Forums : Banja Luka

 Comment
Православни храм светитеља Романових у Бањалуци
CPHA
(Чувари ћирилице)
2017-10-24 05:49 AM
Храм у част царске династије Романових биће изграђен у Бањалуци према пројекту студената Московског архитектонског института, саопштио је ректор Института Дмитриј Швидковски на маргинама Међународног фестивала омладине и студената у Сочију.

http://www.glasmoskve.rs/najnovije/velicanstveni-khram-u-banjalutsi-biće-arkhitektonsko-delo-ruskikh-s tudenata
vacuum
2017-10-25 07:28 AM
Баш фино, има да краси нашу Бања Луку.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-10-25 07:50 PM
https://tinyurl.com/y9j7kasz

Srna,
Znaš li gdje će se ova crkva graditi?
anonimaBelow viewing treshold. Show

anonima
(Stranac)
2017-10-26 04:42 PM
Mislim da će srusiti spomenik na Sehitlucima i napraviti hram na njegovom mjestu. Da se bolje vidi. A i red je, zaduzili su Romanovi Banjaluku pa im ona to treba uzvratiti. Čini mi se da sam citao negdje kako je car malo prije nego će ga ubiti rekao da mu je zelja da ga sahrane u Susnjarima.

@nonima
POLARIS
(доктор)
2017-10-26 06:34 PM
Па вас гаћане превртаче није ни могао да задужи, увијек сте били на контра страни. Али ето мене и моју породицу је задужио. Конкретно мој ђед солунац, захваљујући великом цару Николају Романову преживио је Велики рат тако што је Романов дао ултиматум да се српска војска мора превести до Крфа. А таквих Срба је многу у Босни, а посебно у Бањој Луци.

А вас превртаче гаћане такве какви јести нити је ко волио нити поштовао, па и Турци су вас исмијавали и назвали вас балијијама.
CPHA
(Чувари ћирилице)
2017-10-27 05:04 AM
Ово је прави примјер како се братски народи одужују, примјер како показати захвалност, љубав.
Русија није овајач који гради на силу као неки дриги вјерски објекти који се налазе на српској земљи.
Чак су неки саграђени на православним светињама..да се затре домаћиново а сагради окупаторско.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-10-30 08:19 PM
Eh okupatori...Nešto se ne osjecam kao okupator ovdje, mada me indijanci sa pravom mogu tako vidjeti. Stotine godina nakon okupiranja teško je nešto zvati okupacijom. Jesu li Slaveni koji su migrirali na jug okupatori?

Rimljani su gradili puteve
Otomani dzamije, mostove i hamame
Austrougari pruge.

Vjerovatno nisu oni gradili, mi smo gradili, oni placali parama uzetim od nas u ime „poreza”.

Ne mogu da ne primjetim izbor datuma za kamen temeljac. 7 Novembar je dan kad su oni koji su ubili Nikolaja II dosli na vlast. Ne pokazuje bas duboko razmišljanje i planiranje.

Pjer bi direktoru instituta koji njeguje arhitekturu iz carskog perioda predlozio da se napravi most recimo preko Crkvene ispod Kastela. Po uzoru na carske mostove preko Neve.
D-Man
(Analyst)
2017-11-01 04:16 PM
Пјер је, наравно, као за мост (као нешто корисније) да се ''Власи не досете'', је ли!?

Па, Пјер, ако си против изградње цркве онда то и отворено реци а не тако нешто изокола па преко (непостојећег) моста.

Занимљиво је, Пјер, да ћеш ти увек наћи нешто са чим ћеш било шта што Срби чине представити у негативном контексту.

Волео бих и ја Пјер да се граде фабрике, путеви, да радимо, да извозимо, да добро зарађујемо, да људи имају довољно и за солидан живот, и за одмор, и да још и уштеде, да возе добра аута, да су најбоље требе (тако се каже, је ли) поред нас мушкараца,... ... ко то не би волео!

Али, Пјер, овде су неке друге ствари у питању па би заиста било лепо да, на неки начин, престанеш стално да прозиваш нас Србе. Шарај мало, има и других које можеш попишати а не само свој народ (никад нећу схватии због чега то чиниш; једно је бити критичан и самокритичан али то што чиниш није критика него, чини ми се, не замери, најобичнија подлост).
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-11-01 07:46 PM
Zamjeram,

Jer nije „kao” nego stvarno mislim da crkava imamo dovoljno i ako već ima novca mogli ga nešto bolje iskoristiti. A u isto vrijeme sacuvati znacenje ili ideju koje je neko voljan da promovise i nadam se financira.

Most je jadnako postojeci kao i crkva.
D-Man
(Analyst)
2017-11-01 11:04 PM
Па морам и ја теби да замерим што си, ето, опет са својим коментаром потврдио оно што сам ти већ рекао.

