Forums : Književnost

 Comment
Guslanje
MC_
(Bihilist)
2018-12-19 07:34 AM
Guslanje

Bez svega mogu, bez pičke ne mogu, kaže Ivo.
Mogu bez vina, mogu bez fudbala, mogu i kavu da ne pijem, i od duvana da se izdržim, ali bez pičke ne mogu. Moram i hoću. Ah, kao i svi.

Jes', htjeli bi svi ljudi ...at, ali se ne može uvijek, veli Pero. A ko se od pičke oduči, taj i na mjestu propane.
Ne smije se tu čekat, odugovlačit, birat. Ja, ako svaki drugi dan ne dobijem... zlo mi je.

I meni, veli Ivo, Znaš jednom sam pjevao onima mojima u Nirberg, onima našim sam guslao, Crnogorcima. I bila je jedna naočita Hrvatica, svi je zezaju, a ja se napravim tužan i ćutim samo. A ona vidi , odmah primjeti da sam drigačiji, pa pita sve što mi je i kako mi je i kažem da sam umoran, a povrh toga nije mi dobro.
Pa kako vam to nije dobro.
Pritisak, to je problem, ja sam voljan i platiti
Kako? Pita ona
Meni je doktor rekao, svaka dva dana moram imati odnos, inače mogu obnevidjet zbog pritiska..

I jel pristala?
Jakako, samo sam je morao voditi na kavu prije toga. Mnogo cijenim takve žene. Kod nje kući smo bili, sirotinja neka naša, muž je ostavio, zamisli, propade onakva žena...

Jesi ti legenda Ivo. Ne prezaš...

Nema tu mnogo izbora moj Pero. ...eš ili ne ...eš. To je moj jedini izbor. Što ti je ljepota, ljepota prođe, a !@#$ ostane, na kraju se svi ionako ugoje. Nego znaš li što guslam ovijeh dana.

Što?

Onu o Ognjenu kamenitom. Znaš onu o Muratu i Ognjenu?

Ne.

Ovako: Ognjen i junak bili su oba junaci, a slični, što se kaže, okinuta glava. Bila je zima hajduci se rastaše, a hajduk Ognjen kameniti čuo je za Murata, velikog junaka. Pa se svuda raspitivao i na kraju otičao tražit Murata, na megdan da mu izadje, i nadje ga nekako i pred njega izadje. A kad ga Murat vidje, kad ugleda koliko je ovaj njemu nalik, on kaže: Sličan mi Ognjene jesi, mora biti da te je moj babo napravio.

Ih...

Da, skoči Ognjen na Murata i Murat na Ognjena i ubije Ognjen Murata, zamota glavu u krpu i obuče se u Muratovo ruho. Dodje u Nikšić, kaže, pogubio sam Ognjena.

Turci misle:

to je Murat i udare na slavlje,

„To je Murat”

i slave tri noći i tri dana.bez prestanka.

I dovedu ga onda pred Muratovu dragu, i ona ne može prepoznati ko je to, pa ostane Ognjen - Murat kod nje. I noć padne. Pomilova Muratova ljuba Murata-Ognjena, vidi rebra mu sva izbrazdana, a u Murata rane nema, pa veli sebi.

Murat jeste, opet Murat nije.

Murat jeste, opet Murat nije, dal' to mene šejtan iskušava?

Al je Ognjen nju na slatke muke udario, ne zna žena ko je koje vjere...

Jes Ivo, žena traži dobrog ...ača, zbog njega bi i boga izdala.

Tako je. I tu je kraj pjesme, ostade Ognjen do djurdjeva danka, ne prepozna ga Muratova ljuba. Ili ga ne htje prepoznati. Tu je nedoumica u pjesmi...

Dobra je pjesma, meni se najviše svidja ono Murat jeste, opet Murat nije.

Ko je to spjevao,

Spjevao je onaj Djukanović.

Djukanović?

Djukanović.

On? Dobar je pjesnik, ali ga ne volim. Navija za Italiju kad igraju Italija i Crna gora, navija protiv Srbije kad igra Srbija, pa navija protiv Hrvata. Kako može?

Ne znam, ja, kad igra Njemačka, navijam za Njemačku.

A naši kad igraju?

Pa onda navijam za naše. Volio sam kad je bilo ovo prvenstvo u vaterpolu, da budu prva tri mjesta Crna Gora, Srbija i Hrvatska, tako bih ja volio. Ali nije moglo tako da bude.

jebi ga. A fudbal, ideš li još na fudbal?

No kako. Idem, dolje kod nas,u Nikšić, ma kad god sam tamo idem. A imaju sad jednog dobrog igrača.jedan crnac, kod nas došao igrati.

Crnac?

Ma da, prozvali ga ovi naši, navijači „Uglješa”, pa kad izadje na teren, svi navijaju i skandiraju, ono „Uglješa”, „U-glje- ša” , „U-glje- ša”...

Eh, crni Uglješa.

MC
Qubic
2018-12-19 07:25 PM




...I naravoučErnije: Ljubi ljubi al' glavu ne gubi! ..



 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.