Forums : Banja Luka

 Comment
Treci red, lijevo
anonima
(Stranac)
2018-11-17 04:30 AM
Pa se pitaju sto im vozda smjestaju u zapecak ? Srbija, « sigurna kuca » za ratne zločince.

https://m.youtube.com/watch?v=gx4rmHggn04

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-11-17 09:28 AM
Dobro taj Face prepricava šta je Ana rekla.
Pa još kad @ to propusti kroz svoju subjektivnu percepciju objektivne stvarnosti... dodje to tako... na nivo Informera.

https://youtu.be/LKMh5DcFXq8
Evo čitav intervju:
https://tinyurl.com/y9jhjyce
anonima
(Stranac)
2018-11-17 10:22 AM
Nije @nonima već Dragan Bursac.

@nonima
anonima
(Stranac)
2018-11-17 10:39 AM
Sorry for m’y bas english ... kaže « mislim da u Srebrenici nije bio genocid » i poslije daje vlastitu definiciju genicida koja ne odgovara pravnoj definiciji.
@nonima

Kad kažeš da nije genocid nešto sto je zvanicno potvrdjeno onda si negator genocida. Na zalost, to na prostoru bivše Jugoslavije nije krivicno djelo.
Panciceva_omorika
(Ubica Zmajeva)
2018-11-18 04:21 AM
Nije cudno da Makron ne zna šta se desavalo u Prvom sv. ratu ... šta ćeš, mlad, ne zna ... ali što ne pita ženu ... ona bi se trebala sjecati
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-11-18 10:24 AM
@
Tvoje tumacenje zašto je predsjednik Srbije dobio mjesto koje je dobio je na nivou Informera.
Da li je Srbija „sigurna kuca” za ratne zločince znaju najbolje ratni zločinci koje je Srbija ili osudila ili izrucila sudu.

Eh „negiranje genocida”. Mišljenje koje je premijerka iznijela slično je Pjerovom mišljenju. Neslaganje sa kvalifikacijom djela ne znaci i negiranje djela. Sudovi jesu donijeli svoju kvalifikaciju, ali i u strucnoj javnosti mnogi se ne slazu sa kvalifikacijom.

Zašto ja za Pjera kvarifikacija ratni zločin primjernija? Zato sto individualizuje zločine i ne hrani nove generacije prvim uslovom za nove zločine: Mi i Oni, dehumanizacija njih. Nastanak RS je rezultat istih zelja i procesa kao i nastanak nezavisne BiH. Cinjenica da je srpska populacija u BiH umanjena zločinima Hrvata u 2. svj. ratu, kolonizacijom, izbjeglicama iz zadnjeg rata, nije Pjeru dovoljna da naziva BiH „genocidnom tvorevinom”.

Kvalifikacijom „zločin” bi se stvorili bolji uslovi da se osude i oni koji su do sada promakli pravdi.

Idemo dalje
anonima
(Stranac)
2018-11-18 01:59 PM
Pjer, trebam li ponoviti još jednom da nije moj zakljucak nego g. Bursaca.

Vidis, kažeš da se mnogi ne slazu sa kvalifikacijom a ne kažeš da ih se mnogo vise sa njom slaze. Oni koji se ne slazu su u manjini i većinom se radi o osobama koje duboko gaze u ekstremnoj desnici i islamofobiji ... pa im stoga ubijanje hiljada muslimana i ne izgleda kao posebno tezak zločin.

I ko ti kaže da iza genocida obavezno stoji cijeli narod? Da li za genocid nad Srbima treba kriviti cijeli hrvatski narod pa time i polovinu Hrvata koji su ginuli protiv NDH i ustaša (koji su pocinili taj genocid). Trebam li se ja kao Bosnjak stiditi Bosnjaka u ustaškim uniformama ili se trebam ponositi mojim rodjacima koji su dali zivot u borbi protiv njih ili koji su ubijeni u Jasenovcu?

