Forums : Astrologija

 Comment
O meditaciji
redorange
2017-12-23 04:00 AM
trenutno je dosta meditativnih upustava i muzike i sve navodno nude instant isceljenje i cuda, tipa proslih zivota a najbolje sto može da se postigne time je delimicno secanje ili fantazija. kao sto je npr. dragana djindjic stankovic astrolog potpuno izmislio nešto o sebi. u svakom slučaju zamišljati svetlost oko sebe ne može da bude loše ali bitnije je da je jastuk plitak, da su ruke okrenute ga gore i da se radi meditacija kad je mesec u trigonu sa suncem egzaktnom, može da bude stepen tamo vamo. inače, kad je natal u pitanju, poželjno je da mesec bude u nekom aspektu pa makar to bio i kvadrat ili sekstil, sa nekom od planeta.
OPIS-50
(OPISIVAC)
2017-12-25 02:27 PM
zen-posturePrvo sedite u turski sed ili sedite na potkolenicama ako vam tako prija. Leđa moraju biti prava. Možete podmetnuti neko jastuče ako vam je lakše. Nemojte sesti u stolicu ili koristiti bilo kakav naslon. Pozicija namerno treba da bude polu-nelagodna kako ne biste zaspali. Poenta je u tome da voljno morate održavati tu poziciju. Ja ne merim koliko meditiram, ali znam da je to u proseku 10-15 minuta. Ne treba postavljati neke precizne vremenske okvire, jednostavno meditirajte koliko vam prija. To može biti 5 ili 35 minuta, nije previše bitno.
Disanje i opuštanje

Ono što je bitno je da se opustite. Da biste se opustili meditaciju uvek započnite dubokim disanjem jer to pomaže da se opustite. Disanje kao telesna funkcija može biti svesno ili nesvesno. Recimo ne možemo uticati na naše otkucaje srca voljno ili na širenje krvnih sudova, to nisu voljne radnje i njima upravlja naš mozak. Sa druge strane mišiće možemo voljno pomerati. Disanje se nalazi na pola puta, možemo njime upravljati svojom voljom ali takođe ako ne razmišljamo o disanju ono se obavlja automatski jer komandu preuzima mozak (nesvesno). Zbog ovako specifične pozicije, na pola puta između svesnog i nesvesnog, kontrolisano disanje može pomoći da se smirimo, relaksiramo, usporimo otkucaje srca… Vežbanje započnite dubokim disanjem, a posle par minuta dišite normalno. Trudite se da dišete opušteno „stomakom”, a ne grudima.
Pogled i mesto meditacije

dharmaPronađite prijatno mesto za meditaciju, držite oči polu-otvorenim.

Meditaciju počnite dubokim disanjem i opuštanjem. Prvi minut možete zatvoriti oči da se lakše opustite, ali ih posle držite polu otvorenim i zagledajte se u neku tačku. Ovo je specifičnost zen meditacije.

Bodidharma je bio plemić iz Indije koji je budizam preneo u Kinu (5-6 vek.). Smatra se osnivačem zen budizma. Legenda kaže da je otkinuo svoje očne kapke jer ga je nerviralo što bi zaspao tokom meditacije. Naravno ovo je samo legenda, ali je istina da je Bodidharma uveo metod meditacije kod koje oči ostaju otvorene kako ne bi zaspali tokom vežbe.

Svi se ponekad zagledamo u neku tačku i na taj način malo odmorimo. Na temelju ovoga je bazirana tehnika zen meditacije. Sasvim je ok da se okrenete ka zidu kada meditirate ili da se zagledate u neki deo pejsaža koji miruje. Na primer, možete se zagledati u travu, krošnje drveća, nebo, morske talase, kamenčiće na plaži, plamen sveće, šare na tepihu ili prosto senke u prostoriji gde meditirate.

