Forums : Film

 Comment
Film o Jasenovcu
niger
2016-12-23 05:02 PM

Pricam kao zakleti crnjo sa jednim Jevrejom i tracamo Srbe. Preslusavamo, in memoriam, zadnji Koenov album i on pita iz cista mira: A sto Srbi nisu napravili film o Jasenovcu? Prošle su dve trecine veka i ništa. Jevreji, Rusi, Poljaci...ko god je prosao traumu holokausta napravio je film, a Srbi ništa. Broji(mo) najvece traume Srba (polubelog ili polucrnog naroda): Turci, Prve seobe, Preseljenje države u Grcku, NDHazija i jasenovacki logori, druge seobe devedesetih... I ništa. Manje vise ni kadra, sem nekih tu i tamo dokumentaraca za tv.

Imaju Srbi tu Dijanu Budisavljavic (niko za nju nije čuo do pre par godina da sve bude luđe i misterioznije). Prica se da je 12 hiljada decice udomila i zapisala gde je koje i kod koga, pa joj UDBA 1945 lepo uzela svu dokumentaciju. Ljudi se tražili posle 50 godina zbog toga po nekim „Arenama”! Kozarcani pogotovo. Jevreji su Sindlera za deseti deo toga učinili pravednikom...Losi su Srbi politicari, ali dobri scenaristi, glumci, reziseri. Gde su - pita se glasno Atijas. Ili pita mene, ali ja nisam Srbin , ja sam crnac.

Pošto sam uvek bistar kada duvam dobru travu, kažem mu da nema zivog srpskog reditelja koji može da snimi Jasenovac ili bar da je u voznom stanju..Ili su se prejeli od love evro-fonodova ili još tragaju za Slobinim vremenima, ili prave (ili samo snevaju) karijere po Americi i uce americki sablon producentskog filma ili stilski nisu za Jasenovca.. Srbi kriju svoje traume, a stalno o njima pricaju. Neobičan narod, kaže Atijas. Gledam iza sebe i pitam ga: kome se obraca?

Pazi, kažem, taj narod i njegovi cenjeni „kriticari” svoj najbolji ratni film (i među najboljima uopste)ne pominju glasno, a stalno ga gledaju? Idi i pitaj ko je Zika Mitrovic i 90 odsto će reći da je to pokojni Gidra u ulozi „her zike”. A Veljko Bulatovic?... Tu i Atijas povuce jedna dzoint Idi begaj!

Seobe je probao Patrovic, ali bio je suvise sam za takvu temu..A ono ostalo...Šta je još problem? Urođena trauma? Skromnost? Kao veliki ratnici i žrtve, a suvise skromni da to pokazu...Davim se od dima, idu mi suze na oci. ...ise se, udavih se od smeha - sikce Atijas. Srbi i skromnost...

Odjednom se oglasi stari dobri dzoint: Ta Jasenovca treba neko sistematican, ko zna da fakte uklopi sa slikom, da ne sere previse umetnicki a da uhvati temu o dojencadi i smrti...Hebena tema do kolena. Neko da je Srbin po ubeđenju, a da nije pravi Srbin (jer ima i takvih - pravih, a onda nisu ni za šta) jer će tako da, šekspirovski receno, uskladi poekret sa rečima, pa ćeš posle kada izadjes biti nakurcen da porokas sve zivo, a nećeš - jer ti film ne da, jer je napravljan da ridas bez maramice.

Neko poput ekipe keoja je napravila najbolju srpsku seriju svih vremena, a nije „Grlom u jagode”, već se u njoj gusla (možda malo previse). Tako neko - prica dzoint.

Ma, novu Evropljani će to. Kada neki Letonac ili Estonac sedne u palacu Briselu. Biće to animirani film sa snaznom antiruskom porukom i sajber glumcima i glumicama - kažem obsajan istinom...Ali, u tom filmu onda neće biti Srba. zalis se Atijas.

Pa nije ih bilo ni u Jasenovcu. Dali bi neki glas od sebe za 70 godina - kažem ja, a dzoint sada suti.

