Uskršnja torta sa kokosom

Date: Jan 20, 2011. | Category: Desserts | Cuisine: Universal


kopiR

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Ingredients

Kora (3 x)
2jaja
1 kašikamlake vode
½limuna (kora)
3 kašikešećera
2 kašikebrašna
1 kašikagustina
1 čajna kašičicapraška za pecivo
Fil:
800 mlmleka
2 kesicepudinga od vanile (2x37 g)
4žumanca
4belanca
2 kašikeruma
6 kašikašećera
2 kašičicevanilin šećer
200 gkokosovog brašna
12 listićaželatina
Ostali materijal:
10 kašikašećera
400 mlkokosovog mleka
bombone u obliku jaja
šlag
kokosovo brašno

Method

1

Umutiti žumanca sa šećerom i vodom, dodati istruganu koru limuna, dobro umućena belanca i pažljivo promešati. Masi dodati i brašno pomešano s praškom sa pecivo i gustinom (promešati), izručiti u pleh postavljen papirom za pečenje i staviti da se peče. Peći na 180°C oko 10-12 min u zavisnosti do šporeta. Pečenu koru prebaciti na papir za pečenje posut kristal šećerom, skinuti papir na kome se pekla i ostaviti da se ohladi. Postupak na isti način ponoviti još dva puta.

2

Koru postatiti na tacnu za serviranje, staviti obruč, naneti polovinu mešavine šećera (10 kašika) i kokosovog mleka. Preko naneti polovinu pripremljenog fila, zatim koru, pa ostali deo mešavine šećera i kokosovog mleka, preko fil i na kraju zadnju koru. Tortu pokriti providnom folijom, staviti preko jedan tanjir (ravan) i pritisnuti s nekim predmetom težine 1 kg. Ovako pripremljenu tortu ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 10 h. Skinuti obruč, premazati celu tortu umućenim šlagom, posuti kokosovim brašnom i ukrasiti. Tortu do služenja čuvati u frižideru.

3

Masa od šećera i kokosovog mleka: šećer pomešati s kokosovim mlekom i kuvati na smanjenoj temperaturi, uz mešanje 10 min. Masu ostaviti da se malo prohladi (mlaka), a zatim je preliti preko kore.

4

Fil: Umutiti 3 kašike šećera sa žumancima, dodati prah pudinga i 150 ml mleka (dobro izjednačiti masu). Ostalo mleko staviti da provri, dodati masu sa žumancima i uz mešanje kuvati dok se masa ne zgusne. Pomeriti s ringle, dodati rum (promešati) dobro umućena belanca (a 3 kašike) šećera i sve dobro izmešati. Masi dodati kokosovo brašno, promešati i ostaviti da se malo prohladi (da bude mlaka). Želatin pripremiti po uputstvu sa kesice, dodati puding masi, promešati i ostaviti u frižider da odstoji 15 min. Posle navedenog vremena fil naneti na kore.

5

PS. Kore praviti malo manje od kalupa, tako da se izbegne filovanje kremom sa strane tj. prilikom sipanja fila na kore i na kraju težinom od 1 kg fil se lepo raspodeli, kako na same kore, tako i na stranice torte.


People who like this recipe

  • abetarja

Comments

nescafe-classic - Apr 18, 2009.
S duznim postovanjem prema Kopir (svi recepti su provereno odlicni), jel to ove nedelje automatski ide pridev „uskrsnji” uz svaki recept, ili je to neka fora da se recepti proture na prvu stranu? Pomislio bi covek da srpske kuce o Vaskrsu prave po 15 razlicitih peciva i variva... Ili su recepti „uskrsnji” zato što autor inače bilo koje jelo/poslasticu dekorise jajima u nekoj formi?

U ocekivanju „Uskrsnjih mladencica”,

pozdrav

nes.

kopiR - Apr 18, 2009.
nescafe-classic, nije nikakva fora i nije potrebno da cekas „Uskrsnje mladencice” posto su cvec prošli. Ovo sve sto ide s natpisom o Uskrsu spremam za Uskrs. Ispod kolaca, jela ili drugog ne stoji svuda Srpska kuhinja. Znaci to se sprema i u drugim zemljama ne samo u Srbiji. Svako neka spremi šta mu se sprema, a ja spremam ovako.




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…