Прилично сам сигуран да би ти коментар био исти и да у Бањалуци и Републици Српској нема ни једне једине цркве! Опет би ти рекао да је важнији мост од цркве, зар не!?

Није, Пјер, проблме у томе да ли је мост или нека нова фабрика важнија од цркве већ што ти увек нађеш разлог да опалиш са критиком по ономе што Срби раде у Републици Српској.
Хоћу рећи да превише, заиста превише, нагињеш на другу страну. Није ти то у реду јер, без обзира што нисамо анђели, сасвим сигурно, нисмо ни ђаволи али ти си један од оних који упорно критикујеш српску страну без обзира о чему се ради.
Није ти то добра политика да критикујеш само своје. Видиш, они други те никад неће ни прихватити нити ти веровати када дође до неке велике кризе а већи део твог народа ипак хоће.

Мани се толике критике према нама; усмери мало пажњу на другу, трећу или четврту страну. Знам, знам, рећи ћеш да свако треба да почисти у свом дворишту. Тачно, Пјер, слажем се али у нашем дворишту би сви да буду газде (и они други и трећи и четврти) па је, самим тим, често потребно једноставно да на неке наше мањкавости затворимо бар једно око, ако не и оба. Биће времена да ми рачистимо наше смеће али то време сада није.

vacuum
2017-11-02 06:20 PM
Пјер би да се представи као велики миротворац, нешто као Хаг, као свима мјери једнако а кад погледаш резултат... жестоко застранио.

Не би он да се један анонима увриједи, нема везе што се анонима не сикира да увриједи „њега” бљувотинама које је рекао о Пјеровом народу у напримјер доле наведених пар цитата

____

-„Laz vam je i proslost i sadasnjost i buducnost. Porazi su vam pobjede, hulje su vam heroji, a sluge kraljevi. ”

- „Kako rece onaj crnogorski savjetnik, da je eksplodirao sav onaj TNT u Boriku to bi bio velicanstven civilizacijski iskorak za BiH i region.
@nonima”

- „ono sto ste vi usitinu zasluzili je bila sudbina nacisticke Njemacke”
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-11-02 10:02 PM
D-man,

Ako sam razumio dobro i ti mislis da je pametnije izgraditi most ili fabriku, ali zato što je @ kritican prema crkvi, nećeš to reci?

yoland
(surfer)
2017-11-03 03:26 PM
Ja bih najradije napravio ogromnu fabriku i zaposlio preko 17 hijadistih tisuca radnika, svih nacionalnosti. Ta fabrika bi proizvodila serijski bogomolje svih konfesija. Na domaće tr§xiste, koje nikada neće biti zasiceno, bi usmjerio 30% proizvodnje.
Za inostranstvo, u Siriju, Irak, Libiju itd bi onih 70% i bilo bi posla barem za 32,5 godine.
Kada bi se proizvidnja malo ustabilila i sa proširenjem kapaciteta bi poceli graditi one iskonske bogomolje u Visokom.

§x
D-Man
(Analyst)
2017-11-03 04:37 PM
Пјер,

Ево да ти буде јасније:

1) Подржавам изградњу нове цркве у Бањалуци.

2) Подржавам и изградњу сваког моста, сваког километра пута и сваке нове фабрике у Републици Српској.

3) Да ли #1 и #2 могу руку под руку? Наравно да могу!

Видиш, Пјер, све је у начину на који коментаришеш. Код тебе је стално присутна критика потеза које чини српска страна али да не би то директно рекао користиш разноразна поређење у стилу ''Било би добро изградиити неки мост!''.

Па, мајку му, Пјер, зашто једноставно не кажеш: ''Ја сам против изградње те Рускосрпске цркве због... ... ...'' Пусти та поређења са мостом и шта је важније.

Ето, дакле, ја подржавам изградњу те црке у Бањалуци. Исто тако, нисам подржао изградњу оне друге цркве која је пре годину, две требала наводно да буде изграђена на земљишту на којем је сада дечије игралиште.

Да ли ти подржаваш изградњу Рускосрпске цркве (ако тако могу да је назовем; мислим на Цркву Романових, наравно)?
yoland
(surfer)
2017-11-03 05:47 PM
To majstore, svaka cast. Imaš posao!
Drago mi je da si se javio na natjecaj i konkurirao za upra§xnjeno mjesto izvsnog direktora priozvodnje. Procitao sam ti CV i ovo sto si napisao:
>>1) Подржавам изградњу нове цркве у Бањалуци.

2) Подржавам и изградњу сваког моста, сваког километра пута и сваке нове фабрике у Републици Српској.

