Forums : Banja Luka

 Comment
Историја ових простора
vacuum
2017-06-15 12:09 AM
Одговор Радојици да не затрпавамо Пјерову тему (погледати други пост)

____________________

vacuum
13. jun 2017. u 19.35

Evo jedan za tebe Radojice, ne znam jesi li pogledao ovo?!

https://youtu.be/1IxxrUEyO7g

-----

RadojicaB (Bosanac)
14. jun 2017. u 17.19

Да, гледао сам Горана Шарића и морам признати да за Хрвата је прилично радикалан тј објективан (по мени су објетивни Хрвати радикални дио свога народа). Види се да је начитан јер барата са много података. А барата о подацима о којима већ педесетак година говоре српски аутохтоничари или како их неко још прозва историчари романтичари. Говорити тако нешто у Хрватској је смртни гријех јер се Хрвати упињу из петних жила да се дистанцирају од Срба на све могуће начине (генетичке, лингвистичке, историјске итд). Један од битних дијелова Горанове приче налази се у дијелу у ком каже „Аустро-угарској то није одговарало (прича да смо ми Словени на Балкану аутохтони старосједиоци) јер је имала аспирације на Балкан, ми смо практички били њихова колонија. Они за разлику од Британаца, Низуземаца нису имали колоније по свијету, они су морали коолонизирати Балкан. Да би нас колонизирали фрагментирали су нас у низ малих ТОПОНИМСКИХ НАЦИЈА и на тај начин с нама завладали.”

Аустро-уагари су посадили клицу посебног босанског народа међу босанским муслиманима. И сва прича о босанском језику, богумилима, стећцима потиче од њих додуше нешто су радили преко хрватских католичких фратара.

Највећа грешку коју Горан Шарић чини је прича о богумилима. Да је прочитао нешто од свох хрватског колеге и врлог повјесничара Младена Анчића богумиле би споменуо у другачијем контексту тј у контексту покушаја топонимског фрагментирања. Младен Анчић је феноменално описао богумиле у Босни само у двије ријечи. Он за богумиле каже да су „ЛИТЕРАРНИ КОНСТРУКТ” што они апсолутно и јесу. Дакле богумили су литерарна измишљотина без икаквие историјске подлоге и чињеница.

А колико су Бошњаци аутохтони етнос говори и чињеница да нико од Бошњака тј босанских муслимана се никад у контакту са мном није усудио да осговори, прво самом себи а послије и другима, које су то изворне и оригиналне босанске етничке особине народа који се од 1993 године зове Бошњаци.

Могао бих написати три тома интересантних података који се надовезују на овај Горанов интервју али бојим се да већина читалаца овдје нема стрпљена да чита такве податке. Зато сам се концентрисао само на чињеницу да босански муслимани не посједују босанску националну свијест. Посједују само декларативно полагање права на Босну баш као и у отоманско доба. Једино љихово национално везивно ткиво, били да су они религиозни као ефендија Хусеин Кавазовић или пак секуларни као наш анонима, је ислам. А ислам има везе са Босном колико и будизам. Дакле никако ако не и мање.

Радојица ;-)

RadojicaB (Bosanac)
14. jun 2017. u 17.29

Горан Шарић:

„Аустро-угарској то није одговарало (прича да смо ми Словени на Балкану аутохтони старосједиоци) јер је имала аспирације на Балкан, ми смо практички били њихова колонија. Они за разлику од Британаца, Низуземаца нису имали колоније по свијету, они су морали коолонизирати Балкан. Да би нас колонизирали фрагментирали су нас у низ малих ТОПОНИМСКИХ НАЦИЈА и на тај начин с нама завладали. И ту је узрок наших подјела, ту је узрок наших ратова јер на Балкану међусобних ратова није било прије ове УМЈЕТНЕ ПОДЈЕЛЕ НА ТЕ НОВОСТВОРЕНЕ НАЦИЈЕ”.

Ко сконта схватиће шта је писац хтио да каже.

Радојица ;-)
vacuum
2017-06-15 12:09 AM
Одговор Радојици

Да, види се да је човјек читао и изучавао доста о томе.

Тај дио о Аустроугарској измишљотини/кривотворини је и мени запао за ухо и наравно има логике и те како.

Такође говори о језику и нацији и како се то повезује и наравно говори да је најважније обиљежје нације исти језик, исто писмо и иста-слична генетика.

Онда потврђује како се од времена Винче - Винчанске културе - види да овдје (на овим просторима) постоји исти језик, исто писмо, „врло слично чирилици и латиници” и исти митови, митологија. (чирилицу је споменуо на првом мјесту….. случајно???)

Он наравно доста користи израз „Словени” (што опет није погрешно), не говори пуно о „Српском” али добро с обзиром одакле долази (Хрватска) и ово је ВЕОМА ХРАБРО.
Чак ни када спомиње древно Душаново Царство не спомиње ко је, шта је, али то је ваљда свима јасно.

Осим тога јасно разоткрива тезу о Албанцима као неким аутохтоним Илирима или старосједиоцима и јасно говори да се зна тачан датум њиховог доласка на Балкан.

