Moj domaći kečap

Date: Feb 9, 2011. | Category: Home Canning | Cuisine: Universal


Liketa007

Zooom
Lenten

Skill Level

moderate

Moderate

Total Time

Rating

Thanks!

Click to rate

Ingredients

6 kgparadajza (paradajz mora da bude jabučar)
1 kgmesnatih crvenih paprika
6 glavicacrnog luka (srednje veličine)
5 češnjevabelog luka
2 vezeperšuna bele zeleni
100 gšećera
3 supene kašikesoli
kesicacimeta
nekoliko zrnacamlevenog karanfilića
1 dclsirćeta

Method

1

Paradajz dobro operite isecite na četvrtine. Paprike operite, očistite od semenki i isecite na nekoliko delova. Drni luk isecite na četvrtine. Očistite beli luk, peršun operite i sve zajedno obarite u većoj šerpi desetak min. Procedite i na pasirki ispasirajte sve sastojke. Vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste iskoristili što više "mesa" povrća. Ja sam posle pasiranja sve zajedno samlela u blenderu tako da dobijem žitku kašu bez ikakvih grumuljica.

2

Ovu kašu sipati u veliku šerpu, dodati šećer, so, cimet i karanfilić i kuvati na umereno jakoj vatri. Na početku je potrebno stajati uz šporet jer će se stvarati pena, ali posle desetak min možete slobodno ostaviti paradajz da se kuva i samo s vremena na vreme promešati. Kuvati bez poklopca oko sat vremena. Paradajz treba da se ukuva na pola količine koju ste imali pre početka kuvanja. Pred kraj dodajte sirće i kuvajte još desetak min uz neprestano mešanje jer će početi da prska.

3

Ovo je recept za osnovnu varijantu kečapa. Kuvani kečap sipajte još dok je vreo u vruće staklene flaše, flaše uvijte u ćebe i ostavite tako da se ohladi do sutra. Sutradan stavite poklopce i odložite flaše na tamno mesto. Vi možete kašu podeliti na nekoliko delova pa u jedan dodati pasiranu ljutu papričicu kako biste dobili ljuti kečap, ili dodati neku od začinskih biljaka kao što su origano ili bosiljak, samo što je potrebno da te začine dodate u toku kuvanja, a ne na kraju kuvanja.

4

Ja sam na kraju dodala malo konzervansa jer nisam sigurna da ovo može dugo da opstane bez konzervansa. Dobila sam od oe količine oko 2,5 l kečapa.


People who like this recipe


Comments

No comments posted yet.



Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…