Ne preteruj, to se već ne može negirati. Mi smo svedoci - Atijas lista neku jevrejsku enciklopoediju... Pa sto vi ne napravite film o Jasenovcu, Atijase? Kako mislis? Da damo lovu ili da odradimo i ostalo? Pa to im ni Rusi ne bi pristali, kaže moj dobri Jevrej.

Mora biti da ima neko ko hoće, zna i može među tolikim talentovanim svetom u narodu prepunom epa, jada i poezije.

Evo, ja ću - pristade dzoint.
______________________________
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
2016-12-23 05:58 PM
Zafranovic je napravio dokumentarac i to je to.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-23 07:37 PM
Kenjas Crni po hrvatskim tjednicima i dvotjednicima su se tražili ucesnici kriznih puteva i Blajburske epopeje.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
2016-12-23 10:35 PM
Mogli bi da naprave melodramu o Blajburgu. Kao, odmah posle rata ustaškinja kreće sa malim ustašom u Austriju da nađu tatu.. i tamo u nekoj šumici među ostalim drangulijama nađu polusagorelo U sa kape.. Ovo je tatino U, prepoznajem ga! kaže žena sinčiću dok joj se suze kotrljaju. Njih dvoje se grle, zavesa pada, publika jeca.
niger
2016-12-24 06:44 AM

Dzoint je najinteleigentniji sagovornik kada su u pitanju teske teme. Tu kabinetsko znanje samo odmaze - vas narod je narod teoreticara sa slabom voljom (hamletovski faktor).

Zafranovic je mrtav reziser preko Save. Njega su „Krv i pepeo Jasenovca” i „Testament”, u kojima pretresa ustaško doba bolje od najtvrdjeg Srbina, izbacili iz svih filsmkih enciklopedija. Nema Srbina sa mudima kakve je pokazao taj Dalmatinac. Tacka i tocka.

Ima u „Testamentu”, po Muniticu uz „Andergraund” najboljem filmu sa prostora nekadasnje zemlje devedesetih godina, a Muniticu ja verujem, neverovatna scena:

Ulazi autor sa kamerom u celiju umiruceg Artukovica i posmatra ga hladnim okom kao sto neki vanzemaljac geleda koprcanje retkog primera zaostale vrste za Zemlje. U tom filmu imaš prva dva sata pravu enciklopediju ustaške vlasti koju Zafranovic secira unutar svog intimnog pogleda na odrastanje. Nema sanse da mu to zaborave dok živi „tamo gde treba”.

Srbi, kaže dzoint, a ja mu verujem (pogledati početak ove replike) nemaju ni mirnoce, ni volje, ni hrabrosti (a da ne govorimo da su skrtiji i materojalno sebičniji od bilo kog Skota) a zao im i love za takve stvari, e da bi uradili film koji bi bio deset puta uzasniji i bolji od „Sindlerove liste”.

Jeli ziv Kadijevic? Mislim na umetnika, a ne na vojnika. Slab sam sa istorijom Srba.

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-24 12:03 PM
Da još mrda matori. Dzaba mu prica nikoga ne slusa.
Babette
(office mite)
2016-12-24 03:39 PM
...niko ga... (op. let.)
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-24 04:35 PM
aaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!! Bruka!!!!!!!!! Stidim se iako sam ceo dan proveo u bolnici pazeci mamu.
niger
2016-12-24 05:39 PM
A možda je u osnovi svega /ne/svesno izbegavanje krivice, odnosno
pokusaj svesnog zaborava. To se čini, kažu placeni psiholozi sa belih koledza, kada se hoće izbristai loše secanje. Imam poznanika (a nije dzonit)koji svoje sunarodnike smatra jednim od najvecih krivaca za Jasenovac. Nešto kao cedoumorstvo? Nisam siguran šta je hteo reci..Ali, mislim da to nema veze sa filmom o Jasenovcu, jer jednostavno nema nikoga sposobnog za takav film a da prica srpski. Da li bi lova nešto promenila? Velika lova? Opet ne verujem, ovde se zboh love ubija u 99 odsto slučajeva (ostalo otpada na strast i ludilo). Niko ne ubija zbog filma.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-25 03:14 AM
Hebo te Jasenovac nikad crnja od tebe.