Писали су наши неки историчари и о старом Српском календару, старом преко 7000 година и сада се може видјети да то можда и није научна фантастика као што неки који слова о овоме нису прочитали одмах тврде. Не кажем да је то 100% тачно али глупо је нешто дискредитовати само зато што га је „Србин” изрекао.

Иначе немогу заборавити сусрет Вучића и Натањахуа прије пар година када Натањаху на потеку конференције за штампу каже, цитирам
„пријатељство између Јевреског и Српског народа иде хиљадама година уназад”… ХИЉАДАМА ГОДИНА…
Зашто је Натањаху то рекао???

Многима је то промакло, мени запело за ухо. Зашто је Натањаху то рекао???
Ево снимка, на почетку у првих 15 секунди https://www.youtube.com/watch?v=PhxmLuXYNG4=
RadojicaB
(Bosanac)
2017-06-15 06:23 PM
Када Горан Шарић говори о континуитету језика и писма Словена наводи Винчу и винчанско писмо а ту чињеницу свјетски (читај западни) историчари једноставно игноришу из једноставног разлога јер се не уклапа у нови свјетски поредак у коме Словене треба представити као неписмене и некултурне варваре, придошлице у Европи које треба покорити. Хајде да не идем толико далеко у историју до Винче јер је то за неке научна фантастика него да кажем о пар интересантних ствари које су се десиле касније.

Антички Грци су писали о Трибалима-Србима кроз цијели антички период па све до средњег вијека. Да се ради о Србима када Грци спомињу Трибале је јасно јер наводе српску господу за коју се поуздано зна да су историјске личности. То неким историчарима званичне (германске) верзије не смета да тврде да су Трибали послије 7 вијека Срби а Трибали прије тога неки сасвим други народ. Олга Вуковић Пјановић је докторирала на Сорбони (у Француској) на теmи „Правда код Есхила и Софокла” у којој показује сличности између српског и античког грчког језика што би било немогуће ако узмемо за неупитну чињеницу тезу о досељавању Словена на Балкан у 7 вијеку. Постоје и мапа Балкана које нису правили Срби које показују рецимо словенско становништво на Криту у 5 и 6 вијеку (дакле опет прије званичног досељавања Словена на Балкан).

Пољски и чешки славистичари смјештају центар словенства на Балкан тј подунавље те тврде да су се Словени одатле ширилии на сјевер и на запад. Они сматрају да се Словени нису доселили на Балкан него да је Балкан њихова прапостобина. У Пољској постоји мноштво топонима од ријечи СРБ-СЕРБ а у Њемачкој и дан данас постоје лужички Срби. Њихова је теза да је ријеч СРБИН некад била појам за СЛОВЕН тј да су се СРБИМА означавали сви Словени па отуда и толико топонима са корјеном СРБ. У књизи „Rex germanorum populus sclavorum” се навиди маса словенских топонима на територији данашње Њемачке.

Илири као Албанци су тотална измишњотина са цињем да се Србима спријечи излазак на море. Да би Срима ускратили право на излазак на море Аустроугарска је једноставно прогласила Албанце старосједиоцима Илирима. Горан Шарић наводи једну Бугарку која је истраживала аустроугарску политику тог времена и дошла до закњучка да су у ствари Аустроугари створили и стандардизовали албански језик који је за лингвисте тако чудна мјешавина и не може се сврстати ни под једну категорију. Аустроугари су творци и босанског језика, покушали су створити и босанску нацију са босанским муслиманима као језгром те нације али су на крају одустали. Њихова су измишњотина и Богумили у Босни, босанчица (тотално новокомпонована ријеч непозната историјском периоду на који се односи - средњи вијек), стећак (такође непозната новосклепана кованица).

Радојица ;-)
vacuum
2017-06-16 01:27 AM
Да има доста тих прича о „Аустроугарској измишљотини” што наравно гледајући са ове дистанце и из данашње перспективе изгледа сасвим могућно и још лакше изводљиво него сада (када је народ далеко образованији).
Иначе било је и прича, тј. читао сам некада, како је и само „Креманско пророчанство” уствари прича испричана од Аустрозгара и гурнута да заплаши народ… „Сви Срби под једну шљиву стати” итд.

То је од Аустроугрске, прије њих наравно Католичка Црква је могла и говорила како је хтјела што временом наравно уђе у народ.

Погледајте само сада, данас, како се „креирају” државе од распада југославије до такозваног „Косова државе”. То је Европској Унији „готова ствар”, имају фино амбасаде, преводиоце и службе за те „језике”. Оно понашају се као да је то нешто сасвим нормално. Склапају уговоре а тим „државама” и помажу им у креирању неког идентитета или историје. Дају им судије, штампају паре, савјетнике који „помажу” у креирању самих закона или чак устава државе.

Данас када се погледа сама застава такозване државе Косова или Босне и Херцеговине - плава подлога са жутим звиједама (дода се успут још један елеменат) јасно је човјеку одакле је потекла, од СПОНЗОРА, од плаве заставе Европске Уније која има жуте звијезде.
Како ништа из те вјековне историје тих народа или „старе државности” не нађоше?! Можда зато што ништа нема?! Знају они, спонзори, све само се праве луди.

