Forums : Sarajevo

 Comment
„Нигде се не воли Турска као у БиХ”
TROFAZNI-3
(Penzioner)
2014-07-23 11:57 PM
„Нигде се не воли Турска као у БиХ”

у ВЕСТИ ДАНА, Регион 24. јул 2014.

Сарајево – Нигде у Европи Турска није тако омиљена као што је у БиХ, констатује немачки лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг” и поставља питање шта из тога произлази?

„Много је говора турског председника Абдулаха Гула, премијера Реџепа Тајипа Ердогана и министра спољних послова Ахмета Давутоглуа у којим помињу БиХ, Сарајево или на турском чаробно име `Сарајбосна`”, пише новинар овог листа Михаел Мартенс.

Он подсећа да је Ердоган, када је победио на парламентарним изборима 2011. године, прво поздравио „браћу и пријатеље” у главном граду БиХ, преноси „Дојче веле”.

Немачки лист наводи и да је Ердоган годину дана раније, приликом посете Сарајеву, рекао да „осећа да је БиХ први сусед Турске”, и да Турска, због „историјске одговорности Босну неће никада оставити на цедилу”.

Мартенс подсећа да у Анкари, Истанбулу и Измиру улице, џамије или паркови носе име по Алији Изетбеговићу, а да у Сарајеву један парк носи име по Ердогану.

Он у тексту наводи и историјску везу која потиче још из Османског царства, на 6.878 турских ријечи у „босанском” језику, али и преноси наводе из студије коју је урадио друштвено-истраживачки институт „Популари” из Сарајева: „Нико није сачувао османску културу као што је учинила БиХ. Па ни Турци сами”.

Мартенс наглашава да се успеси турских спортиста славе у Сарајеву и да бошњачки политичари у Сарајеву близину са Турском узимају као повод да своје европске партнере у разговорима упозоре:

„Ако не примите БиХ, онда ће се она оријентисати у правцу Турске”.

„Турска у БиХ помаже у санацији мостова, медреса, џамија. Такође, даје стипендије студентима. Међутим, привредно Турска у БиХ нема важну улогу.

Најважнији трговински партнер БиХ је Хрватска. Трговинска размјена ове двије земље је прошле године износила скоро двије милијарде евра”, додаје лист.

Бета

Naslov bi kompletniji bio ovako:

„Нигде се не воли/мpзи Турска као у БиХ”

CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
2014-09-19 03:18 PM
И свима дијеле турско држављанство.
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
2014-09-19 03:26 PM
Жао ми Алмасе, цва се стурила.

>>Lutajici internetom naisla sam na jedn govor Efendije Cerica prilikom otvaranja nove djamije.(koju je financirala Turska) Efendija između ostalog kaže:

„Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je jučer prof. dr. Cerić.”
Sada vise nisam pametna,jer pametan covjek zna prihvatiti ono što ne može promjeniti.Ja neću da prihvatim da sam Turkinja jer ja sam Bosanka muslimanske vjeroispovjesti!!!Dokle ćemo lutati i traziti nas muslimanski identitet kad i nas vodja ne zna tačno ko smo Turci ili Bosnjaci.<<
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
2014-09-24 01:54 AM
Алахај ти до сутра али турског држављанства, заједничке вам домовине, неЈма. НеЈма! А ентитетско држављанство Републике Српске имаш...
Зашто...па зато што ето.
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
2014-09-25 03:02 PM
Не вадиш ти никакво ентитетско држављанство, ентитет ти је аутоматски уписан у увјерење о држављанству. Зависи гдје је било пребивалиште прије рата.
Не постоји држављанство Бих самостално.
Али постоји:
Држављанство БиХ и Федерације Бих
или
Држављанство Бих и Републике Српске.

И да..., ти никада нећеш добити држављанство Турске... ти домовине.
CPHA
(Istina i pravda na nasoj su st)
2014-09-25 04:08 PM
Зар ти мислиш да су сарајевски Срби спали само на БиХ пасош...
Који кретен.
Ја мислим да ти немаш ни босански или ти је истекао.
До Маоче ти и не треба.
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.