A sa druge strane, jako je važno da se zločin kvalifikuje kao genocid kako se ne bi zaboravilo da nikad Srebrenice, a ni Prijedora, Bratunca, Zvornika, Visegrada, Omarske, Keraterma ... ne bi bilo da se radilo samo o nekim „pojedincima izmaklim kontroli” jer oni nisu morali izmicati ni od čega. Oni su samo sluzili politiku koja im je dala oruzje u ruke, koja im je odredila žrtve i naredila njihovo pogubljenje. I poslije toga je ta ista politika godinama radila na skrivanju tragova zločina, a danas na njegovom umanjenju, relativizaciji, objašnjavanju i pravdanju.

Znaci, samo Srbi mogu svojim stavom prema tome genocidu uticati na to da li je za genocid krivo tadasnje vojno i politicko rukovodstvo RS-a ili će prihvatiti sami da im to isto rukovodstvo nabaci kolektivnu krivicu.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-11-19 06:52 PM
Face prepricava šta je Ana rekla, @ prepricava šta je Bursac rekao...

„pa im stoga ubijanje hiljada muslimana i ne izgleda kao posebno tezak zločin. ”
Ima takvih. Reci to Pjeru, a mislim i Brnabicki, je uvreda.

„I ko ti kaže da iza genocida obavezno stoji cijeli narod? Da li za genocid nad Srbima treba kriviti cijeli hrvatski narod...”

Pjer misli da ni Srbi ne treba da koriste termin genocid za zločine ustaša u 2. svj. Može neko reci „jeste kažeš sad da negiras genocid u Srebrenici”. Nadji neki clanak gdje se o tome govori od 45-95 koji za to koristi riječ genocid i preispitacu svoj stav o kvalifikaciji zločina u ratu 92-95-te.
Kažeš ne stoji narod iza, a koristis „genocidna tvorevina” za RS? Ima jedna poslovica o kozi i rogu.

„za genocid krivo tadasnje vojno i politicko rukovodstvo RS-a”

Već sam rekao da ne mislim da je namjera rukovodstva RS bila da istri...i Muslimane genetski. Čak ni sa odredjene teritorije.



anonima
(Stranac)
2018-11-20 01:54 AM
Nema znaka jednakosti između RS i srpskog naroda, kao prvo. Ako nije bilo namjere onda su uspjeli nenamjerno da stvore etnicki ciste teritorije.
Već sam ti rekao da je pitanje vaseg odnosa prema genocidu u Srebrenici mnogo vaznije ja vas same nego za Bosnjake.
@nonima
vacuum
2018-11-20 04:10 AM
„Treci red, lijevo” иде на образ Француског предсједника и Француске државе, овдје никако не мијешати Француски народ и поготово потомке француских војника који су пали за Србију.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-11-21 08:22 PM
Pitanje odnosa srpskog i bosnjackog naroda prema masakru ili zločinu u Srebrenici jeste važno.

Kvalifikacija 'genocid' je kukavicije jaje koje je nam je podmetnuto da se ispili u nove zločine. Jednih koji će misliti „oni koji su htjeli da nas istri...e nisu ljudi, u redu je da se pobiju” i drugih koji će reci „posto to što djeca i žene nisu ubijeni ne pravi razliku, zašto ih postjedeti”.

Volio bih da nisam u pravu. Vrijeme će pokazati.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-11-21 08:30 PM
Zaboravih: Pjer misli da je sud pogrijesio u kvalifikaciji. Može biti da je Pjer manjina, ali sigurno nije islamofobicar. Lijepeci etiketu pokazuje da ne cujes argumente. Evo stav na koji naletih danas:
https://tinyurl.com/yafv3snd
anonima
(Stranac)
2018-11-22 02:45 PM
In March 2006, David Aaronovitch in The Times wrote: „In the sense that the world understood there to have been an act amounting to genocide at Srebrenica ... Johnstone certainly, and Chomsky implicitly, had most certainly denied the massacre”. In the book „and elsewhere she had argued that the numbers of deaths had been exaggerated, that many supposed victims were in fact still alive somewhere, that Srebrenica had actually been an armed camp, that the Bosnians had deliberately let it be overrun hoping for a anti-Serb propaganda coup, that there had been some regrettable 'revenge' killings, as can happen in wartime”.[7]

Iliti, ako ponovis laži onih koji su krivi za zločin, pa makar to bilo na engleskom jeziku, one i dalje ostaju laži.

