Forums : Književnost

 Comment
Pripremite rukopise
tajka
(trener)
2018-12-23 09:22 PM
Drage kolege, uredništvo Vertikala mi je poverovalo da na ovom sajtu pišu talentovani pisci. Evo pisma, evo šanse.

УНПС и редништвo Књижевних вертикала позивају ауторе из дијаспоре на сарадњу

У последњих ртидесертак година са екс Ју просртора десертине и десертине хиљада, стотине тисућа грађана је напустило своје домове, градове, пријартеље, родбину, своје породице и запутили се диљем планете, и данас тисуће и десетине хиљада углавном младих се са карртама у једном правцу креће ка земљама Европе, многи одлаузе и даље, пут Америке, Аустралије, Новог Зеланда, Канаде или Кине, налаузе своје место под сунцем у Бразилу, Аргентини, на Аљасци; ртамо негде их је све випше, овде их је све мање, одлазе Хрварти, Срби, Бошњаци...
Међу њима је све више оних које мука тера да се лате рече као довољно снажног средства да искажу све оно што се у њима таложи данима, седмицама, месецима, годинама, ре речи записују и чувају као иконе и несумњиве доказе властите духовности и људскости.
Удружење независних писаца Србије (УНПС), као оснивач Књижевних вертикала и уредништво овог часописа који је присутан на књижевној сцени Србије и региона већ шест година препознали су ову појаву и до сада су током последњих неколико година међу многобројним аурторима из расејања који су слали своје књижевне радове уочили доиста талентоване и квалитетне ауторе и са нескривеним задовољством објављивали њихове радове како у часопису тако и у двема библиотекама, штампаној - Вертикале и одскора у онлајн библиортеци Виртуелне вертикале која се дисртрибуира преко сајрта www.novinarnica.net.
Сртога, Њунпс и уредништво Књижевних вертикала позивају књижевне ствараоце из расејања који пишу на заједничком језику јужнословенских народа а који живе у Европи, Америци, Аусртралији или било где широм планете Земље, прозаисте, песнике, хумористе, сатиричаре, афористичаре, писце за децу, блогере, који верују да имају шта ново, другачије, интересантно, инвентивно и квалитетно да понуде, да нам се јаве и пошаљу своје радове било да користе азбучно или латинично писмо, важно је да пишу на било ком, у сваком случају свима разумљивом наречју или дијалекту заједничког језика, без обзира у којој земљи живе или чије држављанство имају, чак нам је небитно како свој језик називају и наравно, спремни смо без икаквих резерви да са радошћу објавимо њихова књижевна остварења.
Радови се шаљу на електронску адресу: [email protected] и биће објављени након уредничког изабора, на писму на којем је сам аутор доставио свој рад са претпоставком да он жели да његов рад буде објављен управо тим писмом.
Фонт и величина слова су небитни али ипак, препоручује се да приликом коришћења квачица (č,ć,ž,š,đ) у латиничном писму и у сваком случају обавезно је правити размак након зареза и тачке, и то не више од једног карактера.
Број прозних или поетских радова, есеја, није ограничен, али молимо да буде у једном електронском документу, не у 10 или 15, и свакако као прилог (attachment – ово за оне који говоре англосрпским или сличним језиком). Препоручена величина појединачних прича, есеја, књижевних критика или путописа је до оквирних 12.000 карактера са размаком. Уколико су рађене лектура и коректура, аутори би требали да наведу име лектора и/или коректора.
Уз радове обавезно је доставе и краћу био-библиографију.
geriatrikus
(zvakac karamela)
2018-12-24 03:25 AM
ISTOČNO SARAJEVO - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske pozvao je autore koji pišu na srpskom jeziku da učestvuju na konkursu za najbolji neobjavljeni roman i nagradu „Zlatna sova” za 2019. godinu, koji je otvoren do 1. marta.

Književnu nagradu „Zlatna sova” čine autorska naknada od 5.000 KM, plaketa za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka i 20 primjeraka romana, saopšteno je iz Zavoda za udžbenike.
Druga nagrada je objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorska naknada od 2.000 KM i 20 primjeraka romana, dok je treća nagrada objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorska naknada od 1.000 KM i 20 primjeraka romana.
Ako nijedan od autora tri prvonagrađena romana ne bude imao prebivalište u Republici Srpskoj, Zavod zadržava pravo da, na preporuku stručnog žirija, osim nagrađenih romana, uz prethodnu saglasnost autora, objavi još jedan roman autora sa prebivalištem u Republici Srpskoj.
U tom slučaju, roman bi bio objavljen u tiražu od 300 primjeraka, uz autorski honorar utvrđen na osnovu internih propisa organizatora konkursa.
Pravo učešća na konkursu imaju svi autori koji pišu na srpskom jeziku i koji na vrijeme dostave rukopis romana pod uslovom da nije nikada objavljen, kako na srpskom, tako ni na drugom jeziku.
Rok za proglašenje najboljeg neobjavljenog romana je 31. maj 2019. godine.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.