П.С. Шта кажеш Радојице за Натањахуов увод?
POLARIS
(доктор)
2017-06-16 02:24 AM
Мене само чуди како се не помињу мухслимани и крвати.
vacuum
2017-06-16 07:39 AM
Не знам Поларис, кад почне озбиљно и независно истраживанње од стране историчара/особе која није оптеречена дневно политичким или било каквим другим претходним утицајима онда се дође до многих теза које могу бити „изненађујуће” за вечину (и сам Шарић рече да је ово што се учи у школи или факултету тотално фабриковано тј да је истина скривена). То не значи ни да су они 100% тачни (независни историчари) али још мање значи да су они 'научна фантастика' како ће их неки одмах у старту обиљежити и дисквалификовати.

Мислим да је свима који хоће да прочитају 'мало више' јасно од кога су настали и муслимани а такоће
и хрвати али то тренутно „није по вољи” великима, као да им је икад и било, те одатле толико нелогичности и несреће на овоме Балкану.
POLARIS
(доктор)
2017-06-16 02:03 PM
Све је јасно, мухслимани или „бошњаци” настају 1995 на 96-ту, а крвати настају 1909. када папа Пије 10. у службеном гласнику католичке цркве који се зове „Акта апостолика седис” наређује да се сви католици који живе у Илирији морају звати крватима. наравно фратри и католички попови одрађују посао уредно и напрасно настају крвати Буњевци, крвати Јањевци, крвату у Славонији, крвати у Далмацији, крвати у Босни,...
yoland
(surfer)
2017-07-01 02:14 PM
Ja bih najviše da sam nastao ´95...sada bi bi bio vrlo mlad

§x
anonima
(Stranac)
2017-07-03 03:20 PM
Ja sam dakle nastao 32 godine prije nastanka moga naroda. Oduvijek sam bio avangarda.

@nonima
C_A_B_O
2017-07-05 03:07 PM
Tis se rodiJO a' musliman...postap bossnak 1993 poXXrao se nasebe 91ve-92ge ubijajuci mUslimane na koridoru!...Po TVOJIM tvrdnjama!

Ostavi se pametovanja...ima indUstiJski KompJuter rad pa bidni argat
RadojicaB
(Bosanac)
2017-07-05 05:08 PM
„Prvi Bošnjački sabor (imenovan i Svebošnjački sabor) je održan u sarajevskom hotelu Holiday Inn 27. i 28. septembra 1993. godine. Organizovalo ga je Veće Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Istorijski je važan jer je na njemu promenjeno nacionalno ime. Muslimani su postali Bošnjaci, te je proklamovano imenovanje jezika bosanskim imenom.”

Некада су Муслимани говорили „Муслиман је нација а ислам је вјера”. Већина данашњих људи који се у етничком смислу сматрају Бошњацима су свој народ све до 1993 године називали Муслимани и нису имали појма шта је то Бошњак. Ево рецимо Бакир Изетбеговић је био Муслиман баш као и отац му Алија (Србијанац), тврдокорни заступник линије Муслимана као етноса/народа. Ето сад сви босански муслимани знају да су Бошњаци и да су баш они аутохтони етнос Босне јер су преласком на ислам сачували своје изворне етничке особине Богумила а за које у Босни нико није чуо све до друге половине деветнаестог вијека јер су тад и измишљени. Само нису још надошли ни на једну једину изворну и оригиналну босанску етничку особину код тог свог, несумњивог, аутохтоног босанског народа.

Ево приупитајмо yolanda (surfera) или anonimu (Stranca) који покушавају мрак своје националне свијести прикрити сатиром али им нешто баш и не успјева.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
2017-07-07 04:48 PM
Autohtoni narodi, autenticne budale i autisti kao jedine osobe koje su u stanju da procitaju nekoliko Srbijancevih javljanja bez zijevanja, bas kao da svaki put čitaju nešto novo.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
2017-07-09 05:47 PM
Па не кажем ја џаба да су моја питања реторичке природе којима није циљ да им се да одговор јер одговора неЈма због мрака националне свијести оних на које се питање односи. Али мени некако опет драго јер се фрустрација приупитаних осјети кроз етерски простор интернета као неке чудне вибрације који ме голицају па морам сваки пут да се насмијем ХА ХА ХА ХА ХА.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
2017-07-10 01:54 PM
Već sam pisao al' hajde da ponovim malo o „vizionaru” Garasaninu koji je još u devetnaestom vijeku znao da u Bosni žive Bosnjaci, pravoslacni Hristijani, katolici i muhamedanci. Znao je on i da će Bosnjaci „pravoslavni Hristijani” jednog dana u Bosni postati Srbi ako se Srbija pametno postavi. I tako se fino poslozilo da pravoslavni Bosnjaci postanu Srbi prije sto i kusur godina a da Bosnjaci muhamedanci cekaju sto i kusur godina da povrate pravo na svoje vjekovno nacionalno nacionalno ime. Sve je to nama „Nacrtao” nas dobri Garonja.

@nonima

<<Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na
provincijalna mala knjaževstva pod osobitim vladajućim familijama koje bi se
nepremjeno tuđem i stranom uplivu predale; jer bi one među sobom sarevnovale i jedna
drugoj zavidile.

...