Lično sam dokazao da poginuli borci iz Oriceve knjige nisu na spisku zrtava genocida te ih je svega desetak sahranjeno u Potocarima kako bi bili sa ostatkom porodice. Takodjer sam dokazao da ogromna vecina ljudi koji su na spisku penzionisanog kvazistoricara i koji su prema njemu glasali na prvim posljeratnim izborima takodjer nisu na spisku zrtava genocida.

Ako ti pricinjava zadovoljstvo, nastavi citati šta pišu Chomsky i imenjakinja moje supruge, ali to neće promijeniti sustinu stvari po kojoj je zločin u Srebrenici najdetaljnije dokazani genocid u istoriji covjecanstva.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-11-22 07:50 PM
@,

Na sto si mislio ovim:

„Iliti, ako ponovis laži onih koji su krivi za zločin, pa makar to bilo na engleskom jeziku, one i dalje ostaju laži. ”

Procitah cijeli intervju i ne znam na sto mislis.
anonima
(Stranac)
2018-11-23 02:55 PM
Nema veze što ne znaš šta ja mislim, bitno je da razumijes Dianu Johnstone. Lakse je kad ti piše ono sto želiš da procitas.

@nonima
BL
(Dr.)
2018-11-23 05:31 PM
Gospodine Pjer, ovdje te svi napadaju, (b+u+ch) samo te ja branim :)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-11-24 11:40 AM
BL,
Doprinos diskusiji bi bilo da napises svoje razmišljanje sa argumentima. Nema potrebe da se bilo ko brani ili napada lično.
Tema je „zašto je predsjednik Srbije na proslavi okoncanja 1. svj. rata dobio mjesto koje je dobio”

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-11-24 02:34 PM
„Nema veze što ne znaš šta ja mislim, bitno je da razumijes Dianu Johnstone. Lakse je kad ti piše ono sto želiš da procitas. ”

Napises „ponovis laži onih koji su krivi za zločin”, i na pitanje na šta si konkretno mislio (u Dijaninom tekstu, ili Pjerovom pisanju), odgovoris sa „nema veze”...
anonima
(Stranac)
2018-11-25 01:47 PM
Pjer, Diana preuzima pricu koju smo već hiljadu puta čuli od srpskih negatora genocida: broj poginulih, samo muškarci su ubijani, mnogi su poginuli međusobno se boreći, mnogi su poginuli prije 1995, mnogi nisu ni poginuli, te ako su streljani kako nema žice oko ruku i poveza na ocima ... i slične bedastoće koje kako ti rekoh ne mogu opovrgnuti jedan detaljno dokazan i dokumentovan zločin genocida.

Konačno, jedina šansa da predsjednik Srbije sjedi u prvom redu je da se procesi koji su na snazi u Evropi nastave i da fasisti pobijede ... onda bi Vučić i Dodik mogli reci nešto u stilu „Pa mi vam dvacet i kusur godina govorimo”

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-11-25 04:33 PM
Anonimni,

Opet prepricavas šta Diana kaže. Citiraj njene (ili moje) rijeci, pa možemo pricati.
RadojicaB
(Bosanac)
2018-12-07 03:56 PM
https://bit.ly/2E57U70

Но цомент

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
2018-12-10 04:30 PM
Но цемент, но арматура. Pa kaže sto je sve propalo!

