Fakies (Sočivo)

Date: Dec 24, 2010. | Category: Desserts | Cuisine: Greek


Vacky (posetilac)

Zooom
Lenten

Skill Level

easy

Easy

Total Time

1 hour and a half

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Ovo je izuzetno zdrava hrana i nalazi se u samom vrhu piramide takozvane "mediteranske" ishrane koja je jako razvijena na zapadu. Takođe je običaj ovde u Grčkoj da se ovo jelo sprema za Veliki petak jer može da se sprema sa i bez ulja, a sirće se dodaje po ukusu.


Ingredients

250 gsočiva
1 velika glavicacrnog luka
2krompira
2-3 češnjabelog luka
2sveža paradajza (izmešana) ili 1 šolja mlevenog iz flaše
2-3 listalolbera
šoljicamaslinovog (ili suncokretovog) ulja
vegeta
so i
biber po ukusu

Method

1

Oprati sočivo, naliti vodom i čim počne da kuva, vodu ocediti i naliti 2 l tople vode, staviti sitno iseckani crni i beli luk, paradajz, izrendani krompir i začine. Kad počne da ključa, smanjiti na srednjoj temperaturi kuvati još 30 min i po potrebi dodavati malo vode i često mešati. Pred kraj dodati maslinovog ulja (ili suncekretovog).

2

Kao prilog, uz ovo jelo grčki feta sir i masline su najbolji izbor.

3

Prijatno!


People who like this recipe

  • Jelena76
  • sova
  • nidza011

Comments

inorog - Dec 9, 2009.
dobro shta mu pa dodje sochivo?

millka - Dec 9, 2009.
Sočivo ili leća je mahunarka, kao i pasulj. Zrna su sitna, okrugla i pljosnata. Inače, lično ga ne volim (uspomene iz detinjstva - boravak u školi). Ali, ukusi su različiti.

vd1970 - Dec 9, 2009.
može se dodati i malo šargarepe..inače, ja jako volim leću i često je kuvam, a vole je i moji u porodici.. i jako je zdrava..ima je u svakoj prodavnici zdrave hrane..probajte, nećete zažaliti..

Taconeslejanos - Dec 9, 2009.
Moj decko je Grk, i on često sprema „fakes”, ali na malo drugaciji način, pa cisto da ponudim varijaciju na temu ;)

Mogu da kažem da je jednostavno i - preukusno :)

Izdinsta se glavica luka (srednje velicine), doda se na kolutove iseckana sargarepa, przi dok luk ne pozuti (na nizoj temperaturi, znaci, posto se voda ne dodaje dok se luk przi, pa da ne izgori), a onda se doda jedna puna solja sociva (socivo ili leca, sitne bobice, sugavog izgleda, krem boje :P), solja bi bila od , da kažem, 2,5dl...

Zatim se doda pola iste te solje sos paradajza, nalije vode da bude tri prsta iznad sociva i krcka se na srednjoj temperaturi dok se ne skuva, ako se dobro secam, oko 45 minuta na srednjoj temperaturi. Voda se tokom kuvanja naravno dodaje sve vreme, posto brzo ispari, a kolicinu vode odredite sami - po preferencijama ;) Ali da kažem da treba da je bude uvek oko 3-4 prsta iznad sociva, ako stavite vise, razblazicete jelo :)

Taconeslejanos - Dec 9, 2009.
Prvo rekoh „izdinsta se”, a posle „przi se”, moja greška, pa da usput dodam da se luk przi na maslinovom ulju, i da se stavi nešto manje od 1dl maslinovog ulja, taj detalj sam preskocila ;)

Mada i ulje stavljate - po preferencijama :P

Taconeslejanos - Dec 9, 2009.
Leleeee, sto sam ja pogubljena...:D

Zaboravih da posolim jelo u ovom receptu, pa znaci, ide SAMO jedna kasika soli (po ukusu, manje, vise) u ovaj moj recept, i ništa drugo, ni biber ni niiista drugo :)

I da kažem da se ne kaže fakies, nego fakes, proverih sa deckom malocas ;)

majloVa - Dec 9, 2009.
kasika soli = 30 gr

kasicica soli = do 10 gr

Verovatno ste opet pogresili misleci na kasicicu soli!?

Taconeslejanos - Dec 9, 2009.
Trudim se da budem precizna, ali na svoju rasejanost ne mogu mnogo da uticem, zato čak tri posta o tako prostom jelu :P

Ali ovaj put nisam pogresila - na celokupnu kolicinu vode i sociva i sos paradajza mi zaista stavljamo jednu ravnu kasiku (supenu) soli, ali to oko soli je zaista stvar ukusa....ja imam nizak pritisak, kao i moj tata, nama nikad nijedno jelo nije dovolno slano....moj decko ima povisen pritisak, i njemu je presoljeno ili „malo vise” posoljeno svako jelo koje ja pravim :D

majloVa - Dec 9, 2009.
Vodite racuna o kolicini soli koju unosite u organizam tokom dana a to je po svim relevantnim preporukama oko 5-7 gr i to za ceo dan.

