Cheesecake sa kafom

Date: Dec 24, 2010. | Category: Desserts | Cuisine: Universal


radoznalo (posetilac)

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

U receptu je korišten krem sir sa 35% mliječne masnoće. Naravno, vi možete da zamijenite ovaj krem sir sa sirom koji ima manje procenata mliječne masnoće (ako želite). Jogurt je sa 10% mliječne masnoće. Količinu šećera možete da smanjite ako volite kiselkast kolač. Recept je inače iz čašopisa "Sve o hrani".


Ingredients

Za koru:
200 gčokoladnih biskvitnih mrvica
80 mlrastopljenog putera, neslanog
Za fil:
3 pakovanja(250 g. svako pakovanje) krem sira tipa philadelphia (sobne temp.)
4 velike kašikeinstant kafe
3 velike kašikevruće vode
250 mljogurta (prirodnog bez dodate arome vanile itd...)
300 gšećera
1 velika kašikaprirodnog extrakta vanile
2 velike kašikegustina
3jaja
Za ukrašavanje:
nekoliko zrnapržene kafe
manja kockicačokolade za kuvanje

Method

1

Čokoladne mrvice dobro izmiješati sa rastopljenim puterom. Masu staviti na dno okruglog kalupa za torte prečnika 23 cm i pomocu dlanova rastanjiti koru u kalupu. Tako pripremljenu koru staviti da se peče u već zagrijanu rernu (325°F) tačno 10 min. Pečenu koru izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se ohladi. U međuvremenu razmutiti kafu u 3 kašike vruće vode i ostaviti na stranu.

2

U veću činiju staviti krem sir izrezan na kockice, dodati jogurt, šećer i vanilu. Mutiti mikserom na laganoj brzini dok se ne dobije fina kremasta masa. Dodati gustin i ponovo lagano umutiti. Dodavati jaja jedno po jedno muteci iza svakog jajeta. Dovoljno je da se masa izjednači. Nemojte mutiti previše jer će smjesa postati vodena. Polako dodavati pripremljenu kafu u tankom mlazu sarajući lijevo i desno. Kašikom polako promiješati masu samo jednom. Ovo se radi da kolač bude saren tj. u slojevima. Nemojte previše miješati sloj kafe jer će kolač biti braon. Ovaj fil pažljivo izručiti u kalup sa ohlađenom korom, blago protresti kalup da se masa izjednači i ostaviti na stranu.

3

Rernu prethodno zagrijati na 325°F. U jedan četvrtasti pleh nasuti malo više od 1/2 litre hladne vode i staviti na najnizu rešetku u rerni. Kolač u kalupu staviti na drugu rešetku na sredini rerne i zatvoriti vrata. Peći 50-55 minuta ili dok se kolač ne odvoji od zidova kalupa. Pečenje ne smije da pređe gore spomenuto vrijeme.

4

Kad je kolač pečen, isključiti rernu, otvoriti vrata na pola i ostaviti kolač da se hladi u rerni 1 sat. Izvaditi kolač iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Premjestiti kolač u frižider najmanje 4 sata da odstoji, a još je bolje preko noći. Pažljivo otvoriti stranice kalupa i izručiti kolač na tanjir za serviranje.

5

Da bi kolač lakše izručili, pređite vrhom noža između kolača i zidova kalupa. Kolač ukrasiti sa zrnima kafe koje ste prethodno uvaljali u otopljenu čokoladu.


People who like this recipe

  • Jelena76

Comments

No comments posted yet.



Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…