Ko god dakle ovom narodu dobra želi on ne sme Bošnjacima nasledstveno knjaževsko
dostojinstvo preporučivati.

...

K ovome treba dakle učiniti da se
Bošnjaci i ostali Slaveni obrate i kod ovog treba zaštitu i svaku pomoć da nadu kad god
se o tom radilo bude ovog načela vrednost pokazati.

...

Ujedno nužno je i to, da se ne samo svi osnovni zakoni, ustav i sva ustrojenija glavna
knjaževstva Srbije u Bosnu i Hercegovinu medu narodom rasprostranjavaju, nego još i to
da se za vremena nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi
praktično u političeskoj i financijalnoj struci pravlenija, u pravosudiju i javnom
nastavleniju obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili
posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli.

...

U ovoj celji nužno bi bilo narediti da se po gdi
koja knjiga molitvena i pesme duhovne u beogradskoj tipografiji štampaju; posle toga i
molitvene knjige za pravoslavne Hristijane, zbirku narodnih pesama koja bi na jednoj
strani sa latinskim a na drugoj sa kirilskim pismenima štampana bila; osim toga mogla bi
se kao treći stepen štampati kratka i obšta narodna istorija Bosne u kojoj ne bi se smela
izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavši Bošnjaka.

...

Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak
Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci
zadobijedu.>>

RadojicaB
(Bosanac)
2017-07-16 11:40 AM
Клап, клап, клап. Научио си махалску причу послије 93 о враћању вијековног националног имена. Као што је до 93 била прича да је „Муслиман” име народа а ислам је појам за вјеру.

А да си прочитао Гарашанина са разумјевањем, барем то што си постирао, схватио би да он говори о Србима (етносу) Бошњацима (што је синоним са Босанцима, Бошњанима итд као географској одредници) јер ако „Ако Бошњаци не би ово примили, то би отуда као сигурно следовало раскомадање Срба на провинцијална мала књажевства...” дакле откинуло би се српско етничко биће У Босни тј Бошњаци од осталих Срба. Ако Бошњаци нису Срби по Гарашанину не би ни дошло до раскомадања Срба на провинцијална мала књажевства. Уосталом ево као то изгледа директрно из пера Илије Гарашанина неизвађено из контекста.

„Но као најглавнији и основни закон државни мора се представити и утврдити у томе, да књажевско достојинство мора бити наследствено. Без овога начела, које сачињава јединство у највишем
државном достојинству не може се сталан и постојани државни сојуз меду Србијом и осталим сусједима Србима ни помислити. Ако Бошњаци не би ово примили, то би отуда као сигурно следовало раскомадање Срба на провинцијална мала књажевства под особитим владајућим фамилијама које би се непремјено туђем и страном упливу предале; јер би оне међу собом саревновале и једна другој завидиле.”

Али шта да кажемо о Бану Стефану који 1333 године издаје повељу на СПРСЦИЕ. Или за готово све владаре Босне који у својим интитулацијама имају на првом мјесту „Краљ СРБЉЕМ”. Или рецимо да владари Босне своје родитеље називају „господом СРБСКОМ”. Они нису имали Гарашанина да им суфлира да су они у страви Срби иако то нису по махалској логици.

Али хајде дао опет подједноставимо да и махалска логика може да схвати.

Етнос који је створио Босну као посебну политичко-географску цјелину, прво као бановину а послије као краљевину, је имао слиједеће етничке карактеристике;

1. Народна имена као Радојица, Вукашин и слична.
2. Традицију Крсног имена-славе од којих је једна од најпопуларнијих Ђурђевдан са мноштвом словенских обичаја који су задржани и преласком на хришћанство.

Људи који су заджали ове етничке вриједности су Срби јер су то увјек и били. Они који су конвертирали на ислам, одбацили своје изворне етничке вриједнсти и попримили арапско-исламске су се до 93 године звали Муслимани а од 93 године Бошњаци. Бошњаци се могу аутонотизирати колико год хоће али они више не припадају изворном етносу Босне који имају етничке особине као под тачкама 1 и 2. И то су БОСАНСКА ФАКТА.

Симптом код одрођених Срба (у овом случају Муслимана тј од 93 године Бошњака) је да приликом читања БОСАНСКИХ ФАКАТА добијају велике количине фрустрације. Дрги симптом је да не могу навести нити једну једну једину изворну и оригиналну босанску етничку особину код тог свог, „недвојбено”, аутохтоног босанског етноса. Трећи сиптом је да посједују, да се благо изразим, „радикални антагонизам” према српском народу од кога потичу и од кога су се одродили.

Радојица ;-)

yoland
(surfer)
2017-07-29 04:59 AM
Bosanac,
jebo ga pauk!
RadojicaB
(Bosanac)
2017-07-31 06:45 AM
Yoland, ти ми дјелујеш као разумна особа. Зар не мислиш да је мало чудно то што anonima живи у дубоком убјеђењу да је етнички Бошњак, тј припадник аутохтоног етноса Босне, а да не зна које су босанске етничке особине тог његовог етноса.

