Punjene pečene paprike u paradajz sosu

Date: Dec 24, 2010. | Category: Main Dishes | Cuisine: Serbian


domacin (posetilac)

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Pošto sam vidio da svi recepti za punjene paprike prvo proprže mljeveno meso prije punjenja ili čak da se paprike prethodno obare u vreloj vodi, dajem lični recept za punjene paprike u paradajz sosu koji eliminiše ta dva koraka. Kad imate vremena za nedelnji ručak ovo je idealno. U Kanadi najbolje paprike i paradajz dolaze iz Okangan Walley-a u British Columbiji, sezona im je u julu i avgustu, a da ne pomenem grožđe, breskve, kajsije, nektarine, lubenicu i dinje, koje se mogu mjeriti sa hercegovačkim iz domaće bašte. Ovaj recept je nastao u Vankuveru, a spremljen od povrća iz Okanagana. Zato Kanađani i ostali prijatno!


Ingredients

8-10žuto-zelenih mesnatih paprika srednje veličine
800 gmljevenog mesa (po želji, svinjsko, goveđe, pureće)
1mrkva
1peršunov korjen
1 kgzrelog Roma paradjza zbog boljeg ukusa sosa, a može i obični
3 glavicecrvenog luka srednje veličine
3/4do cijele glavice bijelog luka, zavisno od veličine
1 šoljariže
so, crni biber, slatka mljevena paprika
ostale začine dodati po želji

Method

1

Prvo, rižu isprati i potopiti u hladnu vodu i ostaviti da omekša. Ako imate Food Processor (nešto kao Blender za sitno sjeckanje povrća) možete u njega ubaciti meso ptrethodno isječeno na komadiće i tako samljeti da imate svježe pripremljeno mljeveno meso.

2

Samljeti zajedno sitno crveni luk, bijeli luk, mrkvu i peršunov korijen, pomiješati sa mljevenim mesom i dodati sve navedene začine po želji. Smjesu staviti u staklenu posudu, pokriti i staviti u frižider da odstoji do dva sata.

3

U međuvremenu očistiti i oprati paprike. Oprati paradajz a pola količine paradajza blendovati dok se ne pretvori u sok, a ostalu polovinu upola kraće blendovati da bude više u kašastom nego tečnom stanju i pomiješati cio paradajz sos zajedno sa soli i biberom po želji.

4

Kad je meso spremno poslije dva sata, ocijediti rižu i dodati u smjesu sa mesom, dobro rukama izmješati i time puniti paprike.

5

Rernu možete podgrijati na destak minuta prije, onda poredati punjene paprike u dublju tepsiju sa poklopcem, preliti uljem i satviti ih da se peku.

6

Kad paprike puste vodu, obično nakon pola sata, možete dodati još jednu čašu vode i okrenuti paprike da se peku sa druge strane.

7

Nakon sledeća pola sata pečenja dodati paradajz sok i peći narednih pola sata dok paradajz bude dobro pečen ali bez poklopca zadnjih pola sata.

8

Servirati uz slatku pavlaku, kuvan ili pire krompir po želji.


People who like this recipe


Comments

No comments posted yet.



Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…