Forums : Filosofija

 Comment
Logaritamska Spirala Univerzuma
balansero011
(.)
2014-10-18 07:13 PM
Da li je nekome poznata ova teorija? O kakvom se poretku ovde radi, poretku u svetu i kosmosu?
SnezanaStojanov
2014-10-19 12:41 AM
Pitaj 'Adonisa', on voli da svrlja I zabada nos u sve sto mu je ne
poznatno I naravno 'novo'...

Ako ga L S U ne smiri ja stvarno moracu da preduzmem drasticne mere da
ga vratim u ...
toplap
(Neumorni)
2014-10-19 03:07 AM
Uzmi balon (bolje onaj veliki-novogodisnji) duzine desetak santimetara i na njemu flomasterom oznaci ravnomerno pedesetak tacaka.
Zatim pocni da ga pumpas (naduvavas)...
S vremena na vreme stani io pogledaj gde se nalaze tacke koje si nacrtao...

Pre nego sto postigne maksimum, zavezi ga i analiziraj...

Upraco te tacke koje si ucrta zamisli da su galaksije.
Oni su ravnomerno oznaceni na povrsdini balona.
Opna balona je ustvari nas Univerzum.
U centru nema ništa.
U toj opni Univerzuma se nalazi oko 10. biliona galaksija koje u proseku imaju od 1, milion zvezda... Nasa Ga;alsija (Mlecna staza ili Kumuva slama) ima čak 800. milijardi zvezda - Andomeda galaksija dva puta vise...

To je za početak resavanja nad kojim se pitas...

Sve najbolje!
Adonis
2014-10-19 08:41 AM
Logaritamska spirala ili zlatan broj je broj 1,618. On je vise vezan za prirodu i coveka nego za univerzum u kojem postoje spirale ali sasvim drugog tipa. U prirodi se može videti kod biljaka(suncokret articoka...ili u preseku puzeve kucice koja svake godine raste tako što se predhodna vrednost pomnozi sa brojem 1,618.
balansero011
(.)
2014-10-19 10:22 AM
Da Adonis, svake godine se uvecava, svake godine se daje.

Koliko je meni poznato sve na ovom svetu i univerzumu je bazirano na DAVANJU, a ne na uzimanju kako to tumachi Zapadna filozofija. Primer sa puzovom kucicom, velichinom univerzuma, jednim zrnom koje daje stotine zrna, zemljom koja neprestano i nesebichno daje travu, voce, povrce, zivotinje, i stalno daje.

Shodno ovome gore, u ovom pojavnom svetu jedini smisao postojanja verovatno je davanje.
Adonis
2014-10-19 01:34 PM
To je nekakva logika koja možda vazi samo za biljni i zivotinjski svet...masa i energija ostaju iste. Nema novih galaksija, svemir se siri i samo se prazan prostor između njih povecava.
toplap
(Neumorni)
2014-10-20 05:14 AM
Fraktali...
mournblade
(life)
2014-10-20 09:44 AM
Adonis,

„Nema novih galaksija, svemir se siri i samo se prazan prostor između njih povecava.”

*

Astronomija mi je hobi...

LMC i SMC (Large Magellanic Cloud and Small Magellanic Cloud)are galaxis that eventually will merge with our Milky Way galaxy.

Andromeda Galaksija će se eventualno „sudariti” snasom galaksijom i postati jedna ogromna galaksija.

Takođe je zabelezeno da skoro sve galaksije iznad naše se okrecu u jednom smeru a sve ispod u drugom smeru. Sto navodi na sumnju da se možda sav nas Univerzum okrece oko nečeg još većeg. Sto po mnogim naucnicima ne mora da znači da je tako. Multiverse/vise Univerzuma.

itd..itt :)

