Forums : Tenis

 Comment
Rani početak učenja tenisa
tajka
(trener)
2017-12-04 08:05 PM

Predškolski teniski vrtić

Priprema za tenisku školu

U tenisku školu za pionire najmlađe grupe upisuju se deca od 6-7 godina, naime onda kada su zrela za polazak u prvi razred osnovne škole. Tad im je pažnja na zadovoljavajućem nivou i mogu uspešno pratiti i usvajati znanja na početnom kursu učenja osnovnih teniskih pojmova. Veći deo strategije obuke kod tako mladih polaznika zasniva se na igri, zabavi i druženju. To se radi iz nekoliko razloga:
-Da dete zavoli tenis.
-Da se dete (a i roditelj)oseća prijatno na času.
-Da se dete pripremi za kasnije ozbiljnije bavljenje tenisom.
Učenje osnove teniske tehnike i samo poneka pravila teniske igre, deca prihvataju spontano gledajući a poslei toga imitirajući demonstratora (učitelja tenisa) a i kroz njima prilagođene igrice. U isto vreme im se polako razvija takmičarski karakter tako što se deca dele u grupice, štafetno utrkaju da prenesu loptu na reketu nekoliko metara pazeći da im ne ispadne, broje im se prebačene lopte preko mreže, vrednuje preciznost…i niz drugih igara.
Treba biti jako oprezan i paziti da su deca na bezbednom odstojanju jedno od drugog i takođe ne smemo ih u početku premarati. Dovoljno je u letnjim danima da čas zbog žege i sunca ne prelazi 30minuta a ako se igra u hali do 45 što će trener po okolnostima da proceni. Sve češće se zatvorenim halama u obuci najmlađih koriste lagani reketi i nešto veće sunđeraste lopte koje su mnogo sporije i time prikladnije za decu. Svakako da je tvrda veštačka podloga odgovarajuća za tu vrstu treninga. Od prvog dana roditelje i decu treba vaspitavati kako da se najbolje zaštite od vrućine (vodom, kapom, zaštitnom kremom…) i šta je sve sadržaj teniske torbe (peškir, rezervna majica, reket, loptice, omiljena igračka, slikovnica….)
Zadnjih desetak godina u teniske škole i akademije počela su da dolaze deca mlađa od 6 godina pa su formirane još mlađe grupe. Evo mog iskustva.

Radeći u PineCrest school u Boca Ratonu Florida u teniskom odelenju, mi treneri smo muku mučili kako da uspešno organizujemo čas sa ‘pre kindergarden’ grupom dece od 5godina. Onda su odgovorni iz uprave najskuplje škole na Floridi jedne godine upisali decu od 4 godine! Vlasnicima privatne školi motiv je bez sumnje bio novac, roditeljima želja da im dete trenira tenis a nama trenerima veliki izazov. Poznato nam je bilo da je šampion Andre Agasi počeo sa treninzima sa svoje 4 godine ali on je bio baš izuzetak. Mnogo je više primera da dece koja rano počnu brzo odustanu a da čestito nisu ni ositila draž tog magičnog belog sporta. Dakle razmišljali smo nekoliko dana znajući da od nas zavisi da li će deca ostatak života provesti u druženju sa reketom ili će ih već neko vrbovati za neki drugi sport (što teniskim radnicima nikako ne ide u prilog), seli i napravili plan rada.
Cilj je bio da da se niko od polaznika ne povredi, nijedno dete ne odustane od upisa za sledeći semester to jest da roditelji dobiju pozitivnu reakciju od dece kad se ona vrate iz škole i sa treninga. Tapkanje i hvatanje lopte u kretanju po linijama oko terena, ubacivanje loptice u trenerovu tenisku korpu, nošenje loptice na reketu (kao jaje na tiganju) i mnoge druge vežbe sa ciljem uvežbavanja kordinacije, balansa i sprenosti bile su predvežbe. Na terenu smo igrali tenis više po hokejaškim pavilima (udaranje lopte dok je na zemlji) neko po teniskim (odskok pa udarac) ali se deci dopalo što kako tako ispunjavaju zadato. Napominjem da su se POHVALE delile za svaki pokušaj tako da je podrška bila stoprocentna. Nešto što liči na volej (udarac iz vazduha) radili su prebacujući loptu preko mreže tako što ih mi pogodimo u špan (žice) a oni pritom samo čvrsto drže reket sa obe ruke. Pravilnu tehniku smo ostavili za kasnije.Sve te igrice bile su začinjene imitiranjem njihovih kućnih ljubimaca ili zvukovima i rikom omiljenih životinja iz zološkog vrta. Smeha nije nedostajalo. Deca su trčeći dolazila na čas tenisa što je nama bio jasan signal da im se sviđa sport.

