Forums : 30+

 Comment
Путовања - путовањаааа
dulebg
(posmatrach)
2015-02-22 01:46 PM
Досадан мој комшија. Седимо ја и мој други (мање досадни) комшија и студирамо никшићко-црно (и њега сам навукао) и сад овај 3х долази-одлази, а само наставља причу:
- .. како има неког посла у Крању(Сло), те како стигне тамо за 5 сати, те колика је дозвољена брзина, те чиме Хрвати лове прекорачење..

... досадан један човек - заглавио у путовањима, па на њих и мисли и дише. Нисам ни ја ништа бољи - мој ресор је Војводина, па сине кад те уфатим, давим ко змија жабу. Све бих још једну долину да опишем, а не мислим да ли слушалац има места на флешу за још једну?
dulebg
(posmatrach)
2015-02-22 02:52 PM
дрога је то - та путовања
ем те отргне од вечитих проблема
ем те пребаци у нестваран свет, непознат
па онда лебдиш по туђим креветима и чудним кафићима

вратиш се кући
а оно ноге ходалице врте још једно 2 дана

а кући сви проблеми како си их и оставио
мало у међувремену нарасли (пилићи моји)
а ти ништа паметнији како да их решиш
aom
((ime_u_kucici))
2015-02-24 03:01 AM
volim putovanja...
(srećom)

goodbad
(gb&u)
2015-02-24 08:25 AM
ja jednom bijo u Nemiloj kod Zenice...
aom
((ime_u_kucici))
2015-02-24 10:27 AM
:))))

gudbede, odmah da si napisao review za Nemilu kod Zen'će,
da znamo šta da obidjemo i gde da odsednemo ako nas put odvede na tu stranu :)

http://www.tripadvisor.com/
dulebg
(posmatrach)
2015-02-24 12:51 PM
aom
volim putovanja
--
коб се томе надо ))
goodbad
(gb&u)
2015-02-25 02:59 AM
znaš Aom, da mi je najveca zelja da odem na odmor u Las Vegas.Hajde Jano konja da prodamo...da prodamo Jano duso samo da igramo.
aom
((ime_u_kucici))
2015-02-25 03:23 AM
tačno te razumem ugly, isko toliko i ja želim da (with next lot of tourists) još jednom posetim astronomski sat na staromestskim namestima u Pragu :)
melody
2015-02-25 06:32 AM
Putovanje je način mog zivota..adrealin koji me pokrece,kroz koji se hranim,odrastam,sazrevam,obrazujem..Gradila sam te sve svetove u sebi a tako sam „mala”..i svaki put posle putovanja još manja..

„Putujem,evo,putujem

da natrpam u glavu još neslućene predele,da drveću poželim najlepšu laku noć
na svetu,da se vrtim kao lišće,kao vetar po travnjacima,kao zvezde i ptice.Da malo nemam plan.”

/M.A/

Za dvadeset godina bićeš više razočaran stvarima koje nisi uradio nego onima koje jesi. Isplovi, zato, iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj!

Mark Tven

am the passenger and I ride and I ride
https://www.youtube.com/watch?v=S0nlygb1Qfw

dulebg
(posmatrach)
2015-02-25 11:05 AM
Аом, не иде чешки у екавицу
Словенци причају екавски, и Загрепчани
а Чеси јок
aom
((ime_u_kucici))
2015-02-25 02:01 PM
D'izvines nemam onu kapicu iznad slova e, a kako se cita to ni cesi ne znaju...svi uredno idu kod logopeda pa mogu i ja da improvizujem.