Dovla1
2014-10-20 01:47 PM
Balansero
tvoja prica o davanju,ona je eticke i religiozne prirode,možda i psiholoske,ali svakako nema nikakve veze sa tvojom temom i tim nekim spiralama.Podatke koje ste ovde izneli na temu spirale,to je ono sto ja zovem banalno znanje,nepotrebno.Takvim znanjem nikad nećemo doći do prave jedine istine.
Toplap je postavio pitanje da mu neko dokaze postojanje boga.Pa neće on to nikad spoznati da mu objasne i najbolji strucnjaci.Ne može spoznati jer mu je glava puna tog nepotrebnog znanja o zvezdama,galaksijama,sirenju kosmosa i druge nepotrebne budalastine.
Ono jeste,treba neko i to da proucava,i Ajnstajn je znao puno o tome,ali znao je i ono vaznije,da takvo znanje ničemu bitnom ne vodi.
Takvo kvantitativno znanje mi je čak manje vredno i od znanja koliko kubika vode dnevno protekne Amazonom,ili koliko plodna zecica može da okoti mladunaca za godinu dana.
Ali vidim čim se pomenula takva suplja tema,da su tu odmah neumorni i mournblade.Ali kad se piše o nekim zaista bitnim temama,nema ih.
Adonis
2014-10-20 03:53 PM
To o sudaru dve galaxsije sam citao pre vise od 20 godina...ali sa tim da se okrecu u razlicitim pravcima nisam bio upoznat :)
U stvari...obrcu se u istom smeru samo sto to izgleda suprotno gledajuci iz druge perspektive odozdo i odozgo. Ako rukom napravis kruznice u pravcu kazaljke na satu pa posmatras odozdo, videces da imaju suprotan pravac kretanja kad ih posmatras odozgo.
mournblade
(life)
2014-10-21 08:26 AM
Adonis,

Nadam se da Engleski nije problem

http://iopscience.iop.org/0004-637X/703/1/354/article;jsessionid=E9052772782902EFB372C2AF993C413C.c3

http://www.d ailygalaxy.com/my_weblog/2011/07/-is-the-universe-spinning-new-research-says-yes.html
balansero011
(.)
2014-10-24 01:40 PM
Dovla, moja pricha o davanju je beskrajne prirode, a ne relativne kao tvoje.

Sve shto je relativno je prolazno i bezvredno. Samim tim ako gledamo ovaj univerzum samo sa ljudskog stanovishta, koji je relativan, onda je on pogreshan.

Sushtina verovatno lezi bash u ovoj logaritamskoj spirali univerzuma, gde se on logaritamski uvecava. Adonis je spomenuo jedan broj, jednu vrednost. za koji se verovatno sve konstantno shiri, uvecava, daje.

Suprotno ovome gore Zapadna Filozofija uchi da je sve borba za materiju, da je sushtina u uzimanju, shto je uchenje u relativnom i samim tim bezvredno, prolazno i pogreshno.

Univerzum je jedina i vechna shkola u beskrajnom!

Dovla1
2014-10-24 03:58 PM
Balansero, lepo je sto kritikujes zapadnu filozofiju,ali tvoje pitanje i tema su takođe materijalisticki.Neprijatno si me iznenadio ovom temom jer se ti nisi tako predstavljao ovde ranije.Citiracu tvoje pitanje

„Da li je nekome poznata ova teorija? O kakvom se poretku ovde radi, poretku u svetu i kosmosu?”

Pominjes reč „svet” , „kosmos”.Pa to je materijalisticko pitanje,za naucnike,ne za mudrace.To je bavljenje svetom,svetskim zivotom,ne duhovnim unutrasnim sustinskim pitanjima.To je svet pojava i varki.
To su prolazne stvari.To sto ti je Adonis pomenuo zlatnu brojku sa ko zna koliko decimala,eto to ti je dobar dokaz koliko je to isprazno.
Ljubav i davanje se ne može iskazati nekim brojkama.To su svetovni problemi i ko se njima bavi ništa neće postici.
Što se tiče zemlje koja kako kažeš daje nesebično cvece,travu itd, ta ista zemlja neće ništa to dati dok prvo nešto ne uzme ili ne dobije od drugoga.Cista logika,cisti materijalizam.Sto ona zemlja u pustinji ne daje travu i cvece? Ne daje jer nije dobilapre toga vodu.
Plodna ravnica uz Nil u Egiptu daje plodnu zemlju,ali kada prvo pre toga se otopi sneg sa Kilimandzara u centralnoj Africi,pa ta voda od snega kreće sa planine i svlaci sa nje one minerale koji su veoma plodni,minerali sa vodom dolaze u Nil,pa se Nil izlije na tlo u Egiptu i to tlo je od minerala mnogo plodno.
balansero011
(.)
2014-10-24 04:44 PM
Chitava istochnjachka filozofija zasniva se na uchenju o uredjenju kosmosa, ili materijalnog tj pojavnog sveta. Ta filozofija prouchavana pod religijama kao shto su Budizam, Hinduizam, Djainizam, Judaizam, Taoizam, Hrishcanstvo, Islam, Shintoizam, itd imala je za cilj samo jedno, da nauche choveka da osvoji sreću, slobodu i zdravlje u ovom svetu, materijalnom i pojavnom.

