Beze torta

Date: Jan 20, 2011. | Category: Desserts | Cuisine: Serbian


kopiR

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

Ingredients

Kore (2x):
5belanca
250 gšećera
½limuna (sok)
Fil:
10žumanaca
4 kašikešećera
2 kašikebrašna
400 mlmleka
300 gmlevenih oraha
250 gputera
Ostali materijal:
4šlag kreme od vanile

Method

1

Umutiti dobro belanca, dodati postepeno šećer i nastaviti s mućenjem, mikserom (najača brzina) još 25 – 30 min. Posle 25 min mućenja dodati limunov sok i nastaviti s mućenjem još 5 min Pripremljenu sipati u pleh postavljen papirom za pečenje (podmazati papir hladnim puterom i malo brašna), poravnati površinu i staviti da se peče.

2

Peći na 150°C oko 15 min, smanjiti temperaturu na 100 i nastaviti pečenje – sušenje još 10 min. Pri zadnjem smanjenju temperature preko kore staviti papir za pečenje. Pečenu koru okrenuti – prevrnuti na papir za pečenje, posut sa malo šećera, pažljivo skinuti papir na kome se pekla i ostaviti da se ohladi. Postupak ponoviti još jednom na isti način.

3

Fil:

4

Umutiti žumanca, dodati šećer i nastaviti s mućenjem još 5 min. Dodati mleko (hladno) i brašno, masu izjednačiti i staviti na srednjoj temperaturi, da se kuva (uz neprestano mešanje). Pomeriti sa ringle, ostaviti da se krema ohladi, a povremeno mešati tj. paziti da se na površini kožica ne stvori. U ohlađenu kremu dodati prosušene (u zagrejanoj rerni) mlevene orahe, promešati, pa dodati umućen puter (sobne temperature). Masu lepo izjednačiti i filovati tortu. Po upustvu na kesici umutiti šlag kremu i istu upotrebiti za filovanje torte.

5

Ređanje torte: kora + 2/3 fil + 2/3 šlag krema + kora + 1/3 fila (stranice torte) + 1/3 šlag kreme (površina torte).

6

Tortu ukrasiti izrendisanom čokoladom ili mrvicama iste, staviti u frižider najmanje 4-5 sati do služenja.

7

P. S. Ova torta je izuzetno lepa ako se pravi dva dana pre upotrebe. Kod ređanja torte može da dođe do izmene (po želji) tj. da se ređa: kora + fil + šlag krema + kora + fil + šlag krema sto zavisi od ukusa.

8

Po želji tj. ko voli da dobije koru kao što su puslice, produžiti vreme sušenja istih za još 40 min na 100°C


People who like this recipe

  • lila74
  • rosanda68
  • finstar
  • bakica
  • EtaFeta
  • abetarja

Comments

milica333 - Jan 3, 2010.
Beze torta se često pravi kod nas u kuci, samo je recept nešto malo drugaciji.

Kora

Umutiti 4 belanca sa 200 gr secera. Prvo se umute belanca pa se postepeno dodaje secer.

Pleh okrenuti naopacke pa premazati uljem. Staviti foliji pa i nju premazati uljem, posuti brasnom. Sipati umucenu masu i rastanjiti ali ostaviti 1 cm do ivice pleha. Rernu zagrejati na 200 C, a kad stavite masu u rernu smanjiti na 150C i susiti 40 minuta. Čim izvadite iz rerne presecete koru na pola, a tek kad se ohladi odvojiti od folije i prelomiti. POstupak ponoviti još jednom da bi ukupno bilo četiri kore.

Fil

Umutiti 300 gr putera i jednu kasiku prah secera. Oljustiti, iseckati i ispeci 200 gr lesnika. Ove dve stvari ostaviti po strani dok spremite ostatak fila.

Skuvati soljicu crne kafe i pustiti da se soc slegne. Pripremiti na ringli sve za kuvanje zumanaca na pari. Istovremeno se stavi 250 ml mleka na drugu ringlu da vri. Od njega se odvoji 4 kasike i umute sa 3 kasike brasna i pripremljenom kafom. To se zatim uspe u ostatak mleka i pusti da mleko vri na tihoj vatri.

8 zumanaca (može i jedno celo jaje) i 8 kasika prah secera sipati u manju serpu i to dobro umutiti na pari jedno 10-15 minuta (paziti da manja serpa ne bude u vodi već na pari)

Kad se dobro zgusne postepeno dodavati pripremljeno mleko. Gustina gotovog fila treba da bude kao gustina pudinga. Kada se prohladi sjediniti sa puterom i lesnicima. Filovati kore.

Ukrasiti slagom ili samom kako ko voli.




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…