@nonima

RadojicaB
(Bosanac)
2018-12-12 01:04 PM
http://bit.do/eCYVH

Но цомент

Радојица ;-)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-12-12 08:35 PM
RadojicaB
(Bosanac)
2018-12-13 03:03 PM
Геноцид у Сребреници од 1992 до 1995 на српским становништвом је потпун. У зони дејства Орићевих екстремиста нема преживјелих Срба међутим то га није спречавало да говори о геноциду над муслиманима још 92 и 93 године.

http://bit.do/eC5NW

Хакија Мехољић је живи свједок Клинтоновог и Изетбеговићевог плана о сајбер геноциду над муслиманима како би НАТО имао повод да бомбардује Србе. Сајбер геноцид над муслиманима је створен у УСА и нашли су патолошког србомрсца Изетбеговића старијег који је класичан примјер представника хибридног народа који посједује радикални антагонизам према народу од којег се одродио и који је план о сајбер геноциду могао спровести у дјело. Загријавање је Изетбеговић имао у Сарајеву на Маркелама 1 и 2 затим „У реду за хљеб” те на Градској капији у Тузли гје су за сваки изрежирани масакр над муслиманима Срби сносили дипломатске и војне посљедице. Матурски рад из мржње према Србима Изетбеговић положио ипак у Сребреници гдје је показао докле је спреман да иде у жртвовању свог народа да би се казнили Срби. Чак ни у Хагу у трибуналу наци-НАТО земаља никад нису могли потврдити број убијених муслимана што их није спречавало да дају пресуде за геноцид.

Радојица ;-)

anonima
(Stranac)
2018-12-14 12:43 PM
RadojicaBolesnik.
@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
2018-12-14 02:43 PM
Све то улази у симптоме обољелих припадника хибридног народа/етноса милим на то да имају осјећај да су сасвим здрави а да сви други који не мисле као они су болесни. Међутим једна ствар припаднике хибридних непогрешиво сврстава међу болесне а то је да не знају навести нити једну једину изворну и оргиналну етничку особину код тог свог хибридног етноса. Да знају били би здрави и не би били хибридни. Ето крени од самог себе па кад установиш да не знаш крени по махали па питај некога ко ти изгледа паметан. Па кад установиш да ни тај паметни а ни паметнији од тог паметног не зна онда се запитај слиједеће. Да ли сам ја здрав ако сам дубоко увјерен да сам припадник неког етноса а да не знам и зашто? Ако пустиш мене да ти помогнем и поставим дијагнозу ја ћу ти бесплатно и из хуманитарних разлога рећи да болујеш од „Мржње конвертита”. И једини начин да се излијечиш је да се суочиш са својим прецима прије исламизације, да сазнаш како су се презивали и која им је била Крсна слава и све ће ти се само рећи. А ако су се твоји исламизирали одавно па се твоје оригинално предисламско презиме заборавило треба да знаш да је Босну основао само један народ, народ који је имао имена као Радојица и Вукашин и који је имао традицију Крсне славе - ово су ти сува БОСАНСКА ФАКТА.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
2018-12-16 02:28 AM
U Bosni su fakta suha. Dočim su suva drva odozgo a sirova odozdo.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
2018-12-16 04:14 PM
Опет показујеш јасне симптоме. У Босни се каже и сухо и суво. Додуше они који показују симмптоме „Мржње конвертита” по правилу користе варјанту са Х а они који носе етничке вриједности изворног становништва Босне користе варијанту са В. Са становишта припадника хибридног народа тачна је само варијанта са Х. И то Х им је једини језички спецификум и у неким другим језичким примјерима као нпр меХко и труХло. И онда кад већ користе те ријечи човјек се запита како се гради компарација. Ево узмимо придјев меХко. Ако је тај придјев правописно исправан онда компарација иде овако;
меХко - меХкије - најмеХкије

Или можда овако;
меХко - меХкше - најмеХкше

Ја лично не користим глас Х у овим примјерима јер бих језик поломио а глас В користим у ријечима као суВо, уВо, дуВа мада ни варијанта са Х није погрешна.