Odabir talenata

E sad kako i može li se iz takve košnice početnika u tom dobu odabrati talentovanani pojedinci i to predočiti kolegama zbog pregrupisavanja dece po kvalitetu a sve radi njihovog bržeg napredovanja?
Odgovor sam dobio u zagrevanju. Čim (trčeći)dođu na čas deca sui mala zadatak da nastave sa trčanjem jednog velikog kruga oko 2 terena. Posmatram ih vidim kako neko sa urođenom dobrom motorikom trči sasvim lagano a pritom brzo, kako drugo dete zastajkuje a treće skraćuje deonicu. Vidim dete kako stiska zube trči po zadatim linijama, hoće i uspeva da bude prvi! Ako to dete ispuni još jedan uslov i pokaže dobru očnu kordinaciju pogađajući bačenu loptu sredinom reketa ja ga ‘stavljam na spisak’. Znači ima motoriku i koncentraciju. Sećam se tog dobrog trkača, omalenog plavušana Irca dok sam grupu vraćao na sledeći čas a njega začikavao stežući mu šaku, da je mali atleta imao izuzetno jak stisak za svoje 4 godine i da je ‘odbijao moje napade’.Aha i borac je. Zaželeo sam da mu upoznam roditelje i proverim genetiku. Otac je bio bivši igrač Američkog fudbala a majka koledž plivačica. Za početak više nego dovoljno.
Nije kraj.
Moja unuka Helena sa nepunih 2 godine počela je da ‘gura’ loptu po terenu jer sam primetio sve navedene osobine. Majka Marta bivša WTA igračica i otac Will pasionirani biciklista nemaju ništa protiv da se i u kući koristi stonoteniski reket (umesto dečiji teniski) po mom savetu i opali usput po koji forhend. Dva puta mesečno se družimo na terenu po 15 minuta. U stvari dok je njoj zabavno. Razbacamo lopte po terenu pa ih skupimo i eto prođe čas. Kad je tenis na TV u ona baci pogled, dva pa nastavi da se igra sa lutkama. Šta će biti dalje javiću vam na vreme a saznaću šta je bilo sa malim Ircem iz Boca Ratona kad ‘popijem zakazano pivo’ sa bivšim kolegama.

p.s
RANI POČETAK
Pre petnaestag godina proslavljeni vaterpolo trener svetskog ugleda Ratko Rudić bio je predavač na javnom vaterpolo času u Fortlauderdalu na Floridi. Moj sin Filip se bavio školskim vaterpolom a pošto sam površno poznavao Ratka sa Banjice i sa više trenerske škole svratim da pogledam i usput ga priupitam:
-Kako se objašnjava dominacija tako malih nacija sa skromnom populacijom takmičara Jugoslovena i Mađara u odnosu na velesile USA, Rusiju, Španiju… Italiju…ostalih?
-Rani početak.
Bio je kratak.
-Ali to nije neka tajna i mudrost, svakome je dostupno da počne kad poželi.
Nastavljam ja.
-Da ali ne počinju ili ne počinju na pravi način.
Ostatak razgovora je više za priču o vaterpolu ali za našu temu pouka je dovoljna.
N.S
srbo001
(FUDBALER)
2017-12-04 11:57 PM
Samo napred Tajka,sve je zanimljivo.
Kroz sve sam prosao i znam tačno šta pišes . Moj sin je dobio punu stipendiju ( division 1 school ) i sad je na zadnjoj godini juniorskog tenisa.
Tenis je puno tezi sport nego što se čini gledaocima koji ga gledaju.
Nastavi samo , sad malo starije 10 i ispod pa dalje nastavi za svaki uzrast.
tajka
(trener)
2017-12-06 09:42 AM
Srbo, vidim iz teksta da ti je sve jasno.Pozzhttp://trudnoćaizdravlje.rs/tenis-za-decu-od-4-do-6-godine-iskustvo-i-preporuke-teniskog-trenera-sportici-za- decu-trudnoća-i-zdravlje/
geriatrikus
(zvakac karamela)
2017-12-08 05:58 PM
>>Onda su odgovorni iz uprave najskuplje škole na Floridi jedne godine upisali decu od 4 godine!<<
-Kriminal!>>Vlasnicima privatne školi motiv je bez sumnje bio novac<<
-Lihvari za saku dolara remete razvoj mladih ljudi>>Mnogo je više primera da dece koja rano počnu brzo odustanu a da čestito nisu ni ositila draž tog magičnog belog sporta.<<
-Normalno, vecina će odustati u koliko imaju "normalne" roditelje koji će im omogućiti da se normalno igraju raznih igara(pa i tenisa), a ne da od njih, pokrenuti svojim bolesnim idejama prave teniske(sportske) janjicare>>Rani početak.
Bio je kratak.<<
-Rani početak može biti i 12...pogotovo ako je vaterpolo u pitanju
Ali to nije neka tajna i mudrost, svakome je dostupno da počne kad poželi.
Nastavljam ja.>>Da ali ne počinju ili ne počinju na pravi način.<<
-U ovome je sustina. PRAVI Način!
poLUTKA
(pa lutka brate)
2017-12-10 10:01 PM
„Poznato nam je bilo da je šampion Andre Agasi počeo sa treninzima sa svoje 4 godine ali on je bio baš izuzetak.”

