Gulaš od govedine i svinjetine

Date: Aug 27, 2012. | Category: Main Dishes | Cuisine: Hungarian


GajaSabac

Zooom

Skill Level

moderate

Moderate

Prep Time

45 minutes

Total Time

4 hours

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Pozdrav svima, nov sam na forumu pa bih hteo svojim mnogo puta proverenim receptom malo da začinim i vaše trpeze. Ovo je recept koji sam naučio od jednog Mađara koji je inače bio šef kuhinje u nekoliko restorana po Nemačkoj. Nadam se da će vam se dopasti.


Ingredients

2 kgšto čistije govedine bez sala
2 kgsvinjetine
1dimljena svinjska kolenica do 1 kg ili svinjska dimljena spic rebra do 1 kg
4-5 kgcrnog luka
5-6čenjeva belog luka
1malo veća šargarepa ili dve manje
1 ldomaćeg kuvanog paradajza
3-4sveža paradajza
2sveže ljute paprike
pola litraulja (može i malo vise)
pola kgmasti
po jedna kesica: sode bikarbone, kima, peršuna, mirodjije, bosiljka, origana, belog bibera mlevenog, crnog bibera mlevenog, aleve paprike slatke, tucane paprike, vegete
3limuna
3krompira

Method

1

U kotlić nasuti ulje i mast, odmah ubaciti kolenicu otrebljenu od kožure, dva krompira iseckana na kockice 1x1 x1 cm, dve ljute sveže paprike u komadu, crni i beli luk, šargarepu i paradajz iseckati i ubaciti unutra.

2

Šargarepu na tanke kolute a paradajz oljušten od ljuske.

3

Kim samleti u mašinici za biber i ubaciti odmah sa lukom i ostalim, odmah dodati i pola kesice sode bikarbone.

4

Ove dve stvari su neophodne da bi se gulaš lakše svario jer je mnogo jaka hrana.

5

To dinstati nekih pola sata na srednjoj vatri, dok luk ne postane providan, a onda dodati govedinu koja je prethodno iseckana na malo veće kocke, veličine 3x3 x3 cm otprilike.

6

Obratite pažnju da govedina bude otrebljena od žila iz sala jer se goveđe salo ne topi u kuvanju i ostane žilavo na kraju.

7

Pošto će luk i meso pustiti vodu nema potrebe dodavati ništa narednih pola sata odnosno dok ne primetite da je dosta vode isparilo, onda dodavati paradajz kuvani po malo.

8

Posle nekih 45 min. do sat vremena od ubacivanja govedine, ubacujete svinjetinu, dinstate narednih sat vremena na srednjoj vatri, uz povremeno dodavanje paradajza.

9

Kada vidite da je meso već lepo omekšalo, i jedno i drugo, stavljate po malo aleve paprike i vegete.

10

Obratite pažnju da ne posolite po ukusu jer kada voda uvri onda postane preslano, dosolićete još pred sam kraj po želji.

11

Nakon aleve ubacujete jedan po jedan začin bez određenog reda. Obratite pažnju na origano jer je izuzetno jakog ukusa i za čas može da zaseni sve ostale začine, dodajte ga polako.

12

Kada ste na kraju kraju za začinjavanjem, dodajte limunov sok po želji da zakiselite. Kiselina isparava pa se zato dodaje na samom kraju kuvanja.

13

Dok se sve kuva, mešajte polako da ne zagori, ali pazite da ne razbijete paprike jer ćete možda zaljutiti više nego što neki žele. Ako je potrebno paprike ugnječite u kutlači varjačom i time ćete dobiti ljutinu.

14

Gulaš je gotov kada je meso i dalje u komadima, ali se vrlo lako rastavlja ako ga pritisnete varjačom, a luk je nestao totalno, samo je ostala gusta masa.

15

Ako prvi put kuvate, obratite pažnju na začine da ne preterate. Ja sam ga pravio ne znam ni sam koliko puta i nikada nisam omanuo. Sve najbolje, pitajte slobodno ako vas nešto još zanima. Ova količina gulaša je dovoljna za 15-20 ljudi, pa vi smanjujte količine proporcionalno potrebama. Ja sam ga kuvao i za četvoro na šporedu u sred zime.

16

Pozdrav i srećno!