А дрва било да су суВа или суХа су одоздо а сирова одозго.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
2018-12-17 09:38 AM
Morebit, meni Tozovac nikad nije bio jača strana a i grijali smo se na ugalj.
anonima
RadojicaB
(Bosanac)
2018-12-17 05:00 PM
Пусти дрва. Него да споменем још неки симптом „Мржње конертита” који недвосмислено открива да ли је неко оболио од ове болести. За сав нормалан и здрав свијет Отомани су у Босни дошли као окупатори који су се ратом и злочинима обрачунавали са немуслиманима а сви сарадници отоманског окупатора из редова домицилног становништва су издајници. За обољеле од болести „мржња конвертита” Отомани су фини људи који су нам донијели напредну културу и цивилизацију а традиција те напредне отоманске културе и цивилизације је уједно и основна традиција самопрокламованог аутохтоног босанског етноса.

Имаш ли ти неки ок ових симптома?

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
2018-12-18 05:34 AM
Kad smo već kod simptoma, svrbe me noge na hladnoci ... valjda mi suVa koza pa se moram mazati hidratantnim kremama. Starost obladala moj Radoje, zalud godine potrosih sa budalama razgovarajuci. Ali, buduci da nemam pametnija posla u ove predmirovinske godine hajde da nastavim traciti vrijeme koje ću poslije gorko zaliti.
Elem, sve je lako kad se posmatra sa tvoga binarnog stanovista. Dobar - zao, crn - bijel, okupator - okupirani, ... Na zalost, iz visedecenijskog iskustva analiticara znam da je i najbolji model samo pojednostavljena i priblizna slika stvarnog svijeta.
Ocito je da su Otomani dosli kao osvajaci i okupatori na naše prostore. Ali je ocito i da su tu ostali četiri do pet vijekova. I nasi preci, stari Slaveni su tu dosli kao okupatori pa su ostali vijekovima. A tokom vijekova se desavaju stvari, dobre i loše, kulture se mijesaju, mijenjaju, prozimaju, ... Ne postoji sistem potpuno izolovan od okoline. Tebi se čini da se Srbi nisu promijenili ni trunkice od trinaestog stoljeca, a istina je da im vjerovatno ni jezik ne bi razumio da ih možeš danas sresti.
Sad, kad poredis te Otomane sto su uzimali narodu trećinu na ime poreza sa ovima sto su danas na vlasti koji uzimaju vise od polovine može covjek pomisliti da feudalizam i nije bio tako crn. Naravno da to nije tačno, ali da li je sistem koji su uveli Otomani bio bas tako los u poredjenju sa drugim tadasnjim sistemima. Recimo, gdje god su katolici osvajali vlast, nije bilo mjesta za nekatolike. A opet, čak su i jevreji iz Spanije nalazili utociste kod Otomana u Bosni. Ili, skoriji primjer rusenja svih mislimanskih bogomolja za manje od godinu srpske vlasti. Otomani su imali vise vijekova vlasti pa opet niti je nestalo hrišćana niti hrišćanskih bogomolja. Dakle, ko je tu divljak? Kod Otomana si morao preci na islam da bi uzivao sva prava. Danas, pet vijekova poslije, moras imati karticu vladajuce stranke da bi ta prava uzivao - čak to otvoreno kaže glava republickosrpskog pasaluka. I danas, da bi bili u vlasti, ljudi mijenjaju uvjerenja, nacionalnu pripadnost, vjeroispovjest. Ibro postaje Srbin, Srebrenka postaje Bosnjakinja ... vlast je vlast, pare na guzove su pare kako god da okrenes. Šta će o tome Ibrino i Srebrenkino potomstvo misliti za nekih pet vijekova? Vjerovatno isto sto misle potomci naše zadnje kraljice Katarine, pase i begovi ... uzivace u blagodatima bogatstva koje su preci za njih gomilali.
Ostavljam ti da razbjas glavu o tome i napominjem ti da je samo važno jesi li covjek ili nisi, jucer, danas ili sutra. I to ne ovisi o tvojoj vjeri, o jeziku koji govoris, o imenu koje nosis. To ovisi samo onome šta radis, kako djelujes. A ti, moj Radoje, si jedna velika stetocina kako za ono sto branis tako i za ono protiv čega si uvjeren da se boris. Ukratko, los si covjek i tu nema lijeka.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
2018-12-20 05:57 AM
Наравно да Отомани нису сви били црни а нису ни њемачки војници у Другом свјетском рату. Ево један примјер хуманизма и витешког ратног морала Отомана. Послије пораза отоманске војске код Куманова 1912 године од стране српске војске отомански потпуковник и жандармеријски заповједник Наки-Беј је добио наређење врховне отоманске војне команде да изврши одмазду над цивилним хришћански становништвом Битоља. Он не само да није одбио да изврши наређење него је наредио да жандармерија заштити хришћане од стране цивилних Турака (у шта су тад убрајале и потурице) и Албанаца пошто је одмазда била пракса Отомана након сваке изгубљене битке. Наки-Беј и отоманске јединице су ускоро били заробљени али вјест о витешком моралу Наки-Беја и његовог људства је стигла и до српске војне команде масонским каналима тако да је Наки-Беј његови официри и остао људство, њих око 5000, поштено је да слободно прођу до територије коју су Отомани још држали. Дакле имаш право анонима да није све бинарно црно-бијело. Нису баш сви они који глорификују отоманске окупаторе постали босанске патриоте. Нису баш ни сви они који су преузели келтуру, традицију па и један велики дио менталитета Отомана постали аутохтони босански етнос мада управо то тврде.

