Forums : Književnost

 Comment
Vidovdan
tajka
(trener)
2017-06-27 07:49 PM

Kako je Miloš ubio Murata
U srcu čeličnih oklopnika koji su pravili živi štit dvanaestorici odabranih momaka jahao je Miloš. Svi su imali samo po kratak mač, mali štit i nož za pojasom. Za razliku od konja oklopne garde koja su bila zaštićena ukrasnim pancirima i galopirala paralerno sa njima odabrani su bili na golim vrancima. Sem sedla, o koje je bio zakačen po jedan buzdovan, njihovi konji nisu imali drugu opremu i opterećenja. Odmah posle silovitog sudara stotine kilograma gvožđa dve vojske, kroz oblak prašine i jezive krike probijao se špic elitne srpske oklopne konjice. Što nije bilo probodeno kopljima prve linije gardista, sasečeno je mačem vitezova iz središnjice. Ako nije bilo zgaženo kopitama najkrupnijih konja u Srbiji, izabranih za taj odlučujući boj i prvu liniju, sekla je četa najboljih boraca u kneževini svojim hrišćanskim mačevima.
-Ostavi ga, drži pravac! - doviknu Miloš svom čuvaru koji je krenuo za izbačenim iz sedla Turčinom. Posluša ga čelični vojnik, pa zaustavi konja koji zanjišta i ubrzo popuni stroj. Razbili su i razbežali Turke po sredini bojišta, pa Miloš dojaha do jednog proplanka da osmotri borbenu liniju. Levo od njega, kod despota Vuka prava klanica, a desno Turci u paničnom povlačenju.
Ponesen uspehom, vri krv Lazaru i caru, pa on upravo kreće u najveći krkljanac da pomogne svojim ratnicima i dotuče poljuljanu Tursku vojsku. Razljutile su ga vojvode koje se nećkaju i otežu sa ulaskom u boj, pa želi da im na delu pokaže junaštvo. Miloš Obilić mora pravo na ona tri zelena šatora u sred osmanskog logora, jer tamo sedi Murat. To je saznao preksinoć kad su turskim uhodama dali vreću zlatnika u blizini Kosova polja. Njih troje sa belom zastavom prešli su neprimećeni od svojih, preko polja razgraničenja u suton na razgovor baš sa njim, a ne sa Vukom Brankovićem, iako se knez nudio za pregovore kao stariji. Boj ih ne zanima, kažu, ali dukati da. Uzeće ih, pa nastaviti dalje svojim putem. U razgovoru saznaje da je jedan od njih bivši Srbin koji ne želi da bude ubijen od svojih niti da ubija svoje. Ratnici se okupljaju oko Obilića i prave za juriš novi uži ubojiti klin. Osim dva ratnika, koji su oboreni sa svojih konja, svi ostali su na okupu. Popravljaju opremu i smiruju uznemirene, znojave konje.
-Braćo Srbi!Pogledajte ona tri šatora. Jašemo tamo skupa što bliže jedan drugome i ne zastajemo! Jasnooooooo junaci!
Podiže mač u tom pravcu i sačeka da se ispred njega postroje teškaši sa zastrašujućim limenim šlemovima, držeći ispružena koplja, pa dreknu koliko ga grlo nosilo.
-Za mnom vitezovi moji!
Konj mu se malo prope od snažnog udarca u sapi, pa zagalopira sa svojim ratnicima.
Retko se osvrću sa strane, samo grabe napred, a usput kog zakače taj se ne diže sa namučene zemlje koja tutnji od napora. Da su se osvrnuli videli bi da su potpuno odsečeni od ostatka srpske vojske, koja stopu po stopu polako pritiska neprijateljsku pešadiju. To ih ne interesuje previše, jer oni imaju samo jedan uzvišeni cilj. Da što pre prođu kroz uskomešanu tursku vojsku, čiji su redovi sve ređi. Jašu kao vihorovi da stignu do turskog cara. Više i ne gledaju smušene i iznenađene turske pešadince, koji očigledno nisu očekivali srpsku konjicu duboko u svojim redovima.
-U kom li je, misli se dok udara mačem po nadošlim, ali retkim turskim konjanicima. To nije znao ni onaj bivši Srbin koji je nervozno stezao vreću zlatnika, jer navodno sultan menja konačište svake noći. Videli su ga tek rano ujutru u cik zore, kad su prišli neopaženi najbliže što su mogli uz pomoć Turaka, koji su znali gde su skrivene straže. Popeli su se na najviše drvo kada se po običaju Murat sa ostalim muslimanima moli Alahu i klanja ispred svog šatora. Tek tada je poverovao u njihovu priču i dogovor je brzo sklopljen. Janičar i dva Turčina preobučeni u srpske trgovce nastavili su dalje sa Miloševom prstenovanom propusnicom. Misli mu prekinu vrisak probodenog Turčina kopljem. Konjanik, stražar pored njega morao je ostaviti ubojito oružje i izvuče iz korica mač, koji preteći bljesnu na prvom jutarnjem suncu. Turci kojih i nema previše ispred tri zelena šatora beže i sklanjaju se u stranu dok neobična četa napreduje bez straha i zaustavljanja. Ostalo je nekih stotinkak metara do njih i Miloš više ne čuje i ne vidi ništa osim tog prizora. Ne vidi da mu je odred oklopnika i družina spretnih boraca već prepolovljena.