Dobrou noc vazeni pan dule :)
dulebg
(posmatrach)
2015-02-25 05:20 PM
пањи Аомова,
кака црна добра ноћ
тек сам сео за компјутер ))
dulebg
(posmatrach)
2015-02-26 05:23 PM
Него не дате се испровоцирати.
Пиање је гласило: сврбе ли вас табани? и позадина?
Ја кад се покренем - доста ми тешко зауставити се. Кажем: дођем кући, легнем у свој (и словима - СВОЈ!) кревет, ал џаба - ногице и даље врте. А и што спавам - путује ми кревет, све из кривине у кривину - још 2 дана ми треба да би ваљда и средње ухо заврши путовање.
goodbad
(gb&u)
2015-02-26 10:03 PM
šta mislis da navratis do lekara.
kojekud
(citam sa usana)
2015-02-27 06:04 AM
Da mi je znati ko ne voli da putuje. Obujes udobne cipele, zakljucas vrata I već si na dobrom putu.
To sto neko ne zna da izabere pravi aranzman ili pogresno misli da je 'prva klasa' garancija dobrog provoda može da se razocara ali sam je kriv sto nije dobro birao pa ga nazuljalo.
Ja nisam veliki ljubitelj, delivery, putovanja avionom. Osecam se kao roba za isporuku, samo sto me u ambalazu ne uviju. Međutim ako se moram cekirati zbog neke dobre destinacije letim bez problema :)
dulebg
(posmatrach)
2015-02-27 06:29 PM
šta mislis da navratis do lekara.
--
зашто бих?
није болест кад си болестан
већ кад ти не прија
сад рецимо неко се разболи од мегалокитиса
зар мислиш да би се дао утерати код лекара?
goodbad
(gb&u)
2015-02-28 06:57 PM
pa 'nako, pomislih da je neka psihicka devijacija,a da nisi umozda u onom nekom bivšem zivotu bio Rom po vokaciji?
dulebg
(posmatrach)
2015-03-03 06:11 AM
Нема више шарма у путовању. Ја кад сам путовао са баком за Кикинду, ми бисмо - чим се воз дохвати Панчевачког моста - отварали пиле (умотано у новину), парадајзе, соли и воду из флаше. Наравно - то су чинили и преостали путници, јер Боже мој - пут је, за пута се мора јести! Па су оне мученике из Кикинде, што се из Бгда враћају без пребијене паре, нудили са батацима и крилцима (моја бака је штедела тако што је вечито јела неке ногице, вратове и леђа, а за децу-госте-унуке остављала оно што се једе).

Из Балашевићевих песама дало би се закључити да смо имали пива (млаког) у вагонима, што углавном није истина. Пиво је кабасто, сељаци су тада били алергични да купују нешто што умеју сами да испеку, па су пили Шљиву - из литарске флаше (добро је за дезинфекцију, а и даје снагу, пошто смо за пута, а за пута мора да се јеЕ јако, и пије).

Ми деца смо у школи плели футроле за флашу од рибарског најлона, али господа алкоси се нису примала на наше рукотворине - они су држали клот флашу у џепу, са пампуром од плуте, или дрвеним - ако се овај потроши.
dulebg
(posmatrach)
2015-03-03 06:27 AM
Воз је бескрајно стајао у Панчеву, Зрењанину, Новом Милошеу, Кикинди - јер су вагони откачињани и скретали некуд за Бечеј, Аду, Нови Кнежевац, штатијазнам. Мада ни данас, све аутопутем, не можеш тамо без 3 сата (до тромеђе).

Клупе у возу су биле дрвене, нешто боље од ових у парку, моја бака је преферирала 3.класу, преферирала би и 17-ту, срећом није било ниже од 3-ће. Кроз прозоре нисмо много гледали - јер су били неописиво умузгани прстима од пилетине, сланине, лукца, упљувцима мува. Прозор се отварао аутоматски - откопчаш један кајиш и полако га пушташ, кад си задовољан - закачиш рупицу у месингани клинац поред наприса „не пас се пенџер ау дехорс”.

Веце је био чучавац или седећи, обавезно без воде. Ако ниси имао своје новине - бивало је у прозору остављених (то су добри људи нацепали више него што им је требало), било је и по поду само мало мокрих. А причао се и рецепт за „помоћу трамвајске карте”.

Пушило се наравно због тадашњег вишка кисеоника у атмосфери, путници су имали своју крџу(сецкану), завијали и пљуцкали, гасили по поду. Напаст су биле и семенке (шпице по лалински) - где би ушле, ту би затрпале под и пола ходника. Вагон се ваљда чистио ноћу, кад се врати за Бгд, тако да ко је волео чисто - могао је слободно да сам себи помете, другачије није могло бити.
dulebg
(posmatrach)
2015-03-03 12:35 PM
Гледање кроз прозор воза, пружало је, осим безпрестаног бабиног чантарања (она је ценила да ћу сметнути с'ума од толике брзине) и прилику да ти обавезно улети гареж у око - угашена, углавном, осим ретко понекад да још мало тиња. Па смо од гарежи имали црвене очи - ко и ови алкоси на ходнику.

