Pasulj salata u posudi od testa

Date: Jan 20, 2011. | Category: Appetizers | Cuisine: Serbian


kopiR

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

Ingredients

Za testo:
500 gbrašna
7 gsuvog kvasca
50 mlmaslinovog ulja 250 ml mlake vode
1 kašičicasoli
Ostali materijal za testo:
250 gbutera
3 kašikebrašna
1žumance
1belance
Za salatu:
250 gtunjevine (iz konzerve)
250 gsardine (iz konzerve)
1/2 kgkuvanog pasulja
1žuta, crvena, zelena paprika (po jedna)
2 strukacrnog luka
3 češnjabelog luka
3paradajza
Ostali materijal za salatu:
6 kašikamaslinovog ulja
3 kašikevinskog sirćeta (crvenog)
2 kašikevode
1 čajna kašičicasuvog bosiljka
1 čajna kašičicasuve nane
so, biber (po ukusu)

Method

1

Prosejano brašno (400 g) pomešati sa kvascem, dodati so (promešati) ulje, mlaku vodu i drvenom kašikom izjednačiti masu. Dodati ostatak brašna i zamesiti glatko testo. Testo razviti debljine 1 cm, premazati sa 1/3 umućenog butera i 3 kašike brašna, presaviti na četri dela (kao knjigu), zaviti u foliju i ostaviti 20 minuta u frižider. Postupak ponoviti još dva puta na isti način.

2

Podeliti testo na dva dela tj. za šerpicu i poklopac. Za šerpicu uzeti malo veći deo, razviti testo i naneti u uljem podmazan pleh. Testo razvući po dnu tepsije i po njenim stranicama. Pritisnuti malo rukom, izbosti na nekoliko mesta viljuškom i po dnu testa naređati oprane i osušene paprike i paradajz (cele). Ovako pripremljeno testo staviti da se peče. Peći na 220°C 15 minuta, izvaditi paprike i paradajz, pa nastaviti sa pečenjem još 15–18 minuta na 200°C. Pečenu šerpicu od testa ostaviti da se ohladi.

3

Drugi deo testa razviti u krug da bude 2-3 cm veći nego što je bilo prvo testo. Ukrasiti motivima od testa (po želji), premazati umućenim žumancetom pomešanim sa nekoliko kapi mlake vode i staviti da se peče. Peći na 220°C 10 minuta, pa smanjiti temperaturu na 200°C i nastaviti sa pečenjem još 10–13 minuta, u zavisnosti od šporeta. Pečeno testo – poklopac, ostaviti da se ohladi. U ohlađeno testo – šerpicu, staviti pripremljenu salatu, poklopiti poklopcem i izneti na sto tj. služiti.

4

Salata: kuvani pasulj pomešati sa iseckanim paprikama i paradajzom (koji su bili u testu), iseckanim crnim lukom, tunjevinom i sardinama. Jedan češanj belog luka iseckati, drugi ispresovati i dodati masi. Pripremiti marinadu od ulja, vode, sirćeta, soli, bibera, jednog iseckanog češnja belog luka i začina. U istu spustiti pripremljenu masu, promešati, pa rešetkastom kašikom uzimati i puniti šerpicu.

5

P.S. Paradajz oljuštiti, a papriku koliko se može. Marinada može da se pravi i po sopstvenom ukusu, a servira se posebno uz šerpicu sa salatom od pasulja, tj. po želji sipati preko salate još marinade.


People who like this recipe

  • bakica

Comments

No comments posted yet.



Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…