Tulumbe 007

Date: Dec 24, 2010. | Category: Desserts | Cuisine: Serbian


Vesna (posetilac)

Zooom

Skill Level

moderate

Moderate

Total Time

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Ovo su male tulumbe duge 5 cm, ali se po želji mogu praviti i velike.


Ingredients

1/2 lvode
2-3 kapiulja
malosoli
1/2 kgoštrog brašna
300 gjaja
75 gžumanaca
1 lulja
1 kgšećera
1limun
Testo je jako gusto, mesite ga rukama ili ako imate dobar mikser može i tako.

Method

1

Vodu i ulje staviti da provri, dodati so i brašno, dobro izmešati, skloniti sa vatre i ohladiti. U to dodati prvo 200 g jaja pa dobro umutiti, onda dodati 75 g žumanaca pa opet dobro umutiti, i još 100 g jaja pa umutiti. Ulje sipati u 2 šerpe, nemora biti duboko, bitno je da tulumbe istiskate u hladno ulje i da ih tek tad stavite na vatru. Pržiti uz mešanje dok nebudu lepo rumene. Onda tu šerpu ostaviti da se hladi, a drugu turu stavljati u onu hladnu šerpu i pržiti. Tako menjati šerpe dokle god imate testa, tulumbe slobodno stavljajte jednu do druge. Istiskajte ih, ako želite male kroz zvezdastu desetku špric dužine 5 cm.

2

Šećer kuvati 10 min u 1 l vode. Dodati kriške limuna i ohladiti. Šećer morate skuvati bar sat vremena pre da bi mogli da gotove tulumbe pravo iz ulja rešetkastom lopaticom ubacujete u kuvani šećer. Dobro ih ohladite odlične su.


People who like this recipe


Comments

Godiva - Aug 14, 2009.
Opet ja:(

Izvini, koliko je 300 g jaja i 75 g zumanaca? Obozavam tulumbe, imam i ja neke recepte. Kad su tulumbe u pitanju, svi recepti dolaze u obzir, uvek ima bolji od boljeg:)

loutrec - Aug 14, 2009.
A koje je to ostro brasno u US?

madula - Aug 14, 2009.
Da li se ovo neko zeza sa nama?Kakav je ovo recept?Svasta.

moderator bi malo trebao da vodi racuna da se ovakve gluposti ne desavaju vise.

Zar_Ptica - Aug 14, 2009.
Ok su recepti u kojima piše koliko ide grama jaja. Jer kad neko kaže 1 jaje, može biti manje,može biti vece,a ovako na vagu,pa fino izmeris.

No,nebitno.

Ja sam danas pravila tulumbe,ali ne ovaj recept iz razloga što ne volim da mi se valjaju u tolikom ulju, pravila sam ovde ima recept Tulumbe koje se peku, i stvarno su odlične!

Pozdrav.

MerlinBasMonro - Aug 14, 2009.

Prema receptu kojeg imam, tulumbe se peku u dubokom ulju, na veoma blagoj temperaturi, veoma dugo - bar pola sata tura, dok postanu zlatno zute, ali i hrskave, pa se vrele samo provuku kroz ohladjeni sirup i pokupe ga dovoljno jer su i porozne kod takvog pecenja.

Kad je o testu reč, stavlja se i malo soli i malo secera, ali smesa nije toliko cvrsta da bi se mesila rukom, već se sasvim lako muti spiralama. U testo, inače ide znatno vise ulja, ali ne držim recept u glavi, a zasebno se dodaju belance, pa se umuti, pa zumance, pa se umuti, pa opet belance i tako dok jaja budu utrosena...

Ali, ne sumnjam da je ovde postavljeni recept odličan:) Svako od nas nešto radi na svoj način.

big-bang - Aug 15, 2009.
Ja ih spremam drugoachije, ali u ulju nikad ne dopustim da su tulumbe jedna do drugu već da imaju dovoljno mesta između, jer kad se peku one se naduju i same okrenu. Nikad ih nisam stavljala u hladnom ulju prvo već u zagrejanom ali probacu.