Šta tebi Dovla ovde nije jasno?



Dovla1
2014-10-24 05:11 PM
Ti izgleda ništa nisi shvatio ili ne znaš da napises šta mislis.Ali dovoljno si mi sumnjiv čim si ovu temu pokrenuo.Ko to od velikih religija,od velikih duhovnika Istoka pominje neke spirale u kosmosu,neki zlatni broj i to sa decimalom?
Ja kada sam pisao o prostoru i vremenu,te o tome šta je apsolut,šta je duh i svest,niko od vas se nije ukljucio,niko me nije razumeo.A to kako sam tada pisao,to je bilo vedsko gledanje,hinduisticka filozofija koja ima sličnosti i sa budizmom.Biće da vi ništa od toga ne poznajete.Vi tamo na Zapadu ste malo gvirnuli u neki budizam,neke joge i sl,ali već sam pisao da vas tome tamo poducavaju razni sharlatani,uglavnom kroz programe za lecenje narkomana.
Onaj dadayaya,isto nešto pisao,nije glup decko,ali koristi neke pojmove,neki recnik kao da je neki sajber filozof,neki kompjuterski hibridni filozof.Ima recnik sto nisam video niujednoj filozofiji i religiji.Samo pominje neke matrikse i sl.
Vecina vas ovde ne može da kad ne iskoci iz shina,da ipak na kraju potrazi istinu u nauci.Kosmos može da se pomene,ali ne na takav način kao ti.Vidis da čim si pokrenuo ovu temu odmah su se javile one dezurne klipete sto obozavaju nauku,da im ne pominjem imena,prepoznace se oni.
mournblade
(life)
2014-10-24 10:20 PM
Ti mi vise nisi drug
ko zna dal' si ikad bio...

Jao gde me nadje :)

Balonsero, sledi ti brisanje iz facebook friends :)
Adonis
2014-10-25 09:31 PM
Razocarati Dovlu...ima li šta gore od toga?
Posle svih onih pohvala o njegovoj „pameti” usudio se Balansero da kaže nešto drugacije i dublje od Dovlinog praznog prkeljanja.
Eeeeeeee!!!
Sad sledi kazna vecito nezadovoljnog ucitelja kojeg su ucenici prevazisli.
:)
Dobro Dovlaa, kako te vise nije blam da toliko lupetas?
Sve ono sto je matematika, zakoni prirode, fizike i sustina kosmosa su bez značaja, a ovamo pišes kilometarske tekstove o Barbarosi koji se potpisuje prstom i to smatras za nekakvo znanje i od značaja?
Hahaha!
Pokrij se usima i cuti, cutanje je zlato.
Dovla1
2014-10-25 10:00 PM
Barbarosu si izvukao iz konteksta kao da jedna recenica može biti bitna.Ta recenica ima smisla u okviru celog teksta,a koji ti kao klipeta materijalista ne možeš shvatiti.
Na temu zašto su religije nastajale na Istoku a ne na Zapadu,jedino sam ja dao ozbiljan odgovor.Vi ostali ste samo mrsili muda.Takođe na temu posta,jedino sam ja dao odgovor.E vi ostali ste se iskazali na temi spirale,samo koliko je ta tema glupava,bolje bi delovalo da ste se bavili onom drugom spiralom,spiralom koje žene ugraduju u vaginu da ne dodje zo trudnoće.Ta spirala je mnogo važnija od ove o kojoj vi tupite.
Adonis
2014-10-26 08:55 AM
Dao si dva bezvezna odgovora na dve bezvezne teme, sto me ni malo ne cudi jer si ti u pitanju...samo sto toga još nisi svestan, kao i obično. Smatras da su tvoji odgovori pametni i da predstavljaju nekakvo znanje a u stvari su skup glupih banalnosti i bez ikakvog značaja.
Lupetas bez prestanka kako je svo znanje (naučno) covecanstva bez značaja, kako je bitna samo neka tvoja „prava” istina,(pod pretpostavkom da nešto takvo zaista postoji) pa pretpostavljam da su ova tvoja lupetanja deo te istine, inače ne vidim zašto im dajes toliki značaj, i zašto nam pišes o svim tim rekla-kazala „proverenim” dogadjajima.
:)
Ništa ti nećeš shvatiti iz mog teksta kao i obično.
Ti bi za razliku od Sokrata koji je rekao na samrti kako zna da ništa ne zna, trebao reći da si svestan koliko si potpuno nesvestan.
balansero011
(.)
2014-10-26 11:01 AM
„Ti izgleda ništa nisi shvatio ili ne znaš da napises šta mislis.Ali dovoljno si mi sumnjiv čim si ovu temu pokrenuo.Ko to od velikih religija,od velikih duhovnika Istoka pominje neke spirale u kosmosu...”