А да Отомани нису баш ни сви витези навешћу податак да су послије сваког изгубљеног рата са Аустријом Отомани вршили масовне одмазде над хришћанима па отуд су остале забиљежене велике сеобе Срба са Косова као и она под вођством Чарнојевића. Или можда у времену прије саме анексије Босне кад је почео устанак домаћег становништва против Отомана прво у Херцеговини па затим и у Босне када су отоманске окупационе снаге попуњене највећим дијелом домаћим босанским муслиманима вршили масовне одмазде над српским становништвом по принципу „спржене земље” која је значила да оне који похватају побију а испражњена села попале да се избјегло становништво нема гдје вратити (отприлике у стилу Орићевих екстремиста око Сребренице). Ваљда навикнути на традицију одмазде у вријеме Отомана домаћи муслимански цивили у Босни су извршили одмазду над Србима послије Принциповог атентата на аустругарског престолонаслиједника у Сарајеву да би показали вјерност новом окупатору.

А зашто Отомани нису побили баш све хришћане у окупираним хришћанским земљама је из њихових практичних разлога а не из хуманости. Отомани су настијали исламизирати становништво у окупираним земљама а преостало хришћанско становништво који није хтјело да са исламизира служило је за скупљање пореза, харача, данка у крви и робља тако да их нису све убијали јер су од њих добијали храну и остале материјане потрпштине за свој калифат. Без хришћанског живља које плаћа порез експедиције џихада отоманског калифата на сусједне хришћанске земље би биле немогуће.

Да поновим још једном да није баш све црно-бијело и да нису баш сви они људи који глорификују Отомане постали босанске патриоте као и то да нису баш сви они који су преузели културу, тадицију и један дио менталитета отоманског калифата постали аутохтони босански етнос.

Радојица ;-)

ПС Баш сам злоћа, јел де?

anonima
(Stranac)
2018-12-20 02:38 PM
Zloca?! Ja bih te prije kvalifikovao kao Blentu. Hvala ti sto si mi još jednom pokazao da je svaki pokusaj razgovora sa tobom tracenje vremena.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
2018-12-20 03:51 PM
Покушај вријеђања (неуспјешан) је само одраз немоћи и недостатка аргумената. Како ја да назовем ђутурума који незна своје босанске етничке особине а сматра се припадником босанског етноса и то аутохтоног? Ја то називам мраком националне свијести. И из тог мрака проистиче 99% проблема код нас у Босни. Пази ово! Из мрака своје националне свијести јер не зна зашто је оно што тврди да јесте (босански аутохтони етнос) негира неком његову етничку припадност и корјене ко тачно зна зашто је припадник свог етноса. То је у суштини позиција босанских муслимана према самима себи и према Србима.