Odaberite povučeno i prijatno mesto za meditaciju. Recimo budistički sveštenici meditiraju u pećini ili u zen vrtovima. Glavna poenta zen vrtova je da budu umirujuća mesta pogodna za meditaciju. Zen vrtovi su mirni, prijatni za oko jer su puni zelenila, čuju se ptičice, a obično imaju i neko jezerce. Popularno je i crtanje „talasa” malom grabuljom u pesku kako bi imitiralo morske talase i poslužilo kao lepa pozadinska slika.
Šta je mantra?

Mantra je glavna poenta meditacije. Mantra je misao koja se ritmički ponavlja i na šta vi treba da držite svoju pažnju.

Različite škole meditacije, koriste različite mantre. To je obično zvuk ili slika, koje mogu biti unutrašnji kada se zamišlja u sebi ili prave u prirodi. Primer spoljnog zvuka je recimo zvuk potoka, kapljica, gonga i slično. U Transcendentalnoj meditaciji se koristi ponavljanje zvuka u sebi kao mantra (kada u sebi ponavljate zvuk „oom” ili neku drugu mantru koju dobijete od učitelja). Kao vizuelna mantra često se zamišlja slika u obliku planine, zalaska sunca, trave, drveta, mora…

Kada krenete da meditirate i da ponavljate mantru vaše misli će krenuti da lutaju na sve strane. Tada vi treba da primetite svoje misli i da se vratite na ponavljanje mantre. Upravo to vraćanje na mantru misli koje beže je poenta meditacije. Nemojte se nervirati što vam misli lutaju jer je to potpuno normalno. Važeno je samo da shvatite da su to samo vaše misli, da to niste vi. To su vaši strahovi, nadanja, razmišljanja, brige i slično. Vremenom će se vaš fokus popraviti i bićete u stanju da više vremena provedete „centrirani” tj. u fokusu sa mantrom.

Kod zen meditacije kao mantra se koristi disanje. Mantra nema neki smisao, ona nije ni pozitivna ni negativna. Ona je jednostavan šablon koji koristite da se „zagledate”. Mantra je kao sidro koje koristite da vam misli ne otplove. Pomaže da se „centrirate” u smislu da prepoznate misli i da ih „otkačite” barem na tih 10-15 minuta meditacije. Cilj meditacije je da jednostavno budete tu i sada.

Meditacija i spavanje su jing i jang. Kod spavanja vi ne kontrolišete misli, kod meditacije vi potpuno kontrolišete misli. Ova kontrola će doći vremenom, a zatim će se preneti i u vaš život.
Šta mozete da očekujete od meditacije?

Na duge staze meditacija je mnogima promenila život u smislu da je pomogla nekome da se izbori sa svojim strahovima i fokusira na svoj cilj. Skoro sam slušao jedan intervju sa Arnoldom Švarcenegerom koji kaže da mu je godinu dana meditacije promenilo život. Ja takođe smatram da je meni puno pomogla u životu da se ne izgubim i da guram prema onome što mene interesuje.

Pored ovog dugoročnog uticaja meditacija je jako dobra vežba relaksacije i poništava anksioznost. Anksioznost je vrsta straha i strepnje od nepoznatog. Živimo u doba ogromne količine informacija, komunikacija, ispraznih interakcija (facebook, email, sms, twitter, reklame…) i ambicija. Svaka ta informacija na koju obratite pažnju pokrene određene misli u glavi, na isti način kao što kamenčić kada ga bacite u vodu napravi koncentrične krugove. Što je više informacija to je veći haos u glavi, zamislite kao kada bacite šaku punu kamenčića u vodu. Zato je vežba meditacije odličan način da „saberete misli” i da tih 10-15 minuta vi budete onaj ko kontroliše misli. Mantra je voda, nema kamenčića.

zen


Česta pitanja?

