Forums : Automoto

 Comment
Тесла, утсци
CTEBA
(penzioner)
2018-02-10 06:18 PM
Један познаник купио Теслу, ово су утисци.
Тих да не може бити тиши, нечујеш га уопште.
Елегантан, без даљњег.
Има мање више све оне дрангулије које сад стављају.
Не изгледа лоше.
Сад овде у Канади иде добро по снегу, ал не далеко.
Оне дрангулије не раде, јер кад падне снег, нема ни линија и свега осталог, али то важи за све аутомобиле.
По Тесли иде око 500Км док се не испразни, овде сад ако догура до 300 пуна капа.
Кад је хладно, батерије губе, а и грејање је на струју па губи 25 до 30%.
Пуњење, е ту је проблем, код куће са утичницом од 15А (стандард на кућама у Канади) отприлике добије се 5Км вожње, за сат пуњења, на оним пуњачима по граду 40А добије се ту негде око 30Км за сат пуњења.
На ауто путевима где су постављени Тесла пуњачи (200А), потребно је око 1,5 сат да се батерија напуни.
Кад возиш из Торонта за Флориду треба да станеш бар три пута да је напуниш, значи бар 4 и по сата чекања, а бензин наспеш за пар минута.
Што се тиче коштања, струја је мало јефтинија, ако возиш по граду на посао и назад, укључиш увече и напуни се доста преко ноћи, а тад је струје јефтинија.
Проблем је да батерија може да траје до 10 година а нова двадесет и кусур хиљадарки.
Све у свему, лепа играчка, ал још увек непрактично.
BGMangupuNYC
(Marketing/Sales)
2018-02-12 08:29 PM
Ubedljivo Najgori interier od Auta koje kostaju $70.000 +
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-02-13 06:06 PM
Steva,
koji model je kupio?

Do Floride se obično spava usput. Tako da uz dvije pauze sa rucak... gotovo kao in na benzinski pogon.
Starac_Foco
(--)
2018-02-14 08:09 AM
Ja sam vozio jednog u Kaliforniji nedavno (tamo i u mjestima koja imaju 50k stanovnika ima Tesla dealer). Ne bih se imao na šta zaliti, ali ko ima $100k CAD za auto, on svakako ne kupuje auto kao sredstvo prevoza od A do B, ili sto mu je benzin skup, već iz drugih razloga, ima para za igracku, prestiz, voli da izgleda „zelen” itd.

Prilično je besmisleno imati bilo kakav el. auto i samo uticnicu od 120V za njega, a pogotovo Teslu. Čak i Chevy Bolt se puni preko 50 sati na 120V. Tu nema nade da će ikad biti bolje, vrijeme punjenja zavisi od 2 stvari, napona i velicine baterije. Pošto baterije postaju sve vece, a napon ostaje isti, vrijeme se produzava.

Čak i sa 240V puniti bateriju te velicine se ne može zavrsiti za jednu noć.Tu je Evropa u velikoj prednosti jer mnoge kuce imaju trofazno napajanje od 400V, pa bi mogli imati punjace koji su skoro istog kapaciteta kao ovi superpunjaci ovuda oko nas koji u sjeverno-americkim kucama nikad neće biti mogući. Nas u S. Americi je u stvari shebao Tesla, onaj nas pravi Tesla, on je navodno uticao na usvajanje ovog kvazidvofaznog sistema od 120+120V koji ne radi posao za bilo šta što se mjeri preko jedno 3-4kW snage...



Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-02-15 04:15 AM
Foco,

Svaka novija kuca ima 240 Nema 14-30A prikljucak, sto je oko 6 kW snage. Nissan Leaf 2018 sa baterijom od 40 kW puni se za oko 8 sati. Sto je dovoljno za oko 200 km voznje dnevno.

Meni recimo treba oko 120 km dnevno sto je sasvim dovoljno. Razlog sto još vozim benzinca je sto sa 2.21 USD/galon treba oko 10 godina da se Leaf isplati.

Starac_Foco
(--)
2018-02-15 08:50 AM
Ne bih se slozio Pjerivoje da se to odnosu samo na novije kuce. Svaka i stara kuca u S. Americi ima 240V jer svakome u kucu pa i stan ulaze one 3 zice, 120+120V (L-N-L)

Ali komentar je bio zbog toga sto sretni vlasnik Tesle i dalje puni na 120V i pri tome ne dobija ni 10km po satu punjenja, valjda zato što nema uticinicu od 240V na zgodnom mjestu, a možda je ne može ni imati.

Postoje određeni limiti po kodu koliko potrosaca i koje snage možeš imati na one 2 krajnje zice (L-L, 240V) sto zavisi od debljine zice i u kuci i van kuce.