People who like this recipe

  • ante1979
  • batika
  • bulin
  • MrkiSO
  • Pavlova
  • MAKPO
  • trlja
  • gordanaap
  • kriska
  • sanjalicaa
  • scputnik
  • appassionata

Comments

anonimna - Aug 27, 2012.
Hvala puno na ovom divnom receptu. Ja veoma slicno pravim gulas, samo dodam i teletine i par kiselih paprika iz tursije....moj muz kaze ne pravi vise , ne umem da stanem ... :)
Mogu misliti kako je ovo dobro kada se pravi ova kolicina, njam njam

arbourlake - Aug 27, 2012.
Odlican recept, puno hvala da ste odvojili vremena da ga postavite na "kuvaru".

scputnik - Aug 28, 2012.
pola litra ulja (može i malo vise)
pola kg masti

Ovo je takav recept ja to razumijem u potpunosti, Da li bi valjalo da se malo stavi manje masti i ulja ...

GajaSabac - Aug 28, 2012.
Nema na cemu, drago mi je da vam se svidja. :) U sustini tesko je naci pravi recept sa opsirnim detaljima jer se svi nesto foliraju i cuvaju neke svoje tajne. Ja sam objasnio koliko sam detaljno mogao a svaki gurman moze da ga oseti cak i kada samo procita recept. :) Ovo je najbolji recept za gulas koji sam ikad u zivotu probao i zato preporucujem svima da probaju. Sto se tice masti i ulja moze manje ali moze i vise, to je vec stvar ukusa, a inace masnoca moze pred kraj da se pokupi kutlacom ako je preterano masno... Ako resite da probate recept, napisite utiske. :) Sve najbolje, pozz.

Norway - Aug 28, 2012.
Ja bi za pocetak izbacio ova 3 limuna,mnogo je to kiselo.

GajaSabac - Aug 28, 2012.
Sve zavisi od ukusa. Ja sam na primer u nedelju kuvao i iscedio dva komada ali sam svakako poneo tri... Zavisi koliki je limun, koliko je kiseo itd.

kriska - Aug 28, 2012.
Hvala za recept! Pravi gurmanski gulas!

elektra4- - Aug 28, 2012.
Sta si ono bacio u vatru? pola limuna? ajde jos nekako ali kad cikove vidim u vatri slabo mi je...treba paziti na umetnicki dojam kopd slika

elektra4- - Aug 28, 2012.
Sta si ono bacio u vatru? pola limuna? ajde jos nekako ali kad cikove vidim u vatri slabo mi je...treba paziti na umetnicki dojam kopd slika

GajaSabac - Aug 28, 2012.
Nema na cemu Kriska, javi utiske ako resis da ga pravis. :) Pa Elektra, ja nisam umetnik nego gurman, a limun i granje nije u tanjiru nego u vatri. :D

kriska - Aug 28, 2012.
Mi se u subotu spremamo, ako bude lepo vreme, da sa prijateljima u prirodi napravimo kotlic i bas tražim dobar i originalan recept, ali bas ono pravo gurmanski i bogato, bez da se opterecujemo kalorijama. Pa ne jede se to svaki dan.
Njihov je kotlić a ja ću da spremam, sad sam resila evo bas ovakav gulas.
Javicu utiske i poslacu vam slicice.

MAKPO - Aug 28, 2012.
Uh, dok sam citao osetio sam miris i vec sam ogladneo, iako sam malopre doruckovao ;o)
Malo me plasi to ulje i mast ;o) al' ko sto Kriska kaze, ne jede se to svaki dan.
Uzeo sam recept i hvala ti sto si detaljno objasni. Samo mi jedno nije jasno, a to su zacini. Napisao si citiram:
"po jedna kesica: sode bikarbone, kima, peršuna, mirodjije, bosiljka, origana, belog bibera mlevenog, crnog bibera mlevenog, aleve paprike slatke, tucane paprike, vegete".

Koliko kesica sadrzi kasika (supena) ili kasikica (kafena)? Ako to mozes malo pojasniti. Znam da je sve prema necijem ukusu, al' opet ako ti napises 5 kasikica, ja cu staviti 3 pa cu da probavam dok ne ubodem pravi ukus.