Da li je potrebna potpuna tišina kada meditirate? Ne, ali nije baš zgodno da bude buka. Ja bih mogao da meditiram na stadionu punom ljudi, mada to ne bi bilo dobro mesto za početnika da proba da vežba meditaciju. Za početak treba vam polu-tiho, povučeno mesto u senci ili polu-tami. Treba vama da bude prijatno, ne želite da vam sunce sija u lice ili da vam keva uđe u sobu i pita vas da li ste dobro. 🙂 Ako meditirate u kući, najbolje je da to radite kada ste sami, kada svi spavaju ili jednostavno najavite da ćete meditirati i da vam niko ne ulazi 10-15 min. Treba vam malo mira da bi lakše čuli sebe.

Koliko puta nedeljno meditirati? Opet zavisi od vas. Možete svaki dan ako vam tako prija ili jednom nedeljno. Ja meditiram 1-3 puta nedeljno u proseku. Meditiram sa članovima mog karate kluba na kraju svakog treninga i još jednom kada je meni potrebno.

Da li da gledam ili mogu da žmurim? Obavezno držite polu-otvorene oči i budite zagledani kako ne biste zadremali. Ovo je specifičnost zen meditacije, druge škole često žmure. Ja mislim da je bolje da ne žmurite, jer početnici lako pomešaju meditaciju i spavanje. 🙂

Kako ću znati da li napredujem dobro? Ako vam prija onda ste na pravom putu. Vremenom ćete biti u stanju da provedete više vremena u „ženu”, tj. bićete u stanju da duže budete fokusirani svoju mantru, a misli će vam manje divljati po glavi. To je trenutak kada prihvatiš sebe u tom trenutku, bez misli, bez emocija, bez poze, bez porodice, bez ambicija, bez strahova i planova. Jednostavno vi, sada, tu sami – zagledani u sebe i osećaj mira.

Kako izgleda mantra disanja? Možete brojati dahove i zamišljati kretanje energije tokom disanja. Dišite prirodnim ritmom i kada udahnete i izdahnete ponovite u sebi „jedan”. Pri sledećem udahu i izdahu, ponovite u sebi „dva” i tako dalje. Pri svakom udahu zamislite kako vam se energija skuplja u stomaku, a pri svakom izdahu zamislite kako ste još opušteniji i kako se energija širi po telu. Možete zamisliti energiju recimo kao belu svetlost.

Koliko mantri da koristim? Odaberite jednu mantru koja vam odgovara i držite se nje. Nije baš zgodno da svaki put menjate mantru. Kada odaberete mantru držite se nje jer ćete ponavljanjem vežbanja lakše razviti dobru tehniku.

Da li je zen meditacija religija? Zavisi kako posmatrate stvari. Zen se smatra vrstom religije ili filozofije. Ja mogu samo da kažem da ako je zen meditacija religija, onda je božanstvo sam kosmos, a vi ste hram. Za mene nije religija već vežba relaksacije.

Koje su glavne razlike zen meditacije u odnosu na druge? Oči su blago otvorene tokom zen meditacije. Meditira se sedeći (turski sed, lotus ili na potkolenicama) i kičma nije oslonjena. Za mantru se koristi disanje. Bira se prijatno mesto za meditaciju – povučeno od ljudi, prijatno za oko i uho.
redorange
2017-12-26 12:11 AM
ja drugima obično i ne pišem šta vidim tokom meditacije.
redorange
(poke, mem, kill)
2017-12-29 07:02 AM
pre neki dan sam meditirao i učini mi se zanimljiva 1700-a. god.
redorange
(poke, mem, kill)
2018-01-12 06:41 PM
neku kažu treba se pleziti blago, mada ja tako ne radim... udise se od recimo 20 puta, pa onda 21, 22 i to bi već trebalo da bude dovoljno da bi se pojavila možda neka vidjenja. pauze između dubokih udisaja su oko 1.5 min-2, nemojte odbrojavati. ako hocete samo da se opustite onda mozete početi i od 19 pa sve do 23, 24. meditacija ne bi trebalo da traje vise od pola sata.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.