-Ajdeeeeeeeeeee! - besno tera konja i zove braću po zakletvi koji su kao i on u transu. Što ih je manje sve se više zbijaju uz svog vođu besno sekući, probadajući i gazeći sve živo pred sobom. Tako su se zavetovali jedan drugome veče pre toga.
-Napred braćo! - sokoli svoje neumorne ratnike kao na krilima i na pragu veličanstvene pobede. Vidi Miloš još svega pedesetak stopa od prve šatre ispred koje poiskakaše korpulentni lični čuvari sultana sa štitovima i kopljima. Prvi red Srba i konja popada i dok su ih Turci sekli Miloš i dva momka ih preskočiše, pa upadoše ispred zbunjenih glaveština. Tu je. Sjahaše u skoku. Mač o sablju, zveket i muklo stenjanje probodene garde. Murat je ležao kod ulaza u svoje odaje jednom rukom sa brojanicom, a drugom sa jataganom. Iskolačio je oči, ali se u šoku nije ni pomerio kada mu je Miloš proburazio stomak, vadeći nož iz njegove utrobe tek kada je oštro sečivo zapelo kod grudne kosti. Ostao je trenutak zagledan u smrtno probodenog, prebledelog od straha Murata, da mu dobro zapamti izraz zabezeknutog i očajnog lica.
-Bežmo! - daje mu uzde njegovog konja zadihani saborac. Miloš uzjaha, držeći nož i uzde jednom rukom pa dohvati buzdovan okačen o sedlo. Mač mu je ostao zaglavljen u grlu jednog od stražara, a štit davno uništen. Krenuše u nazad gde je poslednji preostali ranjeni pobratim s mukom odbijao napad tri Turčina. Jedan od trojice ubrzo pade, držeći presečeno grlo. Šiknu krv u mlazu.
-Gde ste vojsko? - viče na glas, ali u tom momentu vide kopljem probodenog svog pobru. Udari na onu dvojicu i za tren je izgledalo da su se on i njegov verni patilac rešili Turaka, kad iznenada iz ona dva šatora jurnu i opkoli ih deset Turaka. Jednome brkatome je rascopao glavu i turban iz cuga. Drugom, što mu skoči iza leđa, postavio je nož u trbuh, ali za njih dvojicu već je bilo kasno. Osetio je malaksalost, iako do tad nije ni primetio veliku ranu na preponi. Dobio je još jedan ubod sabljom pod pazduh. I sledeći u leđa dok je padao sa konja. A onda kad je nepomično ležao na zemlji sve je bilo bezbolno i usporeno. Saznanjem da je Murat mrtav osećao je beskrajan mir. Video je bojno polje pregaženih Turaka, ali podalje od njih nemoćne ostatake srpske oklopne konjice kako se muči, zaglavljena u močvari bespotrebno se lomatajući za preostalim strelcima protivničke vojske. Njih su spretno rušili sa konja i ubijali Turci pešadinci sa kratkim sabljama i sami desetkovani nastavljali povlačenje. Smrtno ranjenom prilazio mu je sultanov sin Bajazit sa zahvalnim izrazom lica.
-Sikter! - otera janjičara krvavih ruku i ogromne sekire, koji se ponizno nudio novom vođi da odrubi Miloševu glavu. Kleknu do Obilića i postavi mu pažljivo pod glavu jedan od Muratovih mekih jastuka. Odjednom Milošu bi savršeno jasno kako su slučajno dobili tajnu informaciju i zašto su tako lako uspeli da dopru do slabo zaštićenog šatora velikog turskog sultana! Dišući sa naporom, jer mu je krv udarila na usta, video je na proplancima delove brojnije srpske vojske koja je trebala, ali nije ušla u boj. Mašući zastavama, bez žurbe odlaze, ne želeći da menjaju ishod krvave bitke bez pravog pobednika. Bajazitovi veziri su nekoliko puta uzastopce podigli barjake ka njima u vis kao dogovoreni znak i uzjahali svoje konje. Osetio je u turskim izdajnicima gnusnu igru spretnog i za vlašću pohlepnog Bajazita. Čuo je veliki metež i video povlačenje Turaka sve sa mrtvim Muratom na nosilima, kao i izvlačenje sa bojišta manjeg dela izranjavljane srpske vojske sa vojvodom Vukom . Onda je nastao mrak. Kada je Bajazit udobno zavaljen u sedlu svog dorata zadnji put uputio pogled pozdrava ka Kosovu polju i Milošu, video je njegov ukočen pogled ka nebu.
N.S Tajka
Anakonda
(Жуљка)
2017-06-28 01:11 AM
odličan stil pisanja
tajka
(trener)
2017-06-28 08:44 AM
Hvala Ana.
Da znaš da sam se propisno oznojio dok sam pisao. Kao da sam i sam bio u jurisu na konju sa dnaest vitezova.))
Nego...mucila me je glupava laz.
Laz *(Srpska varijanta) da se Milos usunjao u sator na poverenje i 'majke mi', ljubeci noge caru proburazio njega naivnog i zatecenog?
Laz (Turska verzija) da je Murata ubio ranjeni srpski vojnik, dok je on
dobrica toboze obilazio bojno polje?
Sve te verzije su servirane godinama dok su Srbi bili porobljeni pa su se lako ustalile u narodu. Verzije koje su odgovarale Turcima ili bolje receno protivnicima Srba.
Ociglednost da je i onda postojala spijunaza, politika,izdaja, prodaja.