Dakle moje „mesanje” je samo zbog te cinjenice :)

Inače potpuno je normalno da su individualni razlozi za prekomernu upotrebu soli razliciti ali imajte u vidu da ako potpomazete pritisku „da poraste” odmazete bubrezima.. hoću da kažem da je za nizak pritisak dovoljno da samo malo potrcite i on se za cas „popne” :))

Poz.

Taconeslejanos - Dec 9, 2009.
Ma naravno, svesna sam toga, ali nepce i jezik nas sa niskim pritiskom čak ne može ni da prepozna koliko je to dovoljno slano :P

Elem, onako grubo receno, a kad je u pitanju recept za fakes koji sam ispisala, tu bude ukupno oko 1 l i 8 dl, tako da je ravna kasika soli (ajd da kažemo da u ravnoj kasiki soli ima oko.....cek da otrcim do digitalne vage :P Evo, izmerih, 15 grama.)...zanemarljiva kolicina soli za tu kolicinu tecnosti.

Na skoro 2 litra tecnosti, 15grama nije mnogo, valjda, ponavljam, ne znam, moj nizak pritisak mi onemogućava da budem objektivna oko toga :P

Izvinjavam se na postavljacici recepta sto joj „spamujemo” post, ali kapiram, pricamo konstruktivno, pa nam neće zameriti ;)

DZEKSON - Dec 9, 2009.
Spremam lecu slično,sa malo vise povrca,a ako se ne doda ulje,onda može i u vreme posta na vodi.

boneida - Dec 9, 2009.
PITANJE

spremam socivo,sa povrcem ,ali sam spremala uvek bez paradajza,pa mi strasno pocrni i izgleda mnogo ,mnogo ruzno,ukusno ali ruzno

sve pitala koje zam,kažu baci prvu i drugu vodu,spremala manje crno i manje ruzno ali opet crnkasto...

pitanje da li se uopste baca voda prilikom kuvanja sociva?

pozdrav

majloVa - Dec 10, 2009.
Evo za tebe Bonida jedan divan recept za socivo :)

Za ovaj recept možeš upotrebiti crveno socivo ali i sve druge vrste. Jelo je na kraju gusto tj. s tek malo tecnosti, kuva se na umerenoj vatri tek da blago struji. Na kraju možeš dodavati još tecnosti ali veruj neće biti potrebno.

Poz.

„*Socivo od Jakova*

-oprano socivo (pod mlazom hladne vode pa ocedjeno) staviti u posudu, dodati sitno-sitno seckano povrce 1 glavicu crnog luka, 1 sargarepu i komad praziluka (beli deo)

-sve zaliti s 1,2 l bistre supe od povrca, kad provri smanjiti vatru i sve kuvati oko 30-40 minuta tj. dok se socivo potpuno ne raskuva, ako je socivo gusto dodati još malo vode

-u socivo dodati 1 kasicicu mlevenog kima, 1 kasiku vinskog sirceta i soli po ukusu

-posebno na maslinovom ulju proprziti (do zlatno-braon boje)

1 glavicu crnog luka secenu na rebarca i parcice isecenog hleba

-przeni luk i hleb posluziti za stolom uz socivo”

majloVa - Dec 10, 2009.
*Boneida

:)

Nexi - Dec 10, 2009.
Taconeslejanos ne brini za greškice, mi koji iole šta kuvamo, skontali smo corbicu iz prve, bez mere ;)

boneida - Dec 10, 2009.
Veliko HVALA

majloVa

pravim sutra

moji vole socivo ali stalno kritikuju boju

pozdrav

streliste - Dec 15, 2009.
Taconeslejanos, čini mi se da ova tvoja čorbica na kraju liči na onu koju ja kuvam. Jedino, ne stavljam sos od paradajza već jednu čašu vode i nalijem domaćim paradajzom, količina po potrebi. I da, na kraju ubacim kobasice isečene na kolutove (neku dobru goveđu ili kranjsku, šta već imam). Sada u vreme posta bez kobasica, ovo je divno posno jelo. A što se tiče soli, bibera i ostalih začina, pa to svako dodaje i dozira po svom ukusu.

- Nov 28, 2010.
ovo je odličan recept! Kao jedan od predloga može...

dodati shargarepu i odlično ide kuvani paradajz(zimnica) pred kraj 10minuta dodati zelje, spanac, blitva (po ukusu ko šta želi) malo razbiti „monotoniju” ;) zelenisom! odmah potom se zelenis smeksa 5-7minuta kovanja dodati senf! Pokusajte odlično je! Ja uvek dodam senf na kraju doda mu odličan „smek”

Prijatno!




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…