Радојица ;-)
vacuum
2018-12-21 04:46 AM
RadojicaB
(Bosanac)
2018-12-21 02:16 PM
Да ли би и један нормалан Босанац пристао да му дијете из књиге о историји у школи учи како је отомански калифат у ствари био напредна и толерантна цивилизација? Да ли би и један нормалан Босанац пристао на тезу да су главне босанске етничке особине стигле са Отоманима?

Радојица ;-)
D-Man
(Analyst)
2018-12-28 05:09 PM
Мени некако није јасно због чега неко, онаку успут, примећује да ли су дрва суВа или суХа или је можда неко куВар или куХар а не примећује како је један цели народ ПРЕКО НОЋИ почео да користи речи као што је опЋина, примера ради, уместо опШТина како се у БиХ увек говорило осим Хрвата су, наравно, гурали своју хрватску верзију опЋине.

Апсолутна ''хрватизација'' српског језика у БиХ од стране Муслимана тј. Бошњака која траје негде од почетка деведесетих прошлог века те онда називање тог истог похрваћеног српског језика босанским језиком је феномен са којим би се сами Бошњаци требали позабавити и запитати шта им то све треба. Али то, наравно, уопште није битно за ''рају''али је битно да ли су дрва суВа или суХа.

Оде ја да насечем мало суВог меса а можда ћу и суХог. Јавићу да ли је укусније суВо или суХо месо.

RadojicaB
(Bosanac)
2018-12-30 07:12 PM
Ово је класичан вид муслиманске толеранције. „У Босни су факта суХа” у смислу у Босни се не каже суВа него суХа рече анонима и остаде жив. Дакле аноними је Босна само тамо гдје говоре муслимани (ово сухо се само случајно поклопило са хрватским језиком а сигурно да муслимани имају замјерке и Хрватима око тога како се говори у Босни). Али хајде да развијемо мало ситуацију слиједећи логику анониме. Анонима и слични би сигурно могли рећи а да не трепну и ово „Босанска традиција је рамазан и бајрам” дакле није Крсна слава него рамазан. Или рецимо „Босанско писмо је босанчица” дакле није СРПСЦИЕ што би реко босански бан Стефан него босанчица. И овдје сад нема везе фактум што је бајрам и рамазан дошао са отоманским окупатором или то што за босанчицу никад нико није чуо до друге половине деветнаестог вијека када ја тај појам и измишљен. За анониму је „сухо”, „бајрам и рамазан” и „босанчица” код нас у Босни. Све што није као напријед наведено није као код нас у Босни. И онда сам ја крив ако напишем необорива БОСАНСКА ФАКТА да је изворно становништво Босне прије доласка Отомана имало традицију Крсног имена-славе од којих је једна од најпопуларнијих Ђурђевдан те да су изворна босанска имена Радојица и Вукашин. Е сад сам ја овде искључив што не признајем дијалектику етноса и мијешање традиција култура. А да ли је могуће да је Босна само тамо гдје се славе отомански султани и традиција која нам је дошла са отоманским калифатом? Ја лично мислим да негација етничке припадности народу који је задржао традиционалне вриједности и идентитет изворног становништва Босне у ствари негација Босне и удружени злочиначки подухват против Босне и становништва изворних босанских вриједности.

Радојица; -)

ПС Можеш да ме назовеш блентавим али не можеш оповргнути БОСАНСКА ФАКТА
RadojicaB
(Bosanac)
2019-01-16 02:24 PM
Да ли муслимани Бошњаци остављају уопште простор за компромис у БиХ?
Да ли иједна европска земља може да прихвати тезу по којој су Отомани позитивци а да је прелазак на њихову културу и традицију у ствари чин чувања свог идентитета?

Радојица ;-)
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.