Ova mi je varijanta s obzirom na cinjenice najrealnija ...
Anakonda
(Жуљка)
2017-06-28 09:26 AM
recito

opet ću ja da se debelo nacitam, izgleda
Djedje
(Izbacivac)
2017-06-28 02:31 PM
Svaka cast Tajka. Najbolja prica na diskusiji ove godine.
Tanjuska-c
(na)
2017-06-28 05:18 PM
Dobro je !
tajka
(trener)
2017-06-28 07:02 PM
E izbacivač, ne znam da li je to tako kako kažeš ali u to ime objaviću ovde uskoro jednu priču gde se pominju izbacivači)).Sada neka ide ova koja je po stilu a i istorijski u skladu sa temom.

Ujedno se zahvaljujem Tanji na oceni.

Jatak i hajduk
Od kada se po dogovoru hajdučka družina rastala, sem nekog lišća i šumskih bobica on dva dana ništa nije jeo. Napokon je stigao nadomak zabačene kućice na kraju opustelog zaseoka. Oprezno je iz mraka osmotrio kućerak gde je već duže vremena živeo osamljen stari seljak. Starčeva žena je davno presvisla od bola kada su joj Turci odveli dva sina, dva goluba od šest godina. Seća se hajduk kad su se majušni blizanci rodili, jer je i on bio u tom tad još živahnom seocetu. U međuvremenu preostali neposečeni Srbi su pobegli kud koji ispred zuluma Turaka. On, tada mladić, pridružio se hajducima, a skrovište su našli duboko u planinskoj šumi odakle su im se često svetili.
Kad je te kasne jeseni zakucao na trošna vrata, dočekale su ga nebo plave oči i širok osmeh koji je razvlačio duboke brazde na ostarelom licu. Obradovali su se jedan drugome, jer su živi. Starac mu je polio vode da se umije i pokrio teškim gunjem kad je hajduk prilegao da se odmori.
-Spremiću večeru junače, rekao je promuklo starac. Probudio ga je miris sveže ispečenog hleba, koji je ispunio prostoriju. Dok je domaćin pažljivo otresao pepeo sa vruće pogače, hajduku nije promaklo da je više nego umešno napravljena. Nije mu prvi put da utočište traži u svom opustelom selu i siromašnom seljakovom domu. Retko kad koji pastir prođe sa ovcama i Turci ga tu najmanje očekuju, a i zaobilaze jer nemaju šta da opljačkaju.
Poljubili su hleb, prekrstili se i zahvalili Bogu na hrani uz treptaj sveće. Na stolu je već bilo isečenog svežeg luka iz bašte. Dok su tiho pričali o hajdučiji, oči su im sevale od radosti uz prijatno pucketanje vatrice sa ognjišta. Dva lica, kao od kamena klesana ogledala gledala su se u polumraku. Seljak je strepeo za njega, jer je hajduku glava u torbi, a hajduk se iskreno brinuo za usamljenog i bolesnog starca. Znali su da su Turcima zavarani tragovi i da su daleko, bar na tri dana jahanja od njih. Dugo u noć su pričali bez žurbe, jeli polako i povremeno žeđ gasili hladnom bunarskom vodom. Pojeli su i poslednju mrvicu. -Ja samo zbog tebe živim, promrmlja seljak pred počinak na hajdukovu sumnju da ne bi smeo ubuduće dolaziti i da može biti opasno za obojicu. Voleo je svog jataka, jer je pored družine samo njega imao, a sad je saznao zašto je starac ostao da živi sam u pustom selu. U poslednjoj pljački sa svojim hajducima, oteli su tovar zlata besnim Turcima. Seljak nikada nije hteo da čuje za nadoknadu u dukatima, a hajduk je morao vešto da ga prevari da bi mu ostavio par zlatnika.
-Trebaće mu kad trguje sa prolazećim pastirima. To je najmanje što mogu da mu dam,
trezveno razmišlja hajduk. Rastali su se jedno jutro kratkim čvrstim zagrljajem.
Nekoliko godina kasnije, hajduk koji je u međuvremenu zbog svoje hrabrosti izabran za harambašu, pred zimu raspušta svoju družinu do proleća. Ovaj put ne odlazi kod svog jataka po običaju, već putem koju samo jeleni poznaju nestaje u šumi. Rani, koju skriva i vuče od poslednjeg sukoba sa Turcima, ni melemi ne pomažu i dobro zna da mu nema pomoći. U torbi ima jednu glavicu luka, parče skorelog hleba i čuturu vode, a za pojasom stražare zabodena sablja i kubura. Posle dva sata hoda neprohodnim kozijim stazama, iznemogao na ivici snage zavukao se i spretno sakrio u malu pećinicu. Na ulaz je navukao stene i šipražje da ni divlje zveri ne mogu u nju ući.
-Još će dugo Turci strepeti, a Srbi se hrabriti, pomisli već klonuo i iznuren. Toplo mu je kao nekad u seljakovom sobičku, iako je zima i prvi sneg je već počeo da spušta belu zavesu po divljini. Znojav i u bunilu sećao se da nikad u životu nije imao prijatniju večeru kao one davne noći kad je na jatakovoj trpezi bio samo hleb i luk. Okusio je zalogaj, dva kore hleba, pre nego što je odjeknuo prigušeni pucanj. Umotana kubura u široki izatkan pojas, pritisnuta na junačko srce nije dozvolila jači odjek. Samo je jedan uznemiren orao izleteo iz skrovišta u mrak. Blješti belilo sve jače svuda oko hajduka u mrkloj noći, dok on sklapa oči zauvek sakriven od svih.