A nije ni bas jeftino privesti struju uz pogotovo zavrsenom podruma u garazu čak i kad te ne kace nikakvi limiti.

Sve je naravno moguće, a pogotovo moguće onima koji imaju $100k za auto, njima vjerovatno nije skupo ni da plate distribuciji da postave deblji kabal od transformatora na ulici do kuce te da „podebljaju” i zice u kuci kako carski valja i trebuje, ali postavlja se pitanje svrhe za one koji el. auto kupuju kao potrebu a ne igracku.

Isto je tako, kao sto kažeš, upitno kupiti el. auto da bi presao 100km dnevno. To je domet prakticno svakog el. vozila koji se trenutno prodaje, ali isto to postizes sa $10 za gorivo za necim kao corolla. A posto ni struja nije dzaba, a pogotovo neće biti dzaba u buducnosti, usteda nije bas nešto.

Investicija je i dalje opravdana kad ti neko daje nenormane subvencije za takav auto, kao sto je onih $14k u Ontariju, sto je prilično nefer - svodi se na to da država operezuje i one koji nemaju dovoljno za bilo kakav noviji auto da bi dala subvenciju onima koji imaju dovoljno i za nova mercedesa E ili S klase...

Ipak, kako rekoh, pravi Tesla je definitivno shebao sadasnjeg Teslu jer je on predlozio sadanji split phase 3-wire concept 120V+120V u Americi koji kako god okrenes može kroz zice istog presjeka da progura ne vise od 1/3 snage ako to poredis sa 3x400V...

U stvari, Tesla je taj dio samo prekopirao od Edisona... Edisonov koncept razvoda jednosmjerne struje je bio upravo to: dvije diname istog napona bile su spojene u seriju tako da je potrosac mogao da bira hoće li se prekljuciti samo na jednu dinamu (napon jednog generatora) ili na obje (duplo veci napon), a sve to koristeci stedni spoj od samo 3 zice. Tesla je to samo „podjonio” zamjenivsi 2 diname sa jednim transformatorom sa srednjim izvodom na sekundaru i iste one 3 zice sa istom vrstom izbora - pola napona ili cijeli... Ostatak svijeta je izbrao drugi koncept, tako da osim Amerike, jedini je ja mislim Japan koji koristi split phase 120V (ili 110V).
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-02-22 04:15 AM
Nisam znao da je 3 zice, 2 „faze” bio Edisonov sistem. Ne treba kriviti Teslu. Logicno je bilo prilagoditi svoj sistem postojecoj infrastrukturi. Da je jedina opcija bila trofazna, niko ne bi kupio rjesenje koje trazi zamjenu svih kablova.
Starac_Foco
(--)
2018-02-23 02:24 PM
Ne znam da li je bilo bas skroz logicno. Nije tog istosmernog razvoda bilo bas toliko krajem 19og vijeka.

A bilo je istih takvih instalacija i u Evropi, ali stvar tamo nije krenula tim tokom. Vjerovatno tada nije bilo potrebe da se razmatraju instalacije koje imaju veci kapacitet od par kW a to je moglo i sa naponom manjim od 120V.

Neki od tih velikih istorijskih zaheba su ispravljeni neki nisu niti će ikad. Jedna od najvecih „ispravki” svih vremena je kad je Ontario 1948 odlucio da predje sa 25Hz na 60Hz. Zamisli koliko se tada generatora ili motora u industriji moralo premotati ili zamjeniti kao i već milioni nekih kucnih aparata i alata sa indukcionim motorom koji nisu mogli tek tako da se ubrzaju za 240% :)
DarkBlue
(istrazivac)
2018-02-24 06:42 PM
Meni nije jasno zašto je problem da se puni sa recimo 5kw/h
pogotovo nocu? U vecini kuca ako ukljucis sve potrosace istovremeno
neće pregoreti osiguraci ako je sve u redu i moglo bi da vuce
možda i do 10kw/h (ovo 10kw/h sam otprilike stavio sabirajuci sve
potrosace kojih sam se setio).A nocu uglavnom ne radi puno toga.
Pa samo sporet ako upalis rernu i tri-četiri ploce verovatno trosi
jedno 3kw/h plus aircon i eto ti vise od 5kw/h.

Inače već dve godine imamo Outlander phev (plugi in hubrid) i
do sada se pokazao vrlo dobro i ako ima bateriju samo 12kw/h.
Mitsubishi navodi da sa cisto elektricnim pogonom može da predje
do 50km i tu su otprilike u pravu. U normalnoj voznji po ravnom
u proseku predje oko 40km ako ne nije ukljucena klima, najviše
sto sam uspeo je 74km ali vozeci skoro bez ubrzanja i prosecnom
brzinom od 45km/h na otvorenom putu bez stajanja. A najmanje
predje oko 28km sa ukljucenom klimom i po autoputu ako vozis
100-120kmh.