Laoce, Songce, Konfuchi, Buda, Mahavira, Nagardjuna...Svi do jednog su prouchavali strukturu univerzuma, i ne samo oni već i mnogo pre njih mudraci Istoka. Takođe su doshli do teorije o logaritamskoj spirali univerzuma, a to je za tebe glupost kako pishesh. Za mene nije glupost, i shta vishe da ti kažem u vezi ove teme, već sam ti dovoljno napisao i u prethodnim komentarima.
toplap
(Neumorni)
2014-10-26 12:12 PM
Balansero - delic tvoh citata:

„Laoce, Songce, Konfuchi, Buda, Mahavira, Nagardjuna...Svi do jednog su prouchavali strukturu univerzuma,...”

Tako sedeci - meditirali su i proucavali strukturu?...!
Prihvatam tvoje objašnjenje uz jedno pitanje:

Koji je bio njihov odgovor i na osnovu kopjih naučnih argumenata su to ustanovili?
balansero011
(.)
2014-10-26 01:07 PM
Toplar, svako ko ima poverenja samo u ljudske instrumente kao NAUKA, ZAKON, SNAGA, ZNANJE, NOVAC, LEKOVI...svest mu je u relativnom. A sve shto je relativno je da opet ponovim PROLAZNO I BEZVREDNO.

Poshto od mene trazish NAUCHNO objashnjenje zakljuchujem da ti je svest i razum iskljuchivo u relativnom, i svaka dalja diskusija bi bila jalova. Zaista nishta lichno, samo sasvim drugachije gledamo na stvari i prema tome ne možemo razumeti jedan drugog.

Morao sam da koristim velika slova, valjda će pomoći barem malo.
toplap
(Neumorni)
2014-10-26 01:27 PM
Balansero - dobro ti je obraslozenje: - MI SE NE SLAZEMO...

Ili nit sam ne znaš šta ustvari naslucujes - ovde si u potrazi za nešto konkretno...

Jesi li procitao nekad bilo šta o Kurt Godelu - austrisdki matematicar koji je hteo isto to da uvali među astrofizikcarima?

Ako nisi - trazi.
Biće vajde.

Ne moras mi odgovoriti.
Uskoro zatvaram PC - dosta mi je naših blebetanja...