А ходнике су, осим алкоса, преферирали и заљубљени. Код вецеја је добро смрдело, више кад стоји, мање док се креће - ту су се они мували: у завијутку ходника, на мосту или на папучици; не знам дал су се закључавали у веце - то би баш било онако неореалистички.
dulebg
(posmatrach)
2015-03-03 08:04 PM
Бака није могла да сачека Панчевачки мост, а да не крене са својом причом: мени је Син погинијо, на Вировитици, четерес-пете (бркала је лалински и херцеговачки, где је била удата). Уја Славко стварно је мобилисан у фебруару, а убијен у мају - од залуталог метка, снајпера, шрапнела - као да је неко проверавао?! Никад не одох у Вировитицу, а и шта бих! Уја је у Аранђелову, на сеоском гробљу - млад и насмејан ево већ 70 година.

Ја сам се нервирао, а она би комплетирала како сада на основу њега има РВИ и „инвалиду” (цирка данашњих 30Е).
kojekud
(citam sa usana)
2015-03-08 12:34 PM
ehhh, vozovi su nekad imali shmekA :)
goodbad
(gb&u)
2015-03-08 11:02 PM
jes' ako si imao kartu.
aom
((ime_u_kucici))
2015-03-09 12:23 AM
U poslednjih deset godina jedini voz kojim sam putovala je onaj sto spaja terminale po aerodromima, al' tamo me cepkaju karte :)

( a nema ni onaj 'taka-taa' efekat pa ko da nisam ni putovala)
goodbad
(gb&u)
2015-03-09 02:51 AM
a ja sam isao na more bRez karte i ti „putevi” do mora su trajali duže jedno četiri puta nego normalan trip Sarajevo-Ploce. na svaloj drugoj stanici nogiranje iz voza zbog neposedovanja karte. al' kad dodjes na more onda si hadzija svaki dan sardina il' mesni narezak Coka sa obilnom kolicinom polubelog leba tek toliko da se vidi raskos. a cehinje ne smem da pricam oni su sad EU...a možda bi bio i banovan.
dulebg
(posmatrach)
2015-03-09 07:21 AM
У сезонском пилићарнику за Шибеник и Задар - мој другар Ставра из Панчева и његов пајтос беже испред кондуктера стало по 1 вагон. И кад воз стане на сигналу - сиђу на насип, па ће да мимоиђу кондуктера.

Гледа кондуктер у7 мрак, па се издере:
- Шта радите вас двојица ту удоле, оћете врат да скрхате?
- Беремо цвеће - каже Ставра, види да је проваљен ((
kojekud
(citam sa usana)
2015-03-09 03:11 PM
Slepi putnici improvizuju putovanja. Nikada ne znaju kada I gde će da ih skinu. :)
kojekud
(citam sa usana)
2015-03-09 03:18 PM
Nego, ni sterilna putovanja, tipa resorti I krstarenja, nisu mi preterano privlacna. Ne vidim veliku razliku između resorta u Meksiku ili na Maldivima ili na visespratnoj jahti.
dulebg
(posmatrach)
2015-03-10 07:33 AM
Момци су некада ишли на море са парама као данас 20Е. Одстопирали би (што је ужасно тешко - наћи „стоп” преко Босне). Доле би се као запослили на грађевини - ал је од њих била слаба вајда: како, кад дође из дискотеке у 6 ујутро, а тада већ почињу радови - још да им падне и погине? Сва је корист била - да би им дали да спавају у бараци, па би ето мало као чували градилиште, док се не опреме за излазак.

Јеловник је био, како човек рече: конзерва и кило леба, може литар млека (да натопи никотин) и „Векију”. Ал шта је то све било важно: плаже су пуцале од наших цура, Чехиња, Немица - сад неко да закера, још му се и прави линија од толике глади. А знале су цуре и да их нахране, ако заслуже, наравно.
dulebg
(posmatrach)
2015-03-10 11:16 AM
Сезонски воз за Шибеник-Задар, склепан од вагона који су зими служили да се бескућници, пси-луталице и пацови сакрију од леда, носио је неки број нпр.1355-56, за разлику од рецимо „Диоклецијана” 61-62, или данског краљевског воза 800.