Kako ti tumacis ovakve vesti:

Slavni par, koji je u vezi od 2001. i ima dvoje dece, zajedno glumi u seriji „Šerlok”, gde igraju supružnike.

- Više nisam sa Amandom. Raskid je bio veoma prijateljski i uvek ću je voleti - rekao je 45-godišnji Martin za „Financial Times”. Na pitanje da li je njegov skorašnji uspeh u blokbasterima poput „Hobita” uticao na raskid, odgovorio je:

- U određenoj meri, da.

To je potvrdila i Amanda, koja je u izjavila da su ih udaljile njegove glumačke obaveze u Americi, dok je ona ostajala u Londonu sa decom.

- Nije bilo neprijateljstva, samo smo rekli da više ne možemo da živimo zajedno, pa se on iselio. Ja sam ostala u našoj kući i započeli smo novo poglavlje. Tužno je, jer smo mislili da ćemo zauvek ostati zajedno. Ipak, oboje smo zaključili da je najbolje da raskinemo.

Martin je Amandu upoznao na snimanju filma „Men Only” 2000. godine. Imaju sina Džoa (10) i ćerku Grejs (8). Osim Šerloka, glumili su zajedno u još nekoliko filmova.
niger
2016-12-25 04:47 AM
Bele žene često koriste naslednike kao pokrice za jutarnje (video?) igrice u svojim bogatim domovima. Mogu da kažem da sam naucio nekoliko tih igara. Najlepse je kada iza tih (sterilnih) zabava ostane jak crnacki znoj.
(Citiram predsednika SAD Obamu).
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-25 04:59 AM
Dabog se zadavio puseci svoj ogromni crnacki. Ovo dvoje su RUZNI za medalju kakvo bre camuganje ujutru nisu ti braca sa Kariba tako propali da to rade.

Engleska riba aka starleta
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/12/24/16/3B9D69ED00000578-4064050-image-a-222_1482596202886.jpg
niger
2016-12-25 08:57 AM
Iskoristiva, sasvim.

ali, pustimo da još neko kaže nešto o filmu o Jasenovcu.nema boljeg dokaza za uvodni tekst od ovoga.

i ove dame, naravno..
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-25 11:45 AM
Ko će objašnjavati sto smo pravili državu sa njima? Idi ti lepo na Politiku pa tamo to raspredaj sa komunjarama i bradonjama.
niger
2016-12-25 05:30 PM
S njima? Uvek je neko drugi kriv? Nema filma, a neko drugi kriv? Neka misteriozna sila? Komunisti? Hrvati? VAnzemaljci? Neprijatelji u sopstveneim redovima? Ali ja volim taj haos, zato sam se i zadrzao kod Srba. ...es temu, nije ona važna, važno je da je dzoint bio u pravu. Sada može i da se brise ovo. .)
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-25 07:42 PM
Slabi smo ti moras to da raspravis sa velicinma s Politike.
Fan
2016-12-25 10:21 PM
Dobro napisano ali pričalo se o tome ovde i ranije, nema odgovora na to pitanje. Možda zato što je srpska kinematografija qurčeva kinematografija?
niger
2016-12-26 08:38 AM

Srpska kinematografija? Šta to podrazumeva? Određeni stil, karakteristike, tematiku...? Nakon cuvenog eks ju crnog talasa, napravljenog na antideološkoj ravni i prepunog duhovitih groteski - Makavejav i Zilnik - ili crnih darama Čengić, Pavlović i ekipa...dolaze individualci koji se u procesu raspada zemlje (mislim na srpsku kinematografiju) profilisu po svojim afinitetima. Ideoloskim, kerativnim pa bogami i materijalnim, i tu prestaje svaka „zajednička karakteristika”.

