Panj torta na drugi način

Date: Jan 20, 2011. | Category: Desserts | Cuisine: Serbian


kopiR

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

Ingredients

Za koru:
9belanaca
9žumanca
9 kašikešećera
2 kašikebrašna
18 kašikamlevenih oraha
2 kašikekakaa
1limun (kora)
Fil I
½ lmleka
6 kašikebrašna
6 kašikešećera
1vanilin šećer
250 gbutera
2-3 kašikešećera u prahu
100 gčokolade
Fil II
150 gšećera
1 šoljicavode (za crnu kafu)
200 gmlevenih oraha

Method

1

Belanca dobro umutiti sa šećerom, dodati umućena žumanca, još malo mutiti, pa dodati brašno pomešano sa kakaom, istruganu koru limuna i orahe. Masu lepo izjednačiti (ručno) sipati u tepsiju postavljenu papirom za pečenje i staviti da se peče. Peći na 200°C 10 min smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti s pečenjem još oko 10 min u zavisnosti od šporeta. Pečenu koru staviti na čistu, hladnom vodom nakvašenu kuhinjsku krpu, uviti u rolnu (kao rolat) i ostaviti da se hladi. Za to vreme pripremiti fil.

2

Fil I - od navedene količine mleka, oduzeti 5-6 kašika (ostali deo staviti da provri) i pomešati sa kristal i vanilin šećerom, kao i brašnom. Dobro umutiti tj. paziti da se grudvice lepo razbiju i sipati u ostalo, prokuvalo mleko. Uz uzastopno mešanje kuvati dok se ne zgusne (2-3 min), pomeriti sa ringle i ostaviti da se hladi. Povremeno promešati da se ne bi na površini stvorila korica.

3

Ohlađenu kremu pomešati sa umućenim buterom i šećerom u prahu. Masu dobro izjednačiti tj. mutiti dok se ne dobije glatka masa. Podeliti na dva dela, u jedan dodati rastopljenu čokoladu i promešati. Od belog dela odvojiti 2 kašike za kasnije ukrasavanje tj. oblikovanje godova na stablu tj. torti.

4

Fil II - šećer zaliti šoljicom vode, staviti da provri. Kada provri kuvati još 2-3 min dodati mlevene orahe, promešati i kuvati još 1 – 2 min uz uzastopno mešanje. Pomeriti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

5

Ohlađenu koru premazati belim delom fila, po sredini staviti oblikovani valjak od orahove mase, uviti rolat i staviti 20 min u frižider da se hladi.

6

Od rolata iseći godove, jedan staviti – prilepiti sa strane, a drugi na rolat – stablo. Premazati ceo rolat (sem godova) braon filom, a godove belim. Viljuškom preći preko celog rolata tj. ukrasiti ga kao stablo.


People who like this recipe

  • Ristic
  • bakica
  • abetarja

Comments

BBV-371 - Sep 21, 2010.
Postovanje Kopir - torta panj sam isprobala prošlog vikenda bas po tvom receptu za jedan deciji rođendan - fantasticno mi je ispala - veliko hvala i svako dobro...




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…