Број је давао приоритет на прузи, те смо ми, наместо у 7, стизали на шибенску железничку стани(чи)цу у 11, да видимо дал добро греје Сунце које смо платили. Добро је грејало, имао си само де претрчиш 1 брдо, пијацу и 2 паркинга до аутобуске станице - онако кондиционо, са 20кг веша, гардеробе, кобасица, конзерви, пеглом, „Сменом-8” и већ чега су се паметно сетили да понесеш.
Pandora69
(mi´´)
2015-03-13 05:07 PM
Jel ovo tema o nostalgicnom putovanju vozom ?
dulebg
(posmatrach)
2015-03-13 11:00 PM
тема је: неће нико да ме слуша, па пишем
Pandora69
(mi´´)
2015-03-14 05:06 PM
Pa svi te čitamo :)
dulebg
(posmatrach)
2015-03-15 11:11 AM
ал зато што се ЦРНЕЛООО
- шта ћеш од муке: у соби 100°, ноћу комарци, све прашњаво - јер газде још нису стигле да окрече и ударе подове
- па бежиш на плажу. Тамо једеш, спаваш, у нека доба иде полиција па контролише јел имаш пријаву боравка. А на плажи се .. шта-шта?! ЦРНИ!! И како топле воде нема у кругу од 100км (до Сплита), то онда и не знаш од чега си црн (па ти се црно скине у Бгду од 2 туширања). Мислим није било ни ладне воде, него ето 22-3° таман да се плакнеш.

И лепо је било спавати слане коже, мало се лепиш за постељину (испод које је вечито нешто пузало и грицкало), слане косе и обрва. Јбг кад имамо ПРАВО море, а не ове грчке супице - не знаш јел море, јел Ада? У Нашем мору и не мораш да пливаш - кад те избацује, ко пампур; а у оном грчком/турском мора да млатиш ко хеликоптер, ако би до обале. Срећа њихова па нема дубине, можеш преко мора ко да је теренче.

(мислим моментално није наше, ал чек полако..)
dulebg
(posmatrach)
2015-03-16 07:45 PM
јер газде још нису стигле да окрече и ударе подове
--
Хех, ниси увек добио ни собу са прозорима. Не мислим оно спавање испод степеништа или у шупи - било је и тога, него ето још нису стигли да застакле. Али ето као - купиће газу па да је рајснедлама закуцају у рагастов (који је још у боји природног дрвета) - ал боље немојте, овако макар мало може да се дише. А пошто кућа нема кров, већ ПЛОЧУ (тј. градићемо још), онда видиш како ноћу исијава врелину.

Тако да ти је и ноћу било боље на плажи - има нека доба кад те изеду комарци, после те оставе на миру. Једино се љубавни парови споплићу о тебе - имам утисак да је било више секса док је био забрањен?
kojekud
(citam sa usana)
2015-03-17 09:21 AM
Kako se zove osoba koja upravlja vremeplov_oz
upravljac, kap'tan, caraobnjak, sanjalica ili...?
kvinta
("-")
2015-03-17 10:23 PM
jun 2014
Polazimo iz Floride, preko Hustona(gde je 40C), da bi posle skoro 10h časova leta došli do Anchorage (izgovara se kao Enkridž), koji je največi grad na Aljasci. Glavni grad je Juno, ribarsko selo, koji je u stvari administrativni centar i ima samo 32.000 stanovnika.
U Enkridžu je pauza, oblačimo jakne, temperatura 13C!
Svi u gradu idu u šorcevima, japankama i majcama! Njima je došlo leto.
Smešteni smo u čistom rustičnom hotelu kao iz bajke. Drže ga dve Nemice. Oduševljene da smo iz Evrope! Klopa:
Meksički restorani su boli glava! Jedino što im je jelovnik na španskom i niko ne govori engleski. Grčki restorani pozivaju goste sa muzikom iz zvučnika ispred restorana.
Ostalo u gradu je fast food.
Idemo dalje. Vozom.
Voz je estecki neverovatan spoj voza i aviona.
Ima dva sprata.
U prvom, donjem delu je kuhinja, separei i kupatila.
Napravljeno je kao stari vozovi iz 19. veka, sa separeima gde kad gost nešto naruči, to mu se sprema na licu mesta, sa sve kuvarom i konobarom.