Ovo cu da pravim ako ne ranije, onda u Oktobru, prvi vikend. Posto organizujemo Oktobar Fest ;o)

Prosle godine mi se burazer puno opustio s pivom, pa mi kotlic nikako nije legao. Tako da cu ove godine ja uzeti kontrolu nad kotlicem. ;o)

Pozdrav

GajaSabac - Aug 29, 2012.
E da ti kazem Kriska, zavidim ti. :) Ja sam kuvao dva vikenda za redom pa za treci ne smem ni da zovem ljude, reci ce da sam prolupao. :) Samo spremi sve kako sam objasnio i zapamtice taj kotlic za ceo zivot... Makpo, verujem da si ogladneo, ja ogladnim kad god pricam o njemu. :) Kesice uzimas one male, a za biber mozes da uzmes vecu kesicu ako volis... Kim stavljas celu kesicu, sodu bikarbonu pola kesice, origano polovinu kesice, ruzmarin trecinu kesice, mirodjiju, bosiljak i persun po celu kesicu, vegetu jednu kafenu kasicicu pa, alevu slatku jednu kasicicu, ljutu ako je potrebno i to bi bilo to. Ja u stvari nikada ne gledam koliko sam stavio zacina, nego svaki put pustim par minuta da se raskuvaju, da gulas primi ukus zacina pa onda probam i ocenim da li je dovoljno. Od prilike sam ti napisao koliko ide ali to je za neki umeren ukus. Ako zelis jace zacinjeno, mozes slobodno da stavis vise. Obrati paznju na origano i ruzmarin jer su mnogo jaki. Nemoj da brines za masnocu jer na tu kolicinu mesa, pola litra masti i pola ulja taman zamasti koliko treba. Ako jos nesto treba pitajte slobodno. ;-) pozz

MAKPO - Aug 29, 2012.
hehehehe dobar si ;o)

Kod mene ti ovde nema tih zacina u kesici. Neke s makazicama iz baste, a neke kupim ;o)

Recimo koliko kafenih kasicica bi od prilike bila jedna kesica?

Pozdrav

GajaSabac - Aug 30, 2012.
Joj pa to je sada tesko pitanje. :D Mislim da je mozda malo vise od jedne kasicice jedna kesica... Pogledacu bas kad stignem da vidim tacno pa ti javljam. Pozz

kriska - Aug 30, 2012.
Obicno su ti zacini u kesicama od 10-15 grama. Odprilike po 2-3 kafene kašičice ima u svakoj kesici.

MAKPO - Aug 30, 2012.
Hvala vam!

Bogami, ima ovaj kotlic da padne malo ranije al' u dosta manjim kolicinama.
Da testiram prvo ;o) a i vrzma mi se u glavi od kako sam procitao recept.

Pozdrav

GajaSabac - Aug 31, 2012.
Moguce Kriska, stvarno nisam nikada proveravao tako nesto... U svakom slucaju treba ih stavljati onoliko koliko volite zacinjeno. Ne pricaj mi nista Makpo, kad god vidim novi komentar i otvorim recept, ogladnim momentalno. :D Ja jos imam jednu otezavajucu okolnost, znam tacno kakvog je ukusa. :D

GajaSabac - Sep 10, 2012.
Jel neko probao recept? :)

MAKPO - Sep 30, 2012.
Sinoc smo imali Oktobarfest zurku, pa uz rostilj sam pravi i tvoj gulas.
Koristio sam suva svinjska rebra uz ostalo meso, dodao nekih 700ml belog vina i naletim na male sitne lepe bele ko sneg pecurke, tako da nisam mogao odoliti,uzeo sam i njih (ne znam koliko), pa sam ih ubacio onako cele. Krckalo se na tihoj vatri nekih 3.5 sata i sve je nestalo za 10-ak minuta ;o)

Al' sam zeznuo stvar, dok sam probavao bilo je super i zadnje dve kasicice vegete su malo prevladale u slanoci. Sledeci put necu ni koristiti vegetu i dodacu vise tecnosti da bude malo redje.

Uglavnom svima se dopalo, eto i neki spanci su pitali za recept ;o)

Hvala ti jos jednom sto si podelio ovaj recept ovde na SC.

Pozdrav

GajaSabac - Oct 1, 2012.
E druze bas si me obradovao. :D To sto si dodao stvari po svom ukusu je super, a sto se tice vegete za sledeci put da znas ako presolis, stavis jedan ili dva krompira da se kuvaju pola sata ili malo vise i onda ih povadis iz gulasa. Oni izvuku so. Drago mi je da ti se svidelo, javi i sledeci put kako je ispalo. :)

Sve najbolje.

Pozdrav

GajaSabac - Oct 1, 2012.
E druze bas si me obradovao. :D To sto si dodao stvari po svom ukusu je super, a sto se tice vegete za sledeci put da znas ako presolis, stavis jedan ili dva krompira da se kuvaju pola sata ili malo vise i onda ih povadis iz gulasa. Oni izvuku so. Drago mi je da ti se svidelo, javi i sledeci put kako je ispalo. :)

Sve najbolje.

Pozdrav




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…