Derksen
2017-06-29 03:06 AM
plus za Jatak i hajduk
damijan
(primenjeni matematicar)
2017-06-29 09:58 AM
Na ajduke opet hajka;
Maznuli su dve, tri kruske.
Na celu im neki Tajka...
Nosi reket mesto puske.
tajka
(trener)
2017-06-29 01:09 PM
Eto nama u ceti'tamjana',
beraca kruski i malina,
još jednog hajvana
iz parka Tasmajdana,
matematicara Damjana.

Tanjuska-c
(na)
2017-06-29 03:47 PM
Odlično, ovakav stil pisanja ti zaista lezi. Sve najbolje!!!
-Ina
2017-06-29 08:53 PM


Svakog Vidovdana,
Slovo pohvalno i zahvalno Milošu!
...

Dubok naklon Tajki, za divne (moralno-pedagoške) priče!

Anakonda
(Жуљка)
2017-06-30 03:09 AM
postujem trezveno razmišljanje i odlazim u povlacenje...prevelik si zalogaj da te gutam dok se ne zadavim

nemoj da gubis usi trazeci rogove
tajka
(trener)
2017-06-30 03:14 PM
Oo Ina, veliko hvala na snaznoj pohvali koja me je dirnula.
Drago mi je i da se Tanji svidjaju neke moje price kao i Ani uostalom.
Anakonda
(Жуљка)
2017-06-30 03:34 PM
i stash onda?
tajka
(trener)
2017-06-30 04:47 PM
Prvo ću još malo da uživam na lovorikama)) ...
pa ću onda

da napišem nešo jače!

'Da isčupam srce iz grudi'.
Da zlo stane i zanemi. Da počnemo ispočetka opet biti dobri ljudi.
MC_
(Bihilist)
2017-07-07 06:03 AM
odlično napisano, svaka cast.
Obično su ovakvi tekstovi o junacima uvek slični, ali ovo odskace.

I fenomenalan opis izdaje hrabrih kao srpske konstante kroz vekove.
-Ina
2017-07-13 10:21 PM

Anima candida, zašto i čemu sve to...i tako?

Anakonda
(Ispodoba)
2017-07-14 04:18 AM
o hvala

anima candida-animacija-crtez
Emili
2017-09-02 08:58 PM
Bezveze, nema pojma o pojmu. Nikada nešto losije nisam procitala o toj bici ili kako bi ti rekao bitci. Glupost teska. Pojma nema. Pišes bezveze ako te iole neko pazljivo cita. Misli su ti toliko zbunjene da nema pojma onaj koji nije patriota da te shvati.
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.