Forums : Film

 Comment
Handmaiden
Babette
(office mite)
2017-03-15 12:58 PM

Pred ovakvim filmovima kritikujem sebe jer sam totalna neznalica po pitanju istorije, stvarno. Trebalo mi je pola sata da skontam o kom se sukobu radi, invazija Japana na Koreju, sio mi ga Djura. Dosta mi je i mojih ratova. Srećom, radi se o Chan-wook Parku, reziseru Oldboy-a, a on i ja se tako dobro razumemo!
Majstor – šta drugo reci za ovog coveka. Ako bude neke pravde za kinematografiju 21 veka, on će biti Bertolucci ove epohe.
Nema scene da nije savrsena.
Zato vas molim da ne pricate vise o tome da niko ne pravi dobre filmove. Prave se, i te kako, samo moramo ponovo da ucimo da gledamo.

Prica je prilično jednostavna, mada deluje zamrseno. Korejski prevarant bi da se domogne nasledstva mlade japanske naslednice, koja živi u kuci svog ujaka, udovca, incestuoznog i beskrupuloznog bogatasa, koji, jezika crnog od konstantnog lizanja mastiljave olovke, piše erotske price, koje ona naglas cita diskretno napaljenoj publici. Sumoran zivot te mlade devojke biva prekinut ulaskom na scenu doticnog prevaranta, koji joj dovodi korejsku devojcicu da joj bude druzbenica. Nju je podmitio obecanjem pozamasne svote novca nakon što se domogne nasledstva uz njenu pomoć. Plan deluje savrseno...
Troslojna prica, rasomonski stil, iz tri razlicite perskpektive dolazimo do konacnog raspleta. Sve to vreme ne želimo ništa drugo nego da još traje, da još traje...
Crni humor, erotizam, radjanje ljubavi, uspesno uradjena prica s jedne strane, i kostimografija, scenografija, savrsen tempizam i rezija s druge. Kompletan balans.
Još jednu stvar moram da pomenem, mada unapred zalim jer će se neki forumasi ovde nakaciti na to, pa će prica otici u stranputicu. I ovaj, kao i film o kome sam davno već pisala, Lust, Caution, ima tako neverovatno senzibilan pristup erotizmu, u stanju je da sa par pokreta kamere, veoma diskretnom glumom i samo naznakama strasti napravi opipljive i efektivne scene seksualne tenzije koje udaraju tačno u metu. Zašto zapadni reziseri vise to nisu u stanju? Retoricko pitanje, ne odgovarajte ako niste gledali film.
Fan
2017-03-15 08:14 PM
Hvala za ovo, ima i da se skine. Milina!
dzoinjegovasenka
2017-03-17 01:23 PM
Pozdravljam tekst kolegice Babete. Ovaj autor je izuzetan. Nije mi za poredjenje sa Bartolučijem, možda pre Formanom, ali je odličan.
kiki31
(administracija)
2017-03-17 03:56 PM
Hvala Babette...
car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
2017-03-18 07:47 PM
Jedan od sledećih filmova koji ću da pregledam sa Mrs.

Sve sto sam čuo o njemu do sad (iz razno raznih izvora) je vise nego pozitivno. Ne sumnjam da ću da uzivam.
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.