3) Да ли #1 и #2 могу руку под руку? Наравно да могу! >>

; potpuno odgovara nasoj idejnoj viziji za naše buduce postrojenje.
Javi se gdjici Fejtici Gradjenic-Bogic iz HR, da potpises ugovor.
Stretno!

§x
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-11-04 08:14 AM
D-man

Teško je diskutovati sa nekim u svojoj glavi kreira negativnu viziju i onda raspravlja sa tom vizijom.

„Прилично сам сигуран да би ти коментар био исти и да у Бањалуци и Републици Српској нема ни једне једине цркве! Опет би ти рекао да је важнији мост од цркве, зар не!? ”
Ne lici na D-mana.

Da se vratim na sustinu ove teme, (sa nekim pretpostavkama koje mogu, ali i ne moraju biti tacne):

Srpska crkva ima novac za izgradnju crkve. Naruceni su planovi i crkva se gradi u stilu iz vijesti. Pjerova prva reakcija je „gdje će se graditi?”. Bitna informacija koja nedostaje.

@ komentarise vijest.

Da se odredi prema @ komentaru, Pjer koristi kontrolni uzorak: fiktivna nova dzamija u Kozarcu u turskom stilu. Ima smisla jer pomaze nacionalnom interesu, a možda Erdogan plati minare. Ekvivalentan anoniminom odgovor bi bio „da treba srusiti spomenik na Kozari i podici dzamiju na vrhu”. Iskljucujuci sarkazam (stvarni u @ komentaru i fiktivni u Pjerovom) dolazi se do sustine: u Kozarcu već ima dovoljno dzamija. Da li bi za Kozarac bilo pametnije uloziti pare u nešto drugo? Ako se sjecam ona ulica kroz centar je prilično uska. Opcija dzamiji je da se proširi. Ko to plati red je i da ime. Erdoganova ulica možda doda novac za trotoar, i ucvrsti saveznistvo. Možda i pomogne za kakvo tursko ulaganje u fabriku. Sa druge strane neće se svidjeti mnogima u okruzenju. Pjer bi izabrao neutralnu opciju imena jer kako rece Dacic Albancima: Ma koliko su vama oci okrenute prema Americi dok se vi i mi ne dogovorimo neće nam biti boljitka.
Vaznije je da ime bude prihvatljivo Srbima nego da se to vidi kao prodavanje duse Turcima.

Dakle bazirano na kontrolnom uzorku, misleci da je novac ruski, Pjerovo mišljenje je da bi bilo korisnije za BL da se ulozi u most, u stilu nevskih mostova, a ime most cara Nikole bi bilo OK.

Citajuci ponovo vijest izgleda da je srpska crkva narucilac. U tom slučaju, da Pjer odlucuje njegova bi logika bila: Ovo je narod dao crkvi. Možda nije crkvino da gradi mostove, ali čini se da je narodu „potrebitiji” most. A zapelo je oko onog groblja pored dzamije nize pijace. Pjer bi otisao do hodze i predlozio da on pomogne oko groblja i crkva da financira most sa imenom patrijarha Pavla.

San? Može biti.

P.S. D-man prije nego sto bacis kamen naredni put zamisli da se kamen temeljac za tri dana polozi u djecijem igralistu. Onako da se na „odgovarajuci” način odgovori anonimnom.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-11-13 08:50 PM
Srna,

Znaš li ima li ista od crkve?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-11-16 08:55 PM
Pogledah Dodikov intervju televiziji Srbije i pomenu da će se graditi ova crkva.
CPHA
(Чувари ћирилице)
2017-11-25 02:14 PM
Биће ако Бог да!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-11-25 09:46 PM
Da li je Bog odredio lokaciju?
CPHA
(Чувари ћирилице)
2017-11-26 07:12 AM
Замоли фино и искрено Господа, па ће ти се казати само.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-11-26 09:23 AM
Pogledah na internetu i GP Krajina je poklonio crkvi 6500 kv m u naselju Aleja. Ne znam tačno gdje je ta lokacija, ali gledajuci mapu ima tu nekoliko povrsina koje su dobro mjesto.

D-man,
To pitanje smo rijesili. Nije dakle u parku.
Dobra vijest je da kamen temeljac neće biti postavljen na godisnjicu Oktobarske revolucije nego na ljeto naredne godine.
Kritican pristup postavlja sljedece dileme:
1. Ko je investitor za crkvu, a ko za ruski kulturni centar?
2. Potpisano je da će GP krajina graditi, koja je cijena ugovorena?
3. Zašto se predsjednik RS lično bavi gradnjom crkve?

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-11-26 09:53 AM
Ovo zadnje pitanje je zbog pjerovog mišljenja da država i religija trebaju biti odvojene.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.