Forums : Toronto

 Comment
Од Епархијског дана остало само име
who_cares
2016-07-07 02:40 PM
Репортер Вести на традиционалном скупу канадских Срба на имању манастира Свето Преображење Господње у Милтону

Традиционални Епархијски дан, који се годинама одржава у првој недељи после Тројичиндана, на Дан Свих Светих, протекле недеље окупио је на имању Светог Преображења Господњег у Милтону тек око 200 гостију.

Кад кажемо тек, мислимо на чињеницу да је раније на Епархијском дану ова цифра посетилаца била минимално десет пут већа. Бољи познаваоци прилика у верском животу канадских Срба овај нагли пад интересовања за долазак на Епархијски дан објашњавају као последицу догађаја од пре годину дана када је одлуком Светог архијерејског сабора владика Георгију свргнут с трона Епархије канадске. Нова администрација, најблаже речено, није се најбоље снашла у датој ситуацији. Почело је урушавање свих институција ове, некада угледне Епархије у оквиру СПЦ и десило се то што се десило.

И поред лепог времена на манастирском имању било је само око 200 гостију.
Од некадашњег Епархијског дана остало је само име. За разлику од ранијих година ове године само је литургија у цркви Светог Преображења Господњег (служби је присуствовао и ранији епископ владика Георгије), као редовни облик верског живота, због већег присусуства свештеника из Торонта, Кичинера и Хамилтона, личила је на некадашњи Епархијски дан. Све остало може се посматрати као један излет доконих људи, који су леп, сунчани дан, искористили да се у прелепом амбијенту манастирског имања одмарају уз добру капљицу, ћевапчиће, јагњеће и прасеће печење… уз добру музику, чији су звуци некако чудно одзвањали у празнини између огромних стабала, празнини која је зјапила као сведок да се овде нешто крупно догодило.

На Епархијском дану протекле недеље није било никаквог званичног програма, нису наступили чланови фолклорних ансамбала, није било званица, ни говорника, све се, дакле, свело на пуко окупљање народа жељног дружења. Али у броју, никада мањем у историји Епархијског дана.

Војо Мачар

Сестре нису прославиле своју славу
Епархијски дан на манастирском имању у Милтону досадашњих година био је познат и по томе што је Дан Свих Светих уједно и слава Савезног кола српских сестара. Ове године од тога није било ништа, а да ли су српске сестре своју славу прославиле на неком другом месту, у овом тренутку није нам познато.

В.М.

Извор: Вести
boaz
(neradnik)
2016-07-07 04:09 PM
Al' bre neko ovde debelo laže.Bilo otprilike samo 50 ljudi neracunajuci popover I nihove popadije koje su se krile u sumi. (Ne znam zašto?!)
boaz
(neradnik)
2016-07-07 04:10 PM
I da samo dodam, Ovaj tip iz Kichinera sto ovo piskara navija za v. Georgija!
CTEBA
(penzioner)
2016-07-07 07:11 PM
Дал је било 50 или 200 исти враг.
Проблем није то што су отерали Георгија, већ што су толико дуго чекали да га отерају.
Иако се народ буни већ десетак година, ако не и више, ником у СПЦ није пало на памет да уради било шта.
Чекали су да отера сав народ, па да отерају њега.
И шта сад поставили су Митрофана а оставили све Георгијеве попове.
Сад су добили одговор, оде Георгије, треба да оду и они.
Можда ће онда народ опет почети да се враћа, овако мрка капа.
Уосталом сад не Васељенски Патријарх лупа главу, он је главни газда, Иринеј се извукао.
Luzer
2016-07-08 04:27 AM
Milton polako ali sigurno prestaje da bude DERNEK i postaje manastir sto i treba da bude. Ova vest treba da raduje sve istinske vernike a ne da ih tuzi. Smenjeni lažni vladika Georgije je id tog mesta napravio ruglo u kome se radilo sve i svasta. Glavno je bilo da on zaradi pare i da ih stavi u stap pa za Beograd.Nadam se sad kad dodje vladika Mitrofan da će eparhijski dan biti slavljen molitvenije i poboznije uz neki drugi datum i to sa puno vladika, monaha, svestenika, poboznog naroda a bez ikakvih rostilja, pevacica, yebacica itd.
levo-krilo-7
(fudbaler nekad bio)
2016-07-08 11:14 AM
Machor bio doso da ko I svake godinekrka pecenje I da mu ostali tapsu po ramenu nebili o njima pisao kao dobrotvorima bogastvu I podvizima..Niko ga nije primetio on sad udara pljuvanje po svima.Drugi put cuvenog I mrsavog novinara stavite da sedi sa rukovodstvom I pun tanjir da mu se natrpa mesine I ostalih djakonija...onda će da piše sve najbolje I reci će kako novi vladika I uprava menjaju crkvu iz temelja I da je već vreme postenima da vladaju...moj recept za macora znam ga ko zlu paru..od sad će on da nastupa kod rvata I da ighvali ali za dobar rucak I bircuz.
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.