Радојица ;-)
yoland
(surfer)
2017-07-31 12:01 PM
Ja tebe nisam uvrijedio pa tako nisam ocekivao da ćeš me početi sada vrijedjati. Pošto je sve relativno tako da i tvoja postavka da sam razumna osoba smatram poni§xavanjem jer kada ti lud covjek kaže da si razuman slijedi da sam ja sve drugo samo ne razuman.Zns li ti Bosanak kako je nastala riječ razum?
Cesljao se jednog dana prije 743 godine autohtoni prestavnik srpsko bosanske vlastele koristeci cesalj napravljen od nebrusenog srpskog dijamanta. te malo vise pritisnu na vrh glave i poceslja mozak i stavi ga na razedeljak. Tako raz-deljacko uman mu pade napamet one sve mantre koje ti ponavljas.
RadojicaB
(Bosanac)
2017-07-31 03:40 PM
Ја бих ово твоје јављање схватио као покушај вријеђања али неуспјешан ;-). Пошто сам сигуран да ја тебе нисам лично вријеђао ево и да покажем зашто си се ипак увриједио а прије бих рекао да имаш позамашну количину фрустрације кад читаш моје постове без обзира што теби нису лично упућени.

Дакле ти се саосјећаш са anonimom из простог разлога што моја „пецкања” и тебе погађају. Зашто сам ставио ово „пецкања” под наводнике? Па зато кад неког упиташ о његовим етничким особинама то не би требало да буде пецкање и сваки одрастао, нормалан, и озбиљан човјек би требао да их зна. Али ето, у земљи апсурда као што је Босна дешава се да два милона људи који се декларишу од 1993 године као Бошњаци не знају своје босанске етничке особине (ово је већ провјерено више стотина пута у разговорима са муслиманским интелектуалцима). Ја бих ти и дање дао комплимент да си разуман јер да ниси не би те пецкали моји постови и били би те баш брига. Али пошто си разуман и пошто ни сам себи не можеш објаснити зашто си припадник неког етноса као што се декларишеш е онда те пецка и те како.

А што се тиче ове моје мантре коју папагајски понављам она је за упорабу на махалском нивоу тако да је и најобичнији људи могу схватити. Ипак прихватио бих и разговор по овом питању и на нешто вишем интелектуалном нивоу (да не испадне да се хвалишем) али ми некако не успјева мада сам покушавао (а и сад покушавам).

Дакле фрустрирани yoland (јер то ти је судбина ако дискутујеш са мном а сматраш се да си Бошњак), знаш ли ти навести бар једну изворну и оригиналну босанску етничку особину код Бошњака?

Радојица ;-)
yoland
(surfer)
2017-07-31 05:07 PM
-pitao neki vrli pitac nekog vrlog skitca: „tvoje oke vidjahu mnoge svijete, pa rekti, ugledahu li i vrelo Bosne do§xivotno?”
U pravu si vrli pitce, ja vidjeh to vrelo nepresusno, pa ću ti kasti o kakvom nimetu je riječ: kad se spustah u dolinu na ulazu samom, ja pomislih da me Gospodar moj pocasti kerametom blagosilnim jer ja spoznah da u meku krocim. Kraj druma stajase slike Meke u plasticnim ramima, cudnom tehnikom istkane - ko slikovnica iz djetinjstva sto u mnoge dimnzije sliku vodi. i tek što se u§xivih da hodocastim pridje mi trgovac vrli i osmijehom toplim pokaza zuba par - da je konj ne bi ni tri godine imao. Ako mi je slika skupa, ima on i pikacua sto cudne tone pusta. tu se prenerazih; pa nije zar da je i pikacu na hadz dosao, onakav zut vise me na budizam baca, hajde da djipsi hadzija hoće bit, on je makar zelen. Oh, u kakvu zablud me Gospodar stavi, ovo meka nije, nit ću kabu danas taci.
Imaju tu standi mnogi, i raznovrsnje njih krasi, sto ih kineska rucica za istu saku rize stvara. Labudi su keramicki metalik bijelom obojani, a pod kljunom malo roze i svijetlo plavi rep. i cudni covjeculjci sto perpetumobilu teze - jednom ga gurni i on se po vas dne ljulja, staklena stvar i opet kaba unutra, protresi je i cuda velikoga - u Arabiji snije§xi.
A ostaci jucerasnjeg hodocastja, po livadi pjesmu poje: konzervo fante sto s kutijom jadra ljubujes, pivsku flasu u očaj meces, aman što se odmeces…
I tako ti velim moj vrli pitce, o ovom cudnom mjestu, o jedinom zennetu u kojem borave stanovnici dzehenema. Tu smo mi Bosanci, tu na izvoru imena svoga, ogoljeni i raspoznati.
i molim te lijepo, nemoj vise postavljati teska pitanja

§x
RadojicaB
(Bosanac)
2017-07-31 05:34 PM
Да босански муслимани користе изведенице из имена земље Босне за људе који су поријеклом са те територије као што су нпр Босанац, Бошњак, Бошњанин и сл као географски појам не би било никаквих проблема. Међутим име земље Босне се злоупотребљава у етничке сврхе и то од стране оних људи који су се босанског идентитета одрекли те попримили идентитет који је дошао са отоманским окупатором. Кад кажем идентитет мислим на лична имена (Алија, Мустафа) те културу, традицију и обичаје као што су бајрам и рамазан. Зато и не изненађује што данас потомци таквих људи величају злочиначке акте и отомана и својих предака тј отоманских слугу. И ту нема ништа босанско као ни у твојој махалској причи.

