011.
Mici, mislim da je ovo divna torta, uostalom oni koji su jeli ovu tortu, oni neznaju kako treba da bude i misle da je takva kao što i jeste, uostalom ukus joj je savršen, doterala si je dobro i to je najvažnije da je onaj, za koga je torta, zahvalan.
Meni se skoro desilo da sam napravila tri kore i da mi je jedna ispala na pod i sva se rasturila, pa sam dodavala voće i šlag da dopunim taj gubitak i ispala je savršena.
Puno toplih špozdrava i još jednom torta ti je savršena.

Mici55 - Jan 29, 2011.
Hvala Dzeki i Pomoravka!
Pomoravka,to je i moj muz rekao da gosti ne znaju kako sam ja zamislila tortu i da ce misliti da tako treba da izgleda.Ali ovako nesto mi se nije do sada dogadjalo.Htela sam da promenim nik u Baksuz :-)))

kangaroos - Jan 29, 2011.
Mici izvrsno izgleda tortica, izvana sa zlatnim nitima a presjek je caroban, majstor/ica i jeste onaj koji od propale stvari napravi spektakl a ova torta je bas to. ne mjenjaj nik vec pobrkaj opet okruglo i cetvrtasto :)

Ljiljana1953 - Jan 30, 2011.
Mici, torta je super, ko ne zna kakve si probleme imala, nista na ovim slikama nece od toga primetiti.
Meni se pre neki dan desilo nesto mnogo gore. Pravila sam tortu od kokosa i ananasa za rodjendan moje snahe Tamare, sve je lepo islo dok je nisam okolo pocela posipati sa kokosom. Drzala sam je na kartonu za torte u levoj ruci, a desnom rukom sam sipala kokos na bocnu stranu. U jednom momentu je torta skliznula i pala na sred stola, mozes da mislis kako je izgledala, komadi ananasa svuda po stolu. Moja Alessia se cepala od smeha, a meni doslo da placem. Na svu srecu imala sam onaj siroki dizac za torte i brze sam je vratila na tanjur i sve ostalo na svoje mesto. Ponovo sam je obradila sa rest-filom. Objavicu slike sledecih dana. Tako je to Mici, niko nije savrsen, i ovakve "katastrofe" moramo da primimo isto kao i uspehe.
Poz. Ljiljana

Mici55 - Jan 30, 2011.
Joj Liljana,mogu da zamislim kako si se osecala!Znaci,nisam ja jedina kojoj se dogadjaju ovakve stvari :-))

elektra4- - May 11, 2017.
Poštovana Mici, pokusali smo raditi ovu tortu ali nam kora nije uspela-da li je kao sto kazes orginal cetvrtasti kalup (da probam tako bice mi lakse)ide 12 jaja odjednom-u najveci? Pa se prereže na 2 jednaka dela? i cudno mi je da se prska naracinim sokom jer takve kore beze kore ne prskaju? hvala




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…