MustraBecka - Aug 15, 2009.
Neka niko ne pokusava na ovaj način da ih pravi.Ovo su same gluposti.Nemam vremena da vam pišem kako ih pravim.One prave,suplje,hrskave. Tulumbe se prave od običnog brasna koje je dobro za kisela testa,mada u svim skoro receptima piše da je potrebno meko brasno. Probala sam dva puta od ostrog i zavrsile u smecu. Ja ih obozavam i morala sam sam da naucim kako se pprave.Sad sam majstor za tulumbe :)

p.s ne prže se pola sata tura kako je gore neko napisao.

kopiR - Aug 15, 2009.
Ja ih spremam ovako:

http://www3.serbiancafe.com/kuvar/7/2142/Tolumbe

MustraBecka - Aug 15, 2009.
Uh,bas moram da napisem recept jer procitah razne gluposti ovde.

Pola litra voda sa malom soljicom ulja i malom saljicom secera stavi se na plotnu da prokuva. Čim pusti kljuc dodati 21 kasiku brasna,običnog tip 400, namensko za kisela testa. Još malo vratiti na plotnu i drvenom kasikom mesati dok se ne okrene za kasikom i ne izjednaci(1 min-2. Testo pustiti da se ohladi i u to dodati 6 jaja jedno po jedno i prasak za pecivo.Mikserom mutim testo koje je gusto i penje se uz mutilicu od miksera ,nemoj to da vas zbuni. I tako je lakse neko kad se testo obradjuje rukom.

Ulje dobro zagrejati, tulumbe u vrelo ulje istisnuti iz sprica pa skrajnuti sa vrele ringle nekoliko sekundi da ih ne uhvati vatra pre nego narastu.Vratiti na plotnu i pustiti da porumene. Verujte, ako imate iskustva imalo u kuvanju ovaj recept nema da omane.

Na ovu meru ja ukuvam 1,5 kg secera sa 1l vode.Mada to najcecse otprilike radim.

kopiR - Aug 15, 2009.
MustraBecka , zašto mislis da je tvoj recept najbolji i nije glupost???

Procital lepo sve predlozene recepte pa onda „hukci”

pz1963 - Aug 15, 2009.
Ovaj zadnji recept je pravi.MustraBecka je 100%u pravu.

kopiR - Aug 15, 2009.
Šta je u pravu??? Vidis, njoj je njen recept najbolji, kao i ostalima svoj.

MerlinBasMonro - Aug 15, 2009.

E nek se debatuje o receptu, prija mi mozgu:)

Testo:

0,5l vode

4 kašike ulja

1 k.k. soli (ravna)

na vrh noža šećer

čim provri ubaciti

400 gr oštrog brašna

varjačom brzo mešati dok je posuda na ringli i testo treba da se „posuši” na njoj. Prohladiti testo 4-5 minuta (prebaciti u drugu posudu) i ubacivati

5-6 jaja (manje ako su krupnija)

tako da se mikserom (spirale) umuti najpre belance, pa onda žumance i tako redom dok se utroše jaja. U to dodati

1 k.k. praška za pecivo

Seku se kako je opisala KopiR. Peku se u dubokom mlakom ulju, narastaju i same se okreću tokom pečenja, bez da se izvode ritualni pokreti šerpom:) Ako je termostat od 1 do 3, peku se na 1,5, nakon što se na 2 dostigne temperatura pečenja.

Sirup je isti kao kod KopiR, s tim što su mene navikli da vrele tulumbe provlačim kroz hladan sirup.

Koristim priliku da pozdravim KopiR jer vidim da zaista kuva s' ljubavlju i razumevanjem, a recepti su vrhunski.

Bečka mustro, ovaj recept je dobijen od profesionalnog poslastičara, što ne znači da neki drugi nema svoju recepturu:)

MustraBecka - Aug 15, 2009.
Zar nije glupost napisati da se tulumbe prže ,,pola sata jedna tura''? Ne mogu da verujem da neko govori o nečemu sto nikada nije ni pokusao da napravi,jer da je i pokusao znao bi da je to prosto nemoguće. Hm,napisati ,,75 grama zumanaca'' IRONIJA!!!

izvinjavam se ako sam nekog uvredila.