Dobar san!
Dovla1
2014-10-26 03:37 PM
balansero011, sam si kriv po pitanju neumornog.Logicno je da on sad
od tebe trazi naucni odgovor jer tema ti je za nauku a ne za filozofiju i duhovnost.Ja sam ti to već gore rekao.
Pogresno si ti shvatio te stare mudrace koji su se malo bavili i planetama, kosmosom.Bavili su se time tada jer nije imao ko.Pa imamo onda Talesa,Pitagoru,Arhimeda itd.Nemoj da mesas babe i zabe,nešto što se meri i izrazava brojevima,makar to bio i zlatni broj Adonisa,to nisu pojmovi i ne može biti filozofija.
Dovla1
2014-10-26 03:48 PM
Adonis, tvoj najvisi nivo je da dajes minuse Snezani i da se svadjas sa njom.Tema o postu i mestu nastanka religija su svakako teme koje su blize filozofiji nego gluposti o izvesnoj spirali koja može biti jedino tema za fiziku,astronomiju ili naučnu fantastiku.Nikako ne može biti za filozofiju.
Ja tebe odlično razumem,jer takvih ljudi danas ima koliko hoćeš.Nekad su takve zvali fariseji ako ćeš biblijskim jezikom.Danas u hrišćanstvu takve kao ti zovu laznim duhovnicima,tj to kod tebe se zove „prelest” a ta reč i znaci lažni duhovnik.Može se to nazvati i kvaziintelektualizam.Posedujes brdo nepotrebnog znanja koje ničemu ne sluzi,možeš sa tim znanjem možda da pobedis na nekom tv kvizu i uzmes pare,jer si se rasplinuo i hoćeš da znaš desetinu disciplina.Ko se tako raspline u nepotrebnom znanju taj zatvara svoj um i srce za ono pravo znanje koje jedino nosi mir,spokoj,sreću i trajno rešenje za sve.Dovoljno je sto znaš tu glupost oko zlatnog broja,a ima još puno bahanalija koje ti znaš.Kao da si nekom velikom kutlacom iz ogromnog vojnog kazana sipao znanje sebi u glavu.Tako covek biva zapljusnut masom spoljasnjih uticaja kroz masu informacija,i ne zna kud mlati glavom.Treba svetu i takvih ljudi,ali to nije filozofija,ima ko se time bavi,ko meri,sece,broji,posmatra,upoređuje.Ovde nema ko da te primeti jer su vecina diskutanata takvi kao ti.
Adonis
2014-10-26 06:38 PM
Dovlaa...
To sve o cemu pricas,što se odnosi na mene, a sto tebi fali, se zove opsta kultura i obrazovanje.
To se uci u skoli i o tome se informise privatno od kompetentnih ljudi koji su ceo svoj zivot posvetili tome.
Nauka nije filozofija, (matematika fizika hemija astronomija itd),i niko ne tvrdi da jeste sem tebe koji uporno njaces jedno te isto, ali jeste osnovni temelj za bilo kakvu filozofiju koja se bavi tim oblastima.
To tebi nije jasno bas ni malo. Ti trazis nekakve apsolutne vrednosti, nekakvu vecnost, a nisi svestan da nju cine jednostavne prolaznosti.
To mu dodje neka abeceda filozofije, za koju si ti još uvek nepismen.
Ne postoje nikakve globalne vrednosti. Nema globalne istine, globalnog coveka, globalne ljubavi itd, već samo pojedinacne istine, pojedinacne ljubavi i pojedinacni ljudi koji, svi zajedno, cine covecanstvo.
Pišem ja sve ovo, ali ne znam kome...sigurno ne tebi, jer si ti izgubljen slučaj.
Ti si moja kazna za mozak.
mournblade
(life)
2014-10-27 06:40 AM
Dovla,

„Pogresno si ti shvatio te stare mudrace koji su se malo bavili i planetama, kosmosom.Bavili su se time tada jer nije imao ko.Pa imamo onda Talesa,Pitagoru,Arhimeda itd.Nemoj da mesas babe i zabe,nešto što se meri i izrazava brojevima,makar to bio i zlatni broj Adonisa,to nisu pojmovi i ne može biti filozofija.”

*

Biće da si ti Dovla pogresno shvatio i pomesao babe i zabe.
Filozofija nije „ničija zemlja” i ne može je niko svojatati kao sto to ti radis.

Sramota je šta sve pišes ovde i kako želiš zbog svog neznanja i maloumnosti da svedes Filozofiju na svoj niski nivo svetine.

Covece, zar si ti toliko prolupao? Starno zalosno! Shvati već jednom da ne možeš danas reci nešto kao sto je to mogao Tales.

Zalosno je da ti danas pored svih mogućnosti koje su ti pruzene i znanje koje je covecantvo skupljalo hiljadama godina ne znaš ni toliko koliko je znao Tales!

toplap
(Neumorni)
2014-10-27 07:23 AM
Mnoge zanimljive diskusije povinju izvanredno, zatim prerastaju u prepucavanju mišljenja (sto je odlično) i kako vreme odmice postaju tragokomisno...

Zalosno.

Tema je izvanredna i potrebna su mišljenja = filosofski pristup...