Ово је већ опробани махалски фазон да већ кад неко незна објаснити своје босанске етничке особине користи дистракцију(у разним облицима) како би скренуо пажњу са своје срамоте на нешто друго.

Радојица ;-)
yoland
(surfer)
2017-08-03 12:40 PM
Dublje Bosancherosu, dublje!!!
Uh boteje natjera me da zvucim k´o u petoparackom pornicu sa svom svojom povrsnoscu. A da jesi povrsan ko prvi sloj mladog kajmaka ma ohladjenom mlijeku, jasta si.
Ka§xu da ludi ljudi imaju jedan dobar i dublji vid inteligencije, gdje im se ta iscitava najviše zbog otvorenih vidika nastalim zbog manjka opterecivanja svakodnevnicom.
½xao mi je ali kod tebe ne uvidjh tu istu.
Vidis, kada mene povrsni čitaju, zavisno od refentne tacke posmatraca(mjesta, foruma, slusalastva itd...) dodje mi da ne smijem vise ništa na slične teme: u zadnjih sedam dana bio sam islamista, zatim hrvatski nacionalista i napokon, četnik. Najvjerovatnije je da ću se narednih dana preobuci u Roberta De Nira i u taksiju se provozati od Vardara do Triglava(makro kosmosa-znaci k´o u pjesmi), a ne mikro kosmaosa(Od kuce Makedonca Filipa u Novoseliji do Robne kuce na početku Gosposke.
§x
RadojicaB
(Bosanac)
2017-08-06 03:54 AM
Сам си се прозвао и сам си се упецао. Ја те лијепо прозвах разумним а ти мене лудим. Али нема везе јер ја покушаје вријеђања схватам као симптом инфериорности у недостатку паметне конверзације.

Хајд сас загреби мало са површине младог кајмака и стави га у по сомуна па онда загреби мало дубље по својој интелигенцији пошто сам инсинуираш да је имаш. А ја у ствари и не питам неко тешко питање. Питам нешто што би сваки нормални припадник неког етноса требао знати о том свом етносу.

Ако су Бошњаци аутохтони етнос Босне волио бих да ми наведеш бар једну њихову изворну и оригиналну босанску етничку особину?

Одмах да ти кажем да ја не знам одговор јер је моје питање реторичке природе.

Дакле, знаш ли или не знаш? Загреби ако имаш гдје!

Радојица ;-)
yoland
(surfer)
2017-08-06 04:39 AM
Retoricko pitanje a ocekujes odgovor. Retoricki odgovor je; 42!
Zašto 42?
Gotovine i Maraka ča mi je nestalo netom u neko vrijeme dok sam lutao jadranskom obalom sa skvardom u potrazi za smislom dogadjaja horizonta i samog §xivota u bitu. Tada mi novac nije bio bitan jer sam znao da je ukupan broj prvostepenih godina nas dvojice iznosio 42 tj 24 plus 18. I nije mi bilo bitno sto sam tada imao 18 godina a jaran 24 jer nismo odudarali jedan od drugog u bilo kojim kontovima usvezi pitanja i odgovora. Drugi su tra§xili i nasli odgovor. Našli su odgovor na posljednje pitanje univerzuma, §xivota i svega ostaloga, ali nisu našli pitanje. Pitanje i odgovor ne mogu suegzistirati u istom svemiru... Ima veze s paradoksima teorije skupova (skup koji sadr§xi sebe samog kao element), problemima logičke teorie istine (Tarski) i Goedellovim teoremima. A sve je to opet povezano sa razlikovanjem svijesti i samosvijest (svijest koja se usmjerava na samu sebe, problem utemeljenja „Ja” kod Fichtea i mladog Schellinga).
„Vodič kroz galaksiju za autostopere” smatram dubokom filozofskom knjigom. Nema veze što je pisana kao roman - imamo Camusa i Satrea, Ayn Rand, filozofe koji su pisali romane. A da ne govorimo o piscima čiji su romani pro§xeti filozofijom! Dostojevski i H. Hesse, od onih koje sam osobno volio čitati, onda više SF pisaca... Mo§xete naslutiti da nisam baš neki ljubitelj „analitičke” filozofije. smiling smiley već metafizike. Broj 42 nije tek tako odabran, kao trivijalan - čak i blesav - odgovor na sva pitanja koje muče ličinke. On ima svoje fizikalno značenje. Naime, recipročna vrijednost tog broja (1/42) označava vrijednost takozvane konstante fine strukture „Velikog ujedinjenja”, kada su (10^-37 sekundi poslije Velikog praska) sve fundamentalne sile - osim gravitacije - još bile objedinjene u jednu jedinu silu.. To je bio trenutak promjene oblika istoga ;
Velicina svemira je odpilike 93 milj. sv. godina i stalno se siri sve br§xe i br§xe. Nastao je iz ničega. Znaci nečemu je predhodilo ništa. Ali znamo da ništa tj kaos se ne može mijenjati i šta god uradili sa njim tj. Kako god ga smuckaomo nikakav red neće biti jer ništa se ne može urediti.
U svemiru ukupna energija te sama materija se obično izra§xava procjenom od 10 na 54 kg.(iza keca ide 54 nule) te čini se velikom .
ALI; zapravo ukupna masa i energija svemira je ravna NULI. Kako, lako. Koliko god ima materije u svemiru toliko ima i antimaterije, koje jednu drugu svode na nulu. Takođe sva ona energija svemira sto postoji(masa = energija u rel-abs. sistemu)koju mo§xemu izraziti pozitivnom biva ponistena gravitacijom, kao negativnom silom energije(jer ona samo privlaci) oko sve materije.
Šta nam sve govori da je nešto(svemir)u stvari ništa(prije velikog praska). Ništa je jednako ništa samo imaju razlicite oblike-balans.