Na spratu je krov u staklu, koji se spaja sa prozorima, tako da daje utisak da putuješ potpuno slobodno, van voza. Nešto neverovatno!
Sedišta su kao u avionu prve klase. Velika kožna, sa dva sedišta u jednom redu. Konobar donosi listu sa koje možeš da naručiš. Sva moguća pića i sve moguće kafe.
Na Aljasci ne postoji ni jedna kafa koja ne sadrži alkohol.
To je za njih normalno, jer im je i klima takva.
Posle divnog putovanja, svi veseli, stigosmo u Denali.
To je bila poslednja stanica voza. Dalje autobusom.
Dva dana odmora pa idemo na sever.

dulebg
(posmatrach)
2015-03-18 08:44 PM
чуј, не знам шта бих ти реко
тешка ситуација ((
goodbad
(gb&u)
2015-03-19 02:19 AM
ako mi dopustite,rekao.
dulebg
(posmatrach)
2015-03-20 04:00 AM
Да ли човек губи чуло мириса са годинама?
Данас море мирише на асфалт, на усијани камен, креме за брзо црњење, кафу 3 у 1, осе у пиву..

А ја сам веровао да је море тамо где те уби мирис шишарки, борових иглица, смокава, олеандера, мирис наплављене морске траве, окаснелих морских звезда и јежева. Па добро - мирисало је и тада маслиново уље (неко је увртео да пошто је са мора - гарант мора да штити од сунца), Нивеа-крема и још чешће Јекодерм.

Данашњи туристи само се нешто пазе - појма немају како је то кад изгориш и кожа ти се ољушти ко младом кромпиру, а она испод нова - и она се ољушти! То се бре све нешто чува од ракова и метастаза, трц.. коме је суђено наћи ће га смрт и у Самари. Не знају они како је спавати у вратима, наслоњен на јастук уз рагастов, намазати се јогуртом од главе до пете (извесне зоне се прескачу, јербо их ни Сунце није ошинуло .. осим божемесаклони ако се дотични није чварио на нудистичкој - то би био призор)
dulebg
(posmatrach)
2015-03-20 04:10 AM
Мислите да измишљам, али ево пази како смо ми деца са НБгда стигли на Јакљан, код Шипана, код Дубровника. Јакљан је иначе острвце као потковица, где је у дну залива постојало дечје летовалиште Општине Стари Град Бгд. Ето неко је сакупио нас дечурлију са Новаћа - неких 300 комада, једно јутро испред школа - па Лејландима градског саобраћајног на станицу, оданде возом за Сарајво.

У Сарајву смо испешачили некуд по шинама и угљу са нове на стару станицу, можда 1 км - и тамо се сместили у ЋИРУ. Мора да је био чартер, јер мож мислити 300 деце? Кренули смо у 8 навече и у Дубровнику били сутрадан у подне - по мени то је 16 сати само од Сарајва. Онда се нешто натезали по пристаништу, накрцали у брод па за Шипан. На крају су нас на Шипану прекрцали у рибарске чамце и у десанту истресли на Јакљан - после непуних 36 сати.

Исто и назад. Ал смо тамо проборавили 3 недеље, па се повратка ни не сећам.
dulebg
(posmatrach)
2015-03-20 06:23 PM
Смешан је тај воз „ћира”. Преко поља јурца можда и 100 на сат, а узбрдо може пешак да га стигне. Тако су деца из воза провалила фору: да изађу из првог вагона, сипају воде на чесми и ускоче у последњи вагон (а није их било више од 6, ако памтим?). Несрећни машиновођа мора да је више возио на ретровизоре, него што је гледао пред себе - јер где од блама да му се загуби дете?

Боље је ово данас са аутобусима - запломбираш их испред школе, и нема напоље до одредишта.
dulebg
(posmatrach)
2015-03-29 06:11 AM
Људи који имају фамилију - сликају се са њом, у позадини обично буде нека завеса, комби или кромпир. Усамљени каче слике са пирамидама и рајским острвима. Ваљда се надају да ће тамо наћи себе?
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.