Interesantna stvar kod tog auta je da nema menjac nego samo dif
i kvacilo na prednjoj osovini plus elekromotore na prednjoj i
zadnjoj osovini tako da pri brzinama manjim od 70km/h rade samo
elektromotori a na većim benzinac direktno okrece prednju osovinu.
DarkBlue
(istrazivac)
2018-02-24 07:06 PM
Da još dodam o potrosnji; kad se vozi danima u uobicajenom rezimu
tj. 75-100km dnevno i puni se baterija svake noćiprosek potrosnje
je oko 3-3.5 (plus struja). Kad idemo na duza putovanja pa se ne puni
baterija između 7 i 7.5 l/100km sto nije loše za auto te velicine
ali nije ni nešto posebno jer pre smo imali dva dizel SUV sa
potrosnjama manjim od 10 a oba su bila veca, teza i sveukupno
sposobnija vozila (pogotovo off-road).
Starac_Foco
(--)
2018-02-25 11:04 PM
Druže istrazicu, hvala na izvjestaju.

U vezi pitanja zašto se ne može puniti sa 10kW nocu, možda i može, ali neki od nas žive u over-regulated državama gdje ništa nije moguće i ništa nije dozvoljeno dok vlast ne odobri drugacije.

Ovde u S. Americi se kapacitet razvodne table mjeri u amperima a ne kW i tipicno je 100Amp. Na nekim većim ili novijim kucama je 200A a čujem da je sad po kodu obavezno imati 200Amp na svim novim kucama bas zbog el. vozila. Makar je tako u provinciji Otario gdje ja živim.

Elem, ako hoćeš da punis na 240V, moras da instalises jednu takvu uticnicu koja može biti za 30, 40 ili 50 Amp (sto ga dodje 6, 10 ili 12kW). Ali zavisno koliko već imaš u kuci 240V potrosaca (koji su tipicno klima uredjaji, sporeti i susaci vesa, ostalo je na 120V), instalacija još jedne 240V uticnice a da to po kodu odobri inspektor ili onaj koji ima licencu za instalaciju možda neće biti moguća sa table od 100Amp.

Naravno, ti možeš da radis šta hoćeš u tvojoj kuci, ali ako je recimo zapalis to radeci, zaboravi na osiguranje...

Ako se ispostavi da legalno ne možeš dodati još jednu takvu uticnicu, onda te prvo ceka trosak od jedno $2000 da zamjenis postojecu 100Amp tablu sa 200Amp.

A ako si baksuz pa da su ti i vanjske zice tanke onda čak moras da platis distribuciji još nekolike tisucice da ti promjene kabal do kuce. No obično u vecini slučajeva zice do kuce mogu da duraju 200Amp (po kodu).

E onda slijedi trosak do dovedes 240V iz podruma (gdje je u vecini slučajeva razvodna tabla) do garaze, i da instalises tu uticnicu u garazi. Ili na vanjskom zidu ako nemas garazu. Ako si baksuz, to može znaciti kopanje već zavrsenih zidova, pa je i to još nekoliko hiljadica.

Na kraju moras kupiti i 240V punjac (ne dolazi uz auto) koji je isto tako bar jedno $1500.
CTEBA
(penzioner)
2018-02-27 04:22 PM
Модел је 'S', не изгледа лоше а што се тиче унутрашњости не видим да је ружна.
Отприлике као и остали аутомобили.
Данас имаш колко хоћеш пластике и у Ролс Ројсу.
Идеалан је за градску вожњу у граду где је температура 20 до 25 степени целсиуса преко целе године.
Кад сам га видео овде је било скоро -30 целсиуса, а грејање на струју.
Лепо човек каже губи око 30% струје за то.
Лети кад је 35 Целсиуса, влага колко хоћеш, а клима ради нон стоп а и она на струју.
Пут од Торонта до дна Флориде је ту негде 2,500 Км, значи 5 пуњења по два и по сата ту негде 12 сати оде само на пуњење.
Са бензинцем (дизел) за 5 пуњења доста сат времена.
Преко ноћи, зависи дал хотел има станицу за пуњење, а и ако је има обично је 30А, значи 25 до 30 Км за сат пуњења, целу ноћ није доста за 500 Км.
Батерија траје око 10 година, што старија мањи капацитет а нова преко 20,000.
Лепа играчка али још увек није практична.
Starac_Foco
(--)
2018-02-27 08:18 PM
Da će ikad biti mnogo prakticnije nisam siguran. U stvari postaje sve gore, kako raste kapacitet baterija vrijeme punjenja kod kuce će uskoro početi da se mjeri ne satima već danima :).