Andre Agasi je bio primoran da igra. Imao je ludog oca koji je posto-poto od njega zeleo da napravi sampiona. U tome i jeste uspeo ali cena nije bila mala. Andre je govorio koliko mrzi tenis, koliko ne uziva u igri, da ne pricamo o stranputicama koje su ga srozale na rang listi. Cela njegova pojava, duga kosa (umetci) i dzins, sve je bila gluma, predstava.

srbo001
(FUDBALER)
2017-12-12 08:16 PM
Cuti bre Lutka, ne pricaj gluposti.
Agasi je volio tenis I njegov otac nije ludak niti je posto poto htio da napravi sampiona od njega. Jednostavno Agassi je bio rođen da bude sampion, I otac ga je u tome gurao. U americi to je kao chiled abuse a kod nas se zove vrhunski tenis.
srbo001
(FUDBALER)
2017-12-12 08:18 PM
vrhunski trening, ne vrhunski tenis
touchscreen
2017-12-12 10:34 PM
Polutka je u pravu.

„I
play tennis for a living even though I hate tennis, hate it with a dark and secret passion and always have.” So writes Andre Agassi in his new autobiography, Open, published this week

https://www.theguardian.com/sport/2009/oct/29/andre-agassi-hate-tennis
poLUTKA
(pa lutka brate)
2017-12-13 04:00 AM
Andre je sam sve opisao u „Open”. Vise puta je o tome i pricao javno.
Jedna fina sumarizacija knjige:

„...Agassi hated tennis. This is the biggest revelation in his very revealing autobiography. Agassi has hated tennis from early childhood, finding it extremely lonely out on the court. But he didn’t have a choice about playing the game because his father drove him to become a champion, like it or not. Mike Agassi, a former Golden Gloves fighter who never made it professionally, decided that his son would become a champion tennis player. In militaristic fashion, Mike pushed seven-year-old Andre to practice relentlessly until the young boy was exhausted and in pain. He also arranged for Andre, age 13, to attend a tennis camp where he was expected to pull weeds and clean toilets. The culmination of all of this parental pushing came when Andre began winning as an adult. But it didn’t make him happy. Within this framework, Agassi’s other disclosures make sense. He had a troubled marriage to Brooke Shields that didn’t last. He developed a drug problem that sabotaged his career. He was insecure about everything. ...”
srbo001
(FUDBALER)
2017-12-13 07:51 AM
Bla,bla,bla...ova sto pišu je da se knjige prodaju. Još jednom Andre obozava tenis ,Ali trening kroz koji je prosao sa ocem nije volio. Ja se divim njegovom ocu. Osetio je da Ima sampiona I nije ga ispustio da propane.
Andre je puno zahvalan njegovom ocu za sve sto je uradio sa njim.