Nije moje prtavo da o nekome sudim prosipajuci moje lično mišljenje o nečijim karakteristikama kad ga ne poznajem... Suditi o nekomed na osnovu šta je ovde postirao nema nikakvu valkidnu osnovu.

Klonimo se ličnih mišljenja o „nekome” koji se predstavlja pod pseudonimom.

Mene znate - ja se bavim samo argumentima.

Upravo zbog toga sam pomenuo Kurt Godela... Ali koje vajde od toga... Njegova teorija pre 80. godina je bila zanimljiva sa matematickim obrazlozenjem...
I šta dalje?

Da je obrazlazem kad ni sam postavljac teme nije čuo o njemu...

Da je čuo - pozvao bi se na njega.
mournblade
(life)
2014-10-27 08:34 AM
Blagoja,

Umesto sto si postirao iznad taj poduzi post mogao si bar ukratko objasniti šta je taj Kurt rekao pre 80 godina. Na taj način bi možda zainteresovao nekoga ovde da potrazi tu knjigu i nauci vise.
toplap
(Neumorni)
2014-10-28 03:01 AM
Logoritanska spirala Univerzumu je postavio u scojim radovima americji-austriski matematicar Godel koja ne odgovara Opstim nacelina fizike iz prostog razloga sto je Univerzum nastao iz jedne tacke singulariteta:
- Iz te tacke nije eksplodirala materija - već prostor u kojoj se čitava materija nalazila: - materija ne može postojata ukoliko nema prostora fde bi se ista nalazila...

Godel je svoju matematicku teoriju razvio sa idejom da se iz te tacke Univerzum pocedo kretati u spirali (levo ili desno i pored toga sto u formi9rani prostor ne može ništa odredeti na sest razlicite ili bilo koje međustrane).
Za izminulih 13,7 milijardi godina neodrziv je kovitlac „SPIRALA” materije i prostora iz preostog razloga sto bi po zakonu fizike čitava materija uticala sa spiralnim galaksijama, spiralnim zvezdanim sistemima, spiralnim planetama sa satelitima, spiralnim izgledom svega sto je stvoreno i tome slično.

Ukoliko mislimo da je DNK pomoću RNK ikma oblik spirale to je ilustracija kako da se sto bolje shvati matrica DNK za njen sadrzaj i iticaj na razvoj zivota...

Raspisao sam se...

Koliko sam jasan bio - prosudite sami.
toplap
(Neumorni)
2014-10-28 03:10 AM
Ah - Da!
Kurt Godel je svoj rad obrazlozio u knjizi - nemojte mi zameriti, među onih pet-sest hiljada knjiga (bez veletristike, strucnih casopisa i njima sličnih) ne mogu da pretrazujem i da vam tačan naslov...

Većinu sam spakovao na zahtev sina i zbog prostora u kojem živim...

To je odvec teško - raspakovati i spakovati...

Idite na Englesku eniciklopediju i saznacete...

Dobro jutro svima!
toplap
(Neumorni)
2014-10-29 03:51 AM
NAJNOVIJA VEST:

„”Početak svijeta nije djelo kaosa koji postanak duguje nečemu drugom, nego izravno potječe od vrhovnoga načela koje se stvara ljubavlju„, rekao je.

”Veliki prasak koji se danas smatra podrijetlom svijeta nije suprotan stvaralačkoj intervenciji Boga, naprotiv, on nju zahtijeva„, dodao je.

”Evolucija u prirodi nije suprotna pojmu božanske kreacije jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja evoluiraju„, rekao je papa.”

I šta reci posle ovog?

Odmah će mi neko prebaciti da nisam shvatio poruku Zar ne?
Dovla1
2014-10-29 12:55 PM
Papa je shupak kao i ti.Uz razliku da je on verovatno i guzeran a ti nisi.
toplap
(Neumorni)
2014-10-29 01:20 PM
Ne bih hteo da ti čestitam imendan - Danas je Sveti NARCIS!

Previse zuris...

Seti da je Hrišćanstvo-katolicizam prvo uveo Vatikan...
Iza njega stoje yti puta vise vernika pravolsavne crkve...

A ti ponovo zainat teras po svome - i po izboru karakteristika za nekoga i po zakljucku.

 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.