Forums : Film

 Comment
Testament
dzoinjegovasenka
2017-04-23 05:52 AM

Kriticar Ranko Muniic, koji je znao najviše o eks jugoslovenskom filmu, rekao je svojevremeno da su „Andergraund” i „Testament” dva jedina velika filam sa prostora bivše zemelje od njenog raspada. Slazem se. MAda su stilksi sasvim razliciti.

Preneseno
_____________________

Reditelj Lordan Zafranović izjavio je da je da sa bivšim predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem pokušao da utiče na direktora HRT-a da prikažu njegov film „Testament” iz 1993. koji govori o Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), a da je kasnije razgovarao i sa bivšim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem na početku njegovog mandata da se pusti taj film na televiziji.

IZVOR: TANJUG NEDELJA, 23.04.2017. | 08:46
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot
„Nisam imao protiv ni da se napravi okrugli sto povodom istina koje film predstavlja. Ništa nije uspelo”, naveo je Zafranović za „Politiku”.

„Politika” podseća da je Zafranović zbog ovog filma rađenog povodom suđenja ustaškom zločincu Andriji Artukoviću, morao da napusti Hrvatsku početkom 90-ih godina prošlog veka. Film je u petak prvi put zvanično prikazan u Beogradu, projekcijom u „Kinoteci”, a Zafranović je tim povodom bio gost srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Neko mi reče juče da bi možda, od samog filma, bilo zanimljivije govoriti o njegovom nastajanju i kasnije njegovom životu, jer je 'Testament' nastao u jednom burnom vremenu rata devedesetih i posle imao neobičan put, s mnogo prikazivanja u celom svetu, osim u Hrvatskoj i Srbiji”, kazao je Zafranović u intervjuu za „Politiku” uoči beogradske projekcije filma.

On je naveo da je „taj film prvenstveno napravljen za hrvatsku publiku” s obzirom da on pripada tom narodu.

„Smatrao sam da je najvažnije da mlađa generacija shvati o čemu je tu reč kada masovno, na stadionima dižu ruke u fašističkom pozdravu i kažu: 'Za dom spremni'. Smatrao sam da bi generaciju trebalo edukovati, da vide šta je to NDH i koja je to bila zločinačka tvorevina, koliko je bilo nesreća i užasa do današnjih dana. Na žalost nisam uspeo”, naveo je Zafranović.

On, na pitanje zašto u Hrvatskoj postoji toliki otpor, kaže da je to „zato što je u zemljama u kojima se desio strašan rat dnevna politika uvek prioritet”. „Izbegava se sve ono što bi, po njihovom mišljenju, moglo da izazove neke razdorre.

dzoinjegovasenka
2017-04-28 04:41 AM
Čitam kako se sprema velika zapdna produkcija, kao velike pare da bi se , verovatno na engleskom i sa stranim scenaristima i glumcima snimao film o Jasenovcu. Tako pricaju politicari. Znaci gledaćemo Kozarcane i druge nesretnike kako pricaju engelski jezik? Kome treba takav film? Valjda je on vazniji za nacionalnu edukaciju, a ne za strane gledaoce? Cudi me da niko ili nije pogledao ili nema šta da kaže o ovom izuzetnom autorskom Zafranovicevom filmu.
Tanjuska-c
(na)
2017-04-30 05:05 PM
Занима ме књижевност и сликање, али сам љубитељ филма. не пасионирани али дођем овде повремено да прочитам занимљиве дискусије. Желела бих да назначим да сам прочиатала ову тему и да је чињеница да нико на њу не одговара одговор сам за себе !!!

И да прикачим ову занимљиву вест која се не тичле директно споменутог Зафрановићевог филма али се тиче теме која њега као уметника окупира одавно.

http://anti-censura.com/intervju-konacno-snimljen-film-o-svetom-vukasinu-i-genocidu-u-logoru-u-jasenovc u/

 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.