Dakako, da - bez obzira na ovu fizikalnu interpretaciju - ni taj broj, niti Veliko ujedinjenje sami po sebi ne daju odgovore na sva ljudska pitanja. Danas je balans; jer neko slavi a neko §xali.
§x
RadojicaB
(Bosanac)
2017-08-07 08:23 PM
Одмах да ти кажем да сам добио много маштовитији реторички одговор од једног нашег редовног посјетиоца сербианцафеа. Његов одговор је био облутак из Врбаса као и таласи истоимене ријеке. Реторичко питање и паметан одговор не могу коегзистирати у истом свемиру. У свемиру у којима важе босанска факта одговор на моје реторичко питање не постоји и он се и не очекује јер је поента постигнута самим постављањем питања. Али увјек се нађе неки фруструрани читалац који покушава да да одговор јер се стиди што одговора нема. Е ту онда лако долази до парадокса. Неуки фрустрирани читалац потеже за одговором из свог свемира реалности у коме не важе босанска факта него отоманска (најчешће) или рецимо папска (али она у нашем случају ноји толоко битна). Наиме у отоманском парадоксу долази до девијације босанске логике која се замјењује отоманском. За ту логику су Отомани у Босну дошли као ослободиоци, као носиоци босанских етничких вриједности а народ који се ту затекао приликом њиховог ослобађања/долажења постали су окупатори (не знам да ли сам те заголицао по дубокој интелигенцији те да ли можеш да ме пратиш јер причам о својој омиљеној теми хахахаха).

Али идемо даље јер постаје интересантно ;-).

Што се тиче свемира неки кажу да је његова старост нешто преко 4 милијарде година. Само прије једну нано хиљадинку тога свеукупног времена насташе Богумили из ничега јер су они у ствери „литерарни продукт” без историјског утемељења. Међутим то некима не смета да свој идентитет граде баш на основу тог „литерарног продукта” јер су сви Богумили због своје сличности са исламом постали муслимани сачувавши босанси идентитет који им је донио отомански ослободиоц као што је рецимо „Ајваз Дедо”.

Хајде да сад кажемо нешто о укупној етничкој енергији у свемиру отоманског парадокса. У том свемиру наизглед постоји велика босанска енергија али када се она суштински погледа види се да је декларативне природе. Јер да има неке босанске суштине у себи моје питање не би било реторичко, мађутим оно то, на жалост многих (око 2 милиона), јесте. Дакле босанска етничка величина отоманског парадокса (а можемо рећи и калифата) једнака је нули.

Радојица ;-)
yoland
(surfer)
2017-08-08 02:08 PM
Morati se priznati na upornosti. Ja tu upornost , da sebi olaksam, nazivam ludoscu. Tebi se svodi na to o cemu pišes. Je´ti i kad §xenu obradjujes u krevetu mislis na taj fundament. Ili si troll ili si dialeja totalna.
Sve sve a saamo ne mogu pretrpjeti da mi neko napise da je svemir star 4 milj. godina...JES ti stati je??? :)))
Djes ´mi to ...pa kako da s tobom o nečemu drugom? Je.o te pauk na struju! Halo momEk nije 4 miljarde već ca. 12-13 !!! Zemlja i suncev sistem su 4 halo, djes´to mjesati..uh jesam se nasekirao:))
Evo ti fakte iz svjatog serbskog atlantidskog kalendara, gdje vjerodostojne video snimke ima prvi Srbin:

Januar
(prije 12-11 milijardi god.)-Nastanak Svemira u Velikoj eksploziji (eksplozija/implozija jajeta(jaje ispeceno)
Februar
(prije 11-10 milijardi god.)-Sirenje usijane lopte gasova
Mart
(prije 10-9 milijardi god.)Pocetak oblikovanja gromadnih tijela koja se međusobno razmicu
April
(prije 9-8 milijardi god.)Kondenzovanje dijela oblaka u proto- zvijezde i početak termonuklearnih reakcija
Maj
(prije 8-7 milijardi god.) Postanak naše galaksije
Juni
(prije 7-6 milijardi god.)Stvaranje nebeskih tijela raznih vrsta, oblika i velicina
Juli
(prije 65milijardi god.) Nastanak prvih slo§xenih molekula iz
gasova i zvijezdane prasine
August
(prije 5-4 milijarde god.)
Formiranje prvih planeta oko vecine zvijezda kojih u nasoj galaksiji ima vise od 100 milijardi
Septembar
(prije 4-3 milijarde god.)
Stvaranje Suncevog sistema (9. sept.), Formiranje Zemlje (14. sept.), prvi oblici §xivota na Zemlji (25. sept.)
Oktobar
(prije 3-2 milijarde god.)
Prve stijene na Zemlji (2.okt.), nastanak bakterija i plavo-zelenih algi (9. okt.)
Novembar
(prije 2-1 milijarde god.)
Polno razmno§xavanje kod mikroorganizama (1. nov.,početak fotosinteze (12. nov., prve celije sa jedrom (15. nov.)
Decembar
(1 milijarda god. do danas).
Prve ribe i kicmenjaci ( na danasnji datum 19. dec.), izlazak §xivotinja na kopno (21), dinosaurusi (24), sisari (26), ptice (27), prvi hominidi i gigantski sisari (30), prve ljudske licinke (31. dec. u 22 h i 30 min!)

Tako da bi danas mogli i proslaviti „riblji dan” a i oni kojima Kitchma nije slaba strana mogu uzviknuti -Hiphip hurra.
RadojicaB
(Bosanac)
2017-08-11 07:29 PM
Морам ти одати признање за обсервантност. Помјешао сам старост свемира са старошћу земље. Али хајде да и ја будем мало обсервантан и да примјетим да ти је лакше пребројати толике милијарде година старости свемира него навести једну једину изворну и оригиналну босанску етничку особину код Бошњака хаха.

Али то је већ опробана махалска тактика дистракције додуше неуспјешна. Ономе коме Ајваз Дедо одређује босанску традицију и идентитет може причати и о кајмаку и о свемиру и гравитацији али о босанским етничким особинама зеро-нула.

Радојица ;-)
yoland
(surfer)
2017-08-12 09:09 AM
Ja bih tebe volio usvojiti
RadojicaB
(Bosanac)
2017-08-14 11:46 AM
Балави демагог махалске ложе 42 степен хахахаха

Радојица ;-)

yoland
(surfer)
2017-08-14 12:19 PM
...i preparirati , smanjiti i staviti u vitrinu da pokazujem drugima koji komad budale sam naisao na svom putu.

§x
RadojicaB
(Bosanac)
2017-08-16 09:03 AM
Хахаха да резимирамо шта је махалски демагог научио до сад хахахаха. Научио је шта су то БОСНАСКА ФАКТА тј;

Да су земљу Босну основали људи чије су етничке карактеристике слиједеће;

1. Имена нао Радојица, Вукашин и слична
2. Традиција Крсног имена-славе од којих је једна од најпопуларнијих Ђурђевдан који је пун словенских-предхришћанских обичаја које је изворно становништво сачувало и преласком на хришћанство

Изворни етнос Босне и дан данас његује своју традицију, идентитет, припадност српском етничком корпусу и није конвертирао на ислам јер је ислам има сличности са изворним босанским вриједностима и идентитетом колико шљива и банана, дакле никако.

Мислим да нам махалски демагог још није сконтао своју улогу у дискусији с мном мада се труди из све снаге да дистрахира читаоце од поенте мојих постова али ефекат тог покушаја добија реципрочну вриједност и појачава је.

Радојица ;-)

yoland
(surfer)
2017-08-16 10:12 AM
Imam blagi osjecaj da me odbijas i ne pristajes da te usvojim.
RadojicaB
(Bosanac)
2017-08-16 04:00 PM
Хахаха ја имам благи осјећај да увиђаш да твоја тактика дистракције махалске интелигенције не пали.

А имам и благи осјећај да немам шта да закопам дубље по твом интелектуално-менталном склопу што се тиче историје етнолошког усмјерења па су зато Радојица, Вукашин и Ђурђевдан више него довољни.

Али хајде још мало да се играмо балави махалски демагоже. Мислим да је тебе твој благи осјећај преварио јер, ево, пристаћу више него радо да ме усвојиш ... ако ми наведеш само једну једину изворну и оригиналну босанску етничку особину код народа који је од 1993 године сконтао да се зове Бошњаци хахахахахаха

Радојица ;-)

yoland
(surfer)
2017-08-17 04:59 AM
Hej, a stavim te na fino mjesto u vitrini, a ispod tebe milje od zmijanskog veza. Ma ljepota.
Kad smo kod zmijanskog veza, znal li ti bolan bre da na Zmijanju pored goveda ima I dobrih ovaca te me podsjecas na mitsko stvorenje pola ovca pola zmija. Kad je vrijeme vuno-runo samo odbaci i izmigolji se iz njega. Travu ne §xvace već u komadima guta.
RadojicaB
(Bosanac)
2017-08-17 05:29 PM
Бабо! Хахаха, све је то тако како кажеш ако ми наведеш бар једну једину изворну и оригиналну босанску етничку особину код Бошњака. А док то не урадиш остајеш балави махалски демагог који пуно лапрда, ништа конкретно или паметно али зато показује мрак националне свијести у својој глави.

Радојица ;-)
yoland
(surfer)
2017-09-02 08:53 AM
Ej hajmo na msn, ubit će nas impulsi ovako preko komentara
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.