MustraBecka - Aug 15, 2009.
Ne znam ni to da je neko nešto mogao isprziti na mlakom ulju.Nije posteno davati pogresne savete.

Piletina - Aug 16, 2009.
I tako se domaćice pobise oko recepta...

Ja samo kažem hvala Bogu sto ovde svako može da stavi svoj recept, pa ako domaćica ima i malo mozga izabrace onaj koji joj deluje najblizi njenim ukusima i sposobnostima.

Pozdrav od oklagije i zagorele serpe!

big-bang - Aug 16, 2009.

Zashto ovo!!! MustraBecka!!!

„Zar nije glupost napisati da se tulumbe prže ,,pola sata jedna tura''? Ne mogu da verujem da neko govori o nečemu sto nikada nije ni pokusao da napravi,jer da je i pokusao znao bi da je to prosto nemoguće. Hm,napisati ,,75 grama zumanaca'' IRONIJA!!!

izvinjavam se ako sam nekog uvredila.”

Draga domaćice „Becka” verovatno su i vashi recepti vama i jako ukusni ali nemojte na ovakav nachin da kritikujete drugoga. U kulinarstvu ima domaćhice koje su starije, savrshenije ili mladje i spretnije i bolje u ovoj struci tako da svaki recept volim da prochitam i probam, jer uvek neshto nauchim kad prihvatim i prochitam i PROBAM naveden recept.

Znachi nijedan recept nije „GLUP”, već svako se trudi da na svoj nachin neshto pripremi i prinese tu ugodnost i ukus svoje kuhinje nama svima. Ako se neshto propusti u receptu tu smo da pomognemo jedan drugeme sa idejama a ne da na ovaj nachin kritikujemo nekog ko spremi neshto i hoche to da podeli sa tobom i svima nama.

Pozdrav

srecko04 - Aug 17, 2009.
Zar-Ptico: ne kaki ( pedagoguj u ordinaciji),

ako nemas lep koment na ovaj recepat ( koji čak i priznajes da nisi ni probala) koga u ovom topiku boli djoka da li ti volis pecene ili na ulju.

TULUMBE se PRžE U ULJU A NE U RERNI.

MerlinBasMonro - Aug 17, 2009.

Mustro Bečka, smiri hormone.

recept sam dobila pre petnaestak godina od Šiptara koji je u mom kraju držao poslastičarnicu u koju su dolazili sa svih strana i zbog tulumbi. Pravila sam ga nebrojeno puta tako kako sam napisala. Prže se minimum pola sata zato da bi im korica bila čvrsta, a kako se formira lagano, na mlakom ulju, bude i hrskava. Na vrelom ulju može da se dogodi da ostane unutra nedovoljno pečena, ako nisi verziran, i ranije sam i ja tako pravila, dok komšija, koji me zna od malena, nije na moju molbu ispisao kako i šta on radi. Ti govoriš da je nemoguće uraditi ono što ti nikad nisi uradila, sedi, proobaj, pa se javi:)

Dakle moguće je napraviti tulumbe po tom receptu, a to što ti nisi za to čula pa ti zato neko miriše na lažova, to je neka druga oblast.

Jaja se mere u nekim kuhinjama i kulturama. U knjizi „Poslastice, tajna njihovog uspeha” koju je napisao Gi Dizdije, doktor poslastičarskih nauka iz Pariza, ne samo da se mere jaja, već se u smese za testo dodaju npr. 2 grama soli ili 4 grama šećera. Pa se naprave koktel princes krofnice za 30 minuta, ali u količini dovoljnoj za jednokratnu upotrebu četvoročlanog domaćinstva koje ima na večeri troje gostiju.

vesnamajstor - Aug 19, 2009.
Recept je proveren i jako dobar,pravila sam ja i drugacije u vrelom ulju ali su ove mnogo bolje.

sunflower30 - Aug 20, 2009.
Živim tek godinu dana u Njemackoj.Može li mi neko reci pod kojim nazivom da nađemostro brasno?

Tulumbe obozavam i sigurno ću ih praviti za vikend.




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…