touchscreen
2017-12-13 03:53 PM
nacrtaš čoveku, link, izjava samog sportiste, ali Srba zna bolje od samog Agasija.
U redu.
geriatrikus
(zvakac karamela)
2017-12-13 05:32 PM
Uzmite deset cetverogodisnjih djecaka i organizujte im treninge
u najboljoj teniskoj akademiji. Oslobodite ih svih obaveza, dajte im
najbolju ishranu, obezbijedite sve uslove i neka samo tenis treniraju.
Nakon 6 godina obici ćemo parkove, igralista, ulice raznih getoa i
naći nekog desetogodisnjaka sa izrazenim psihofizickim sposobnostima,
nadprosjecnim za njegov uzrast i zeljom da nauci da igra tenis.
Dacemo ga dobrom treneru da ga nauci pravilnom drzanju reketa,
udarcima, radu nogu i ruku, izlazenju na mrezu...znači da nauci da pravilno
koristi sve teniske elemente i trenirati sa njim DVIJE godine.
A onda organizovati turnir 12-godisnjaka gdje bi uz njega ucestovali
i oni djecaci sto krenuse sa treninzima sa 4 godine.
„Moj kandidat” će ih pojesti, ako ne sve(možda i među onih 10 ima
izuzetnih atleta), onda sigurno 8 od njih.
Neka nakon toga nastave sa treninzima I vrlo je vjerovatno da će
7 od njih 11 kada napune 20 godina starosti pokusati živiti of nečeg
drugog. Dvoica će biti među prvih 200, a najviše 1 of njih će igrati
zapazeniju ulogu narednig 10tak godina.


tajka
(trener)
2017-12-14 11:16 AM
Setih se ovih dana turneje po Australiji (25000) i da sam tamo u pauzi našeg takmičenja (vodio sam neke igračice)video nešto što me je u prvom trenutku nasmejalo. Naime na terenu su deca od recimo nekih 5g. 'igrala'dubl! Bili su simpatični ali malo je tu bilo ubačenih lopti a još manje trčanja i vraćenih. Međutim kako tako igra se odvijala i privela kraju. Posle razmišljam:
-Učili su pravila i pozicioniranje.
-Učili su da broje.
-Shvatili koliko je važno da se UBACI lopta u polje.
-Igrali pod pritiskom na poene.
-Razvijali timski duh i fer plej.
-Igrali su ono što svakodnevno treniraju.
-Izdržali su meč.
-...

Može tu još da se nabraja ali sam odmah pomislio
'E PA ZAR NIJE AUSTRALIJA ODUVEK BILA NAJBOLJA U DUBL IGRI'? (POZNATE SU I NJIHOVE VARIJANTE I INOVACIJE).

dakle T R A D I C I J A

(nešto me seti na taj naš Srpski vaterpolo)).

p.s
A preambiciozni roditelji, e bez njih se ne može.
Koliko su napravili to se vidi a koliko su upropastili (predozirajući treninge) dece nikada se neće znati. I da dodam oca Wilijamsa kao fenomena svih fenomena , koji je NAJAVIO svetske prvakinje dok su deca imala 12-13 g!!!!!

frangipani
(><)
2017-12-14 09:30 PM
U idealnom svetu, kakav ovaj nas nikada niti je bio niti će biti, ne bi ni postojali tzv. vrhunski sport i profi igrači. Sva deca bi se sportovima bavila rekreativno od malih nogu, pa kome se šta svidi neka to nastavi da radi, takođe rekreativno. Jer, u zdravom telu zdrav je duh, zar ne? Ovde u Australiji npr. nepisano je pravilo da sva deca od malih nogu idu na casove plivanja. Gotovo da nema deteta koje zavrsi osnovnu skolu a da ne zna da pliva. Moja deca su stigla bila do takmicarske grupe ali, nisu zelela da idu dalje. Nismo ih nikada gurali ali znalo se, imaju da nauce odlično da plivaju i tacka. Plus, bilo je tu i drugih sportova jer trebaju da se oprobaju, imaju zabavu i da manje zabusavaju i gube vreme na gluposti. Imam koleginicu cija cerka od 16 god postize odlične rezultate u plivanju. Tu su medalje i priznanja. Mala se do sada povredjivala, pa razne upale, onda majka sve ove godine ustaje u cik zore da je vozi na trening pre 6 sati i pre skole, dolazi izbecena na posao, ogromna gnjavaza. Svi znamo na šta lice profi plivacice, ogromne ruke, ramena, nesklad. Nepotrebno. Ali, u ovom nasem svetu sve se vrti oko profita i slave kada su svi sportovi u pitanju.
srbo001
(FUDBALER)
2017-12-19 04:31 PM
Tajka,
Mi imamo Winter National Tournament u Lake Nona, USTA Training Centar , Dec 27 -Jan 2
Ako možeš dodji,,,Mi igramo 18 . Mislim da je jedini Srbin na turniru,tako da ćeš nas lako pronaći.
tajka
(trener)
2017-12-19 05:42 PM
Hvala na pozivu Srbo ali sad sam zaokupljen sa drugim obavezama. Unucici i tako to.)) Izasao sam iz turnirskog tenisa odavno.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.