Salata od cveća

Date: Dec 24, 2010. | Category: Salads | Cuisine: Serbian


Kristina Karanović (posetilac)

Zooom
Lenten

Skill Level

moderate

Moderate

Total Time

20 minutes

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Ukoliko želite da probate nešto novo, probajte ovu salatu od cveća!


Ingredients

250 gmešanih listova salate
100 gcvetova maćuhice (dan i noć), ili neko drugo jestivo cvece: slez, boreč, neven, ružu, žalfiju, maslačak ili od svakog stavite po malo.
Cveće kupite u specijalizovanim prodavnicama za jestivo cveće, ili koristite ono koje imate kod kuće (za koje znate da nije podlagano hemikalijama).
2 kašikevinskog sirćeta
1/2 kašičicesenfa
5 kašikaulja
so, biber

Method

1

Salatu dobro oprati i prosušiti.

2

Cvetove pažljivo oprati i osušiti.

3

U činiji za salatu pomešati sirće,senf, šećer, so i biber.

4

Dodati ulje i mešati žicom za mućenje.

5

Spustiti salatu, pažljivo promešati i na kraju odozgo rasporediti cvetove.

6

Prijatno!


People who like this recipe

  • Sergio

Comments

suskam_po_coskovima - Nov 13, 2007.
Da li ste znali da su i cvetovi začinskog bilja jestivi?

Ranije su ljudi, da bi se prehranili, bili primorani da jedu biljke, sakupljaju razne plodove ili korenje. Danas je, međutim, jako moderno i šik servirati cveće u tanjiru - jestivo, naravno. Takvih primeraka ima mnogo; ne samo da imaju posebnu aromu već su i jako zdravi. U nekim delovima sveta cveće je važan deo tradicionalne kulture. Takvu kulturu pojedini botaničari i nazivaju kulturom jedenja cveća.

Predivne boje cveća pretvoriće obrok u pravi doživljaj ukoliko se stave u salate i dresinge ili budu završni sloj osvežavajućeg letnjeg sendviča. Cvetovi i listovi nekih ukrasnih biljaka daju jelu pikantnu notu, ukrašavajući pri tom i trpezarijski sto. Naročito lep, ali i ukusan je dragoljub. Mladi listovi dragoljuba imaju puno vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od njegovih pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom i u laganom vinegretu od sirćeta od belog vina. Cvetovi lepo izgledaju i u supama i u pićima. Preporučuju se i cvetovi začinske biljke borač. On sa svojim divnim plavim cvetovima predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Koristi se kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca, ali ide i uz povrće, supe i soseve. Pomaže i prilikom prehlade. Takođe, sjajnog ukusa su cvetići obične i rogaste ljubičice, timijana i žalfije. Timijan je idealan za spravljanje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela, a žalfija, veoma intenzivnog mirisa, dobro ide uz ribu, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama. U jestive cvetove spada i slez, dan i noć, neven, ruža i maslačak. Za ljubitelje egzotičnijih ukusa tu su cvetovi banane, akacije ili gardenije.

Lepa dekoracija, ali i ukusni dodaci jelima. Prosto da prste poližeš! Zato se nemojte začuditi ako vam serviraju salatu ili sendvič sa nekim manjim ili većim cvetićima. Koliko je prijatno za oko, prijaće i drugim čulima. Zato samo čupnite neki cvet iz važe na stolu i poboljšajte aromu jelima. Samo pazite da u pitanju bude jestivo cveće.

Tekst sam kopirala sa :

http://magazin.krstarica.com/l/zabava/cvet-u-tanjiru/




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…