Forums : Banja Luka

 Comment
Сретан Ђурђевдан
RadojicaB
(Bosanac)
2018-05-06 05:46 AM
Сретан Ђурђевдан свима у Босни који и даље гаје и чувају традицију изворног становништва Босне. Људи небосанске традиције и небосанског идентитета, као што је рецимо Рамазан и Бајрам, нека се стрпе па кад буде вријеме и њима ћу честитати њихов празник без обзира на то што су њихови празници дошли са отоманским окупаторима.

Радојица ;-)
BL
(Dr.)
2018-05-06 05:14 PM
Priduzujem se čestitkama.

godp. Radojica bio i ostao veliki COVJEK. :)

Svako postovanje.
RadojicaB
(Bosanac)
2018-05-12 05:18 PM
Мој хећеме, није ни теби лаХко.

Радојица ;-)
BL
(Dr.)
2018-05-14 02:50 PM
лаХко, лаХко, лаХко, лаХко...:)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-05-15 06:22 AM
Ramazan šerif mubarek olsun.

Vise mi se svidjela muftijina poruka. No samo kratko je bila na naslovnoj Oslobodjenja:
Tradicionalnu poruku povodom nastupanja mjeseca Ramazana uputio je jutros i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, pozvavši vjernike muslimane da u ramazanu učvrste svoju vjeru i da u njoj nađu smiraj i zadovoljstvo. Kako je kazao, u goste nam dolazi ramazan, najodabraniji mjesec u Allahovom kalendaru.

- U njemu su nam date neizmjerne blagodati, a najveća je da svoju vjeru učvrstimo i da u njoj nađemo zadovoljstvo i smiraj. Stoga smo se pripremali da u ovome mjesecu doživimo puninu naše vjere i da je na djelu svakodnevno pokažemo. Jer, naša je vjera utemeljena na bogobojaznosti i dobročinstvu. A, nema vjere bez bogobojaznosti i nema bogobojaznosti bez dobročinstva. Bogobojaznost (takvaluk) i dobročinstvo (birr) čine nas bližim i Gospodaru svjetova i ljudima. Uzvišeni je u Svojoj Knjizi kazao da voli dobročinitelje i da neće dopustiti da im nagrada propadne, poručio je ef. Fazlović.

Poručio je i to kako je ramazan najljepši vrt ljudskih vrlina kojima ćemo istinski težiti u danima posta, te da će ibadet posta vjernike najbolje potaknuti da više i iskrenije razmišljaju o drugim ljudima i njihovim potrebama.

- Naša će se srca smekšati, a naše ruke dobročinstva bit će izdašnije. Otvorimo širom vrata naših domova ramazanu. Prihvatimo ga s našom velikom vjerničkom radošću. Neka nas post i drugi ibadeti ojačaju u našoj istrajnosti da bdijemo nad vrijednostima naših porodica, džemata i naše domovine. Neka naši iftari budu izraz našeg toplog i iskrenog odnosa s drugima i potvrda naše plemenite ljubavi i dobrote. Nemojmo zaboraviti siromašne, bolesne i sve one koji će se najviše obradovati našoj lijepoj riječi i plemenitom djelu. Ramazan šerif mubarek olsun, zaključio je poruku vjernicima ef. Fazlović.

Nastupanje mjeseca ramazana označit će top sa lokacije Kicelj u centru Tuzle.

Evo i reisove:
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović uputio je čestitku povodom predstojećeg mjeseca ramazana

- Ramazan zbog događaja koji su se u njemu desili zauzima posebno mjesto u kalendaru. U njemu je noć Kadra kad je počela objava Kur'ana. U tom odabranom mjesecu zrake Božijeg svjetla ogrijale su ljudsku dušu i srce, prosvijetlile razum i ukazale na put sreće i spasa. Potrebna nam je riječ Božija da progledamo, da u ljudima vidimo najbolje i da s onima s kojima se ne slažemo nađemo zajedničku riječ, kazao je reis Kavazović.

​Dodao je da posteći postajemo svjesni svojih slabosti, ali i granica.

- Danas, kada sve više ljudi progovara jezikom nepovjerenja, potrebna nam je riječ Božija koja nam pomaže da progledamo i da se s onima s kojima se ne slažemo složimo i nađemo zajedničke riječi. Zato draga braćo i sestre, provedimo ovaj mjesec uz posljednju Božiju objavu Kur'an, uz njegove poruke i poduke. Za naše pretke je ovaj mjesec bio mjesec prilika i nade, mjesec u kojem su se posebno natjecali u dobru. Neka opet tako bude.

Ponovo oživimo naše džemate, ne pozivajmo druge u dobro riječima nego našim postupcima. Ramazan je prilika za preporod duša, ali i naših zajednica. Pokažimo solidarnost u našim mahalama, zajednicama i društvu.

Pozivam vas da preuzmemo zajedničku odgovornost za izbjeglice i migrante kojih je ovih dana sve više u našim državama i kasabama. Država mora ponuditi rješenje, a mi moramo preuzeti ljudsku solidarnost i pomoći prema svojim mogućnostima.

Želim svima sretne ramazanske dane, da u njima zaslužite Božiji oprost i Božiju milost. Ramazan šerif mubarek olsun, poruka je reisa Kavazovića.
BL
(Dr.)
2018-05-22 04:15 PM
Hvala Pjer ma Ti si hodajuca LEGENDA ;)
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.