Film o Jaenovcu nema veza sa politikom. Boli me ona stvar, vema crna, za politiku. Tema ima veze sa cinjenicom (da se konslutujem sa dzointom)... da sam pozelio ratne filmove .).
escada
(ɐpɐɔsǝ)
2016-12-26 06:36 PM
Ni Semberija nije ono što je nekad bila, pa što bi film o Jasenovcu...
Fan
2016-12-26 06:58 PM
Nisam mislio qurčeva po kvalitetu nego vise na ono što se uvek nekako snimalo ono sto mora ili može da se snima a ne toliko ono što se želi.
pata
(milijarder)
2016-12-27 07:38 AM
meni je OK pitanje, sasvim je relevantno i razmišljala sam o nama Srbima kakvi smo to i zbog čega takvog filma nema.

nadam se da će se snimiti.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-27 07:49 AM
Ko da snimi, Kojo ili Bjela? 40 godina smo snimali lazne partizanske filmove samo dva tri su o stradanju stanovnistva. Covek koji je snimio laži Mirka i Slavka je izvrsio samoubistvo, to ostavlja posledice.
Fan
2016-12-27 08:06 AM
Kojo i Bjela su današnji Slavko i Mirko.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-27 08:12 AM
Ne lupaj oni su danas producenti najvazniji ljudi u filmu. Bjela je igrao u Bosku Buhi.
Fan
2016-12-27 08:25 AM
Ma nemoj?! Uh ebo te, šta mi napriča!
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-27 08:29 AM
Šta je nema prasetine za katolicki Bozic? Vudu se nakrkao i sad radi mirno.
Fan
2016-12-27 08:35 AM
Kenjaš za desetku.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2016-12-27 08:37 AM
Hvata me grip ceo dan sam juče blejao po bolnici sa kevom.
niger
2016-12-27 09:02 AM

Sedimo ja, pop Zuća (neki ga zovu raspopom) i sa nama sedi dzoint. Dobar, hercegovacki. Kaže (napuseni) pop da ga je uvek mucilo (povodom gornje teme)otkud su to njegovi sunarodnici tako masovno isli na jame i u logore, a da se nisu bunili. I isprica mi sledeću pricu.

Uhvatle ustaše celo selo u „ercegovini” i staro i mlado i odvelo ih u nekav silos. oni unutra dan, dva ..ne znaju ni šta ni kako...kaže jedan dekcic: Deda ja ću da bezim, pobice nas.

Kaže mu deda: sedi mirno, neće nam ništa . samo da nas malo ispitaju...kaže mu deckic: ja bezim deda, iskacem kroz prozor. pobice nas sve.

kaže njemu deda (a navodno nije bio nepusen, sirotan): sedi tu, ima da te prijavim vani strazaru. Ako pobegnes, sve će nas nas pobiti.

kaže njmu deckic: deda sve su pobili pre nas pobice i nas, pusti me da bezim...deda: mrdnes li samo zvacu isti cas..jel tako ljudi...(odobravanje)...

decik je inače imao 15-16 godina, a deda preko 70.. Pa ti sad vidi - zavrsava (ras)pop Žuća...

hebiga, kažem mu, vi Srbi mnogo dajete na uniformu i vlast. taj deda je je jednostavno bio fasciniran uniformom. čak i ustaškom..seti se onog nesretnika - sece ga ustaša uho po uho, a on mu kaže: „samo ti radi svoj posao”..

kaže žuća: vala, kakvi smo, malo su nas potamanili! kažem mu ja: Zar i ti pope! Pa ti si Srbin gluho bilo!

Kaže Žuća: Deda iz price mi je bio stvarno bio deda, a mali striji brat. Danas bi napunio 90. Zilavi su eecegovci.

Pa ko ti je to ispricao kad su pobijeni?

Kaže Žućo: Pričao posle lokalni ustaša: Zzašli da ih umlatimo maljem, a mali vice dedi: „jesam ti reko!” Posle, se godinama uhvatilo u narodu kao vic...

 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.