Spor je napredak, prije 100 godina u Americi je bilo vise elektricnih vozila nego ne benzin. Onda su nestala pa se ponovo pojavila. Prakticno jedini veliki koncepcijski napredak od onda je pojava frekventnih pretvaraca koji dozvoljavaju koristenje indukcionih motora i promjenu brzine frekvencijom. I naravno kompjutera.

Što se tiče grijanja, ipak ne dolazi ili makar ne mora da dolazi sve iz baterije. Naime frekventni pretvarac na automobilima od recimo 150kW (na Tesli S je skoro 300kW) je smjesten u vrlo mali prostor (pretvarac iste snage u industriji ormar 2 metra visok, metar sirok i pola metra dubok). Taj tako nabijeni pretvarac mora intenzivno da se hladi jer struja kroz tranzistore dostize ponekad i preko 300Amp. Slično je i sa motorima koji imaju toliku snagu a spakovani su u vrlo mali prostor. I oni se hlade istom technosti i toplota iz te technosti se može koristiti i vjerujem i da se koristi za grijanje kabine.

Druga opcija je da se klima uredjaj reverzira pa umjesto da ladi kabinu i grije atmosferu, on ladi atmosferu a grije kabinu. Ovo neće raditi na -30C, ali čak i na -10C utrosak elektricnih kWh za istu kolicinu toplote će biti za jedno 30% manji nego koristenje klasicnih grijaca, a na 0C trosice i 3 puta manje.
CTEBA
(penzioner)
2018-02-28 06:59 AM
Да Тесла модел 'S'употребљава течност из претварача за грејање.
Ипак по Тесли кад је хладно још увек троши око 7% батерије на грејање.
Поред кабине течносг зими греје и батерију.
Полако решавају проблеме, ал треба јо времена.
ZYUG
(kazachok specijalista)
2018-03-22 12:44 AM
ovde kod mene su obavezali taksiste na aerodromu da voze elektricno kako bi imali prednost nad dizelasima u redu. Uz to su ih subsidirali sa odredjenom sumom pri kupovini novog auta tako da trenutno ima oko 200 tesli na i svakim danom ih je sve vise. Kako S tako i X, navodno sada prelaze oko 600 km bez punjenja, sto je dovoljno za čitav dan posla. Tih problema s punjenjem ovde u EU nema, ima superchargera pune za 20 min bateriju do pola a za 40 min 80% sto je kažu najbolje za trajanje baterije. punjenje do 80 posto. Kucno punjenje isto moguće za 7-8 sati 100%.
Ono sto čujem je da su svi taksisti na aaerodromu generalno nezadovoljni kvalitetom i ugodjajem voznje. Nije auto bas toliko neudoban i los, nego se u ovom slučaju radi da su svi oni iz merdzana seli u teslu a u tom porednjenju je tesla marjanovo mudo. Teslu prodaje tehnologija, zato su nabili cenu a ne zato što im je pozlacen interijer ili sto su ga pravili od najboljih materijala. Čujem da je papucica za kocnicu pravljena od neke jeftine plastike pa zna često da pukne u toku voznje. Poenta je da tesla za sada nema konkurenciju, ali već sledeće godine mercedes dolazi sa eliktricnim suv-om na trziste neka vrsta ml-a zatim bmw i ostali pa se ocekuje da tesla padne sa svojim plasticnim kocnicama na mesto na trzistu koje mu realno pripada pripada
CTEBA
(penzioner)
2018-03-25 11:17 AM
Изгледа да Тесла улази у велике проблеме.
По чланку објављеном у Oilprice.com а који преноси Русија то Деј

https://www.rt.com/business/422270-is-tesla-in-crisis/

Велики број руководиоца напушта Теслу и иде у друге компаније.
Имају велике проблеме са радницим, Ауто Воркерс Уније, гура на све стране, делови који долазе су неквалитетни и многи морају да се врате, а чак 40 возила која се склапају морају да се поправе пре него што изађу из фабрике.
За сада Теска је имао одређену клијантелу, оне који су куповали Теслу да их виде у Тесли, али сада када са моделом 3 хоће да започну масовну производњу, и да их продају „обичним” људима, наилазе на све могуће проблеме.
У САД бензин је још увек јефтин, па се рађе купују велики СУВ или пикап, него мала економична и електрична кола.
Starac_Foco
(--)
2018-04-02 09:26 PM
Tesla is undoubtedly on the verge of bankruptcy„, Chief Investment Officer of Vilas Capital Management John Inn Thompson said.

”Yes, Tesla costs twice more than Ford, but last year, Ford sold 6 million cars, totaling USD 7.6 bln, while Tesla – 100,000 cars with the loss, amounting to USD 2 bln. During my career, I have never seen anything more absurd„, Thompson stated.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.