Forums : Banja Luka

 Comment
Kad će ovo krenuti u BiH pa i sire.
BL
(Dr.)
2017-08-30 04:18 PM
index.hr

HRVATI u velikom broju odlaze iz zemlje, a jedan od onih koji je bolji život odlučio potražiti u Švedskoj je i novinar Slobodan Mufić.

Kao i neki drugi roditelji prije njega, i on je odlučio podijeliti iskustvo svoje kćeri u švedskom obrazovnom sustavu.

„Sredina prošlog kolovoza, ugodno ljeto u Švedskoj. Mi smo Mi, a On je ravnatelj osnovne škole Lunden, udaljene 200 metara od našeg stana.

Mi: Preselili smo se nedavno u Švedsku i imamo 11-godišnju kći koju želimo upisati.

On: Dobro, popunite ovaj obrazac, treba nam nekoliko osnovnih informacija o vašoj kćeri.

Mi: Znate, ona ne zna švedski.

On: Dobro, naučit će.

Mi: Možda bi isprva trebala raditi po posebnom programu?

On: Postoji i ta mogućnost, ali mi mislimo da će najbolje i najbrže naučiti švedski u razredu s ostalom djecom. Uostalom, jedna nastavnica švedskog jezika radit će dva sata dnevno samo s njom.

Mi: Što Leona treba ponijeti u školu?

On: Ništa. Knjige, bilježnice, olovke, gumice, šiljila, ravnala, trokute, bojice... sve će dobiti ovdje. Mora samo voditi računa da baterija na iPadu ne bude prazna.

Mi: Znači, moramo joj kupiti iPad?

On: Ma ne, iPad će dobiti u školi, da se lakše snalazi s prevođenjem i učenjem, ali mora sama paziti na bateriju.

Mi: Treba li djetetu spremiti neku hranu za školu?

On: Nema potrebe, doručak je od 7:30, a ručak u 12:00. Svaki dan imamo dva menija, mesni i vegetarijanski.

Mi: Mislite li da bismo kod kuće ponekad trebali govoriti švedski s Leonom.

On: Nikako. Kod kuće trebate razgovarati hrvatski. I ne samo to, bilo bi dobro da jednom tjedno uči hrvatski na dopunskoj nastavi.

Mi: Imate li nekoga tko predaje hrvatski jezik?

On: U našoj školi nemamo, ali dopunska nastava hrvatskog jezika održava se četvrtkom od 16:00 u Eriksdalskolanu.

Mi: To je na suprotnoj strani grada...

On: Nema problema, naručit ćemo taksi.

Mi: Taksi?

On: Da, čekat će ju na parkiralištu svakog četvrtka u 15:45 i vratiti kući odmah nakon nastave.

I tako se Leona svakog četvrtka vozila taksijem na satove hrvatskog. Posebno se važnom osjećala kad bi po nju došla mlada vozačica u limuzini s tamnim staklima. Naravno, sve na račun ljubaznih i širokogrudnih švedskih poreznih obveznika”, napisao je Mufić na svom Facebook profilu.
Objava je skupila gomilu komentara. Uglavnom pohvalnih što se tiče švedskog obrazovnog sustava, ali našlo se i onih koji su usporedili švedski način obrazovanja s našim. Treba li reći da u ovoj usporedbi hrvatsko školstvo nije dobro prošlo?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-09-08 06:32 PM
Бањалука - Влада Републике Српске ће од наредне године увести накнаде за незапослене породиље у висини минималне плате, потврдила је Срни предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић.

То значи да ће све незапослене породиље примати мјесечну накнаду у висини од 405 КМ у трајању од 12, односно 18 мјесеци за треће дијете.

Циљ ове владине мјере да се смањи разлика између запослених и незапослених породиља и да незапослене породиље примају одређену финансијску помоћ током периода за који се запослене породиље налазе на плаћеном породиљском боловању.

Влада Републике Српске већ обезбјеђује новчану помоћ у износу од 250 КМ за опрему за новорођенче свим породиљима, матерински додатак за незапослене породиље, једнократну помоћ за треће и четврто дијете у износ од 600 КМ за треће и 450 КМ за четврто дијете, те дјечији додатак и друге мјере у оквиру подршке породици.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2017-09-11 10:41 PM
Kladim se da će nasa verzija svedskog modela biti da će negdje u martu nestati novca za nezaposlene porodilje. Razlog će biti sto nisu povecane akcize pa nismo mogli „povuci bransu” iz monetatnog fonda.

Daj boze da izgubim okladu.
BL
(Dr.)
2017-09-23 05:05 PM
Lea Mario Vujević
2 tim · Zagreb, Croatia ·
MOJ ŽIVOT NA FACEBOOKU.

Od samog početka na ovoj mreži tražio sam prijateljstvo i druženje. U startu bi mrzitelje nekog drugog naroda blokirao. Život je i ovako težak, preživljavamo, sa avetima fašističkih razmišljanja ne želim kontakt. Blokirao sam svakog četnika koji mi se pojavio na profilu. Blokirao sam svakog ustašu i islamskog fanatika koji se pojavio na mom profilu. Antifašista sam i takvi su moji prijatelji. Fašiste i šoviniste ne želim ni blizu sebe. Antifašizam nema alternativu. Većina mojih prijatelja su obični ljudi koji žele SUŽIVOT, bez obzira na naciju, rasu ili vjeru kojoj pripadaju. Psi rata koji bi ubijali nemoćne, neka odu na livadu, što dalje od civilizacije i ljudi, i nek se pobiju između sebe. Ne interesira me zadnji rat, niti o njemu ikad pišem. Imam brata koji je kao hrvatski branitelj uništen i vegeterira kao biljka koja pije 20 tableta dnevno. Moji su pobjedili 45-te, I TO SAM JA. Fašizam je pobio pola moje obitelji u drugom svjetskom ratu. Ne bojim se unuka tih ustaša koji mi sada prijete, i koji bi opet ubijali. Ovo je profil suživota, druženja i ljubavi. Četnici i ustaše, zajedno otkačite u troskoku. Fašiste i kvislinge organski ne podnosim.Ne smeta me ni Janez ni Dimke, ni Jovan ni Ante, ni Salih ni Milorad, smetaju me fašističke zvijeri ma kako se zvale.
L.M.V

http://tinyurl.com/y78ny6r7
 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.